Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Távozz tőlünk, galamb!

Gräf Szilvia, 2009. szeptember 07. - hétfő 16:33
Címkék: egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Galambot etetni nemcsak azért veszélyes, mert Hrabal, a cseh író sorsára juthatunk, aki emiatt zuhant ki az ablakon. A kenyérmorzsák dobálása után a madáráradat minden velejárójával együtt lep el minket. A csúzli és légpuska mellett tehát a sercliket is mellőzzük, így tartva távol a várostól humánusan a galambokat.A madár maga

Szegény galambot a legtöbb városlakó utálja: sokan vannak, hatalmas szemetet hagynak, betegségeket terjesztenek. És lássuk be, a csonkolt lábú madáráradat sem szép látvány, makacs, letakaríthatatlan ürülékük pedig egyenesen gyomorforgató.

MTI
Fejmagasságban is találkozhatunk velük

A galamb nem minden időben és korban volt ilyen mostoha sorsú jószág. Gondoljunk csak a fehér galambra, mint a béke jelképére, Aphrodité szent madarára, a föld minden pontján megtalálható színes galambfajokra. Van, ahol postagalambként szolgálnak, másutt pedig finom húsukért tartják őket. Nagyvárosi emberként azonban főként a galambtömeggel járó kellemetlenséggel szembesülünk.


Galambriadó

Orvos szakértőnk szerint a galambok által hordozott fertőzés akkor veszélyes, ha intenzív, közvetlen kapcsolatban vagyunk az állattal, valamint, ha a fertőzés teljesen legyengült immunrendszerrel találkozik. A madarak által terjesztett betegség, a papagájkór az érzékenyebbeknél tüdőgyulladásig fajulhat, míg egészséges embereknél a betegség lefolyása észrevétlen maradhat.

MTI
Galambászok csak óvatosan!

Egyszerű járókelőként pedig csak akkor kezdjünk el aggódni, ha naponta és nagy mennyiségben lep el minket a galambürülék pora. Nagyon extrém helyzetben kell összefutnunk a galambbal, hogy az tényleg megfertőzzön minket. A galambleves persze ilyen "találkozás", de ha megsimogatunk egyet, az még nem feltétlenül. Természetesen, ha hozzányúlunk az utcai galambhoz, kezet kell mosni, komolyabb óvintézkedésre viszont nincs szükség. - hangzik az orvosi tanács.

MTI
Nagykanizsán az elmúlt években nagyon elszaporodtak a galambok, ezért az önkormányzat határozatban akarta megtiltani az állatok etetését, a rendeletet megszegőkre harmincezer forintos büntetés várt volna. A testület nem szavazta meg az előterjesztést.

A galambürülék már makacsabb dolog. Mint bármilyen más salakanyag, nemcsak gusztustalan, de veszélyes is lehet, ha halomban áll a város szívében. Ha minket talált el és rögtön lemossuk, kiszedjük, lesúroljuk, nem lehet nagy probléma. Fát, fémet, követ kezelhetünk hipóval, szövetet oldott marószerrel vagy bármilyen sima mosószerrel. Ha az ürülékben található savak sokáig hatnak, az károsíthatja, korrodálhatja az anyagot. Néha egészen megdöbbentő rémtörténeteket hallani arról, milyen pusztításra képes a vízzel elegyedett guanó.


Lesz, aki elűzze

Könnyen észrevesszük, ha a galamb nagyon megszeret egy helyet. Ha épp a közelünkben magasodik a guanó-torony, a következőket tehetjük. Amennyiben vegyi anyagokat választunk, kettő-négyezer forintból megúszhatjuk. Ha ragadós szerrel fújjuk be kedvenc helyüket, ott a galambnak nem lesz többé kedve sétálni. A módszer általában fél évig garantál tartósságot. Ha ennyi idő elég arra, hogy a galambot leszoktassuk kedvenc párkányáról, úgy a ragacsos spray a jó megoldás.

MTI
Lépkednek, ha van hol...

A mechanikus módszer, különböző tüskék és hálók elhelyezése tartósabb eredményt ígér. A műanyagból, acélból vagy damilból készült drótok métere ezer-kétezer forint. Ha könnyen elérhető helyen van a "galamb-út", mi is egyszerűen felszerelhetjük, ragaszthatjuk a tüskéket. Macerásabban elérhető párkányok, alpintechnikát vagy emelőkocsi bevetését igénylő helyek esetén már mélyen kell a zsebünkbe nyúlnunk. (A kocsi bérlése óránként hatezer forint körül jár.) Ha galambriasztással foglalkozó céget keresünk fel, terepszemle és árajánlat után bízzuk rájuk nyugodt szívvel a piszkos munkát.

Cég
Honlap
Telefonszám
Tóth és Társa Bt.
06-1-2720296
Galambriasztó
06-1-4335550
Szállj el galamb!
06 30 231-6128
Polisander Kkt.
06-1-303-9437
Alpintechnika
06-1-219-0526
Szalay és Papp
06-1-260-6514
Hegyisport Club
06-1-394-1007

Ragadozó madár kontúrját ábrázoló lufihoz tíz- és húszezer forint közti összegért juthatunk. Szakértőink szerint azonban nem ritkaság a gonosz sólyomfej-alakú léggömbön hintázó galamb - egy idő után a trükkön még a legostobább galamb is átlát.

Fogyasztók
Ingyenkonyha

Elektronikus riasztást akkor érdemes bevetni, ha nagy területen van szükség madarak távoltartására. Villanypásztor elvén működő, ultrahangos és mágneses teret gerjesztő madárriasztók is vannak, ezek ára több százezer forint lehet. Üzemeltetésük mellett karbantartásukra is ügyelni kell. Speciális esetben a galambok közeledtére a szerkezet madár-vészhangot ad ki. Kérdés, mennyire üldözi el hosszútávon a madarakat, de az egészen biztos, hogy jó ideig kevesebben fognak arra szállni.

MTI
Lakott területen jobb, ha csak élő galambot látunk

A házi praktikák közül a kiaggatott fólia, a deszkába vert szög egyaránt hatásos lehet. Van, aki az ablakba kitett rádióra esküszik, van aki a kilógatott függönyrojtra, míg mások ecetes vízzel spriccelik szembe a madarakat - egy biztos, a madárijesztők kora lejárt. Minden módszernél vegyük figyelembe, hogy célszerűbb a madarat nem bántani, csupán jobb belátásra bírni. A mérgezést és az éleslövészetet tehát felejtsük el. Lakott területen amúgy sem lehet lövöldözni, egy mérgezett tetem pedig a táplálékláncba kerülve még nagyobb pusztításokat okoz - nem beszélve a szagáról.

Legtermészetesebb módszer a biológiai védekezés, amit már több európai városban is alkalmaznak. A város fölött röptetett ragadozó madarak egészen biztosan meggyőzik a galambokat arról, hogy el kell hagyniuk a várost.

MTI

 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

taMás, 2012. október 03. - szerda 18:35

hozzá galambot baszki

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza