Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A számlazárás szabályai

Gyarmati Stefi, 2009. szeptember 10. - csütörtök 08:58
Címkék: bank, hitel, díj, ügyintézés, szerződés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Korábban már írtunk arról, hogy aki bankváltásra adja a fejét, bizony nehéz fába vágja a fejszéjét. Bár a dolog lehetséges, az elválás nem túl fájdalommentes - főleg, ha adósságaink is vannak.Olvasónk az alábbiakat írta: "... több, nem várt családi probléma és tragédia miatt 2008. januárjától nem tudtam fizetni a Raiffeisen Banknál felvett személyi kölcsönömet és hitelkártya tartozásomat, amit (...) írásban közöltem a bankkal. Kértem, hogy szüntessék meg a számlámat, mivel én ezt nem tehetem, mert a számlámon tartozás van és én csak akkor vagyok jogosult kérvényezni a számláim megszüntetését, ha nincs tartozásom. A Bank viszont kilencven napos folyamatos tartozás után "felmondhatja" - általában fel is mondják kilencvenkilenc százalékban. Kértem őket, hogy a havi, kb. húszezer forintos büntető kamatokkal ne sújtsanak még jobban, hiszen lassan már több mint fél millió forintot vertek rám, és még ki tudja mennyi jön. Van egy ismerősöm, akinek ötszáz forint tartozása volt a folyószámláján és pontosan kilencven nap leteltével a Bank megszüntette számláját. Én meg lassan már hétszázhúsz napnál tartok! (…) Félre ne értsék, tudatában vagyok annak, hogy én tartozom, és én nem tartottam be a szerződésben foglaltakat. A kérdésem csak annyi, hogy meddig csinálhatja ezt a bank, meddig verheti rám a havonta több ezerre rúgó büntető kamatot? Hiába kértem egy végösszeget, ami természetesen a kifizetés végén a kamattal növekedne csak, erre nem hajlandó a bank. Végén még a tartozásom tízszeresét fogják visszafizettetni velem!"

A történet nagyon is hétköznapi és sajnos bármelyikünkkel megtörténhet. Az előre nem látható események - legyen az akár egy világválság, akár személyes tragédia, váratlanul bekövetkező baleset vagy a munkahely elvesztése - sokunk életét megkeseríthetik. Azonban vannak olyan döntések, - így az eladósodás is - amelyek következményeitől akkor sem szabadulhatunk, ha anyagi helyzetünk hirtelen megromlik és egy időre fizetésképtelenné válunk. A jelenlegi válság sokaknak megtanította, hogy a hosszú távú kötelezettségvállalás komoly veszélybe sodorhatja azt, aki úgy vesz fel hitelt, hogy nem számol azzal, ha mégsem tud időben fizetni. Levélírónkat nem a világválság, hanem sokkal nehezebben megemészthető veszteségek sora sújtotta, aminek figyelembevételét kérte is bankjától, ám a pénzintézet nem enged.


Számlazárás feltételei és menete

A számlazárás feltétele alapesetben minden banknál egyezik: ne legyen tartozás azon a számlán, amit az ügyfél megszüntetni kíván. Záráskor a bankok az adott havi költségeket még felszámolják, tehát legalább ezek összegével fel kell töltenünk a lezárni kívánt számlát. Ha azonban több pénzünk van a számlán, mint amennyi a záráshoz szükséges, a mindig írásban leadott számlazárási kérelmen fel kell tüntetnünk egy számlaszámot, ahová a megmaradt egyenleget utalhatják. Számlazárást csak számlatulajdonos kezdeményezhet, és ügyelni kell arra, hogy az írásos kérelem bankszerűen, azaz a banknál bejelentett módon legyen aláírva. Ha haláleset miatt kell a zárást kezdeményezni, halotti bizonyítvány és hagyatéki végzés szükséges, de ne feledjük, hogy az esetlegesen fennálló tartozást ekkor is rendezni kell.


Nem olyan egyszerű "átigazolni"

Ugyanakkor valóban létezik az a gyakorlat, hogy azokat a számlákat, amelyeken nincs pénzmozgás és a valaha pozitív egyenleg a hóvégi díjak miatt szép lassan mínuszba fordul, a bankok egy idő után lezárják. A számlaszerződés felbontása azonban nem titokban történik, a bankok telefonon, majd írásban tájékoztatják ügyfeleiket a fennálló tartozásaikról és arról, hogy a számlát megszünteti a bank, ha az ügyfél nem reagál a megkeresésre. Ezt azonban csak akkor teszik, ha a költségek ésszerű határokon belül maradnak - hogy ez pontosan mekkora összeg, az a számlavezető bank, esetleg maga az ügyfélfelelős döntése. Néhány száz, esetleg pár ezer forintnál a bank mérlegelhet, megéri-e levelezni az ügyféllel, van-e reális esélye annak, hogy a tartozás behajtható. Ha úgy ítélik meg, hogy nem érdemes időt, pénzt és energiát fecsérelni, akkor dönthet a negatív egyenleg kikönyvelése, azaz benyelése mellett. Ez történhetett olvasónk ismerősének esetében is. Ha azonban nagyobb összegű, főleg pedig nem is egyféle hitelt vett fel az ügyfél, a bank semmiképpen nem fogja "csak úgy" elengedni a tartozást, hiszen ez ütközne az üzleti érdekeivel.

A konkrét üggyel felkerestük a Raiffeisen Bankot, és Nagy Edina, a Marketing Főosztály munkatársa írásban tájékoztatta szerkesztőségünket arról, hogy a pénzintézet már a kezdetekkor nyitott volt a tartozás rendezésére, ám a kommunikáció valahol félúton elakadt és a felek közötti tárgyalások megszakadtak. A bank egyelőre csak azokkal a költségekkel terhelte meg adósunkat, amelyek szerződés szerint őt megilletik. Az adósság visszafizetését illetően a hitelező továbbra is nyitott, a "labda" tehát az ügyfél kezében van. A tartozás elengedése ugyan nem jöhet szóba, az átütemezésre azonban olvasónk "reális, mindegyik fél számára elfogadható javaslatot" tehet - írta levelében Nagy Edina.


Az adatváltozásokat mindig jelentsük be!

A már nem használt bankszámlák lezárása fontos teendőnk, tévhit, hogy néhány hónapos "alvás" után egy számla magától megszűnik! A kereskedelmi bankok által használt szoftverek rendszeresen szűrik az ügyfeleik számláit, így ma már nem nagyon fordul elő, hogy egy számla akár évekig passzív maradjon anélkül, hogy erről a bank ne értesítené az ügyfelét.


Fontos, hogy bankunk tudjon adatváltozásainkról

Bár nemrégiben egy olvasónkkal mégis az történt, hogy nyolc év után kereste fel őt egykori bankja azzal, hogy az egyébként csak megnyitott, de sosem használt számláján felgyülemlett tartozását rendezze. Neki azt tanácsoltuk, nézzen utána, tényleg nem tájékoztatták-e őt már korábban a tartozásáról, mert ha nem, akkor az ötéves elévülésre hivatkozva megtagadhatja a fizetést. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a bank nem tudja egyértelműen bizonyítani, hogy márpedig próbálta elérni az ügyfelét. Ha például költözködünk és a postacímünk változását nem jelentjük be minden olyan cégnél, ahol ügyfelek vagyunk, a hanyagságunk miatt esetleg évek múlva kerülünk ehhez hasonló kellemetlen helyzetbe.

Tipikus hiba például nem szólni a lakcímváltozásról annak a biztosítónak, ahol például a gépjármű kötelező biztosításunkat kötöttük. Ilyen helyzetben bizony magától megszűnik a biztosításunk, hacsak a fizetési felszólítást, majd a megszüntető értesítést utánunk nem küldi valaki. Késedelmi kamatot és díjhátralék felhalmozódást okozhatunk magunknak a súlyadó miatt is, ha nem jelentjük be a lakcímváltozást az adott kerület polgármesteri hivatalának gépjárműadó csoportjánál. (Az új lakcímkártya kiváltása ugyanis nem jelenti azt, hogy az önkormányzat minden más nyilvántartásában kicserélik a címünket!). De fontos például a házi orvosnak is szólni az adatváltozásokról, mert előfordulhat, hogy fontos értesítést küldene nekünk például egy leletünkről, amit nem kapunk meg, ha nincsenek frissítve az adataink.
 
Korábbi cikkünket a bankváltásról itt olvashatja!

Augusztus óta többet fizetünk a banki szolgáltatásokért.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Albaeld, 2019. február 26. - kedd 12:01

@Luis Roland érteni magyar átverős kicsi szöveg nem létező kamu cég uzsorás ginamorgan hitel felvenni és jön Igor kiverni a tartozást. :D

Luis Roland, 2018. szeptember 24. - hétfő 19:05

Az én nevem Luis Roland, van egy kedves feleségem és 3 gyerekem. egy héttel ezelőtt kétségbeesett pénz iránti igénye voltam, ezért gondoltam, hogy kölcsönöket kapok, akkor olyan sok csalót követtem el, akik 2500 eurót gyűjtöttek tőlem, és nem tesznek e-mailt. Nagyon frusztrált voltam, és végül egy részeg, egy hűséges nap, amikor egy klubba mentem egy kis italt, ahol találkoztam egy régi barátommal, elmondtam neki mindazt, ami velem történt, bemutatta a GINA MORGAN HITELEZŐ KFT. cím (ginamorganloancompany@gmail.com), elmondta nekem, hogy a Társaság segített neki és családjának. Azonnal felkerestem, azonnal hazaértem, a szabályokat és szabályokat megmondtam, a kölcsön feldolgozása után kevesebb mint 24 órában megkaptam a 80.000 eurós hitelemet. Tehát, ha érdekelt a kölcsön, akkor is kapcsolatba vele az e-mail: ginamorganloancompany@gmail.com

Diego martina, 2017. március 30. - csütörtök 11:33

Helló, Van sürgősen szüksége van egy hitel? Ön szerint a jelenlegi helyzet a baj, vagy azzal fenyeget pénzügyi kihívások? Segítünk! Ily módon, akkor megadja a képességet, hogy egy új fejlesztés. Mint cég, úgy érezzük, kötelességük, hogy segítsék az embereket, akik azért küzdenek, hogy adjon nekik egy esélyt. Ha szüksége van a személyi kölcsön, azt szeretné, hogy refinanszírozni, amire szükség van egy lakáshitel, Auto hitelek? Stb Nincs az túl őrült számunkra, és a futamidő kölcsönös megegyezéssel meghatározzák. Nem meglepetés, külön költségek nélkül, de csak az elfogadott összegek és a kamat 2%, és semmi mást. Ne várjon tovább, hogy a hitel még ma belül 42hours ...... Kérem adja meg az összeget és a hitel típusa szeretne kölcsönözni, és mi felvesszük Önnel a kapcsolatot az összes possibilities.CONTACT nekünk ma ..... ..... diegomartina650@gmail.com

Dr. Paul, 2017. január 29. - vasárnap 14:00

Figyelem! Figyelem!! Figyelem!!! , Dr. Paul John hitel cég jön a magán-, kereskedelmi és személyi hitelek nagyon alacsony éves kamatok olyan alacsony, mint 2% belül 1 év és 55 év visszafizetése futamidő bármely részén a világnak. Adunk hitelt kezdve a $ 2,000 $ 50.000.000. A hitel biztosított a maximális biztonság a legfontosabb. Dr. Paul John az egyik vezető online szolgáltató a finanszírozás. Ha szüksége van egy konszolidációs hitelt, már sok rugalmas terveket a hitelezési panel megadja a equity release otthonában. Mi is segíteni a vállalati pénzügyek! Érintett személyeket nekem e-mailben: A hitelezők Név: Dr. Paul John A hitelezők E-mail: dr.paulloanlender@hotmail.com ISSUER INFORMÁCIÓK Név: Ország: Faxszámra: Személyi szám: Foglalkozása: Szex: Szükséges mennyiség: Hitel időtartama: Havi bevétel: Üdvözlettel Dr. Paul John Online Hirdetői ..

Grósz Csaba, 2015. május 23. - szombat 06:58

Tegnap a feleségem fizetési meghagyást kapott egy felszámoló cégtől ,mert a K&H-nál vezetett bankszámláját nem szüntette meg.Emlékezetünk szerint az utolsó kapcsolatunk a számlával kb.17 éve volt,ekkor megváltozott a címünk és lehet,hogy nem jelentettük a banknak.Azóta viszont nem költöztünk sehová.Ilyen hosszú idő után is jogos lehet a követelés?Mivel kell igazolnia a banknak ,hogy felszólított a tartozás megfizetésére?Mostanában,ha nem a számlavezető bankunktól kapunk sima(nem ajánlott vagy tértivevényes levelet) fel sem bontjuk.A tudomásunk nélkül indulhat-e végrehajtás ellenünk?Minden segítséget köszönök.

Peti, 2014. augusztus 27. - szerda 21:30

Annyi a lényeg minden megengedett a Bankoknak csak minket kábít az állam a hazugságokkal,hogy meg eggyeztek a Bankokkal ,hogy ezt nem lehet meg azt nem lehet és közbe mégis mindent lehet! Nem jut a Magyar egyről a kettőre sajnos! Már készülnek a lakóparkok a bevándorlóknak akik ki nyomnak minket a saját hazánkból! Erre megy ki minden! Szégyen ami itt folyik.Egyre többen kerülnek az utcára saját szememmel látom és nagyon aggaszt ez az egész!

Matus László, 2010. december 08. - szerda 09:14

Kedves Albaeld! Szegény becsapott és meglopott ismerősöm nevében kikérem /neki/ a bamba tekintetes részt. Meg is indokolom:Ha egy fiatal pár lakást szeretne és ezt újgazdag szülők hiányában kénytelen megvenni, mivel az állam nem adja ajándékba és neki meg a menyasszonyi táncnál nem adtak 20 milliót akkor kénytelen kölcsönt felvenni.Természetesen olyat amilyet tud. A banknál nem kérdezik,hogy megfelel-e a feltétel,hanem azt mondják,hogy ez van és kész.Érdekes az is,hogy minden banknál szinte ugyanazt./kartelezés??/A kölcsönfelvevő persze számít némi ármozgással,de Ön is beláthatja/főleg a CHF múltját tekintve/,hogy ekkorára nem. Ezt egyébként a bankok is elismerik csak azt nem hogy a hiányzó pénzt ők tüntették el /rossz helyre adták,a brókereik eljátszották stb./. Most pedig a legegyszerűbb visszaszerzési módot választották, amit egyébként a cégek is szoktak,csődöt jelentettek, gazdasági válságot okoztak és az így elért pénzügyi világbalhéval elérték,hogy a hiányt nem nekik kell kinyögni hanem a népnek. Tehát ellopják tőlünk a pénzt.Egy szemét mocskos tolvaj bagázs.Ha a THM-ről nem jót írtam akkor elnézést,de én sem vagyok pénzügyi szakember,mint ahogy a hitelfelvevők nagy része sem. Persze ezt is arra használják a pénzintézetek,hogy értelmezhetetlen jogi szövegek mögé bújva bebiztosítsák magukat.

Albaeld, 2010. december 07. - kedd 23:50

Igaz, hogy már több mint egy éve volt a post, de nem tudok elmenni mellette szó nélkül. Kedves Matus László! Az a havi törlesztőrészlet, ami úgy megy felfelé, nem véletlenül teszi azt. Valószínű, hogy a kedves ismerős devizahitelt vett fel, és nem gondolt az árfolyamkockázatra. Nem ártana egy kicsit jobban utánanézni hitelfelvételkor, hogy mi az az árfolyamkockázat, és nem azt mondani üres, bamba tekintettel, hogy "okéjóvanfelveszem". A THM egyébként semmit nem változott, mert devizában számolva még mindig ugyanannyi a kamat. Csak hát a forint romlott ennyit idő közben.

Imhof Gyula, 2010. szeptember 22. - szerda 13:39

Feleségem 2005 májusában meghalt. Bejelentettem, leadtam a kártyáját, átirattam a megbizásokat a saját LAFO-mra, az ügynemintéző hölgy javaslatára tettem "tartalékot" a "megszűntetés lezárásáig esetleg le nem tiltható lehívások" miatt. Azóta 5 évig semmi nem utalt arra, hogy a fszla élne, nem küldtek a nevére egyenleg-értesítőt, nem küldtek neki új kártyát (2x lejárt volna), - és most augusztus végén váratlanul közlik vele, hogy van 2234 Ft. tartozása. beronygolok a fiókba, mondom a magamét, közbevágnak, ne mutassak semmilyen papírt, az nekik nem érvényes, egyébként is kicsúsztam a 8 napból (az irgumburgum-levelet 10 nappal a rányomtatott dátum után adták postára), és már 3876.- a tartozás. A kisansszony némi vita után lemásolja a régi iratokat, megígéri hogy majd értesítenek -nekem természetesen erről sem jár bizonylat- most érkezik az újabb felszólítás, 4977 Ft. Mesélem a történetet a szomszéd öregúrnak, neki kb. egy évvel előbb ment el a neje szintén váratlanul, bankban dolgozó fia intézte az ügyeket helyette, - őt is megtalálták most, több mint 6 év néma csend után... HOLT LELKEKKEL KERESKEDIK AZ OTP?

Matus László, 2009. szeptember 15. - kedd 16:22

Tisztelt moderáló! Pár nap után eltünt innen a hozzászólásom! Ki látta, hova lett?


1 2

Kommentek

Mumu, 2020. február 27.

Náágyon náágy hitél ájánlát ván Ámériká, én címem bishopberrysmith@gmail.com És csák...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza