Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Megtámadta a GVH döntését a teaforgalmazó

Munkatársunktól, 2009. október 08. - csütörtök 10:42
Címkék: gvh, élelmiszer, bírság, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A bíróságtól kéri a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatának megváltoztatását a fogyasztók megtévesztése miatt hétmillió forintra büntetett Oriental Herbs Kft.A GVH korábbi közlése szerint azért marasztalta el az Oriental Herbs Kft-t, mert a cégnek az általa forgalmazott teák és a teakeverékek gyógyhatására vonatkozó egyes tájékoztatásait alkalmasnak találta a fogyasztók megtévesztésére.

A versenyhivatal szerint az Oriental Herbs, termékei népszerűsítése során az egészség megőrzésére és helyreállítására való alkalmasságot, a gyógyító hatást hangsúlyozta, miközben a teákat élelmiszerként hozta forgalomba. A termékek törzskönyvezése nem történt meg, így gyógyító, illetve betegség kockázatának csökkentésével kapcsolatos hatás jogszerűen egyiknek sem volt tulajdonítható. A teaforgalmazó csütörtökön cáfolta, hogy reklámjai alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére, és közölte, hogy bíróságon támadta meg a döntést.

Forrás: photos.com
A közleményben a cég kiemeli: Magyarországon a gyógynövényekből készült termékek nem minősülnek sem élelmiszernek, sem gyógyszernek, ezért a jelenleg hatályban lévő szabályozások sok esetben - például a hagyományos kínai orvoslásban rendszeresen használt gyógyteáknál - nehezen értelmezhetők.

A hagyományos kínai orvoslásban használt gyógynövények nagy részének besorolása - a megfelelő szabályozási háttér hiányában - akadályokba ütközik.

A Magyarországon hatályban lévő, a hagyományos kínai orvoslást érintő szabályozás nem veszi figyelembe a legfrissebb európai uniós jelentéseket, irányelveket. Az Oriental Herbs szerint ezért mielőbb harmonizálni kellene a magyar szabályozást európai uniós előírásokkal.

A cég emlékeztet továbbá az Európai Bizottság egy tavalyi jelentésére, amely szerint egy új, élelmiszerek és gyógyszerek közötti termékkategóriát kellene létrehozni, ami fontos előrelépést jelenthet többek között a hagyományos kínai orvoslásban használt gyógyteák szabályozásában.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza