Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Még mindig gyakori az "egynapos" kenyér

Munkatársunktól, 2009. október 01. - csütörtök 13:46
Címkék: élelmiszer, fogyasztóvédelem, panasz, hipermarket
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Fogyasztóvédők tapasztalatai szerint még ma is általános, hogy a boltokban, pékségekben kapható kenyerek fogyaszthatósági ideje már a vásárlást követő nap lejár. A gyenge minőségű kenyerek sajnos jóval nagyobb számban találhatóak az üzletek polcain, mint az akár napokig fogyaszthatóak.Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) munkatársai segítségével felmérést végzett azokban a városokban, ahol ügyfélszolgálati irodáik érhetők el (Budapest, Debrecen, Miskolc, Eger, Salgótarján, Szolnok), hogy a különböző boltokban milyen körülmények között tárolják és árusítják a kenyereket. Különös mértékben figyeltek arra, hogy a különböző üzletekben milyen arányban kaphatóak az "egynapos", vagy "huszonnégy órás" kenyerek.


Huszonnégy órás kenyér - csak a "multiknál"?

A csomagolt és polcon árusított kenyereken kötelező feltüntetni fogyaszthatósági idejüket. Ettől csak egy esetben lehet eltérni, mégpedig az úgynevezett "huszonnégy órás", vagy "egynapos" kenyereknél. Ha egy kenyér címkéjén nem találjuk meg a gyártás vagy a lejárat dátumát, esetleg egyiket sem, akkor olyan kenyeret tartunk a kezünkben, aminek a minőségét csak az adott napra garantálja a pékség. Hogy mik ezek a minőségi követelmények? A kenyérnek jól szelhetőnek kell lennie, nem szabad túlságosan morzsálódnia, s természetesen vannak ízbeli elvárások is.

MTI
Jól nézzük meg milyen kenyeret veszünk!

Amennyiben egy huszonnégy órás kenyeret nem tudunk időn belül megenni, nem várhatjuk el tőle, hogy élvezeti értéke azonos legyen a friss termékekével. Ennek megfelelően érdemes átgondolnunk, hogy kétszáz forint értékben veszünk egy kiló egynapos kenyeret, vagy hosszabb ideig fogyasztjuk, de akár kétszer annyit is kiadunk érte.

Téves az a közkeletű elképzelés, hogy huszonnégy órás kenyér csak a hipermarketekben fordul elő - a tapasztalatok azt mutatják, hogy mindenhol ott van a polcokon. Kétség nem fér hozzá, hogy ez a legolcsóbb, és praktikus abban az esetben, ha még aznap megesszük. Az egyik hazai fogyasztóvédelmi magazin arra mutatott rá 2008-ban, hogy ha egész évben a legolcsóbb kenyeret vesszük, több mint nyolcvanezer forintot spórolunk meg egy drágább üzlet kenyeréhez mérve. A csábítás tehát nagy.

Sokan nem értik, hogy miért nem kötelező feltüntetni legalább a gyártás, vagy a lejárat időpontját ezeken a termékeken. A választ nagyon nehéz megadni, igazából érthetetlen a jelenség. A vonatkozó rendelet úgy határoz, hogy nem kötelező feltüntetni a minőségmegőrzési időt, ha az adott sütőipari termékeket és péksüteményeket jellegükből adódóan a gyártást követő huszonnégy órán belül megeszik. A fogyasztó azonban joggal teszi fel a kérdést: mi biztosítja, hogy nem két napos zsömlét, túrós táskát, vagy kenyeret talál a polcon? Természetesen csak a tapasztalat segíthet, a tudatos fogyasztót nehéz átverni. Nem felejthetjük el azonban azt sem, hogy a hatóságok a boltokat állandóan ellenőrzik, és súlyos szankciókkal büntetik azokat, akik megszegik a jogszabályokat a lejárt élelmiszerek árusításával.


Összefogdosott kenyér, ami nem fér a zacskóba

Sok helyen láthatták a fogyasztóvédők, hogy a boltokban a kereskedők nem adtak, tartottak olyan eszközt, mellyel a kenyereket, péksüteményeket a vásárlók megfoghatták volna. Szintén fontos, hogy a kenyereket nem tárolhatják alsó polcon, vagy festett felületen. Ezek az előírások mind azt szolgálják, hogy a fogyasztók tiszta, fertőzésmentes terméket fogyaszthassanak.

Bár a hipermarketek és nagyobb üzletek többsége figyel arra, hogy a kenyerek egész területét takaró csomagolást (nylon, vagy papír zacskó) biztosítson, országos élelmiszerlánc, és számos kisebb bolt sem tartja be ezt az alapvető előírást. Értelme pedig van: senkinek nincsen kedve a tejes zacskóhoz, a paradicsomhoz, vagy a földes salátához simuló kenyeret enni.


Kérdéses minőség

Komoly figyelmeztetés lehet számunkra a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság 2006. év végén készített felmérése, mely szerint a vizsgált kétszázkilenc gyártóból mindösszesen hat készítette termékeit adalékanyagok felhasználása nélkül, hagyományos technológiával. Két esetben az is előfordult, hogy bár a készítményen a "kovásszal készült" csalogató megjegyzés virított, a kenyérben adalékanyagok voltak.

Nem volt ritka az sem, hogy bár a kenyér a gyártmánylapja alapján csak hetvenkét óráig őrizte meg a minőséget, a címkén mégis egy vagy két nappal későbbi lejáratot tüntettek fel. Sajnos visszatérő jelenség az is, hogy a termékek tényleges súlya nem éri el a címkén feltüntetett mértéket.


Öt jó tanács kenyérevőknek

* Gondosan válasszunk kenyeret, annyit vásároljunk, amennyire szükségünk van! Ne csak az ár, hanem tartalom és összetétel, vagy tömeg alapján is keressük a leginkább megfelelőt!

* Ne vásároljunk olyan helyen, ahol nem biztosítanak a kenyerek megfogásához zacskót, vagy fogót! A többiek érdekében mi se puszta kézzel válogassunk!

* Figyeljünk a duzzadt, nagy térfogatú kenyerekre! Ezek feltehetőleg adalékanyaggal készültek, belük ezért puhább, lazább, szeléskor a többinél könnyebben morzsálódik.

* A kenyerekhez a boltokban olyan zacskót vagy csomagolóanyagot kell adniuk, amely a termék teljes felületét takarja. A kihelyezett tasakért, zacskóért az üzlet nem számolhat fel külön díjat.

* A kenyerek megnevezéseinek többsége (félbarna, rozscipó, négymagvas, burgonyás, alföldi, stb.) akkor használható, ha az Élelmiszerkönyvben felsorolt feltételeknek megfelel. Amennyiben a feltételeket megismerjük, pontosabban fogjuk tudni, mit is eszünk.

Forrás: Fome
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza