Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Segítség a nem kívánt roaming ellen

Munkatársunktól, 2009. október 14. - szerda 16:42
Címkék: telefon, fogyasztóvédelem, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Fogyasztóvédelmi szervezetekhez számos olyan panasz érkezett, amelyben a fogyasztó kifogásolta, hogy mobiltelefonja véletlenszerűen rákapcsolódott egy külföldi szolgáltató hálózatára. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) honlapján található térkép és javaslatok segítenek kiküszöbölni a szándékolatlan barangolást.A mobiltelefon egyik előnye a roaming (barangolás) lehetősége, azaz, hogy külföldön is használhatjuk telefonunkat. A külföldi telefonhasználat tarifáiról az utóbbi hónapokban sok szó esett. Lassan egy éve, hogy az Európai Unión belül jelentősen csökkentek a beszéd-célú roaming tarifák, napjainkban pedig az SMS és más adat-roaming árak csökkentése van napirenden.

Sokkal kevesebb szó esik azonban a szándékolatlan roamingról, arról a jelenségről, amikor mobiltelefonunk már a határ hazai oldalán is átvált egy külföldi szolgáltató hálózatára. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK) az idei turistaszezonra egy olyan térképet készített, amely mérési eredmények alapján bemutatja, hogy az országhatár közelében hol nagy az esélye ennek a természetes, de esetenként bosszúságot és felesleges kiadást okozó jelenségnek. A szándékolatlan roaming olyan népszerű belföldi turisztikai célpontokon is jelentkezhet, mint Esztergom, Győr, Sopron, Szombathely, Őriszentpéter, Szeged, Gyula, Sárospatak - és még sorolhatnánk.


A magas roamingdíjak megelőzése érdekében, a határ közelébe érve érdemes telefonunkat kézi hálózatválasztásra állítani

A nem kívánt roaming azért fordulhat elő, mert a mobiltelefonok által használt frekvenciák nem állnak meg az országhatároknál, "átlógnak" a szomszédos országokba. Előfordulhat, hogy egy adott helyen nagyobb egy külföldi hálózat térereje, mint a hazai szolgáltatóé. Ebben az esetben a telefon - amennyiben automatikus hálózatválasztásra van állítva - átválthat a külföldi szolgáltató hálózatára. Ez a szándékolatlan barangolás, ami esetenként sokba kerülhet, hiszen roaming környezetben sokkal drágább telefonálni, SMS-t, MMS-t küldeni, vagy internetezni, ráadásul a hívásfogadásért is fizetni kell.

A felesleges költségek elkerülése érdekében érdemes körültekintőnek lenni. Egyrészt valamennyi szolgáltató kötelezően SMS-ben tájékoztat a hálózatváltásról és célszerű figyelni a telefon kijelzőjén megjelenő szolgáltató nevét is. Ha ez nem a megszokott hazai szolgáltatónké, akkor már biztosan roaming-környezetben vagyunk. A jelenség kivédésének a legegyszerűbb módja, ha mobiltelefonunkat időben kézi hálózatválasztásra állítjuk, hiszen így az nem tud átlépni más szolgáltató hálózatára.

A szándékolatlan roaming jelenség előfordulását bemutató térkép és bővebb információ itt található!

Forrás: EFK/NHH
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2009. október 19. - hétfő 08:17

Ez nem segítség, hanem a felelőség áthárítása a tehetetlen mobilszolgáltatók hasznára.

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza