Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Népszerű az ingyenes jogsegélyszolgálat

Munkatársunktól, 2009. október 01. - csütörtök 11:52
Címkék: szolgáltató, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Országszerte több mint tízezren keresték fel eddig a február óta működő ingyenes jogsegélyszolgálat, a JOGPONT-hálózat száznegyvenegy irodáját - mondta Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) főigazgatója.Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) elnöke elmondta, hogy az élénk érdeklődés miatt igyekeznek oda koncentrálni a szolgáltatást, ahol arra a leginkább szükség van, így nemsokára Budapesten és Dabason is új JOGPONT irodát nyitnak.

MTI
Pataky Péter

 A JOGPONT-hálózat létrehozására és két éven keresztüli működtetésére konzorciumban pályázott az MSZOSZ és négy munkaadói szervezet. A pályázaton 850 millió forint támogatást nyertek el az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programjából (TÁMOP).

Pirisi Károly, a JOGPONT hálózat működésének eddigi tapasztalatait ismertetve elmondta: szeptemberig mintegy tízezer-hatszáz érdeklődő kért tanácsot a hálózat irodáiban. A megkeresésekből kiderült, hogy a munkaadók a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos eljárások, különösen az igazolások kiadása tekintetében sokszor nem tartják be a jogszabályokat.

Az ország száznegyvenegy pontján működő szolgálatok jogászait leginkább munkavállalók keresték fel, és főként munkajogi kérdésekben kértek tanácsot, de a nyugdíjjal kapcsolatban is sokan érdeklődtek. A legtöbben a Nyugat-dunántúli, az Észak-alföldi, és a Közép-magyarországi régióban fordultak a jogászokhoz - ismertette Pirisi Károly. Pataky Péter hozzátette: Nyugat-Magyarországon például másfél évtizedes hagyománya van a jogsegélynek, így az érdeklődők magas számát az is magyarázza, hogy az emberek már tudják, hol kérhetnek segítséget.

Pataky Péter beszélt arról is, hogy együttműködnek az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársaival is, hogy a szorosan nem a jogpontok területéhez tartozó ügyekben is tovább tudják irányítani az érdeklődőket.

Az adatok szerint a JOGPONT szolgáltatást mindkét nem és minden korcsoport közel azonos mértékben veszi igénybe, bár a fiatalok a leginkább jogtudatosak: a huszonöt év alatti korosztály magas arányban jelenik meg az érdeklődők között. A munkavállalók mellett sok álláskereső, vállalkozó és nyugdíjas is az irodákhoz fordult.

A tanácsadásban domináltak a munkajogi kérdések, de jellemző volt, hogy a társadalombiztosítással összefüggő kérdéseket is feltettek a munkavállalók. A vállalkozási és cégjogi tanácsadáson belül a legintenzívebb érdeklődést a vállalkozások alapításával kapcsolatban tapasztalták a jogászok: a részletes adatgyűjtés szerint leginkább álláskeresők, és főként kft. alakításáról kérdeztek. Érdekesség, hogy sok, magát kifejezetten munkavállalónak minősítő magánszemély kényszerűségből érdeklődött a vállalkozásindítás feltételeiről, mert hosszabb időn keresztül nem kapott állást.

A munkajogi tanácsadásokon belül az érdeklődők negyven százaléka a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos kérdésekről érdeklődött, a megkeresésekből arra lehet következtetni, hogy alacsony a jogkövetési fegyelem ezen a területen. A jogászok összesen több mint ezernyolcszáz esetben valószínűsítettek jogsértést.

Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) ügyvezető elnöke elmondta, hogy sokan azért is felkeresik a hálózat irodáit, hogy munkaviszony megszüntetésére való felkészüléshez kérjenek tanácsot.

Hangsúlyozta: hosszú távon szükség lesz a JOGPONT-programra, és ezt a 2010-re előrejelzett gazdaság adatok is alátámasztják, hiszen, amíg a foglalkoztatásban "rend lesz", és amíg az új, atipikus foglalkoztatási formákat megszokják az emberek, addig szükség lesz a jogi tanácsadásra.

A JOGPONT-hálózatot az MSZOSZ, a Magyar Iparszövetség, az Ipartestületek Országos Szövetsége, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége, valamint a KISOSZ alkotta konzorcium működteti.

A TÁMOP egyik projektje keretében 2009 februárjában kezdték meg működésüket Magyarország hét régiójában, száznegyvenegy helyszínen. A szolgáltató pontok jogászai ingyenesen nyújtanak munkajogi, társadalombiztosítás-jogi, cégjogi tanácsadást, és segítik a vállalkozási ismeretek bővítését is. Egy másik TÁMOP program - amelynek projektgazdája az FSZH Társadalmi Párbeszéd Központja - mindennek a szakmai hátterét biztosítja a jogászok képzésével, valamint szakmai információkkal.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Finta Andrásné, 2012. augusztus 21. - kedd 19:01

Kedves Marika !Köszönöm a felvilágosítást , élni fogok vele. Úgy látom ez az oldal csak van , de minek !!! Még arra sem veszik a fáradségot , hogy tájékoztassák az ide-látogatókak , hogy ez az oldal már megszünt !!! :( Mégegyszer köszönöm !

Marika, 2012. augusztus 18. - szombat 18:16

Ajánlanám mindenkinek a /www.jogiforum.hu/ oldalt. Ezen belül a fórum rovatban, van segítségkérési lehetőség. Itt általában kap a bajban lévő választ a problémájára. Én sűrűn használom. Sok sikert !!

Finta Andrásné, 2012. augusztus 17. - péntek 20:13

Tisztelt Ügyvéd Úr ! Minap kaptunk egy határozatot az Érdi Földhivataltól , melyben értesítettek , hogy a tulajdonunkban lévő ingatlanból, az ElMŰ Hálózati KFT-nek vezetékjog címen 25n2 területet bejegyeztek .A villanyoszlop az ingatlanon kívül van ! 1985. ben építkeztünk , engedéllyel . Most mit tehetünk ?? Tisztelettel, Finta Andrásné

Gergely, 2012. július 24. - kedd 14:19

Tisztelt Segítő! Kb két hete kiléptem lakásom udvarára és azt tapsztaltam, hogy idegen enberek-szerelők-egy kábelt akarnak a telkemen keresztül vinni.Felszolításomta abbahagyták.Elmondták, hogy a DIGI -nek dolgoznak, aki bérli az elektromos vezeték oszlopokat az e.ontól.Felhívtam a figyelmüket, hogy a vezeték jog ilyenre nem hatalmazza föl az e.on és velem kell a digi megállapodjon . Eltelt két hét senki nem keresett meg.Ma távol voltam lakásomtól, mikor hívott a szoszédom, hogy húzzák a vezetéket.Mikor hazafelé tartottam találkoztam a szerelőkkel , kérdőre vontam őket-most már másodszor hatoltak be magánterületre- hogy vegyék le a vezetéket. Nem tették meg. Felkerestem az egyik pécsi Digi ügyfélszolgálatot panaszommal ,ahol azon kívül hogy nem akartak velem beszélni, mert indulatos voltam, közölték velem , ha levágom rongálásért feljelentenek és ha nem tetszik tegyek jogi lépéseket.Eszük ágában sem volt megegyezni, egy telefonszámot adni ahol egy illetékessel beszélhetek. Egy budapesti levelezési címet adtak.Ma elektronikus úton panaszt tettem. Válasz egy hónapon belül.Kérdésem: igazam van , hogy jogtalanul jártak el? Mit javasol mit lehet tenni , hogy ez iyen erőszakos üzleti lépéseket és törvénysértéseket-magánt.sértés-megakadályozható legyen és az eredeti állapot visszaállításra kerüljön mindaddig amig szerződést nem kötnek velem

balázs jánosné, 2012. június 29. - péntek 16:42

tisztelt ügyvéd úr. az elhúnyt élettársam , egy posta biztosítási kötvényben egy ojan szeméjt jelölt meg kedvezményezetnek aki amegadott adatok alapján nem azonosítható ,én próbátam amegadott cím alapjá kapcsolatot létesíteni de sikertelenül. apostabank csak annyit közölt velem hogy nem én vagyok kedvezményezetnek megjelölve. mi ijenkor a teendő ha egy nem található szeméj van kedvezményezetnek megjelölve abiztosításnál,,

SZŐCS FERENC, 2012. június 17. - vasárnap 17:00

A mihez tartozás végett írom. Azzal,hogy megköszöntem a kimerítő tájékoztatást,segítséget,csak arra akartam utalni,hogy 1 /egy / hónap telt el,mikor elküldtem a levelemet az ILLETÉKESNEK,és azóta sem kaptam rá választ!!!!!! KÖSZÖNÖM OK,hogy ez csak egy cikk/ Matus László/,de akkor miért reklámozzák magukat,hogy !!!Talán még seítenek is Neked????????????????????????HATALMAS SEGÍTSÉG EZ AZ INGYENES OLDAL!!!!!

Matus László, 2012. június 17. - vasárnap 11:18

Honnan veszitek,hogy ezt olvassa egy ügyvéd?? Ez csak egy cikk.

SZŐCS FERENC, 2012. június 16. - szombat 16:50

Köszönöm a kimerítő tájékoztatást,segítséget........

hoffer ernő, 2012. június 16. - szombat 05:45

TiszteeltÜgyvéd Ur! 1953-ban születtem közel 43év munkaviszonyom van .Mikor mehetek el nyugdijba,? Mindenféle megoldás érdekelne. Szives válaszát előre is köszönöm HE

K.Beáta, 2012. május 04. - péntek 13:54

Tisztelt Ügyvéd Úr! 2000-ben volt egy "állítólagos" 7000 Ft-os Volán tartozásom.2 hónapja a munkáltatóm közölte velem,hogy 70 ezer Ft-os letiltási határozatot kapott a végrehajtótól!Nem értettem miért,felkerestem a végrehajtót,aki közölte,hogy a bíróságtól kérjek fizetési haladékot.Ez megtörtént és közben kérelmeztem az ügy kivizsgálását,mivel nem éreztem jogosnak a követelést!A bíróság igazat adott nekem,de kérte,hogy a végrehajtónak fizessek ki 12.500 Ft-ot!Kérdésem az lenne jogos ez az eljárás?Vétlen voltam az ügyben és mégis nekem kell fizetnem?A végrehajtó azt mondta hajtsam be a Volán-on ezt az összeget!Felháborítónak tartom ezt az eljárást.Úgy gondolom a Volán erkölcsileg és anyagilag is felelős a kialakult helyzetért,mert ha nem sikerül bebizonyítanom az igazam most 70 ezer forintot elvettek volna tőlem,s ezáltal az én és családom megélhetését veszélyeztették volna.Arról nem beszélve,hogy a munkáltatóm előtt is lejárattak.Szeretném a tanácsát kérni a T.Ügyvéd Úr-nak,hogy milyen jogi lépéseim lehetségesek.Tisztelettel K.Beáta!


1 2 3 4

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza