Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nálunk kormoz a szomszéd nyomda füstje

Pusztai Beáta, 2009. szeptember 03. - csütörtök 11:44
Címkék: jog, ingatlan, eljárás, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Mit tehetünk, ha szomszédunkban olyan építkezés vagy ipari tevékenység folyik, ami pokollá teszi otthon töltött időnket, sőt, egészségünkre is káros lehet? Kétségbeejtő, ha az illetékes építési hatóság által kiadott megszüntető határozat ellenére sem történik semmi. Olvasói levélre válaszolunk.Szomszédiszony: gázkazán korma a kerti bútoron

Olvasónk családi háza mellett irodaház és egy nyomda üzemel. Nemcsak az emeletráépítés miatti beárnyékolás és a szabad belátás zavarja, hanem az is, hogy a nyomda tíz gázkonvektorának kiömlője saját udvarára és kertjébe vezeti ki a mérgező égésterméket.

Olvasónk leveléből:

"A nyomda ablakra, illetve üvegportálra vágott szellőzője vegyszerszagot és egyéb elszívott, kétes anyagokat, illetve vastag fekete nyomot hagy az épület falán, emellett vörös lerakódást idéz elő a fehér műanyag garnitúrán…"

Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
"Kerti garnitúránkon ülve, fejmagasságban kapjuk az égésterméket."

"Az utcafrontra egy illegálisan beépített turbó gázkazán égéstermék kivezetőjét építették be, illegális homlokzat átalakítással. Erre érvényes építési hatósági, azonnali megszüntetési határozat van, egy éve. Semmi válasz rá. Semmi megszüntetés, holott a határozat a megszüntetés szabotálása esetén kényszerbontást is tartalmaz. Nem lehet nyitott ablaknál aludni a beáramló égéstermék miatt még nyáron sem! Egy hetvenéves, nyugdíjas házaspár mit tehet ilyenkor? Tűrnünk és szagolnunk kell a sok gázkiömlőt, ami orrunk alá vezeti az égésterméket? Tűrnünk kell az illegális turbós gázkazán hangját, és folyamatosan tesztelnünk kell, mikor éri el a lakásban a halálos szintet az égéstermék?"

"Már nem beszélek az épület tetején lévő tetőteraszról, ahonnan belátnak minden szobánkba, WC-be, az udvarra és kertbe…"


Építési engedély - fellebbezési jog van

Bármilyen építési tevékenység folyik közvetlenül a telekhatárunkon túl, nem kell beleegyezésünket kérni hozzá. Az építési engedély kiadásakor élhetünk fellebbezési jogunkkal, de ezt csak indoklással és az illeték megfizetése mellett tehetjük. " A végezni kívánt építés előtt a szomszéd megkapja az építési engedély szövegét. Az átvételt követő tizenöt napon belül joga van fellebbezést benyújtani az engedély ellen, ha úgy ítéli meg, hogy az érdekeit sérti. Erről a tizenöt nap alatt meggyőződhet az engedélyező hatóságnál, ahol az engedélyezési dokumentációba is beletekinthet. Ha nem nyújt be fellebbezést, az, az engedélyezéshez való hozzájárulásnak tekintendő"- tájékoztat Báthory Csaba, a Heves Megyei Építész Kamara elnöke. - "A fellebbezési jog a használatbavételi engedély kiadásakor is fennáll, illetve gyakorolható. Ennek elmulasztása ugyanúgy hozzájárulást jelent."


Elvett napfény- nincs mit tenni?

" A helyi szabályozási terv megállapítja az építmények maximális magasságát, amihez a tervezés során igazodni kell. Ezt a magasságot az oldalkert méretével összhangban, úgy állapítják meg, hogy elkerüljék az ilyen jellegű problémákat - tájékoztat Mészáros Zoltán az Építészem.hu Építésziroda ( www.epiteszem.hu ) szakértője. Természetesen kompromisszumokat kell kötni. Lehetséges, hogy jelen esetben kicsit magasabbra építették a házat, vagy közelebb van a szomszédhoz, és ez okoz problémát. "Az is elképzelhető, hogy az emeletráépítés éppen egy kedvező égtáj felől történt. Sajnos ilyesmi előfordulhat. Tervezés során ezért mindig javasoljuk, hogy a megbízó egyeztesse a terveket a szomszéddal, így elkerülhetők az érdeksérülések. Jogilag azonban, ha szabályos a tervezett épület, nem tehet semmit."

"A benapozottság mértékét az OTÉK szabályozza, amit ilyen esetekben vizsgálni kell. A tervező nyilatkozhat a terv műleírásában, hogy a tervezett építésnél nem csökkenti a szomszédos ingatlan benapozottságát az előírt határérték alá. Persze, az előírt határérték alá nem csökkentheti. Vélhetően minden új, az előzőnél nagyobb tömegű beépítés csökkenti valamennyire a szomszédok benapozottságát, de ilyen alapon semmilyen fejlesztést nem lehetne engedélyezni." - tájékoztat Báthory.


Kihez fordulhatunk?

Szakértőink szerint annak, hogy a megszüntetési határozat ellenére semmi sem történik, számtalan oka lehet. Abban az esetben, ha egy, a szomszédban történő építkezést saját környezetünkre, házunkra vagy kertünkre nézve "gyanúsnak" ítélünk meg, elsősorban az I. fokú építési hatósághoz, majd a II. fokú építési hatósághoz (azaz Megyei Közigazgatási Hivatalhoz) fordulhatunk. Ha további lépések szükségesek, akkor az illetékes Bíróság felkeresése javasolt. Báthory szerint ügyvéd igénybevétele segíthet, de az ügy sajnos így is elhúzódhat.

Mészáros Zoltán elmondása alapján önkormányzat, a helyi kéményseprő vállalat és a gázszolgáltató segítségét is lehet kérni."Az égéstermék falon kívüli kivezetését a jelenlegi törvények új építés esetén tiltják. A kéményseprő vállalat pedig igen szigorúan jár el. A meglévő épületszinten új konvektorok nem létesíthetők, a már meglévő konvektorok azonban nem szabályellenesek. Az előfordulhat, hogy felújítás esetén elrendelik megszüntetésüket."- tájékoztat Mészáros.

Az ilyen és hasonló ügyek békés megoldása érdekében érdemes tisztázni, hogy lakóövezetben hogyan lehetséges ipari funkciót engedélyezni, és ha minden a hatályos szabályozások szerint működik, akkor szakértők bevonásával az ügy helyes irányba terelhető. Érdekes lehet még az OTÉK (31. § (1) ) idevágó általános megjegyzése: Az építményeket csak úgy szabad elhelyezni, hogy azok együttesen feleljenek meg a településrendezési, a környezet-, a táj-, természet- és a műemlékvédelmi, továbbá a rendeltetési, az egészség-, a tűz-, a köz- és más biztonsági, az akadálymentességi követelményeknek, valamint a geológiai, éghajlati, illetőleg a terep, a talaj és a talajvíz fizikai, kémiai, hidrológiai adottságainak, illetőleg azokat ne befolyásolják károsan.

Mészáros szerint építészetileg az egyetlen megoldás jelen esetben az égéstermék tetősík felé való elvezetése lehet. Minden más megoldás veszélyeztetheti az ott élők egészségét. Az elvezetés egy ilyen jellegű kazán esetében száz-, kétszázezer forintos tételt jelent."A konvektorok ellen valamilyen tömör és magas (1,8-2m) például téglakerítést tudnék elképzelni, de persze ez csak egy optikai takarást adhat, és a zajt csökkentheti, ha az elég masszív. A levegő szennyezettségének megszüntetésére azonban ez nem ad megoldást".
 
Irányadó jogszabályok (forrás: www.epiteszem.hu )

OTÉK 74. § (1)
A tüzelőberendezések gáznemű égéstermékét a szabadba, minden lehetséges esetben a tető fölé kell kivezetni. E célra égéstermék-elvezetőt (kéményt, füstcsatornát) kell létesíteni. Az égéstermék-elvezető rendszert (az égési levegő-hozzávezetés, a tüzelőberendezés és az égéstermék-elvezető együttesét) a vonatkozó előírások szerint tervezni és méretezni kell.
(2) Az építmény, önálló rendeltetési egység égéstermék-elvezetőit olyan számban, helyzetben és úgy kell megvalósítani, hogy a rendeltetésszerű használathoz szükséges összes tüzelőberendezést szabályszerűen lehessen azokra rácsatlakoztatni.
(3) Tüzelőberendezés építményben csak a hozzá tartozó, vagy a hozzá alkalmas (a tüzelő berendezés égéstermékének elvezetéséhez szükséges, előírt követelményeknek megfelelő) égéstermék-elvezetővel együtt alkalmazható.
(4) Az égéstermék-elvezetőt úgy kell megvalósítani és fenntartani, hogy az feleljen meg a rácsatlakozó tüzelőberendezéshez és az égéstermékéhez tartozó, előírt követelményeknek és az égésterméket biztonságosan és az egészséget nem károsító módon vezesse ki a szabadba.
(5) Tüzelőberendezés csak olyan égéstermék-elvezetőre csatlakoztatható, amely az adott berendezés égéstermékének elvezetésére alkalmas és az égéstermék-elvezető és a tüzelőberendezés is megfelel a szabályos, biztonságos működéséhez megállapított, előírt (engedélyezett) követelményeknek.
(6) Az égéstermék-kibocsátás helyét és magasságát úgy kell meghatározni, hogy az a környezetet szikrával, pernyével, füsttel ne veszélyeztesse, a levegőt a megengedett mértéken felül ne szennyezze.
(7) Az égéstermék-elvezető biztonságosan ellenőrizhető és tisztítható legyen.
(8) Az égéstermék-elvezetés gyújtásveszélyt, épületszerkezeti károsodást (korróziót, átnedvesedést, kicsapódást) nem okozhat. Az égéstermék az építmény teherhordó szerkezeteivel közvetlenül nem érintkezhet.
(9) Gyűjtőkémény csak az e célra engedélyezett rendszer és megoldás szerint létesíthető.

Gáznemű égéstermék homlokzati kivezetési feltételei:
80. § Homlokzaton (külső falon) égéstermék-kivezetési helyet kialakítani csak a helyiség légterétől elzárt égésterű gázüzemű tüzelőberendezés céljára lehet, akkor ha
a) az égéstermék tető fölé, a szabadba történő kivezetésére alkalmas kémény nincs, illetőleg a meglévő tartalékfűtés céljára szükséges,
b) a tervezett homlokzati égéstermék-kivezetés az épület állékonyságát nem veszélyezteti és az épített környezet értékeinek védelmére vonatkozó (településkép-, építészeti érték- vagy műemlékvédelmi) érdeket, továbbá táj- és természetvédelmi érdeket nem sért,
c) a tervezett homlokzati égéstermék-kivezetés az egészségvédelmi követelményeknek megfelel.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

nari, 2009. szeptember 21. - hétfő 17:35

Tisztelt sértett én nem vagyok sem ügyvéd sem jogász sem hivatalos személye ,de ha jól értem akkor az önök szomszédja egy nyomda ami pár nagy csövön éppen az önök kertjébe füstöl ráadásul ILLEGÁLISAN! ebben az esetben én annyit tudnék javasolni ,hogy egy bizonyos habbal ami hamar megszilárdul telenyomhatná a csövet így nem füstölne az önök kertjébe.Amennyiben rendőrség vagy más hatóságot hív ki a nyomda akkor önök egyszerűen csak védekeznek a füst ellen amit illegálisan az önök kertjébe nyomnak.Biztos ,hogy valami történni fog mert az égéstermék nem áramolhat vissza.Amennyiben a nyomda alkalmazottai bemennek az ön telkére ,hogy elhárítsák a tömést akkor birtokháborítás címszava alatt feljelentést tehet.Sajnos jobb nem jut eszembe...az ablakokat ha tehetik sötétítő vagy tükörfóliával le fedhetik ha jól emlékszem 2500ft egy 50X250cm es darab.

efi99, 2009. szeptember 03. - csütörtök 12:57

A legnagyobb probléma - és egyre inkább eluralkodó gyakorlat - hogy egyszerűen nagy ívben tesznek az ítéletekre és természetesen - másik oldalról - ezek végrehajtásának ellenőrzésére. Akkor meg tök mindegy. Az is érthetetlen, hogy miért kell több fok, meg sok év ahhoz, hogy azon melegében fellapozzák a jogszabályt, ahol feketén-fehéren ott van, hogy szabálytalan valami? Mit kell ezen kotlani, fellebbezni, utánamenni ?

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza