Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Varratás a konfekciókínálat helyett

Gräf Szilvia, 2009. szeptember 14. - hétfő 12:02
Címkék: szolgáltató, vásárlás, ruházat
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Igazán megdöbbentünk, amikor egy tisztességesen nagy, kétszemélyes ágytakaróhoz való textil alapanyagért közel tízezer forintot kértek. Ezek szerint már a varrással sem tudunk spórolni? Utánajártunk, mit, mikor és hogyan éri meg varratni.Kik választják, kik válasszák?

Nem is olyan régen a varrás még egyértelműen költségkímélő dolognak számított. Persze nem minden esetben igaz, hogy drágább magunknak szabni-varrni ruháinkat, de könnyen rá is fizethetünk, ha nem a konfekcióméretből választunk. Mivel a polcokat szinte elárasztják az olcsó, távol-keleti tömegáruk, szimpla nadrágot vagy pamutpólót varratni nem éri meg. Elegánsabb daraboknál már inkább érdemes felkeresni egy varrónőt.

MTI
Egyénre szabva

A varratás időigényes dolog, akár varrónővel dolgoztatunk, akár magunk készítjük a ruhát. Mivel egy igazán jó varrónő nem méretre, hanem egyedül ránk szabja a ruhát, így biztos, hogy többször is vissza kell menni ruhapróbára. Előnye viszont, hogy gondos tervezéssel, ügyes varrónővel olcsón kijöhetünk. Ruhánk ráadásul teljesen egyedi és ránk szabott lesz. Az utcán sem fog szembejönni még egy ugyanolyan darab, egyek leszünk azon kevesek közül, akik a maguk készítette kreációt hordják.


Szaboda, varroda

Komplett ruhát varratni szezonális dolog, a javíttatás azonban állandó elfoglaltságot ad - osztotta meg velünk harminc év tapasztalatait egy varrónő. A leggyakrabban előforduló igazítás a felhajtás, bélésvarrás, zipzárcsere, szűkítés. Az árak széles skálán mozognak, "megszabott" tarifák nincsenek. A felhajtás ára nyolcszáz-kétezerötszáz forint között alakul, attól függően, hogy farmert vagy hajtókás nadrágot, gyereknek való, vagy elegáns öltönynadrágot rövidítenek, hogy egyszerűen csak levágják a nadrág szárát vagy koptató szegélyt is tesznek-e bele.

MTI
Szakközépiskolai varrás bemutató

A fölső szűkítése ezer és nyolcezer forint között mozog, aszerint, hogy egyszerű tornapólóról vagy bélelt blézer vállszélességének átalakításáról-e van szó. Az igazítás árát az anyag minősége is meghatározza, hiszen mindegyikhez más és más gép kell. Így fordulhat elő, hogy a pamutpóló megvarrása a drágább gép miatt költségesebb lehet, mint egy egyszerű ing beszűkítése. A béléscsere pedig néha már a kabát árát is kiteheti, attól függően, hogy egy kis lapot vagy az egész bélést kell-e cserélni. Kabátunk újrabélelése tehát kétezer-négyszáz forinttól akár tizenkétezerig is felkúszhat. Az árat az is befolyásolja, hogy nagyvárosban vagy vidéken varratunk. Az alábbi táblázatban néhány ruhajavító és varrónő elérhetőségét gyűjtöttük össze a teljesség igénye nélkül.

cégnév
cím
telefon
honlap
Ruhaklinika
Budapest, VII. ker. Akácfa u. 41.
06 1 478 0000
energy.hu
Ruhaszerviz
Budapest, V. ker. Szervita tér
06 1 317 9232
ruhaszerviz.hu
Ruhajavítás
Nyíregyháza
06 70 943 4253
ruhajavitas.com
Amaltheia Manufaktúra
Budapest, Hollandi út 1.
06 70 568 3073
amaltheia.atw.hu
Backstreet varroda
Dunakeszi, Berzsenyi utca 11.
06 30 990 6520
backstreet.hu
Magdi divatszalon
Budapest, VI. ker. Csengery u. 36.
06 1 342 6594
magdi.uw.hu
Öltözék BT  
Székesfehérvár, Sziget u. 37.
06 22 327 285
oltozekbt.hu
Ruhaszerviz
Budapest, Károly krt. 4.


Fair-Varró kft.
Gödöllő, Szabadság út 11-13.
06 20 886-0164
varrono-godollo.hu


Komplett ruhánál számolnunk kell az anyag és a munkaköltséggel, esetleg a tervezés árával is. Megálmodott ruhákat már egyre kevesebben kérnek, inkább a katalógus kínálatából választanak - mondják a varrónők. Ha mégis, akkor elsősorban novembertől januárig (szalagavatók) és áprilistól júniusig (diplomaosztók) járnak varrónőhöz az emberek - gyakran az egész család. Ha nadrágot szeretnénk, a varratás kétezerötszáz-ötezer forint közt alakul, attól függően, hogy gumis zsebesnadrágról, vagy élére vasalt, elegáns nadrágról van szó. Az anyagköltség újabb ezerötszáz-ötezer forint - az akciós textilárakon néha a varrónők is megdöbbennek. Farmerkinézetű, szegecses nadrágot ötezer forinttól készítenek. Varrathatunk fürdőruhát vagy autós üléshuzatot is -a handmade darabok árai az olcsó exportárukéval egy szinten mozognak. Nem ritka az extrém kérés sem: "külön kérésre varrtam már apró, bicikli és fa közé felállítható túlélősátrat is." - meséli a varrónőnk.


Szabás-varrás tanfolyamok

A varrás mesterségébe beletanulni, egészen báli ruhánk megvarrásáig eljutva nem öt perc, - de elkezdeni bármikor lehet. A varrógépek és szabásminták közti eligazodásban személyes vagy online tanfolyamok is segíthetnek bennünket. Egy tizenhét alkalmas (negyvenórás) varrótanfolyam ára húsz-harmincezer forint körül van, ugyanez online tizennyolcezer forint. Ingyenest is találhatunk, ez ugyan szolidabb óraszámú, de kezdésnek megteszi.

MTI
Tanuláshoz szerezzünk egy varrógépet!

Nyilván nem árt, ha az otthoni gyakorláshoz saját varrógépet is beszerzünk. Szerencsés, ha a varrótanfolyam kiválasztását nem csak pénztárcánk tartalma dönti el, hanem a körülményeknek is utánajárunk. Olyan helyre menjünk, ahol minden "tanulónak" saját varrógépe van - kivárni a sort a gép előtt elég bosszantó. Ne reméljünk komplett szabászképzést a húszórás tanfolyamtól! Hasonlóan az online leckékhez, fő szempontunk itt is az alkotás sikerélménye legyen! És tartsuk szem előtt: egy igazán jó tanfolyam nemcsak a konkrét szoknya vagy nadrág varrását tanítja meg, hanem az önálló munkához szükséges módszert is megismerteti velünk.
 
varróiskola
cím
telefon
honlap
ár (forint)
Nove Kreativ Divatműhely
Budapest, XI. kerület, Oltványárok 5/a.
06 20 379 0043
novekdm.hu4 lecke (online) 18.000

6 alkalom (személyesen) 30.000
Rosemari varrósikolája, Burda varróiskola
Budapest, VIII. ker. Kőfaragó u. 12
06 1 318 9841
burda.divatiskola.hu4 alkalom 19.000
Varróház
Budapest, X. ker. Harmat u. 38.
06 70 297 4218
varrohaz.huingyenes / 34.900
ELO

06 1 206 1775
elo.hu18 alkalom  85.000
Zengőstúdió
Budapest, XII. ker. Alkotás u. 7/A. I.em.3.
06 70 622 0178
zengostudio.hu33.000


 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

pakk attila, 2011. november 12. - szombat 01:04

Jónapot kivánokazt szeretném megkérdezni tetszenek e tudni fürdöruha anyagot varni ha vinnék mintáthogy hogyan kell megcsinálni köszönöm.

pakk attila, 2011. november 12. - szombat 01:04

Jónapot kivánokazt szeretném megkérdezni tetszenek e tudni fürdöruha anyagot varni ha vinnék mintáthogy hogyan kell megcsinálni köszönöm.

Rózsika, 2011. június 30. - csütörtök 23:50

Én ide szoktam vinni a ruhákat. Nagyon ügyesek és kedvesek. http://www.drruha.hu

Horváthné.Katalin., 2010. október 04. - hétfő 15:57

Sokan kérdezték már tőllem nehéz e megtanúlni a varrást.A mai képzés nem tanit szabni. Sok gyereknek segítettem már ezt megoldani,sokan megkérdezték mért nem kezdek el egy varrástanítást. Mi az az elvárás, mire van szükség hogy eggy ijen feladatot válalhassak?

fodor tunde, 2010. május 19. - szerda 13:38

nagyon meg koszonem ha meg tudnak engem s tanitani szabni.varodat vegesztem de nem volt eselyem meg tanulni a szabaszatott. es en nagyon szeretek varni de egy a problema nem tudok szabni.koszonom

Ildikó, 2010. május 12. - szerda 09:01

Sziasztok! Én varrónőnek tanultam,de nem tanítottak meg szabni csak nagyon alapot.Van egy 10 éves lányom akinek elég sokat varrok és menet közben jöttem rá sok mindenre.Az biztos,hogy türelem játék,de megéri engem kikapcsol.És sokat spórolok vele.Egy alkalmi ruha rá 8000-12000 ig van.4000-5000-ből kihozom,nem mindegy.

lepketop, 2009. szeptember 23. - szerda 12:37

Szerintem is érdemes varrogatni! A gyerekeim sosem voltak konfekció méretűek, éppen ezért mentem el én is egy tanfolyamra és vettem egy gépet. Bár ruhákat nem varrok, a turikban vásárolt holmikat alakítom rájuk, így az öltözködésük teljesen rendben van - minimál költségen. A függönyöket, ágyneműt is otthon varázsolom készre, a legegyszerűbb dolgok ezek és nagyon sokat lehet spórolni. A gépem és a tanfolyam ára már rég behozta az árát az elmúlt tíz év alatt. A ruha varratását amúgy már az én szüleim sem engedhették meg maguknak, illetve nekünk, amikor gyerekek voltunk.

Ugyanugyan, 2009. szeptember 21. - hétfő 15:48

Szerintem pedig érdemes megtanulni varrni, pláne, akinek gyermekei vannak. Mindig van javítani való, és bizony elnézve az árakat javíttatni szinte nem is érdemes olyan drága. Legjobb, ha valaki korán kezdi a varrást, mikor még kicsik a gyerekek, mert szinte a növésükkel párhuzamosan tesz szert alapos gyakorlatra. Igaz időrabló, de egyedivé tehetjük még a konfekció árut is. Ami egyáltalán nem mindegy, hogy alkalomadtán szembe jön-e az úton a rajtunk lévő ruha. Vagy pedig öltözünk tucatruhába, és kidobjuk a még javíthatót, vagy kinyitjuk a pénztárcánkat. És még egy, sokszor a turkálókban lehet olyan szinte új holmit találni, amit néhány centis gépi varrással hordhatóvá tehetünk, ebben a pénzszűke világban ez sem mindegy.

nbacsi, 2009. szeptember 14. - hétfő 14:18

Én már rég tapasztaltam, azt, hogy nem érdemes varratni ruhát. Régen sikk volt, ha az ember szabóhoz, cipőkészítőhöz járt. Manapság a varrónők, cipészek nem tudják már mennyit kérjenek el egy - egy munkáért. Leszoktam róla, hogy varrónőhöz, cipészhez járjak.

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza