Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Bírság igazolatlan gyógyhatásért

Munkatársunktól, 2009. szeptember 04. - péntek 11:44
Címkék: gvh, bírság, kiadvány, fogyasztóvédelem, egészség, hirdetés, reklám, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Félmillió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Sonnenlicht SP Kft., mert az általa forgalmazott termékeknek gyógyhatást tulajdonított, miközben ezeket a tulajdonságukat egyetlen hatóság sem vizsgálta.

A Sonnenlicht SP Kft. fő tevékenysége a nem bolti kiskereskedelem, elsődlegesen szerződéses alvállalkozókon keresztül árulja termékeit, köztük a Sunpower termékeket, a Vital Matte inframatracot, a Hydrosana lábfürdőt és kétféle étrend-kiegészítőt is.

A vállalkozás az ország különböző pontjain termékbemutatókat szervez, amelyekre szórólapokon invitálja az érdeklődőket. Ezeken a tájékoztatókon a termékekről azt állították, hogy méregtelenítő hatással bírnak. A tájékoztatások jelentős része használati utasításban jelent meg.

A GVH álláspontja szerint nem tekinthetők tudományos ismeretnek a pozitív terméktapasztalatok, a betegektől és kezelőorvosaiktól származó vélemények. Ahhoz, hogy egy adott termék betegségeket megelőző, kezelő, gyógyító hatását valóban tudományos ismeretek támasszák alá, ennél mélyrehatóbb vizsgálatokra van szükség. Az eljárás során a Sonnenlicht Kft. nem bizonyította, hogy az eljárásban érintett termékek a tájékoztatásokban szereplő tulajdonságokkal bírnak, azok használata révén elérhetők az ígért hatások. A vállalkozás termékeinek gyógyító hatását szakhatóság nem vizsgálta.

A bírság összegének megállapításakor a versenyhatóság súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vállalkozás kereskedelmi gyakorlata sérülékeny fogyasztói kört, a nyugdíjasokat célozta, tevékenysége pedig valószínűleg jelentős fogyasztói sérelmet okozott. Enyhítő körülménynek bizonyult ugyanakkor, hogy alacsony piaci részesedésű vállalkozásról van szó, amely korlátozott jellegű és körű tájékoztatást folytatott.


Tizenhárommillió forint bírság az Üstöki Kft.-nek

A Fogyasztói Jogérvényesítő Szervezet bejelentése alapján a Gazdasági Versenyhivatal 2009. január 20-án versenyfelügyeleti eljárást indított az Üstöki Kereskedelmi Szolgáltató és Ügynöki Kft. ellen a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása tilalmának és a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt.

A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy az Üstöki Kft. reklámjaiban 2006-tól folyamatosan nem megalapozottan tulajdonított gyógyhatást az általa forgalmazott Tahiti Noni Juice és a Forever 365 Aloe Vera termékeknek. Továbbá ezen két termékről, valamint a különféle Prolong termékekről a fogyasztó azonnali döntéshozatalra késztetése céljából valótlanul állította, hogy azok kedvezményes áron csak korlátozott ideig állnak rendelkezésre, és ezáltal megfosztotta a fogyasztót a tájékozott döntéshez szükséges időtől.

Az említett vétségek miatt az FJSZ kezdeményezte Vj-007/2009/62. számú eljárásban az Üstöki Kereskedelmi Szolgáltató és Ügynöki Kft. tizenhárommillió forint bírságot kapott, ezen kívül a GVH kötelezte arra, hogy a Bors című magazinban helyreigazító nyilatkozatot tegyen közzé.

Forrás: MTI /FJSZ
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza