Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Telefonok a szervizben

Munkatársunktól, 2009. október 16. - péntek 11:44
Címkék: telefon, szerelő, garancia, szavatosság, jótállás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Aki mobiltelefont vesz, az a statisztikák szerint legalább egy-két szezonon keresztül használja - és ez idő alatt szüksége lehet szervizre is. Nem árt tudni, hova vigyük, mennyit várjunk, milyen jogaink vannak, ha elromlott a mobilunk?Garanciális változások

A garancialevelet általában mindenki eldobja, pedig rosszul teszi. Nem árt kéznél tartani, hiszen a garanciális időn belül - ami általában egy-két év - készülékünket ingyen is megjavítják. Ehhez persze az is kell, hogy ne lógassuk bele az akváriumba és ne dobjuk le a galériáról - a rendeltetésszerű használat legszembetűnőbb nyoma, hogy nincs nyoma. A jótállás jótállási jeggyel (garancialevéllel) érvényesíthető. Nem kell hozzá feltétlenül a számla, bár sok kereskedő ezt is elvárja - tudtunk meg a fogyasztóvédelmi szakembertől. Előírás szerint a nyugta a szavatosság "igénybevételéhez" szükséges.


Telefonra vigyázzunk, számlát és garancialevelet őrizzük meg!

A jótállás és szavatosság fogalma gyakran összemosódik. A jótállás, vagyis a garancia által az eladó arról biztosítja vevőjét, hogy egy adott időtartamon belül a termék problémamentesen működik. Ha mégsem: javítják, vagy ha kell, kicserélik. A jótállás kötelezettsége csak akkor szűnik meg idő előtt, ha egyértelműen bizonyítható, hogy a vevő nem úgy használta a terméket, mint ahogyan előírták. A szavatosság a jótállási idő után is él, mert míg a garancia általában egy, a szavatosság (telefon esetében) három évig tart.

Márkaszerviz, forgalmazó szervize
Javítás típusa
Ára (forint)
Bevizsgálás
550-3000
Szoftverfrissítés
5000
Munkadíj szerint óránként + alkatrészár
10000

Amennyiben már sem a jótállás, sem a szavatosság nem él, és a szervizben húszezer forint feletti a munka és anyagköltség, kötelesek az elvégzett munkára fél éves jótállást biztosítani.


Márka vagy független?

A meghibásodott, még garanciás telefont vissza kell vinni a kereskedőhöz, élve az ingyenes javítás lehetőségével. A kereskedő kötelessége eljuttatni a készüléket a szakszervizbe. A megjavított telefont is a forgalmazótól kapjuk vissza.  Persze - ha nekünk így kényelmesebb - elmehetünk mi is közvetlenül a márkaszervizbe, de ezt a feladatot a kereskedő nem háríthatja ránk.


Amíg garanciális, csak a márkaszerviz nyúlhat hozzá

A kisebb független műhelyeket általában akkor keresik fel, ha lejárt a garanciális idő, hiszen ekkor lehet, hogy gyorsabban és a nagyszerviz áraihoz képest akár kétszer-háromszor olcsóbban is javíttathatunk. Az is előfordulhat, hogy a gyártó előírásai szerint már nem vállalható a javítás. Azzal is számoljunk, ha garanciális telefont viszünk el független szervizbe, akkor a készülék ezzel elvesztheti a jótállást.

Független műhely 
Javítás típusa
Ára (forint)
Bevizsgálás
2-3000
Sürgősségi felár (félóránként)
1200
Kijelző csere, típustól függően
1500-3000
Burkolat, komplett ház csere, típustól függően
1500-6000
Végfok csere - főleg térerő hibáknál
2500-9000
Képernyő csere
<10000
Alaplap csere
<10000
Akkumulátor csere
<4000

Ha használt mobiltelefont veszünk, akkor mindig a bolttól függ, hogy mennyi garanciát kapunk rá - általában egy hónapot adnak. Hogy elkerüljük a kezdeti bosszúságokat, mindenképpen ellenőrizzük az ún. IMEI számot. A *#06#-ot beütve megkapjuk az azonosítót, aminek egyeznie kell a készülék hátlapján és a papíron lévővel. Nem árt, ha a hangszórót is kipróbáljuk.


Jogok a szervizben

A legfontosabb dolog, hogy pontosan töltessük ki a garancialevelet. Legyen a papíron pecsét, a telefon IMEI száma és az eladás dátuma - erre figyelmeztet az általunk megkérdezett szervizközpont.

A garanciálisan javított telefonok szervizeléséért semmilyen díjat nem kérhetnek el. A jótállásba még annak is bele kell férnie, ha telefonunkat külföldön csináltatják meg. Egy telefon gyorsjavítása általában néhány órát, maximum egy-két napot vesz igénybe. A hatályos előírás alapján a szerviznek törekednie kell arra, hogy tizenöt napon belül elvégezze a munkát. Az általános tapasztalat szerint ezt nem mindig tartják be. Ha emiatt kifogást emelünk, hivatkozzunk a jogszabály azon részére is, amely előírja hogy a javítást a fogyasztónak okozott jelentős kényelmetlenség nélkül kell elvégezni. Ha a kereskedő hajthatatlan, ügyünket a területileg illetékes békéltető testület elé vihetjük. Az eljárást ingyenesen vehetjük igénybe. A békéltető testületek elérhetőségei itt olvashatók.

Néhány kisszerviz
Bolt neve
Cím
Telefon
Web
Centrum GSM 1132 Budapest Váci út 32. 06 70 3225299 www.centrumgsm.hu
GSM Doki Budapest XVIII. kerület 06 70 6357481 www.gsmdoki.hu
GSM Doki 6724. Szeged, Csongrádi sgt. 112. 06-30-8285130 www.gsmdoki.hu
Full GSM I. 1043 Budapest, Árpád út 95. 06 1 3692219 www.fullgsm.hu
Full GSM II. 1043 Budapest, Árpád út 62/b. 06 30 6888788 www.fullgsm.hu
Full GSM Dunakeszi 2210 Dunakeszi, Fő út 115. 06 20 9933993 www.fullgsm.hu
Nasa tel 2500, Esztergom, Bajcsi Zs. út 9. 06 30 9617085 nasa-tel.uw.hu
Kar-tel GSM 9028 Győr, József A. u. 12. 06 96 338-400 www.kartelgsm.hu

Cseretelefonra ne számítsunk minden esetben, ugyanis egy 2003-as rendelet értelmében a szervizek erre nem kötelezhetők. A javítók számára ez szabadon választható lehetőség. A cserekészüléknek pedig még csak hasonló tudásúnak sem kell lennie, mint szervizelt telefonunknak.

A külföldön vásárolt telefont más ország márkaszervizében is lehet javítani, ha a számla és garancialevél egyértelműen bizonyítja, hogy azonos telefonról van szó. Mindez attól függ, hogy a szerviz hogyan egyezett meg a gyártóval, befogadja-e a más országban vásárolt készüléket.

A szerviz akkor is jogszerűtlen lépést követ el, ha kikódolja a telefont. Ezt ugyanis csak a szolgáltató végezheti legálisan, ára pedig tízezer forint körül van.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Sr Carlos Ellison, 2016. április 18. - hétfő 17:27

Sr carlos ellison, akár most hitel lenni lépcső együtt lemegy megold , nem lehetetlen ingyen hitel sem próbáljon ki, nagyon alacsony kamatláb , sőt bokaláb , nem nagylábújj alatti százalék , csak most önnek ne hagyja ki, alkalmazza most. :D

sr carlos ellison, 2016. április 17. - vasárnap 22:42

Szüksége van egy hitel? Voltál már keres, hogy hol kap hitelt? Voltál már megpróbál bármilyen hitel? majd alkalmazza most? (carlosellisonfinance@outlook.com) ha azt akarjuk, hogy egy megfizethető kölcsön. Hitel ajánlat itt egy nagyon alacsony kamatláb 2%. Írjon nekünk most, ha érdekel.

Mrs Lydia Hamson kedves Ajtólépegető :D, 2016. április 15. - péntek 21:50

madam_lydia1988@hotmail.com kérem belépni ajtó, majd kapni sok lóvét emelje fel velem a kapcsolatot majd lépjen velem együtt át ajtón szükséges közös partner pénzfelvétel , néhány területen több lépés előny 24 órán belül eredményes lépsek, meg a lófaszt a picsátokba sok barom seggfej szélhámost mikor zavarja el valaki erről az oldalról ?

Végtelen rendes pénzosztogató Gustávok :D , 2016. április 15. - péntek 21:46

gustavo.financia95@gmail.com Nagyon kedves gustavo , lenni anyagi gondom kérem küldjön sok zsózsót , no meg ha már nekem sokat küldött küldjön pár méter mérőszalagot is hogy megmérjem a többiek is mekkora lófaszt kapnak magától csak nem hitelt :D :D A kapcsolatot meg remélem majd az IT veszi fel önnek egy jó éles vasrúddal a seggébe kedves Gustávó :D

gustavo, 2016. április 15. - péntek 12:46

Gyors hitel 72 órán belül Huancavelica Kapok kölcsön, hogy gyakran nehéz néhány embert, és pénzügyi nehézségek. Ez a logika ezek az emberek segítenek úgy, hogy a hitel, hogy biztosítania kell az én kölcsön sztrájkok Message ez biztosítja az éves kamat 3% mindenki számára. -fiók több félelem van az összes megoldást a különböző problémák A hitelt felvenni. Néhány területen, ahol akar hogy a hitel, elérhető vagyok, és hajlandó concedérlelo. az ő elégedettség a 48, egyszerűen kérjen a kapcsolatot velem: gustavo.financia95@gmail.com

Mrs Lydia Hamson, 2016. március 28. - hétfő 20:16

Hitel lehetőség az Ön ajtó lépés Szüksége van sürgős hitel? Szüksége van egy üzleti hitel? Szüksége van egy hitel a beruházás? Szüksége van egy hitel finanszírozására a problémát? Kell személyi kölcsön? Szüksége üzleti hitel és a hitel ipar? ha igen érintkezés: madam_lydia1988@hotmail.com

Ben luck, 2016. március 26. - szombat 13:47

Helló. Én úr Ben szerencse egy privát kölcsön hitelező, aki életet ad időt lehetőséget kölcsön az egyének, üzleti vállalkozások, biztosítók, stb Ön bármely pénzügyi nehézség, vagy szükségük van hitel befektetni, vagy szüksége van egy kölcsönt fizetni a számlákat ne keressen tovább, mint mi vagyunk itt, hogy minden pénzügyi problémák a múlté. Kínálunk mindenféle kölcsön bármilyen pénznemben felekezethez aránya másfél százalék nélkül előzetes díj. Szeretném használni ezt a médiumot, hogy tudd, hogy készek vagyunk segít Önnek bármilyen hitelt megoldani, hogy a pénzügyi problémákat. Ha igen, akkor kap vissza hozzánk most via E-infoBenlouckloan@gmail.com További részleteket, akkor szívesen látunk.

RAHEL COHRAN, 2016. március 20. - vasárnap 21:39

Helló. Én úr Rahel egy privát kölcsön hitelező, aki életet ad időt lehetőséget kölcsön az egyének, üzleti vállalkozások, biztosítók, stb Ön bármely pénzügyi nehézség, vagy szükségük van hitel befektetni, vagy szüksége van egy kölcsönt fizetni a számlákat ne keressen tovább, mint mi vagyunk itt, hogy minden pénzügyi problémák a múlté. Kínálunk mindenféle kölcsön bármilyen pénznemben felekezethez aránya 2% nélkül előzetes díj. Szeretném használni ezt a nagy közép-és tudd, hogy készek vagyunk segít Önnek bármilyen hitelt megoldani, hogy a pénzügyi probléma. Ha igen, akkor kap vissza most via E-rahelcohranloan@gmail.com További részleteket, akkor szívesen látunk ..

Balász, 2016. március 10. - csütörtök 11:39

ÉN tegnap be vittem Iphone 5s márkájú telefonomat Kisvárdán a HEHE PC GSM be és a boltos ki vette a SIM kártyát megnézte és mikor tette vissza mondta hogy kicsit szorul és nem megy be. Erősen bele nyomta és most se a SIM tálca nem jön ki se a kártyát nem ismeri fel,és mondta hogy lehet rosszul rakta bele nézzem meg otthon. Nem jött ki és mondtam a szobatársamnak hogy jöljön el velem és vegye fel hangrögzítőre hogy ne hárítsa rám a kárt, be mentünk el mondtam neki mi a problémám és elkezdett velem kiabálni hogy takarodjunk ki a boltbol. A rendőrséghez fordultam de annyit mondtak hogy ez nem az ő hatáskörök. kérem valaki segítsen! email Címem: kovacsbalazs816@gmail.com Köszönöm a segítséget!

PASTOR HARRY, 2016. március 09. - szerda 21:41

Helló, Keres egy üzleti hitel, személyi kölcsön, jelzálog, autó hitel, hitelek, adósság konszolidációs hitelek, fedezetlen hitelek, kockázati tőke, stb .. Vagy van egy kölcsön, egy bank vagy pénzügyi konfiguráció volt elutasított vagy több okokból ne a hitel megoldások! Én lelkész Harry, egy privát hitelező, hitelezési a vállalkozások és magánszemélyek alacsony és megfizethető kamatláb 2%. Érdekelt? Fel velünk a kapcsolatot annak érdekében, hogy kezelje a hitel az áthelyezés után 48 órán belül. Kapcsolat: pastorharryloanfirm@outlook.com alkalmazások Név: Születési dátum: Nem: Családi állapot: Lakcim: elhelyezkedés Állapot: Irányítószám: Ország: Telefon: Email: Megnevezi a hitel: Hitelösszeg: Hitel időtartama: Havi nettó jövedelem. Vissza hozzám a lehető leghamarabb a fenti információk a további információkért. Köszönet és Isten áldja Pastor Harry


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza