Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fogyasztói csoportok - nem árt az óvatosság

Munkatársunktól, 2009. szeptember 15. - kedd 11:33
Címkék: fogyasztóvédelem, reklám, bank, hitel, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sokan nincsenek tisztában azzal, mit is takar az a kifejezés, hogy fogyasztói csoport. Hallhattunk már róla a rádióban, a tévéhíradóban, azonban ahhoz, hogy ténylegesen megértsük ezen csoportok működését és felismerhessük a bennük rejlő kockázatot, nem árt kicsit részletesebben megismerkednünk velük.A fogyasztói csoport egy olyan szerveződés, amely felfogható úgy mint egy részletre történő vásárlás, ami jelentős szerencseelemet is tartalmaz. A csoportba belépő tagoknak az a célja, hogy egy általuk meghatározott ingó vagy ingatlan dologhoz a csoport segítségével könnyebben hozzájussanak. Ennek érdekében vállalják, hogy havonta törlesztőrészletet fizetnek, melynek fejében a csoport bizonyos futamidőn belül lehetővé teszi a tag számára a vele kötött szerződésben meghatározott ingó vagy ingatlan dolog megvásárlását. A csoport ezen dolgok beszerzését a tagok által fizetett regisztrációs és megbízási díjból, valamint a törlesztő részletekből álló pénzalapból fedezi.

A csoportot szervező kizárólag közvetítő szerepet tölt be, mintegy toborozza a tagokat, megszervezi a csoportot a hasonló igénnyel rendelkező fogyasztókból (például mindegyikük valamilyen ingatlanhoz akar jutni), beszedi a havi részleteket és közreműködik a tag által megszerezni kívánt termék megvásárlásában. A szervező a tag nevében és javára megszerzi a dolog tulajdonjogát, a tulajdonos tag pedig a vételárból fennálló hátralékát havi részletekben törleszti a kezéhez.

Forrás: photos.com
A csoport szervezője bizonyos időközönként gyűlést, sorsolást tart, hogy ily módon kiválasztásszák azt a személyt, aki az adott alkalommal hozzájuthat az általa meghatározott ingó vagy ingatlan dologhoz. Az, hogy az adott sorsoláson ki lesz a kiválasztott, nagyban múlik a szerencsén és a többi tag előtakarékossági hajlandóságán. Ugyanis, ha egy tag minél nagyobb összegű törlesztőrészlet kifizetését vállalja a sorsolás előtt, annál nagyobb eséllyel indul a sorsoláson. Tehát nem elég, hogy a sorsolás kimenetele már eleve kiszámíthatatlan, ehhez még hozzájárul az is, hogy nem lehet tudni, vajon a többi tag mekkora előtörlesztést vállal, azaz nem lehet kiszámítani, mekkora összeget kell felajánlani ahhoz, hogy az ember hozzájuthasson a meghatározott ingóhoz vagy ingatlanhoz. Előtörlesztési verseny indul a tagok között, így a kevésbé fizetőképes csoporttag hátrányba kerül.

Manapság a legnagyobb gondot a fogyasztói csoportokkal kapcsolatos félreértések adhatják. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a csoport által csak ingó vagy ingatlan megvásárlására kerülhet sor, pénzösszeg átadására nem, hiszen a csoport pénzügyi szolgáltatást nem nyújthat, tehát általa hitelhez nem juthatunk. Gyakran nincs a fogyasztó tisztában azzal, hogy nem áruvásárlási hitel nyújtására kerül sor, hanem valamely dolog időszakonkénti sorsolására.

Kiváltképp problémát jelenthet, ha a fogyasztói csoportot bemutató reklám pénzügyi szolgáltatás látszatát kelti, kedvezőbb feltételekkel, mint a kereskedelmi bankok. Így például találkozhatunk olyan kijelentésekkel, hogy kezes és jövedelemigazolás nélkül is élhetünk ezzel a lehetőséggel, vagy hogy hitelképtelen "BAR listások" számára is hozzáférhető megoldás. Az átlagos fogyasztó ebből általában arra a téves következtetésre jut, hogy gyors "hitelhez" juthat olcsón, kedvező feltételekkel. Az alacsony részletfizetési összeg, a hosszabb futamidő első hallásra tényleg kecsegtető ajánlatnak tűnhet, azonban érdemes alaposan megfontolni, hogy mibe vágunk bele.

Ám sokszor csak a szerződéskötéskor derül fény arra a fontos részletre, hogy a áruvásárlási hitellel szemben itt nem jutunk azonnal hozzá a dologhoz, hanem teljesen bizonytalan, hogy mikor sorsolnak ki minket. Addig pedig havonta fizetni kell az áhított javak aktuális forgalmi értékének az adott hónapra eső részletét. Előfordulhat, hogy a kevésbé szerencsések csak évek múltán jutnak hozzá a szerződésben meghatározott dologhoz, mert az utolsók közt kerülnek kisorsolásra.

Az sem tudatosul a legtöbb belépő tagban, hogy a csoportból kilépni gyakorlatilag lehetetlen, a futamidő vége előtt általában nem lehet felmondani a szerződést, ha időközben meggondoljuk magunkat, az addig befizetett törlesztőrészletek, a regisztrációs- és megbízási díj elvesznek.


Amire érdemes minden esetben odafigyelni:

- A fogyasztói csoportban való részvétel által nem juthatunk hitelhez.
- A szerencsén múlik, mikor sorsolnak ki minket (lehet hogy csak évekkel később).
- A kilépés gyakorlatilag lehetetlen.
- A törlesztőrészleteket a futamidő végéig fizetnünk kell.
- A csoport többi tagjának anyagi helyzete is befolyásolhatja esélyeinket a sorsolások során.

A fogyasztói csoportba való belépés előtt győződjünk meg arról, hogy a csoport tisztességes ajánlatot kínál számunkra, a szervezőtől mindig kérjünk részletes tájékoztatást a szerződésről és csak a kockázatok gondos mérlegelése után írjunk alá bármit.

Forrás: FOME/Fogyasztóvédők.hu
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Titti papírjaik vannak ! , 2011. június 07. - kedd 20:20

Éva tartok tőle kőműves munkára vannak csak bejelentve :) csak veszik fel előre a munkákra a lóvét .

Éva, 2011. június 07. - kedd 16:03

Huh, ez ijesztő, de gondolom ezeknek a csoportoknak van valamiféle működési engedélyük, na azt kéne bevonni.

ildikó, 2011. május 25. - szerda 08:56

Mi is bedőltünk ennek,azt hittük tartják magukat az ígéretükhöz március óta várjuk a szerződésben foglalt összeget azóta is csak várunk de követelik hogy havonta pontosan törlesszünk a nagy semmire.EBBE SENKI NE UGORJON BELE EZ EGY NAGY ÁTVERÉS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ági, 2010. május 27. - csütörtök 09:41

Nem tudom ,hogy mitfizetek amig akölcsönt nem kapom meg nincsen mit fizetnem!!!NEM KÖVETELHETIk!!!nem követelhetnek olyat a mitök nem telyesitenek!!!

Andrea, 2010. április 18. - vasárnap 19:15

Mi a párommal sajnos már aláírtunk egy szerződést egy ilyen fogyasztói csoportnál, ahol azt ígérték, három héten belül pénzhez juthatunk. Már a harmadik hónapnál tartunk, és még mindig semmi. Fizetni pedig kell a részletetm mert lehet,hogy éppen most kapjuk meg pénzünket.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza