Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

CO-érzékelők - életünk őrei

dr. Berecz Tibor, 2009. október 14. - szerda 11:56
Címkék: egészség, műszaki cikk, mérgezés, vásárlás, árkörkép
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A szén-monoxid-mérgezés lehetőségét akkor sem lehet teljesen kizárni, ha rendszeresen és lelkiismeretesen tartjuk karban tüzelő- és füstelvezető-berendezéseinket. A fűtési szezon előtt mindenképpen célszerű lakásunkba szén-monoxid-érzékelőt, érzékelőket telepíteni.A szén-monoxid (kémiai képlete: CO) igen alattomos "gyilkos", mivel egyetlen érzékszervünkkel sem érzékelhető: színtelen, szagtalan, a levegőnél valamivel kevésbé sűrű, ugyanakkor rendkívül mérgező gáz, ami már viszonylag kis koncentrációban is mérgezést okoz.


Szén-monoxid és toxicitása

Ennek oka, hogy a szervezeten belüli oxigénszállításért felelős hemoglobinban található vasatomhoz már nagyon kis koncentrációban is könnyedén (az oxigénnél is sokkal könnyebben!) és irreverzibilisen (véglegesen) kötődik: megakadályozva ezzel az oxigénszállítást. (A tüdő és a sejtek közötti oxigénszállítás úgy működik, hogy a vérben levő hemoglobin a tüdőből felveszi az oxigént és a sejteknél leadja: vagyis az oxigén - és persze a szén-dioxid - reverzibilisen (ideiglenesen) kapcsolódik a hemoglobinhoz.) A szén-monoxid tehát gyakorlatilag fulladásos halált okoz.

MTI
Rendőrök, mentők, tűzoltók és a gázművek szakemberei egy mérgezés helyszínén

A szén-monoxid mérgezés jellemző tünetei: szédülés, émelygés, hányinger, gyengeség-érzés, amit később eszméletvesztés, esetleg halál követ. A tünetek jelentkezésének gyorsasága a szén-monoxid koncentrációjától függ (táblázat).

CO koncentráció (ppm)
A jellemző tünetek jelentkezése folyamatos kitettség esetén
35
Fejfájás és émelygés 6-8 órán belül
100
Fejfájás és émelygés 2-3 órán belül
400
Fejfájás és émelygés 1-2 órán belül
1600
Fejfájás, émelygés és hányinger 45 percen belül, zavarodottság 2 órán belül
3200
Fejfájás, émelygés, gyengeség és hányinger 5-10 percen belül, halál 30 percen belül
6400
Fejfájás, émelygés, gyengeség és hányinger 1-2 percen belül, halál 20 percen belül
12800
Eszméletlenség 2-3 lélegzetvételt követően, halál 3 percen belül

A szén-monoxid mérgezés jellemző tünetei a szén-monoxid-koncentráció függvényében (ppm - parts-per-million: milliomod rész, 1 ppm = 0,0001%)


A szén-monoxid sűrűsége csak valamivel (3...4%-al) kisebb, mint az ugyanolyan állapotú levegőé: légköri nyomáson és szobahőmérsékleten (25 °C) 1,145 g/l, míg a levegőé: 1,184 g/l. Ezért a szén-monoxid - a melegebb levegőhöz hasonlóan - zárt terekben a magasabb részeken gyűlik össze először.


Szén-monoxid lehetséges forrásai

A háztartásokban a szén-monoxid kizárólag tökéletlen égés során keletkezik, ennek azonban több oka lehet. Ezek nagy vonalakban a következők:
-a nyitott égésterű tüzelő- (esetleg melegítő- vagy főző-/sütő-) berendezés nem megfelelő állapota;
-a nyitott égésterű tüzelőberendezés füstelvezetésének elégtelen volta;
-a nyitott égésterű tüzelőberendezés helyiségének elégtelen levegőellátása;
-a tüzelőberendezés nem körültekintő, nem előírás szerinti használata.

MTI
Két mérgezéses áldozat holttestét szállítják el a budapesti Vörösmarty utcában

Hazánkban a legtöbb tragédiát a kéményekbe kötött fűtő, illetve vizet melegítő gázkészülékek okozzák: a szén-monoxid-mérgezések egyértelműen ezek elterjedésével hozhatók összefüggésbe. Ezek elkerülésére feltétlenül szükséges a tüzelőberendezés és a kémények az előírásoknak megfelelő telepítése, kialakítása és a rendszeres - célszerűen a fűtési idény előtti - ellenőrzése, illetve karbantartása, mivel a kémény a tüzelőberendezés szerves része!


Emberi hanyagság, elővigyázatlanság

A füstelvezetést gátolhatja az eltömődött, vagy a tüzelőberendezéshez nem megfelelően "illesztett" (méretezett) kémény. A kémények eltömődését legtöbbször helyükről kiesett téglák, habarcsdarabok (falazott kémények esetén), esetleg valami egészen banális dolog (például madárfészek) okozza.

Falazott kémény esetén a téglák kiesését gyakran az okozza, hogy utólagos bélelés nélkül gáznemű (vagy folyékony) tüzelőanyaggal működő tüzelőberendezést kötnek bele: ilyenkor a kémény falán lecsapódó égéstermék idővel kioldja a habarcsot a téglák közül, amelyek így kieshetnek a helyükről (egy nagyobb szélroham össze is döntheti a falazott kéményt). Az is tökéletlen égést okozhat, ha új tüzelőberendezés telepítése esetén azt a régi kéménybe, ám annak ellenőrzése, esetleges módosítása nélkül kötik be: ilyenkor előfordulhat, hogy nem lesz megfelelő az égéstermékek elvezetése.

Szintén számolni kell a szén-monoxid-mérgezés lehetőségével, ha elővigyázatlanul (például rossz időjárás esetén) zárt vagy rosszul szellőző, csekély légtérű helyiségben (például garázsban) grillezünk, esetleg huzamosabb ideig gázzal működő főző-, sütő- vagy egyéb berendezéseket használunk (például gáztűzhelyet fűtésre).


Nyílászárók cseréje

Jól működő és megfelelően karbantartott tüzelőberendezés és kémény esetén is bekövetkezhet szén-monoxid-mérgezés, ha a tulajdonos(ok) - rendszerint melegebb évszakban - energiatakarékossági okokból kicserélik a nyílászárókat (vagy csak utólag szigetelik őket). Ilyenkor a javuló légzárás miatt a nyitott égésterű tüzelőberendezések nem kapnak elegendő oxigént, ami szintén tökéletlen égést okoz. Ilyenkor légbevezető(k) felszerelése szükséges (ajtóra vagy falra). A tüzelőberendezés helyiségében különösen akkor fontos légbevezetést biztosítani, ha az kisméretű (kis légterű) és zárható (például fürdőszoba).


Végzetes szélviszonyok

Míg a fenti esetekben a szén-monoxid-mérgezés jórészt - gyakran sorozatos - emberi mulasztások vagy elővigyázatlanság miatt következik be, előfordulhat, hogy a tragédia nem emberi tényezőn múlik. Az épület nyílásai körül kialakuló nyomásviszonyok például nagymértékben módosíthatják az épületbe való levegő-bevezetés és az onnan történő égéstermék-elvezetés folyamatát - például viharos szél esetén. Ilyenkor sajnos a különben kifogástalan állapotban levő és az előírások szerint telepített tüzelőberendezés és égéstermék-elvezetés esetén is történhet szén-monoxid-mérgezés.


Szén-monoxid-érzékelők

Szén-monoxid-érzékelőből többfélét is vásárolhatunk: elmondható, hogy az utóbbi években "divatba jöttek" (sajnos az ismétlődő tragédiák igen jó reklámok). Közös bennük, hogy ha környezetükben a szén-monoxid koncentrációja egy bizonyos szintet elér, akkor éles hanggal jeleznek. Emellett "teszt" funkcióval is rendelkeznek.

Lényeges szempont, hogy az érzékelő jelezze esetleges meghibásodását, a tápláló zsebtelep lemerülését, valamint az élettartama végét: ezek fény- (LED) illetve hangjelzéssel történhetnek. A szén-monoxid-érzékelők élettartama különben erősen korlátozott: rendszerint néhány (2…6) év, vagyis fűtési idény (de ezt a leírásuknak pontosan tartalmazni kell)! (Korlátozott élettartamuk fizikai-kémiai okoknak, nem pedig marketing-megfontolásoknak köszönhető - mint azt a világ dolgaiban járatosabb olvasóink gyanítanák.)

Léteznek digitális szén-monoxid-érzékelők is: ezek az előzőeken kívül a pillanatnyi, illetve egy adott időszak legnagyobb (de még veszélytelen) szén-monoxid-koncentrációját is meg tudják jeleníteni kijelzőjükön. Olyan szén-monoxid-érzékelőket is gyártanak, amelyek füst, vagy más veszélyes gáz (például PB-, földgáz, szén-dioxid) érzékelése esetén is riasztanak. A szén-monoxid-érzékelőkkel kapcsolatos legfontosabb előírásokat az EN50291 szabvány tartalmazza. Ebben le vannak írva azok az időtartamok, amelyeken belül az érzékelőknek adott szén-monoxid-koncentráció esetén jelezniük kell, hogy a közvetlen életveszély még megfelelően nagy biztonsággal elkerülhető legyen (ld. a táblázat).

CO koncentráció (ppm)
Jelzési intervallum (perc)
Az enyhébb tünetek (fejfájás és émelygés) jelentkezése folyamatos kitettség esetén (óra)
30
120<
6-8
50
60-90
4-6
100
10-40
2-3
300
<3
~2

A szén-monoxid érzékelők jelzési intervalluma, különböző CO-koncentrációk esetén az EN50291 szabvány szerint


Ha eldöntöttük, hogy szén-monoxid-érzékelőt vásárolunk, fontos, hogy azt csak és kizárólag megbízható (utánkereshető) helyről és gyártótól vegyük, mivel hamisításuk könnyű. Ennél a terméknél a vásárló sajnos eléggé kiszolgáltatott: az érzékelő minőségét nem tudjuk ellenőrizni, és elég sok megfelelő súlyú műanyag-dobozra ráírható, hogy az szén-monoxid-érzékelő…


Tápellátásuk, telepítésük

A szén-monoxid-érzékelők tápellátást igényelnek: ez történhet a 230 V-os villamos hálózatról (rendszerint adapterrel) és/vagy közönséges zsebtelepről (szárazelemről), illetőleg szünetmentes tápegységről (utóbbi esetben célszerűen a betörés- vagy a tűzjelző központ tápjáról). Azt, hogy melyik fajta tápellátást alkalmazzuk, elsősorban az határozza meg, hogy a tüzelőberendezésünk működtetéséhez szükséges-e annak rácsatlakoztatása a villamos hálózatra, vagy sem.

Ha a tüzelőberendezésünk működtetéséhez szükséges a villamos hálózatról történő tápellátás (mint a közismert "cirkó" vagy "kombicirkó" berendezések esetén), akkor szén-monoxid-érzékelőnk is működhet arról: hiszen egy esetleges áramkimaradás bekövetkezése esetén a tüzelőberendezés sem működhet, így szén-monoxid sem keletkezhet. Ha azonban a tüzelőberendezésünk működéséhez nem szükséges a villamos hálózat (mint például kandalló vagy cserépkályha esetében), akkor zsebtelepről vagy szünetmentes tápegységről működő szén-monoxid-érzékelőt kell alkalmazni. Vannak ún. "örökelemes" érzékelők is: ezeknél a szárazelem lemerülésével az érzékelőt is le kell cserélni. A zsebtelepről működő érzékelők másik fő előnye, hogy könnyedén áthelyezhetők egyik helyről a másikra.

A szénmonoxid-érzékelők nem csak önmagukban, mint különálló eszközök alkalmazhatók: ha rendelkeznek megfelelő kimenetekkel, akkor az épület vagy a lakás biztonsági rendszerébe is integrálhatók - természetesen szakember által. Ha az érzékelő rendelkezik relékimenettel, akkor az esetleges riasztás egy távolabbi helyre is befuthat, megszólaltathatja a betörés- vagy a tűzjelző rendszer hangjelzőit is, továbbá ventilátor(oka)t is működésbe hozhat az életveszély csökkentése érdekében. Végezetül pedig ha az érzékelők rendelkeznek ún. párhuzamosító kimenettel, akkor egy érzékelő riasztása esetén az összes összekötött érzékelő riasztani fog.


Elhelyezésük

Általánosságban szólva szén-monoxid-érzékelőt ajánlott felszerelni minden olyan helyiségben, ahol nyitott égésterű tüzelőberendezés működik, a tüzelőberendezéstől mintegy 1,5…3 m távolságra. Mivel a szén-monoxid sűrűsége kevéssel kisebb, mint a levegőé, ezért a meleg(ebb) levegőhöz hasonlóan először közvetlenül a mennyezet alatt fog összegyűlni: ezért az érzékelőket a mennyezet közelébe (az ablakok és ajtók felső éle fölé), vagy magára a mennyezetre (a nyílászáróktól, sarkoktól, falaktól kissé távolabb) célszerű felszerelni. Ha csak egy darab érzékelőt akarunk vagy tudunk felszerelni, valamint a tüzelőberendezés nem a hálószobában van, akkor az érzékelőt a hálószobába, vagy annak bejárata közelébe telepítsük. Azokban a helyiségekben, amelyek viszonylag távolabbra esnek a tüzelőberendezéstől, az érzékelőket fejmagasságban helyezzük el (~150 cm, hálószobában: ~60 cm).

A szén-monoxid-érzékelők karbantartást rendszerint nem igényelnek (ha az elemcserét nem vesszük annak). Csupán arra kell figyelni, hogy oda szereljük őket, ahol nem károsodhatnak vagy rongálódhatnak meg; ahol szabadon "jár" a levegő (tehát ne függöny, szekrény mögé), viszont nincs huzat (mint például az ajtók mellett) és nagy nedvességtartalom sem. Ne tegyük ki nagyon nagy (>40 °C) és kis hőmérsékleteknek (<-10 °C) sem.


Teendők szén-monoxid-mérgezés gyanúja esetén

Az alábbi esetekben célszerű szén-monoxid-mérgezésre gyanakodni (általában telente, otthon, esténként - vagyis amikor rendszerint be van kapcsolva a fűtés):
-a közös légtérben levők mindannyian többé-kevésbé rosszul érzik magukat
-tüneteik a szabad levegőn elmúlnak.

Típus
Ár (forint)
Tápellátás
Egyéb
Senco One
20750
zsebtelep
5 év élettartam, digitális kijelző
Senco 2002
14988
zsebtelep
-
Honeywell
15302
zsebtelep
-
Honeywell SF 450 EN
17499
zsebtelep
6 év élettartam
Monox 5000
11063
villamos hálózat
relékimenet, PB- és földgázt is érzékel
CO 03
8750
zsebtelep
-
BGSZ-1
32500
villamos hálózat
-
BGSZ-2
27500
villamos hálózat
-
CO 02
7250
villamos hálózat
-
Forrás: http://www.szenmonoxid.hu

További CO-érzékelők az Árgépen

Ha a szén-monoxid detektor riaszt, szóljunk a lakásban, házban tartózkodóknak és azonnal menjünk szabad levegőre. Közben pedig - ha nem kell életet menteni, és módunk van rá - kapcsoljuk ki a gyanús tüzelőberendezést (vagy annak tüzelőanyag- esetleg áramellátását), és nyissunk ki minél több nyílászárót, hogy átszellőzzön a lakás. A mérgezés súlyosságától függően hívjuk a mentőket is! A közvetlen vészhelyzet elmúltával (miután az érzékelő már nem jelez) feltétlenül nézessük át a tüzelőberendezést és annak kéményét!

A szén-monoxidról itt olvashat bővebben
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Bereczk János, 2018. szeptember 17. - hétfő 08:50

OKJ-s képzés keretében kéne az embereket megtanítani a helyes fűtésre! Ezt kellene támogatni, nem megszüntetni!!! Ha kevesebb kazán robbanna, kevesebb ház égne le és kevesebb CO mérgezés lenne, csökkenne a környezet szennyezése, biztosan megérné!!!!

Bereczk János, 2018. szeptember 05. - szerda 12:58

OKJ-s képzés kidobott pénz? Nem értek vele egyet, attól függ az illető érdeklődik-e valami iránt, vagy csak a papírra van szüksége!!! Elmentem villanyszerelő vizsgára. Tétel: Nullával egyesített földelés? Válasz: Baromi veszélyes, nulla szakadás esetén a védelem fázis alá kerül! A zsűri visszahőkölt és azonnal kiküldtek. A többiek kérdezték, kirúgtak? Lehet, de finoman tették, inkább csak megkértek menjek ki! Eltelt 20 perc, se ki se be senki! Kijött egy vizsgáztató: Neked megvan a vizsga, nekünk öt évre a munka! Nem volt hiába, néha egy inas is mondhat okosat, mindenen el kell gondolkozni, mindenki tévedhet, akár EKKORÁT IS!!! Egy kis logika: 3x3=9, vagy 333.

Bereczk János, 2018. szeptember 05. - szerda 12:31

Megint én! A CO mindenhol úgy jelenik meg, a legmérgezőbb anyag, de van egy másik tulajdonsága is, a legjobb FŰTŐ anyag, és elégetésével a veszélyessége megszűnik!!! Én a kazánban, szándékosan állítom elő!! Visszafojtva a tüzet, a szenet izzáson tartom, CO szabadul fel. Előtte a szenet, vízzel kicsit meglocsolom. A gőz, amikor átmegy az izzó szénen, a szén elveszi az oxigént, a hidrogén pedig jól keveredik a CO-val. Mivel a hidrogén könnyen gyullad, meggyújtja a CO-t, ami CO2-vé ég el, hidrogén pedig vízzé. A folyamat az izzó szén tetején a szekunder levegő segítségével jön létre, kék tiszta égéssel(városi gáz!) Ezen a tűzvonalon CO nem megy át, a tüze pedig jól szabályozható, az alsó a mennyiséget, a felső a minőséget, mm-es állítási lehetőséggel!!!! Ma még ez érthető, de ha már se kémiát, se biológiát, se fizikát nem fognak tanítani, ma még csak olvasni, meg számolni nem tudnak sokan!!!!!!A többiről ne is beszéljek? Beszélek!! Tanári szobában javítottam egy vetítőt, mit hallottam: "A temperában nincs jég kék!" Vesztemre segítettem: kék/sárga. Ilyet ne mondjak, Már három éve tanít, Ő már csak jobban tudja mint én! Oké. A másik az új órájával dicsekedett, egy fickó megnézte,"timetron", világmárka. Már csak a számat húztam el, de a matekos kiszúrta. Mikor mindenki kiment, megkérdezte miért húztam el a számat? Mit tanít a fiú? Angolt. Az igen, ez "tájm tron" idő mérő. Elővett két temperát, kikevertem a jég kéket. (színes fotóztam)! És akkor azt is megtudja mondani, köbgyököt hogy kell kiszámolni? Természetesen, beül a kocsijába, a skálában van Obádovics Matematika című könyv, azt vegye meg. Másnap mutatta, tökéletes! Aki nem képezi magát bármilyen iskolát végez, ma már kevés! Aztán dicsekedtek: Az én férjem mérnök, az enyém művész,... az enyém megígérte hogy megváltozik! Síri csend! Egyszer csak egy sejtelmes hang: János a maga felesége, megígérte, hogy megváltozik? Persze, természetesen. Ezt már halálos csend követte! És megváltozott, kérdezte az áldozat? Persze, természetesen,(technikai szünet!) DE NEM JAVÁRA, szerencsére becsengettek! 9 képesítés nélküli, egy matekos, egy idős alsós tanítónéni és egy igazgató, akitől bármit lehetett kérdezni!!! Válasz: "Hát, nem tudom!"

Bereczk János, 2018. március 20. - kedd 16:45

Sajnos a válaszban van egy probléma, a ("miután az érzékelő már nem jelez"! A CO jelző működése: helyesen úgy működik, hogy a CO megjelenésekor bekapcsol. Ha közben a gáz megszűnik, szellőztetés, vagy huzat miatt, a berendezés tovább jelez, ki kell kapcsolni, ha a hibát elhárítottuk. Ha magától elhallgatna még nem 100%, hogy nincs gáz, esetleg elromlott a készülék, vagy lemerült az elem! A legegyszerűbb ha biztonságos idő után, leakasztjuk, kint a szabad levegőn kipróbáljuk, az ellenőrző gomb megnyomásával, hátha az elem merült le. ha elindul, állítsuk le, így vigyük vissza a helyiségbe, körbe és fent, lent, hogy az átszellőzést ellenőrizzük! VIGYÁZAT, ha maga az érzékelő rész romlott el szakműhelyben vizsgáltassuk be!!! LUCIFER nem szakember!!!!

Bereczk János, 2017. november 01. - szerda 06:57

A CO-val gyilkolást nem büntetik! Öngyilkosságnak számít! Tanulj meg fűteni, mert te lehetsz a következő!!!! Elég, ha lánggal ég a tüzed, mindent megtettél, hogy az utad, a temető felé vezessen!!!!! Isten veletek!!!!

Bereczk János, 2017. október 29. - vasárnap 06:46

Megkezdődött a CO mérgezések szezonja!! A kéményből jött vissza a CO, mondja a szakértő, mert valamit csak meg kell állapítani és a kémény, most nagy divat így teljesen hihető. Fél éve ellenőrízték, most meg rossz? Hogy kerül CO a kéménybe? Valami csak a tűzzel van, vagy sok szerelt kémény vár rá, hogy eladják, mert abból nem jöhet vissza, semmi?

Bereczk János, 2017. október 02. - hétfő 19:26

Csodálatos világban élünk, a tv (ATV)-ben ismét felhívták a figyelmet, a CO mérő vásárlására, a Co veszélyeire, és arra, hogy ez a "néma gyilkos"! Miért nem mondja el valaki egyszer, hogy a TŰZ, ha VÖRÖS KORMOLÓ LÁNGAL ÉG, ez tökéletesen jelzi, rossz égésről van szó, ahol CO szabadul fel, a FŰTŐANYAG és ha ez nem ég el, akkor mérgez, füstöl és kormol! Ha ezt nem látja valaki és arra vár mikor mérgezi meg, megnyugtatom nagy az esélye,és ha megnyugtatja, halála előtt, szerezzen be CO mérőket! Talán az még segít!!!! Persze ha megtanul FŰTENI, a tűzzel, a bajt elkerülheti és a lakásban meleg is lesz!

Bereczk János, 2017. szeptember 22. - péntek 08:29

Rendesen lelassult ez a probléma is, az érkező tél, sajnos, meg fogja követelni! Miért? Mert több írásban olvastam, a tűz, égése során CO termelődik, ami a kéményen távozik, némi CO2-vel! Akkor meg van, a baj oka, ugyanis a CO, a legjobb fűtőanyag, ha a kéményen távozik, nincs meleg, viszont van környezetszennyezés, mérgező anyaggal! Nem tartom valószínűnek, hogy ez egy elírás, szakértői véleményben, mert egy másikban, azt írja, ha a láng éri a kazán plafonját, jobban átadja a hőt! Akkor nem kételkedhetünk abban, jön az idő, hogy alkalmazzuk a riasztó berendezést, ha az ilyen fűtést túl akarjuk élni! Meg kell tanulni fűteni, kár a tüzelőért, kevesebbel tudunk fűteni, és nem halunk bele!

Bereczk János, 2017. január 11. - szerda 18:12

Moso Mihály, nagyon bízhat a Honeywel KészülékEKben!( hányat vett?) Én inkább a megelőzés híve lennék, de nem sok jót sejtet, a kéményseprők képzése, talán tüzeléstechnikai emberek képzésére lenne szükség, mert ha nem füstöl a kémény, ismét munkanélkülivé válnak! Sok az ellenőr, kevés a hozzáértő!!!

Moso Mihály, 2016. december 20. - kedd 15:46

Nekem a Honeywell készülékek váltak be. Könnyen kezelhető, tartós és megbízható. Jelenleg ezt a kütyüt használom: http://szerelvenybolt.hu/honeywell-xc100-szenmonoxid-erzekelo-10-ev-elettartammal-xc100-hu?returnurl=%2fsearch%3fq%3dhoneywell . Ráadásul innen pikk-pakk ki is szállították, abszolút megéri az árát!!


1 2

Kommentek

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 28.

Üzleti kölcsönt keres? személyi kölcsön, lakáshitel, autó kölcsön, diákhitel, konszolidá...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Kumah james, 2020. május 27.

A törvényes hitelszerzés mindig is hatalmas probléma volt olyan sok ügyfél számára, akinek p...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza