Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Körúti razzia - whiskyt, több tízezerért

Szabó Emese, 2009. szeptember 30. - szerda 15:48
Címkék: alkohol, ellenőrzés, bírság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Köztudott, hogy tizennyolc év alatti fiatalnak dohányárut és szeszesitalt eladni nem szabad. Az elmélet és a gyakorlat között azonban van némi különbség - legalábbis ez derült ki, miután nyomába eredtünk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) két ellenőrének, és egy próbavásárlást végző fiatalkorúnak…Kíváncsiak voltunk, vajon miért van az, hogy nagyjából minden második fiatal szájából lóg a cigi, noha ilyesmit elvileg nem is vehetnének. Ahogyan alkoholt sem. Hogy kiderüljön a titok, elkísértük a NFH munkatársait egy délutáni vizsgálatra - azt teszteltük, fiatalkorúnk vajon tud-e cigarettát és italt venni. Próbavásárlónkat, Balázst, aki már első blikkre is fiatalkorúnak tűnt, gondolkodás nélkül letegeztem, ő viszont helyből lemagázott, ami harminc alatt azért nem esik jól. A felügyelőségen nem vesztegettük az időt, egyből útnak indultunk, négyesben: két ellenőr, a fiatalkorú próbavásárló, azaz Balázs, és az azonosítatlan újságíró.


Forrás: photos.com
Nem adunk a tilalmakra?

Az első meglátogatott üzlet a Kiskörút mellékutcájában bújt meg, egy nagyobbacska park mellett. A szemközti kerítéshez támaszkodva jó pár tinédzser sörözött, így a vizsgálati eredmény szinte borítékolható volt. Főképp, hogy némi előzetes infóval érkeztünk a helyszínre, történt ugyanis, hogy a közeli gimnázium igazgatója a diákok pöfékelését megelégelve leballagott az üzletbe, és megkérje a vezetőt, legyen oly kedves, ne szolgáljon ki fiatalkorúakat. A tulaj a legenda szerint nem zavartatta magát, nemes egyszerűséggel közölte, ő bizony nem ad az efféle tilalmakra. És valóban nem adott, hiszen a boltban a mi fiatalkorúnkat is gond nélkül kiszolgálták - mondjuk nem cigivel, mert az épp elfogyott, zsákmányként volt viszont alkohol. Aztán jött a meglepetés is, hiszen előkerültek az igazolványok.


Visszafogott ceruza


Eladónk először meglepődött az akción, de aztán többé-kevésbé megbékélt a dologgal. Leginkább amiatt bosszankodott, hogy rossz a rendszer. Ő nagyon szívesen fizet bírságot, hiszen hibázott, de akkor azt is elvárja, hogy a pénze valamiféle ifjúságvédelmi kasszába menjen, nem pedig az állam zsebébe, onnan pedig isten tudja hová. Jogos érvelése sem mentesítette azonban a jellemzően több tízezer forintos bírságtól. Azt is megtudtuk egyébként, hogy a büntetési tételekkel a válságra való tekintettel némileg visszafogottan bánik a hivatal - előtte vastagabban fogott a ceruzájuk, amióta viszont válság van, enyhült a szigor. A büntetési tétel nagysága amúgy több tényezőtől is függ: egyrészt az üzlet árbevételétől, másrészt attól, ismétlődő esetről van-e szó. Szempont az is, hogy a vétkes hogyan áll az esethez, elismeri-e, hogy hibázott. Jelen esetben egy plusz csavar is került a dologba: távozásunk után negyed órával visszaküldtünk az üzletbe egy másik fiatalkorút, hogy kiderüljön, bírságoláson kívül ért-e valamit a vizsgálat. Ez esetben úgy tűnik, igen; fiatalkorúnkat immáron sör nélkül küldték el az üzletből.

Valami keményebbet?

Következő állomásunk már a Rákóczi úton volt: "Most valami "keményebb“ alkoholt“ - hangzott a kérés a non-stop előtt, utalva arra, hogy Balázs ez alkalommal ne érje be egy üveg sörrel - a sör ugyanis az eladók vesszőparipája, hiszen alacsony alkoholtartalma miatt úgy érezhetik, nem is szeszesitalt adtak el, pedig dehogynem… A tömény mindenesetre egyértelműbb, ugyanis nem ad okot a vitára. Kedvenc fiatalkorúnk sem érte hát be akármivel, az egyik legdrágább whisky-t emeltette le a polcról. Aztán pörgött a pénztárgép, kézbe került a blokk, a pénztárcából pedig előkerült egy ötezres, ami pár száz forint híján majdnem kevésnek bizonyult. Az üzlet ettől függetlenül létrejött (bár anyagi okok miatt kishíján meghiúsult), ellenőreink pedig már vették is elő igazolványaikat. Az eladó rezináltan konstatálta a történteket, mindössze egyetlen kérdést tett föl: milyen büntetési tételre számíthat? Kiderült, százezres tételre ez esetben sem kell számítani, várhatóan néhány tízezer forint lesz a tartifa. De hogy ezt ki fizeti? Elvileg a bolt, a tulajdonosok viszont rendszerint olyan szerződést íratnak alá az eladókkal, amely szerint az ilyen jellegű "pluszkiadásokat“ rájuk hárítják. Ebben az üzletben egyébként hamar végeztünk a jegyzőkönyvvel, és indultunk tovább a következő üzletig.

Hol reklamáljunk?

Ha ilyen esetet látunk, érdemes először a "bűnös" vendéglátóhelyen, vagy boltban megtalálható Vásárlók könyvét használni, hogy panaszunknak nyoma maradjon. Amennyiben a tapasztalt visszaélést levélben (vagy e-mailben) is be kívánjuk jelenteni, a regionális fogyasztóvédelmi igazgatóságnál, vagy Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál (NFH) tehetünk panaszt.

A fiatalkorú személyt alkohollal és dohányáruval kiszolgáló eladó a következő jogszabályokat sérti meg:
- A nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény 5. § (2)-(3) bekezdései,
-A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 5. § (7) bekezdése.


Anyád örül ennek?


Utolsó állomásunk szintén a Rákóczi úton volt. Találomra léptünk be egy üzletbe, ahol Balázs cigarettavásárlással próbálkozott - mondanunk sem kell, sajnos sikerrel. A jegyzőkönyv felvétele ez esetben már nem volt éppen egyszerű - az üzletvezető személyes sértésnek vette a procedúrát. Egyrészt mindannyian szégyellhettünk magunkat, hogy ilyen alja munkát végzünk - beleértve engem is, szégyelltem is magam nagyon. A főbűnös persze Balázs, aki amúgy nemhogy a tizennyolcat nem töltötte be, de épphogy elmúlt tizenhat. Az üzletvezetőt ez nem zavarta, szerinte csak rá kell nézni, látszik, hogy van már vagy húsz. Ránéztem én is a fiatalkorúnkra, hátha megnőtt az együtt töltött néhány óra alatt, de csalódnom kellett: továbbra is csak egy kamasz nézett vissza.

Ki kicsoda?

Az üzletvezetőt ennek ellenére nem győzte meg az állítás, mely szerint Balázs még nem múlt el tizennyolc, biztos ami biztos, fölírta a nevét, ami azért kellemetlen, mert az ő vezetéknevéből lehet vagy tíz az országban. Ezt persze fölírnia sem kellett volna, hiszen minden fiatalkorú megbízólevéllel, fizetésért, teljesen hivatalosan, iskola után dolgozik - a megbízólevelet, azzal együtt a korról szóló nyilatkozatot pedig eleve bemutatják a fogyasztóvédelem emberei.

Kiszolgálósdi

A Rákóczi úti üzlet tulajdonosa több érdekességet is megosztott velünk. Egyrészt megtudtuk, hogy a házban több idős ember is lakik, és ők rendszeresen az unokáikat küldik le cigarettáért és italért. Őket állítólag nem szolgálják ki, pedig jól tudják, nem maguknak veszik a termékeket. Ha viszont ez így van, joggal nem értjük, miért lett kiszolgálva a mi fiatalkorúnk. Állítólag azért, mert rajta nem látszott, hogy fiatal. Másrészt volt már arra példa, hogy az eladó megtagadta a fiatalkorú kiszolgálását, mire válaszként beverték a kirakatát. Ezt ugyan fizeti a biztosító, de nyilván nem túl kellemes a procedúra. Az üzletvezetőtől tanácsot is kaptunk, mely szerint - ha már úgyis erre jártunk - meglátogathatnánk a szomszéd non-stopot. Vagy elmehetnénk akár a Klauzál térre is, ahol a múltkor megvertek egy "apehost“...
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Dr. Kovács Mária, 2009. november 12. - csütörtök 14:49

Egyik alkalommal - úgy 2 évvel ezelőtt - az egyik, a munkahelyem közelében lévő éjjel-nappaliban vásároltam munka előtt. Előttem két középiskolás fiatalt szolgált ki a \"Kiskorúakat nem szolgálunk ki alkohollal és dohányáruval\" tábla alatt álló pénztárosnő. A fiúk max. 16 évesek voltak és sört vásároltak. A pénztárosnő gond nélkül kiszolgálta a gyerekeket. Az esetet jelentettem az - akkor még - Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek (FVF) és egy, a hangja alapján idősebb ügyintéző férfi hívott vissza és kioktatott, hogy mit képzelek én, hogy ilyeneken fennakadok, hiszen ha nem ismerik meg a gyerekek az alkoholt, hogyan lesz belőlük felnőtt? És elkezdett magyarázni arról, hogy a droghasználat sokkal komolyabb és súlyosabb probléma, inkább azzal kellene foglalkoznom. Na bumm... Először azt hittem, ez valami gyenge vicc, de a telefonszámot leellenőriztem és valóban az FVF-é volt. Panaszt nem tettem, mert nem tudtam volna bizonyítani, hogy ez a beszélgetés valóban elhangzott... Viszont ezen eset óta minden hivatalos beszélgetésemet rögzítek. Nagyon vicces ez a \"Tanácsháza Kiskocsma\"!

bozsoci, 2009. október 27. - kedd 15:51

Kamasz fiam többször \"panaszkodik\", inkább megjegyzi, hogy a népszerű szórakozóhelyeken is úgy szólítják fel a többnyire zsenge korú közönséget a tequilafogyasztásra, és szolgálják is ki, mintha joghurtitalt propagálnának. A DJ beleüvölti a mikrofonba, ezután ők járulhatnak a pulthoz, fizethetik ki az italért a meglehetősen borsos árat, a szülőktől kérincsélt forintokat. Jó szóval, több-kevesebb sikerrel nevelgetem a gyerekemet, de ez mit sem változtat a lényegen, hogy ezekre a lebujokra is ráférne egy átfogó ellenőrzés.

cicalany76, 2009. október 22. - csütörtök 19:44

Ezt Sväjcban igen egyszerüen megoldottäk. 16éves kortol vehetnek a fiatalok sört és almabort(?), 18éves kortol pedig égetett szeszt és a többieket. Cigit meg tulajdonképpen bärhol, mert majd\' mindenhol automatäk vannak. A pénztärnäl minden fiataltol kérnek igazolvänyt(a diäkot nem fogadjäk el pl) és azok szo nélkül oda is adjäk. Söt nemrég volt egy väsär, ahol különbözö szinü karszalagot kaptak a fiatalok, attol függöen, hogy 16 vagy 18évesek multak. Ezzel lehetett alkoholt väsärolniuk. :-)Meglepö modon nincs több részeg fiatal, mint Mo-on.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza