Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Utaztatós árubemutatók - sok az átverés

Munkatársunktól, 2009. október 14. - szerda 15:32
Címkék: utazás, átverés, fogyasztóvédelem, ellenőrzés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A fogyasztómegtévesztésre szakosodó osztrák árubemutatós cégek is hozzánk járnak át üzletelni, mivel itt jóval enyhébbek a szabályok. Fogyasztóvédők szerint nálunk a legtöbb árubemutatón átverik valamilyen módon a vásárlókat.A fogyasztóvédelmi hatóság által ellenőrzött árubemutatóval egybekötött kirándulások nyolcvanhat százalékban sértenek jogszabályt az szervezők, s egyre gyakoribb, hogy osztrák cégek az ottani szigorúbb szabályozás elkerülésére Magyarországon tartanak ilyen bemutatókat.

Forrás: photos.com
Elfogadhatatlanul magas a 2008-as országos ellenőrzések során feltárt nyolcvanhat százalékos jogszabálysértési arány az árubemutatós termékeknél, amely a Nyugat-Dunántúlon a száz százalékot is eléri - mondta Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója a magyar és a burgenlandi fogyasztóvédelmi hatóság szerdán Győrben tartott tanácskozását követő sajtótájékoztatón.

Elmondta azt is: javasolják az erre a tevékenységre vonatkozó osztrák jogszabályok néhány elemének átvételét, hogy gátat vessenek annak, hogy osztrák cégek Magyarországon tartsanak ilyen rendezvényeket. Tájékoztatása szerint Ausztriában az ilyen rendezvényekre azok megtartása előtt hatvan nappal bejelentési kötelezettséget írnak elő a jogszabályok.


A bejelentés során meg kell nevezni a bemutató helyszínét, és az árura vonatkozó részletes információkat is kéri a hatóság. Ausztriában ilyen bemutatókon tilos például gyógyhatású készítményeket reklámozni.

Wittich Tamás elmondta, hogy az ellenőrzések szerint a szervezők gyakran megtévesztik az árubemutatókon résztvevő vásárlókat. Az esetek többségében nem tájékoztatják őket arról, hogy amennyiben egy áru vásárlására szerződést kötnek, attól a termék kézhezvételét követő nyolc napon belül minden következmény nélkül elállhatnak.

Az eladók számos esetben jogtalanul adminisztrációs költséget kérnek, kezelési költséget számolnak fel, vagy nem akarják visszaadni a foglalót - tette hozzá.

A fogyasztóvédelmi hatóság rendszeresen új átverési technikákkal is találkozik, a bemutatókon beépített résztvevők igyekeznek tovább népszerűsíteni az árut, elmondva annak jó tulajdonságait. Idős résztvevők számára az egészség javítására szolgálónak mondott termékeket kínálnak. A csodatévőnek kikiáltott balzsamról viszont semmiféle, e hatást igazoló dokumentum nem áll rendelkezésükre. A fogyasztóvédelmi hatóság által forgalomból kivont termékek is rendszeresen felbukkannak ezeken a bemutatókon.

Forrás: Nol

Korábbi cikkek az utazással egybekötött árubemutatókról:
Termékbemutatók: átverhetnek a kötbérrel
Álruhás fogyasztóvédők az árubemutatón
Árubemutatók - pénzhalászok hálójában
Amikor az utazás csak csali!
Termékbemutatókon vizsgálódtak a fogyasztóvédők
Cseles árubemutatók
Termékbemutatótól a kötbérig
Kifogásolt mosószerek, bepalizós árubemutatók
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

PPO, 2010. szeptember 01. - szerda 08:21

Én mint friss nyugdíjas a múlt héten vettem részt először egy ilyen termékbemutatón. Egy budapesti cég tartotta sun and light. Az előadást tartó nagyon szellemes volt, az előadás pedig becsapós. Néhányan vettek, olyanok akik nem sajnáltak több százezer forintot egy talán tízezer forintot sem érő takaróra. Azt hiszem ezekről a bemutatós csalásokról volt szó az RTL klubbon, hogy tízszeres áron adják a termékeiket, mint amennyibe a boltba kerül. A kirándulás persze jó volt - mit vár az ember 1300 Ft.-ért, de venni úgy látom nem szabad semmit.

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza