Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Még egyeztet a bankszövetség az etikai kódexről

Munkatársunktól, 2009. szeptember 03. - csütörtök 15:06
Címkék: bank, kiadvány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Folyik a bankok közötti egyeztetés a banki magatartási kódexről, nincs még végleges változat - közölte Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója.A tanácsadó szerint várhatóan még ezen a héten olyan kódexet fogalmaz meg a Bankszövetség a PSZÁF tervezete alapján, amely a felügyeletnek, az ügyfeleknek és a banki közösségnek is elfogadható. Bajnai Gordon miniszterelnök júliusban a magyarországi bankok vezetőivel folytatott tárgyalások után jelentette be, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), a Bankszövetség és a kormány a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bevonásával magatartási kódexet dolgoz ki a bankok számára, amely többek között tartalmazza a szerződésmódosítások feltételeit, a bankok tájékoztatási feladatait és tisztázza, hogyan kell eljárni akkor, ha az ügyfél nem fizet.

MTI
Binder István, a PSZÁF szóvivője

A miniszterelnök reméli, hogy a bankszövetség és tagjai meg tudnak állapodni a kormánnyal a hitelezők érdemi védelméről, a visszásságok megszüntetéséről, mert ha nem lesz egyezség, akkor az Országgyűlés törvényben teremti meg az ehhez szükséges biztosítékot. Binder István, a PSZÁF szóvivője megerősítette: a felügyelet által készített tervezet átfogja a teljes lakossági hitelezési gyakorlatot.

A PSZÁF által készített tervezet sajátossága az is, hogy az etikai kódexbe foglaltak betartása ellenőrizhető, be nem tartása szankcionálható lenne. Ennek fő feltétele az, hogy a kódexbe foglaltak beépüljenek a bankok általános üzleti feltételeibe. A javaslat alapján nyilvánosságra hozható lenne, mely bankok nem csatlakoztak az etikai kódexhez. A felügyelet szerint a kódex révén kiegyenlítettebbé válhat a bankok és az ügyfelek közötti viszony, ami nemcsak a fogyasztók, de a hitelintézetek érdeke is.

A Népszabadság csütörtöki számában azt írta, hogy a Magyar Bankszövetség elnökségi ülése szerdán elfogadta azt a banki szakértők által kidolgozott javaslatot, amely az egyoldalú szerződésmódosításokat korlátozó magatartáskódex alapja lehet. A lap értesülése szerint a piaci szereplők és a felügyeleti szervek elképzelései közötti különbségeket elnézve még az is kétséges, hogy a hónap során sikerül eljutni a piszkozatoktól a tisztázatig.

A Népszabadság értesülése szerint a bankszövetségi munkaanyagból azok a PSZÁF-javaslatok maradtak ki, melyekről a banki szakértők úgy gondolták, hogy azokhoz a vonatkozó jogszabályokat is módosítani kell. A PSZÁF anyagából végül csak a szerződésmódosítások korlátozására, a végrehajtásokra és a behajtásokra, valamint az ügyfelek tájékoztatására vonatkozó elképzelések maradtak meg - az utóbbit leszámítva azonban ezekben sincs teljes egyetértés.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza