Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Költségmustra iskolakezdéshez

Gönye László, 2009. szeptember 02. - szerda 15:44
Címkék: árkörkép, vásárlás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az áruházak irodaszeres polcai között és a papírboltokban még most is látni késői bevásárlókat, főleg a füzetek, kiegészítő taneszközök körül. Mire számíthat, akinek még pótolnia kell az iskolás csomagot vagy a tanító néni késői kívánságának eleget téve vásárolna csemetéjének? Szakemberekkel beszéltünk és áruházakban jártunk, felmérni a késői igényeket és szemrevételezni a kifutó kínálatot.


 
Nagy választék, nagy különbségek


Majdnem másfél millió diák év eleji felszerelése nagy üzlet, így nem csoda, ha minden nagyobb áruházban bőséges kínálattal, megdöbbentően széles árkeretek között találjuk meg mindazt, amire egy iskolásnak szüksége lehet. Főként a majdnem nyolcszázezer, általános iskolába vonuló tanuló tanszerszükséglete jelent bőséges bevételt, tekintve, hogy különösen az alsó tagozatos gyerekek számára mennyi mindenről kell gondoskodniuk a szülőknek.

MTI
Az első osztályt az általános iskolákban várhatóan 99 ezren kezdik meg, a szakiskolákban 31 700, a speciális szakiskolákban 2800, a gimnáziumokban 43 300, a szakközépiskolákban 46 300 elsős lesz

Galló Istvánnét, a Pedagógusok Szakszervezetének elnökét kérdeztük arról, mennyibe kerül ma egy diák beiskolázása, illetve, hogy mi a gyakorlat az iskolakezdési bevásárlás területén.

Az elnök asszony szerint főként az első osztályba készülő gyerekek szülei állnak komoly kihívás előtt, különösen, ha korábban - mondjuk egy idősebb testvér kapcsán - még nem szembesültek az iskolakezdés pénztárcapróbáló megmérettetéseivel. Legjobb esetben a leendő tanító néni már nyár elején összehívja a szülőket, és világossá teszi elvárásait, a tanítás eszközigényét. Nem jellemző, hogy drága és felesleges eszközök beszerzésére kérnék a szülőket, az azonban előfordul, hogy egy környékbeli papírboltba irányítják őket, mondván: a papírboltos egységcsomagokat állít össze számukra, így nem kell a darabonkénti beszerzéssel vesződniük. Nos, ilyenkor a boltos jól felfogott érdeke, hogy az egységcsomagba néhány fölösleges portékát is belecsempésszen, így az ilyesfajta egységcsomagok kerülendők. Galló Istvánné véleménye szerint gondos válogatással egy kisiskolás évkezdő csomagja már hat-nyolcezer forintból összeállítható, de a szülői pénztárcától és a gyerek igényeitől függően akár a harminc-negyvenezer forintot is elérheti. Példaként az A5-ös írásfüzet említhető, ami egyes áruházakban harminc forintért is kapható, de ugyanolyan minőségben, Pókemberrel a borítóján már háromszáz forintért szerezhető be.

MTI
Elsőosztályos diák tanszerei között

A szülői döntést nem csupán a nagy választék és a hatalmas árkülönbségek nehezítik, de maga a csemete is, aki az iskolában elsősorban nem a tudás katedrálisát látja, hanem egy közösségnek helyet adó épületet. A közösség egyik értékmérője pedig az, kinek van drágább és szebb iskolatáskája, új tolltartója vagy High School Muscial-es füzete. Pedagógiai kérdés is rejlik tehát a választás mögött, komoly anyagi következményekkel. Az áruházak polcairól levehető iskolatáskák árai között például akár ezerszázalékos különbség is lehet. Az általunk látott legolcsóbb táska alig több mint kétezer-ötszáz, a legdrágább pedig huszonháromezer forint volt.

Tanévkezdésre legtöbb esetben már csak pótlásra van szükség, az általunk megkérdezett vásárló szülők szinte mindegyike tartalékfüzetet, elkallódott festéket, elfelejtett vonalzókészletet vásárolt. Mi néhány nagy üzlet kínálatát tekintettük át, az alapvető eszközökre összpontosítva, összegyűjtve az adott áruházban kapható legolcsóbb termékeket.

 
Tesco
Interspar
Kés-Papír (Europark)
A5 füzet
19
39
20
A4 füzet
89
69
120
A4 spirálfüzet
75
169
290
vonalzókészlet
499
499
1290
színesceruza-készlet (12 db-os)
89
149
650
natúr gyurma
209
349
450
vízfesték (12 színes)
179
699
1000
két grafitceruza
119

149

160
két golyóstoll
149
149
300
színesfilc-készlet (10 db-os)
119
349
550
Az árak forintban értendők


Kiszolgáltatott iskolák, kiszolgáltatott szülők


A tanórákon használt felszereléseken kívül természetesen másra is szükség van - év elején és év közben egyaránt anyagi áldozatra kényszerítve a szülőket. Ezek hol jogos, a gyerek érdekét szolgáló kiadások, hol pedig az iskola részéről megkérdőjelezhető kérések.

MTI

A szülőktől szinte minden iskolában kérik például a tisztasági csomagot - vécépapírral, szappannal, zsebkendővel. Sokak szerint ez kifogásolható gyakorlat, szomorú tény azonban, hogy az iskolák költségvetése ezeket az apróságokat sem bírja el. Hasonlóan kifogásolható, ám inkább az iskolák tarthatatlan helyzetét mutató gyakorlat a különböző iskolai foglalkozásokért szedett részvételi díj, vagy a tanulmányi kirándulásra begyűjtött néhány ezer forint. Az iskolák nagy részében a diákigazolvány kiállítása is kötelező, a diákokra, pontosabban azok szüleire hárítva az ezzel járó költséget - pedig a diákigazolvány sem kötelező. Akinek az utazáshoz nem szükséges, felesleges kiváltania. Sokan nem tudják, pedig hangsúlyozottan tilos az ingyenes tankönyvellátásra jogosultaktól a tankönyvek vásárlására beszedett pénz, akkor is ha a tankönyvcsomag ára nem fér bele a meghatározott összegkeretbe.

MTI

Hogy milyen tankönyvből tanuljon a gyerek, azt jórészt a pedagógus dönti el, a szülőnek nem sok beleszólása van a választásba. Az iskolák rossz anyagi helyzete, valamint az erős tankönyvpiaci verseny azonban olyan torz gyakorlatot alakított ki, ami legkevésbé sem a gyerekek érdekét szolgálja. Több tankönyvkiadó ugyanis visszatérít a vételárból a megfelelően magas összegű tankönyvrendelésért, illetve az iskola "hűségéért" például az iskolai alapítvány számára, így az iskola vezetősége abban érdekelt, hogy a módszertani szempontokat háttérbe szorítva,anyagi érdekek alapján válasszon tankönyvet.

MTI

Az iskola igazgatója gyakorlatilag utasításba adja, vagy sugallja a pedagógusnak, melyik kiadó mely tankönyveit válassza, így növelve az iskola bevételeit, vagy "csak" biztosítva az intézmény életben maradását. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke sem cáfolta, hogy a tankönyvválasztás során nagyon sok iskolában ez a logika érvényesül, ám hangsúlyozta: ezért sem az iskolák, sem a piac résztvevői nem felelősek. Az ilyen és ehhez hasonló torzulásokról elsősorban az elhibázott közoktatási finanszírozás tehet.

MTI

 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kutasi Imréné, 2009. szeptember 03. - csütörtök 22:03

Elolvastam a cikket és megállapítottam,hogy a cikk írója nem teljesen tájékozott a témában. 45 éve dolgozom a papír kereskedelemben,végig csináltam a különböző rendszerek oktatás politikáit,mondhatom a káosz nagyobb,mint valaha volt.Amikor a füzetek a nemzetközi paletta választékában pompáznak,a méretek 1-2 mm -rel eltérnek,de a borítók egy méretben készülnek. A tanárok nem mondják meg előre,hogy mit kérnek,így az első napokban tömegek vannak a papírboltokban. Az ár összehasonlító táblázat nagyon sántít , azért nem kellene ennyire fényezni a Tescót. Színesceruzát én is tudnék 89 forintért adni,de gagyit nem árulok.Júniusban elmentem feltérképezni az árakat . A 10 db-os temperakészlet 2060ft volt,most 1000 alatt van. Vajon októberben mennyi lesz?Megállapítottam,hogy csak az akciós termék olcsóbb a többin meg jócskán behozzák.Sajnos a boltunk nagyon megérzi az áruházak elszívó hatását,mert a vevők rögtön oda mennek vásárolni. Ami meg lemaradt,azt veszik meg nálunk. Akkor rájönnek ,hogy érdemesebb lett volna inkább nálunk kezdeni.Sajnos a szülők is nagyon tájékozatlanok,még azok is akik nagyobb gyerekkel jönnek vásárolni. Mindenkinek elmondjuk,nézzen körül otthon,mi maradt tavalyról,lehet,hogy a festéket alig használták,még jó lesz.Így is lehetne sokat spórolni,de inkább újat vesznek,nehogy lemaradjanak a szomszéd gyerekéről.Még sorolhatnám reggelig,de aki benne van úgyis tudja mire gondolok.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza