Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Telefonok a szervizben

Munkatársunktól, 2009. október 16. - péntek 11:44
Címkék: telefon, szerelő, garancia, szavatosság, jótállás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Aki mobiltelefont vesz, az a statisztikák szerint legalább egy-két szezonon keresztül használja - és ez idő alatt szüksége lehet szervizre is. Nem árt tudni, hova vigyük, mennyit várjunk, milyen jogaink vannak, ha elromlott a mobilunk?Garanciális változások

A garancialevelet általában mindenki eldobja, pedig rosszul teszi. Nem árt kéznél tartani, hiszen a garanciális időn belül - ami általában egy-két év - készülékünket ingyen is megjavítják. Ehhez persze az is kell, hogy ne lógassuk bele az akváriumba és ne dobjuk le a galériáról - a rendeltetésszerű használat legszembetűnőbb nyoma, hogy nincs nyoma. A jótállás jótállási jeggyel (garancialevéllel) érvényesíthető. Nem kell hozzá feltétlenül a számla, bár sok kereskedő ezt is elvárja - tudtunk meg a fogyasztóvédelmi szakembertől. Előírás szerint a nyugta a szavatosság "igénybevételéhez" szükséges.


Telefonra vigyázzunk, számlát és garancialevelet őrizzük meg!

A jótállás és szavatosság fogalma gyakran összemosódik. A jótállás, vagyis a garancia által az eladó arról biztosítja vevőjét, hogy egy adott időtartamon belül a termék problémamentesen működik. Ha mégsem: javítják, vagy ha kell, kicserélik. A jótállás kötelezettsége csak akkor szűnik meg idő előtt, ha egyértelműen bizonyítható, hogy a vevő nem úgy használta a terméket, mint ahogyan előírták. A szavatosság a jótállási idő után is él, mert míg a garancia általában egy, a szavatosság (telefon esetében) három évig tart.

Márkaszerviz, forgalmazó szervize
Javítás típusa
Ára (forint)
Bevizsgálás
550-3000
Szoftverfrissítés
5000
Munkadíj szerint óránként + alkatrészár
10000

Amennyiben már sem a jótállás, sem a szavatosság nem él, és a szervizben húszezer forint feletti a munka és anyagköltség, kötelesek az elvégzett munkára fél éves jótállást biztosítani.


Márka vagy független?

A meghibásodott, még garanciás telefont vissza kell vinni a kereskedőhöz, élve az ingyenes javítás lehetőségével. A kereskedő kötelessége eljuttatni a készüléket a szakszervizbe. A megjavított telefont is a forgalmazótól kapjuk vissza.  Persze - ha nekünk így kényelmesebb - elmehetünk mi is közvetlenül a márkaszervizbe, de ezt a feladatot a kereskedő nem háríthatja ránk.


Amíg garanciális, csak a márkaszerviz nyúlhat hozzá

A kisebb független műhelyeket általában akkor keresik fel, ha lejárt a garanciális idő, hiszen ekkor lehet, hogy gyorsabban és a nagyszerviz áraihoz képest akár kétszer-háromszor olcsóbban is javíttathatunk. Az is előfordulhat, hogy a gyártó előírásai szerint már nem vállalható a javítás. Azzal is számoljunk, ha garanciális telefont viszünk el független szervizbe, akkor a készülék ezzel elvesztheti a jótállást.

Független műhely 
Javítás típusa
Ára (forint)
Bevizsgálás
2-3000
Sürgősségi felár (félóránként)
1200
Kijelző csere, típustól függően
1500-3000
Burkolat, komplett ház csere, típustól függően
1500-6000
Végfok csere - főleg térerő hibáknál
2500-9000
Képernyő csere
<10000
Alaplap csere
<10000
Akkumulátor csere
<4000

Ha használt mobiltelefont veszünk, akkor mindig a bolttól függ, hogy mennyi garanciát kapunk rá - általában egy hónapot adnak. Hogy elkerüljük a kezdeti bosszúságokat, mindenképpen ellenőrizzük az ún. IMEI számot. A *#06#-ot beütve megkapjuk az azonosítót, aminek egyeznie kell a készülék hátlapján és a papíron lévővel. Nem árt, ha a hangszórót is kipróbáljuk.


Jogok a szervizben

A legfontosabb dolog, hogy pontosan töltessük ki a garancialevelet. Legyen a papíron pecsét, a telefon IMEI száma és az eladás dátuma - erre figyelmeztet az általunk megkérdezett szervizközpont.

A garanciálisan javított telefonok szervizeléséért semmilyen díjat nem kérhetnek el. A jótállásba még annak is bele kell férnie, ha telefonunkat külföldön csináltatják meg. Egy telefon gyorsjavítása általában néhány órát, maximum egy-két napot vesz igénybe. A hatályos előírás alapján a szerviznek törekednie kell arra, hogy tizenöt napon belül elvégezze a munkát. Az általános tapasztalat szerint ezt nem mindig tartják be. Ha emiatt kifogást emelünk, hivatkozzunk a jogszabály azon részére is, amely előírja hogy a javítást a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni. Ha a kereskedő hajthatatlan, ügyünket a területileg illetékes békéltető testület elé vihetjük. Az eljárást ingyenesen vehetjük igénybe. A békéltető testületek elérhetőségei itt olvashatók.

Néhány kisszerviz
Bolt neve
Cím
Telefon
Web
Centrum GSM 1132 Budapest Váci út 32. 06 70 3225299 www.centrumgsm.hu
GSM Doki Budapest XVIII. kerület 06 70 6357481 www.gsmdoki.hu
GSM Doki 6724. Szeged, Csongrádi sgt. 112. 06-30-8285130 www.gsmdoki.hu
Full GSM I. 1043 Budapest, Árpád út 95. 06 1 3692219 www.fullgsm.hu
Full GSM II. 1043 Budapest, Árpád út 62/b. 06 30 6888788 www.fullgsm.hu
Full GSM Dunakeszi 2210 Dunakeszi, Fő út 115. 06 20 9933993 www.fullgsm.hu
Nasa tel 2500, Esztergom, Bajcsi Zs. út 9. 06 30 9617085 nasa-tel.uw.hu
Kar-tel GSM 9028 Győr, József A. u. 12. 06 96 338-400 www.kartelgsm.hu

Cseretelefonra ne számítsunk minden esetben, ugyanis egy 2003-as rendelet értelmében a szervizek erre nem kötelezhetők. A javítók számára ez szabadon választható lehetőség. A cserekészüléknek pedig még csak hasonló tudásúnak sem kell lennie, mint szervizelt telefonunknak.

A külföldön vásárolt telefont más ország márkaszervizében is lehet javítani, ha a számla és garancialevél egyértelműen bizonyítja, hogy azonos telefonról van szó. Mindez attól függ, hogy a szerviz hogyan egyezett meg a gyártóval, befogadja-e a más országban vásárolt készüléket.

A szerviz akkor is jogszerűtlen lépést követ el, ha kikódolja a telefont. Ezt ugyanis csak a szolgáltató végezheti legálisan, ára pedig tízezer forint körül van.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Völgyi Kata, 2015. május 03. - vasárnap 09:04

Üdvözlet! Olyan kérdésem lenne, hogy van egy nokia telefonom, amit bő egy éve vásároltam, 2 év garanciával. Az elmúlt hónapokban ötször volt szervizben ugyanazzal a problémával, de nem tudták megcsinálni. Egy ideig-óráig jó, aztán újra elő a probléma. Tegnap megint jelentkezett a hiba. Ha vissza viszem a márka szervizbe 6-8 munkanap a javítás, nekem pedig szükségem van a telefonra. Van valamilyen jogszabály arra, hogy ha nem tudják kijavítani a hibát akkor egy másik készüléket adjanak a régi helyett, egy teljesen újat? Hogy ne javítgassák már, mivel ezek szerint nem tudják megjavítani Előre is köszönöm a választ!

ANDRE, 2015. március 13. - péntek 15:26

Ajánlat lejárta finanszírozási támogatás és hitel. - Én kínálnak hiteleket a kereskedelmi szervezetek és magánszemélyek, kezdve 2000 maximum 10 millió € értékben. Felajánlom személyi hitelek, az adósság konszolidációs hitelek, kockázati tőke, üzleti hitelek, diákhitel, lakáshitel, vagy a "hitelek bármilyen okból. Köszönöm a kapcsolatot velem. E-mail: andre.du16@yahoo.fr

Kökény ferenc zoltán, 2015. március 06. - péntek 11:36

Egy mobilostol vetem egy telefont 25000 ft ér , szerviz garancia volt rá egy évig de a telefon sajnos nem meg felelöen , müködöt ezért visza vitem mult honap 3.án Azt monta hogy 1 honapon belül visza kapom de azota se kaptam visza mindig ha rá kérdek azal a szövegel le patintanak hogy nem tudnak rola semit ami elég zavaro és hogy majd értesitenek . Semijen papirt nem kaptam a visza vétel röl se csere telefont pedig a munkámhoz elengedhetetlen lene . Tudtok nekem valami tanácsot vagy valamijen jogi informáciot adni mert a pénzem is oda let és telefonom sincs még a vételröl pedig minden papirt visza kelet adjak amit furcsáltam is de sajnos jo hiszemü voltam

Richard, 2015. február 26. - csütörtök 17:47

Szakterületünk a pénzügyi szolgáltatások, amelyek helyi / nemzetközi hitelek, nyújtó biztonságos hitelfelvételi lehetőségek az egyének és cooprate szervek egy nagyon versenyképes hitelkamatok és rugalmas Feltételek finanszírozni, hogy megfeleljen minden körülmények között. Nem számít, ha Ön a rossz hitel pontszám, még mindig gondviselés Önnek gyors cash a váratlan Kapcsolat via: mapfrekloanfund@gmail.com gyors és megfizethető hitelek hogy megfeleljen a költségvetéseket és követelmények. IGÉNYLŐLAP Név: ----------------------- Cím: -------------------- Ország: -------------------- Foglalkozás: ----------------- Hitel összege: ---------------- Cél lejárta: ------------ Hitel Időtartam: -------------- Havi jövedelem: ------------- Telefonszám :: -------------- IDŐTARTAMA: ------------------- Menj vissza nekünk: mapfrekloanfund@gmail.com

walter, 2015. február 26. - csütörtök 17:46

Mi keresztény szervezet alakult, hogy segítsen az embereknek szükségük van a segítségre, zoals pénzügyi help.So klausztrofóbia mennek keresztül pénzügyi és nehézségek Ön bármely pénzügyi rendetlenség, és pénzre van szüksége, hogy elkezdheti felépíteni saját üzletét, vagy ha szükséges kölcsönt, hogy rendezze a tartozást, vagy fizeti ki a számlákat, elkezd egy szép üzlet, vagy ha nehezen tőkéhez jutás kölcsön a helyi bankok, lépjen kapcsolatba velünk ma via e-mail: pravexfinancialservice@gmail.com Szóval ne hagyd ezt a lehetőséget adja át Önnek. Kérjük, ez komoly gondolkodású és istenfélő ember. IGÉNYLŐLAP Név: ----------------------- Cím: -------------------- Ország: -------------------- Foglalkozás: ----------------- A hitel összege: ---------------- Cél lejárta: ------------ Hitel Időtartam: -------------- Havi jövedelem: ------------- Telefon :: -------------- IDŐTARTAMA: ------------------- Kérjük, hogy újra velünk az e-mail E-mail: pravexfinancialservice@gmail.com KÖSZÖNET

Mr Anderson, 2015. január 26. - hétfő 06:44

Szüksége van hitel a vállalkozások létrehozásához? Én vagyok az ügyvezetője Anderson cég, kínálunk mindenféle hitel, cég hitel, személyi hitel, diákhitel, és üzleti hitelek, Ha érdekel, hogy e kölcsön van, írjon nekünk e-mailben :: :(georgeanderson.loanfirm255@gmail.com). Hitel ajánlat sürgős.

Mr Anderson, 2015. január 26. - hétfő 06:43

Szüksége van hitel a vállalkozások létrehozásához? Én vagyok az ügyvezetője Anderson cég, kínálunk mindenféle hitel, cég hitel, személyi hitel, diákhitel, és üzleti hitelek, Ha érdekel, hogy e kölcsön van, írjon nekünk e-mailben :: :(georgeanderson.loanfirm255@gmail.com). Hitel ajánlat sürgős.

Rohbacher Regina, 2014. december 30. - kedd 12:00

szia! Regina vagyok! azt szeretném kérdezni hogy, a telefonomon véletlenül bekapcsoltam a jelszót és csak számmal működik és nem tudom hogy mi a jelszom. tudtok segiteni?

ATOMYR NÁNDOR, 2014. november 29. - szombat 15:28

Tisztelt Szakértő! Néhány hete a TESCO áruházban vásároltam 2 db.ALCATEL OT 1046 típusú (DOMINO) mobil telefont, 4990 Ft-ért. Mivel 10.000 Ft alatt van az ára, úgy tudom, hogy nem kötelező a garancia, de a gyártó 1 év önkéntes garanciát vállalt. Üzembe helyezés után kiderült, hogy a leírás szerinti 4 órás beszélgetési idő messze nem igaz, mert a telefonok feltöltés után, anélkül, hogy használnánk, kb.12 óra alatt lemerülnek. Elvittem az egyik készüléket a TMX Mobile Solution Szerviz Kft.-be, ahol átvették javításra. Néhány nap múlva SMS-ben értesítettek, hogy a javítás megtörtént. A munkalapon "fődarab csere" van feltüntetve, de otthon a védőfóliáról és az új gyári számról láttuk, hogy egy új készüléket adtak. A baj az, hogy ugyan az a hibája, fél nap alatt lemerül... (Közben leadtam a 2. készüléket is, azt most javítják.) Azt szeretném megkérdezni, hogy miként lehet véget vetni annak, hogy hetente 3 órás utazással és 1,5 óra várakozással egy újabb rossz készüléket vigyek haza? Szeretném vissza kapni a pénzemet és egy másik márkát választani, mert ebben végtelenül csalódtam. Várom szíves válaszát. Üdvözlettel Atomyr Nándor 78 éves nyugdíjas, buta telefon tulajdonos.

Németh Gábor, 2014. október 30. - csütörtök 14:26

Tisztelt szakértő!! Létezik olyan jogszabály ha a készülék 30napnál tovább van szervízben akkor igényelhetek új készüléket?Ha igen akkor csak ugyan olyat mint amit vásároltam előzőleg, vagy annak az a vételiárában megeggyező más készüléket is választhatok?


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza