Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Banki Magatartási Kódex - több mint száz aláíró

Munkatársunktól, 2009. október 15. - csütörtök 09:54
Címkék: bank, fogyasztóvédelem, kiadvány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Alig egy hónap alatt több mint száz pénzügyi intézmény fogadta el a Banki Magatartási Kódexet, amely a hitelező pénzügyi szervezetek lakossági ügyfeleikkel szembeni tisztességes magatartásáról szól - közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).A december elsején hatályba lépő kódexet szeptember 16-án írta alá a kormány tizenhárom bankkal és a pénzügyi felügyelettel. Bajnai Gordon miniszterelnök az aláírás után elmondta, hogy a kódex védelmet ad az ügyfeleknek a bankok természetesen létrejövő, egyoldalú erőfölényével szemben, és kiszámítható, kiegyensúlyozott viszonyt teremt az ügyfél és a hitelező között.

A PSZÁF közleménye szerint a dokumentumot eddig aláírók nyújtják a magyar lakossági hitelállomány döntő részét. A kódexet magukra nézve kötelezőnek elismerők pedig a teljes hitelállomány 95,4 százalékát adták. Mindhárom Magyarországon működő jelzálogbank, mindkét lakás-takarékpénztár és több pénzügyi vállalkozás is csatlakozott a kódex aláíróihoz.

MTI
Farkas Ádám beszél a sajtótájékoztatón a kódex aláírása után

A pénzügyi felügyelet a kódex hatályba lépését követően folyamatosan ellenőrzi annak betartását az aláíróknál, és ugyanakkortól közzéteszi a kódexet alá nem írók névsorát. A piacon működő negyvenegy hitelintézetből eddig huszonöt csatlakozott a magatartási kódexhez. A dokumentumot nem szignálók egy része lakossági hitelezéssel nem foglalkozik, hanem például elszámolás-forgalmi ügyek intézésére vagy kizárólag vállalati kölcsönzésre szakosodott intézmény.

A száznegyvenegy szövetkezeti hitelintézet közül mostanáig nyolcvanhét írta alá a kódexet. Ezek együttesen a szövetkezeti hitelintézeti szféra tavalyi teljes hitelállományának közel ötven százalékát tudhatják magukénak - olvasható a közleményben.

Csatlakozott a kódexhez a Provident Pénzügyi Zrt. is, mivel "a felelős hitelezés egyik legfontosabb elemének az átlátható működést és ügyféltájékoztatást tartja" - közölte a cég. Hozzáteszi: a magatartási kódex legkényesebb pontjai nem érintik a vállalat termékeit. A Provident ugyanis nem jegyez be jelzálogot ingatlanokra, nem nyújt devizahiteleket, és nem módosítja a szerződéseket sem a futamidő alatt.

A pénzügyi felügyelet a jövőben is folyamatosan közzéteszi honlapján a kódexet aláírók nevét, illetve annak hatályba léptétől kezdve külön listában hozza nyilvánosságra azon piaci szereplők nevét is, amelyek lakossági hitelezéssel vagy pénzügyi lízingtermékek értékesítésével foglalkoznak, és nem csatlakoznak a kódexhez. Egy további, harmadik listában kapnak helyet azok az intézmények, amelyek esetében nincs szükség a csatlakozásra, hiszen ezek nem kínálnak lakossági hiteleket vagy pénzügyi lízingkonstrukciókat.

A PSZÁF közleményében megjegyzi: a hitelintézeti törvény legutóbbi, augusztusi és januárra várható fogyasztóvédelmi módosításai a kódexet alá nem író intézményekre is vonatkoznak, ezek betartását a felügyelet fokozottan ellenőrzi majd.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Pátri János, 2009. október 19. - hétfő 14:27

Matus Úrnak nagyon,nagyon igaza van.Amíg hermetikusan be nem zárják a kiskapukat,addig senki ne beszéljen etikai kódexről ebben a formájában. A bankvezetők a lenyúlt pénzeket vissza nem teszik,addig itt helye nincs igaz beszédnek,mint,ahogy a reklámjaikban teszik.Továbbra is csalnak,hazudnak!Kábítják a lakosságot! Nem igaz,hogy ezeket senki nem vizsgálja.Teljesen hülyének nézik az adósokat.Segítőkészség az nulla.Vagy kissé látszatkeltés csupán.Úgy látszik,hogy előbb utóbb befognak csődölni,mert senki nemfog betenni az ilyen bankokba pénzt.Hazugságból éppen elég.Ezek a válság legfőbb okozói.

Matus László, 2009. október 19. - hétfő 08:09

Ez a kódex is egy nagy szemfényvesztés! A bankok a valóságban csak akkor mennek bele bármiféle változásba, ha még több pénzt lehúzhatnak vele. Az én példám szerint kértem átütemezést, hogy fizetni bírjam az ő általuk ellopott pénz miatt megnövekedett részleteket, de kiderült, hogy egy évnyi szerződéshosszabbítás cirka egymillió forint pluszköltséget jelentett volna nekem és havi 32.000Ft-al lett volna kevesebb a részlet. Nagy üzlet mi? 384.000Ft-ért 1.000.000! A levelezés ezen részét - többek között - elküldtem a PSZÁF-nak is akik nagy vonalakban azt írták, hogy így jártam. Ennyit a sok-sok állami díszvacsorán a sokmilliós fizetésből élő miniszterek által összehozott nagy banki kódexről.

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza