Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hallásunkat védené az Unió

Munkatársunktól, 2009. szeptember 28. - hétfő 13:38
Címkék: egészség, műszaki cikk
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egészségügyi kockázatnak minősítette a hordozható zenelejátszók hosszabb időn keresztül magas hangerőn történő hallgatását hétfőn megerősített szakvéleményében az Európai Unió tudományos bizottsága.Az Európai Bizottság (EB) ezért azt javasolja, hogy mérsékeljék tovább a lejátszók megengedett maximális hangerejét, és határozzanak meg korlátozásokat a hangos hallgatás időtartamára is.

Forrás: photos.com
Brüsszelben ismertetett tanulmányában a tudományos testület megállapította, hogy a hordozható zenelejátszót (MP3-lejátszót, walkmant és hasonló készülékeket) hallgató személyek öt-tíz százalékát fenyegeti a maradandó hallásvesztés, ha öt éven keresztül minden nap egy óránál hosszabb ideig magas hangerőn hallgatják a zenelejátszót. Az EU-ban immár 2,5-10 millió embert fenyeget a megsüketülés veszélye a probléma miatt. Ha hetente csak öt órán keresztül, nyolcvankilenc decibelt meghaladó magas hangerőn használják a lejátszókat, a hallgatókra nehezedő zajterhelés meghaladja a munkahelyen jelenleg engedélyezett zajszintet. Az "uniós kormány"ezért - most ismertetett előterjesztésében - azt javasolja, hogy nyolcvan decibeles szinten hetente legfeljebb negyven órát lehessen zenét hallgatni, nyolcvankilenc decibeles hallgatással pedig csak napi öt órát.

Az EB azért bízta meg a független tudományos bizottságot e terület vizsgálatával, mert a hordozható zenelejátszók használata igen elterjedt, és a kockázat egyre több fiatalt érint. A tudósok is megerősítették, hogy jogos az aggodalom. Az Európai Bizottság azt is bejelentette, hogy a tagállamokkal és az érintett felekkel együttműködve meg fogja vizsgálni, milyen intézkedéseket lehetne hozni annak érdekében, hogy jobban védjék a gyerekeket és a fiatalokat a szóban forgó veszélytől.

Meglena Kuneva, a brüsszeli bizottság fogyasztóvédelmi felelőse sajtótájékoztatóján úgy vélte, a legfontosabb az, hogy javítsák a fogyasztók tájékozottságát és nyilvánossá tegyék az ezzel kapcsolatos ismereteket. "A hatályban lévő ellenőrzéseket pedig a tudományos tanácsok figyelembevételével felül kell vizsgálni annak biztosítása érdekében, hogy teljes mértékben hatékonyak legyenek és lépést tartsanak az új technológiával" - tette hozzá a bolgár biztos.

Forrás: photos.com
A jelenleg érvényes európai biztonsági szabvány a hordozható zenelejátszók zajszintjét száz 100 decibelben korlátozza, de Brüsszel szerint azonban a felső korlátot csökkenteni kellene, és határt kellene szabni a napi zenehallgatás időtartamának is.

Utóbbihoz mindazonáltal elsősorban a fogyasztók belátására és önfegyelmére van szükség - ismerte el Kuneva.

Részt vett a hétfői sajtótájékoztatón Bridget Cosgrave, a digitális technikai iparágat képviselő DigitalEurope szervezet vezérigazgatója is. Kijelentette, hogy az iparágnak kiemelten fontos a fogyasztók védelme, és üdvözölte, hogy az uniós bizottság tudományos kutatások alapján kívánja átdolgozni szabályozását. A szervezet együtt fog működni ebben Kuneváékkal - tette hozzá.

Brüsszel - becslésekre épülő - adatai szerint az Európai Unióban összesen 50-100 millió ember hallgatja naponta a hordozható zenelejátszókat. Az elmúlt négy évben 184-246 millió euró értékben adtak el hordozható audiokészülékeket, és 124-165 millió euró értékben MP3-lejátszókat.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza