Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Használt autóra is jár egy év szavatosság

Munkatársunktól, 2009. szeptember 04. - péntek 12:52
Címkék: fogyasztóvédelem, autó, garancia, szavatosság, jótállás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Bár a megkérdezett kereskedők többsége nem igazán szeretne tudni róla, a hazai jogszabályok egy év szavatosságot biztosítanak minden használt gépjárműre, igaz csak fogyasztói szerződés esetén. A részletek fontosak lehetnek, különösen válság idején.
A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FOME) kis körben végzett kutatása azt támasztja alá, hogy a használt gépjárművek értékesítése alkalmával a kereskedők gyakran csorbítják a fogyasztók jogait. Hogy ezt szándékosan, vagy csak tájékozatlanságból teszik, a lényeg szempontjából mindegy. "A polgári törvénykönyv minden használt termék vásárlása esetén legkevesebb egy éves szavatossági időt ír elő, fogyasztói szerződés esetében, ha nem fogyasztói szerződésről beszélünk, akkor fél évet."


Jogi háttér: a szavatosság


Fogyasztói szerződés akkor jön létre, ha magánember vásárol autót kereskedő cégtől, vagy autókereskedelemmel foglalkozó vállalkozótól. A szavatossági gondok itt kezdődnek, a kereskedők jó része ugyanis csak bizományosi értékesítést vállal, azaz a használt autót nem mint tulajdonos, hanem mint közvetítő árulja, az adásvételi szerződésen a korábbi tulajdonos neve fog szerepelni. Ilyen esetben megegyezés kérdése, hogy mennyi szavatosságot kötnek ki a felek, ezt nem árt az adásvételi szerződésben is rögzíteni. Külön megegyezés hiányában a polgári törvénykönyv pusztán fél év szavatossági időt ír elő általános szabályai alapján, mivel ebben az esetben nem fogyasztói szerződésről beszélünk.


Sokkal előnyösebb a fogyasztó számára, ha az autót a kereskedőtől vásárolja

A kereskedések többsége akkor szokta saját autóként árulni a négykerekűt, ha azt másik járműre becserélték. Márkakereskedésekben gyakrabban találhatunk ilyen autókat, ebben az esetben a kereskedőnek törvényből eredően kötelessége az egy év szavatossági idő biztosítása.

Az egy éves szavatosság fogyasztói szerződés esetén azt jelenti, hogy az első 6 hónapban felbukkanó hiba esetében a kereskedő tartozik automatikusan helytállással, ezen kötelezettsége alól csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba a fogyasztó vásárlás után keletkezett. Ennek tipikus esete ha a fogyasztó a gépjárművet nem rendeltetésének megfelelően használta. Az év második felében (7-12. hónap) szintén felelősséggel tartozik, ám ha első kereskedői véleménye szerint a hiba a vásárláskor még nem volt meg, a fogyasztó kötelezettsége bebizonyítani ennek ellenkezőjét. Nem szabad azonban azt elfelejteni, hogy az autó használtsági fokából eredő hibákért nem felelhet a kereskedő.


"Nálunk ez így van"

Gyakori sajnos, hogy a kereskedők a szavatosságról nem tájékoztatják ügyfeleiket. A megkérdezett kereskedők hetven százaléka fél éves "garanciát" vagy "szavatosságot" mond, de volt, aki szerint csak három hónap szavatosság jár használt autóra. Mikor a Fogyasztóvédők szembesítették a törvény előírásaival, akkor is csak rázta a fejét, hogy: "sajnálom, nálunk ez nem így van". A fogyasztóknak a polgári törvénykönyvben rögzített jogait persze nem korlátozhatja kereskedő, a Fogyasztóvédők mégis azt javasolják, ha valaki ilyen, tisztességtelen feltétellel vagy magatartással találkozik, forduljon a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz.

Hajnal Zsolt, a FOME elnöke elmondta, hogy a Fogyasztóvédők külön kiadványban fogják tájékoztatni az embereket a szavatossági tudnivalókról, addig azonban egy rövid összefoglalással szeretnék segíteni az autóvásárlók helyzetét.


A használt autóvásárlás öt pontja

1. Lehetőleg csak olyan gépkocsit vásároljunk meg, amely esetében az eladó gépjárműkereskedő, s nem egy másik magánszemély, ez esetben jár az egy év szavatosság.

2. A gépjárműről készíttessünk állapotfelmérő lapot, ahol pontosan rögzítsük a kocsi műszaki állapotát a legfontosabb alkatrészeire kiterjedően.

3. Nézzük/nézessük meg, hogy pontosan milyen javítások, cserék szükségesek autónkon az közeljövőben.

4. Az adásvételi szerződésben pontosan rögzítsük, mikor kerül átadásra a kocsi, s mely terhek kit terhelnek (átírás, eredetvizsgálat, stb.)

5. Ha az autóra külön garanciát vállalnak, meg kell nézni, ez pontosan milyen feltételekkel jár. A garanciavállalás feltételeit kérjük el írásban. A vásárlók sok esetben külön fizetnek azért, ami a jogszabályok alapján amúgy is jár nekik.

Forrás: FOME
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

safegate finance, 2015. november 20. - péntek 12:54

Szüksége van egy kölcsönt, hogy fordítson le a tartozást, és elkezd egy új üzlet? Szüksége van karácsony hitel? én cég kínál mindenféle hitelek egyéni és a vállalatok. Kínálunk mind a kereskedelmi és magán hitelek. További információért keressen minket a cég hivatalos e-mail: (safegateglobalfinancehome@gmail.com)

Vanessa, 2015. október 13. - kedd 01:43

SÜRGŐS Hitel ajánlat Jelentkezzen most. Helló,  A nevem Mrs. Vanessa Wayne Cook, én vagyok a Florida USA, nős vagyok, nekem van már keres egy igazi hitel cég az elmúlt 5 hónap és Minden kaptam csomó csalások ki tett engem bízott bennük, és a végén A nap, elvitték a pénzt anélkül, hogy bármit cserébe, minden én veszett reménysége, kaptam zavaros és frusztrált, én meg nagyon nehéz a takarmány családom, én soha nem akartam, hogy bármi köze A hitel cégek az interneten, úgyhogy elmentem a kölcsön pénzt egy barátom, én elmondtam neki, ami történt, és ő azt mondta, tud nekem segíteni, hogy tudja hitelt vállalat, amely segít nekem bármilyen hitelösszeg szükség általam nagyon alacsony kamatláb 2%, hogy ő csak kapott egy kölcsön tőlük, ő rendezte nekem, hogyan kell alkalmazni a hitel, tettem ahogy ő mondta nekem, kértem velük E-mail: (williamsloans14@gmail.com), soha nem hittem, de próbáltam, és én Legnagyobb meglepetésemre kaptam kölcsön 24 órán belül, nem tudtam elhinni, Boldog vagyok újra gazdagok, és én hálát adott Istennek, hogy ilyen kölcsön cégek, mint ez még mindig léteznek erre a csalások egész hely, Kérjük Azt tanácsolom mindenkinek, akik ott van szükségük lejárta menni (williamsloans14@gmail.com) soha nem fogják cserben, és Életed változtatni, mint az enyém volt.

vincollins trust fund, 2015. szeptember 30. - szerda 08:42

Helló,   Ön a tartozás? Voltál már megtagadták a kölcsönt a bank? Vagy van szüksége a kölcsönt fizeti ki számláit? aggódj, nem több, a segítség most jön, VINCOLLINS hitel cég egy hitel cég kínál mindenféle kölcsön az embereknek, cégeknek, amelyek a kölcsön alacsony kamatláb 3% velünk a kapcsolatot emailben: customersdesiretrustfirm@gmail.com

Godswill Uwell, 2015. szeptember 15. - kedd 16:20

Hitel ajánlat!!! Godswill Hitel cég itt, hogy bármilyen hitelt kell 24 órán belül. a hitel cég már eddig közül az elso 5 hitel cégek internetes évtizedek óta. ha szüksége van egy sürgos kölcsön, hogy rendezze bármilyen tartozás kérjük vegye fel velünk a cégünk e-mail címét az alábbi részletes leírást cég kapcsolattartó e-mail: godswillloancompany@gmail.com

Godswill Uwell, 2015. szeptember 15. - kedd 16:20

Hitel ajánlat!!! Godswill Hitel cég itt, hogy bármilyen hitelt kell 24 órán belül. a hitel cég már eddig közül az elso 5 hitel cégek internetes évtizedek óta. ha szüksége van egy sürgos kölcsön, hogy rendezze bármilyen tartozás kérjük vegye fel velünk a cégünk e-mail címét az alábbi részletes leírást cég kapcsolattartó e-mail: godswillloancompany@gmail.com

Gábor, 2015. augusztus 03. - hétfő 19:03

Jó estét. Múlt héten szerdán vásároltam egy gépjárművet, és szombaton elment a kormány szervó. Összesen 100 km-et mentem vele. kiderült hogy egy érzékelő ment tönkre és 45.000 Ft a cseréje amiből a kereskedő azt mondta hogy 25.000 Ft-ot hajlandó állni, mert állítása szerint a szavatosság csak a motorra és váltóra vonatkozik. Akkor hogyis van ez? Válaszukat előre is köszönöm.

Farkas Roland, 2015. március 18. - szerda 19:53

Jó estét! Kb. 2 hete vásároltam egy autót egy budapesti kereskedésben. Most derült ki, hogy a hűtőtest lyukas és csepeg a víz belőle. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben élhetek az adás-vételi garanciával, vagy nem? Az adás-vételi szerződésen az autó előző tulajdonosa az eledó. A kereskedő csak a megbízó!

Gábor, 2015. március 14. - szombat 15:04

Jo napot! Mult heten vasaroltam egy renault kangoot! Ugy volt hirdetve hogy frissen szervizelt jo allapotban surgosen elado! Elmentunk megneztuk minden jo es szep volt Mire radobbentem h az elado nemis elado hanem a maszlen autocity n keresztul adta el nekem! Szoval a papiron maszlen andras van aki jelen sem volt az adasvetelnel!!! Akitol atvettem a nevet sem tudom szoval elvittem szervizbe Mindent atnezetni atiratni plussz friss muszaki! Az autoban most 175000 van a muszakin kiderult hogy 2013 ban az autoban 370000 kilometer volt!!! A szerelom azt mondta hogy az auto motorja haldoklik tehat kb 300000 be fajna! A maszlen autot nemis erdekli h mit akarok se a feljelentes semmi! Megjegyzem 420000 ert vettem az autot! Nemtudom kihez forduljak vagy ilyenkor mi a teendo! Valaszukat elore is koszonom!

Gábor, 2015. március 14. - szombat 15:01

Jo napot! Mult heten vasaroltam egy renault kangoot! Ugy volt hirdetve hogy frissen szervizelt jo allapotban surgosen elado! Elmentunk megneztuk minden jo es szep volt Mire radobbentem h az elado nemis elado hanem a maszlen autocity n keresztul adta el nekem! Szoval a papiron maszlen andras van aki jelen sem volt az adasvetelnel!!! Akitol atvettem a nevet sem tudom szoval elvittem szervizbe Mindent atnezetni atiratni plussz friss muszaki! Az autoban most 175000 van a muszakin kiderult hogy 2013 ban az autoban 370000 kilometer volt!!! A szerelom azt mondta hogy az auto motorja haldoklik tehat kb 300000 be fajna! A maszlen autot nemis erdekli h mit akarok se a feljelentes semmi! Megjegyzem 420000 ert vettem az autot! Nemtudom kihez forduljak vagy ilyenkor mi a teendo! Valaszukat elore is koszonom!

Gábor, 2015. március 14. - szombat 15:00

Jo napot! Mult heten vasaroltam egy renault kangoot! Ugy volt hirdetve hogy frissen szervizelt jo allapotban surgosen elado! Elmentunk megneztuk minden jo es szep volt Mire radobbentem h az elado nemis elado hanem a maszlen autocity n keresztul adta el nekem! Szoval a papiron maszlen andras van aki jelen sem volt az adasvetelnel!!! Akitol atvettem a nevet sem tudom szoval elvittem szervizbe Mindent atnezetni atiratni plussz friss muszaki! Az autoban most 175000 van a muszakin kiderult hogy 2013 ban az autoban 370000 kilometer volt!!! A szerelom azt mondta hogy az auto motorja haldoklik tehat kb 300000 be fajna! A maszlen autot nemis erdekli h mit akarok se a feljelentes semmi! Megjegyzem 420000 ert vettem az autot! Nemtudom kihez forduljak vagy ilyenkor mi a teendo! Valaszukat elore is koszonom!


1 2

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza