Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Online aukciót tessék!

Tossenberger Tamás, 2009. szeptember 01. - kedd 14:23
Címkék: internet, vásárlás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Válság idején felpezsdülhet az árverezési kedv: az eladókat a pénzszerzési kényszer, a licitálókat pedig az olcsóbb portéka iránti vágy hajthatja. Az online piacon kifoghatunk áron aluli wellneszelést, olcsó ruhát, bármit, amire szükségünk van, de hamis portékákba is belefuthatunk. 
Az online aukciós láz világszerte az 1995-ben alapított eBay farvizén nőtte ki magát. A Magyarországon vezető Vatera és TeszVesz egyaránt az amerikai előd sémáját követi. A két nagy (ami márciusban egy tulajdonos, a dél-afrikai Naspers kezébe került) itthon az internetes árverési piac mintegy kilencven százalékát uralja, több mint egymillióan hirdetnek rajtuk. Bár mindkét oldalon lehet kapni rendhagyó dolgokat, például tizenkilencedik századi elfogatóparancsot, különleges festményeket, vagy családi házat, a két portál között leginkább termékprofiljukban tehető különbség: míg a Vaterát főleg műszaki cikkekért és órákért keresik fel a (többségben férfi) vásárlók, addig a TeszVesz a ruházkodni vágyók (főleg nők) kedvence.

Jelentős és nem túl válságbarát változás, hogy március-áprilistól kezdve az eddig egyként ingyenes Vatera és TeszVesz fizetőssé vált (a díjszabások írásunk végén, táblázatos formában láthatóak). Ez azonban a vásárlókedven nem, csupán az eladásra kínált áruk számában tükröződik. Utóbbi azért csökkenhetett, mert az eddig meggondolatlanul, vagy csalási szándékkal hirdetők számára a fizetős rendszer már nem olyan vonzó.

Árverési fortélyok

A Vatera és a TeszVesz felépítése nagyjából azonos, használatuk is hasonló elveken alapszik. A népszerűbb Vatera elsőségét valószínűleg profibb biztonsági rendszerének köszönheti, melynek kulcsa a szigorú regisztrációs folyamat. A regisztrációnak három szintje van. Az első szinten vásárlásra igen, eladásra azonban még nem vagyunk jogosultak. Ehhez az szükséges ugyanis, hogy a Vatera leellenőrizze az általunk megadott mobilszám valódiságát - ez a második fokozat. Ha valaki már az adatok megadásánál megbukik, azt automatikusan korlátozzák, vagy ki is zárják a rendszerből. A harmadik biztonsági szintre a teljes jogú felhasználók jutnak el. Ha megadjuk bankszámlaszámunkat, licitálni, venni és eladni is tudunk, - ezért viszont már fizetni is kell, kerek száz forintot. Ezzel szemben a TeszVeszen regisztráláskor megadott címünkre (amennyiben az nem hamis) kapunk egy aktiváló kódot. Ennek beüzemelésével leszünk jogosultak az oldalon való internetes kereskedésre.


 A Csalagút építésénél használt fúró is kalapács alá került az eBay-en


Bármelyik online aukciós portál piacán nézelődjünk is, pár alapvető ismerettel, felhasználói fogással tisztában kell lennünk. Eladóként alaposan körül kell írni az aukcióra bocsátott terméket. A leírásnak minden apró részletet, pontos márkanevet, gyártmányt, az esetleges hibákat is tartalmaznia kell. Ezt támasszuk alá esztétikus, lehetőleg több nézetből készített fotókkal. Lényeges, hogy rátaláljanak termékünkre, ehhez viszont elengedhetetlen egy konkrét, lényegre törő címsor, ami az áru legvonzóbb tulajdonságait is tartalmazza. Szintén segít a megtalálásban, egyben az eladás esélyeit is növeli, ha az eladni kívánt portékát a megfelelő kategóriába soroljuk be. Vevőként, az előbbiek megléte már bíztató lehet, de tapasztalat szerint a döntő érv egy áru mellett az eladójára leadott értékelés. A felek ugyanis minden lezárult licitálás után pozitív, semleges, vagy negatív jelöléssel értékelik egymást. A negatív jelölés már rosszat sejtet - lehetőleg olyantól vásároljunk, aki csupa pozitív visszaigazolást kapott. Lényeges, hogy a rendszert mi is lelkiismeretesen használjuk, segítve ezzel a tisztességtelenül kereskedők kizárását.

Online vásárlásnál a legnagyobb kérdés mindig az, nem csapnak-e be minket. Hogy erről, illetve a kiválasztott áru állapotáról, (egyáltalán, meglétéről) meggyőződjünk, legcélszerűbb, ha személyesen bonyolítjuk a fizetést és a vásárolt holmi átvételét. Ha erre - az esetleges nagy távolság miatt - nincs mód, tanácsos lehet újabb eladó és portéka után nézni, különös tekintettel arra az esetre, ha drágán vennénk valamit. Ez fordítva is igaz: ha nem vagyunk biztosak vevőnkben, ne adjunk postára olyasmit, ami túl nagy értéket képvisel, vagy aminek elvesztését sajnálnánk.


 A kikiáltási ár ne legyen sokkal alacsonyabb, mint a minimálár!


Az aukciók során találkozhatunk olyan kifejezésekkel, amelyekkel nem feltétlenül vagyunk tisztában. Lássuk, mik lehetnek ezek! Egy aukció megnyitása a kikiáltási ár meghatározásával kezdődik. Ez az az ár, amire az árverésben résztvevők licitálni fognak. Érdemes az árverés tárgyát valamivel aláárazni, ugyanis a leendő vevők szívesebben licitálnak olcsóbb termékre, így pedig jó rá az esély, hogy az eredetinél végül feljebb verik a végső árat (leütési ár). Ha viszont minimálárat használunk, a kikiáltási ár ne legyen sokkal alacsonyabb, mint a minimálár (az a legkisebb összeg, amiért a hirdető túladna áruján). Ez utóbbi egyébként pluszszolgáltatásnak minősül, amiért a Vaterán száz, a TeszVeszen százhúsz forintot kell áldozni. Árverések során a villámár az az ár, amiért bárki bármikor elviheti az adott terméket, licit nélkül. A villámár praktikusan legyen magasabb, mint a kikiáltási ár. Alapfogalom a licitlépcső is, ami azt az összeget jelöli, amennyivel az új ajánlatnak meg kell haladnia az előzőt.

Olvasó kérdez, jogász válaszol

1. "A Vaterán vásároltam táskát, de mikor kézhez kaptam, kiderült, hogy egy ócska kínai utánzat, össze volt törve a bőr, a cipzár félre van varrva. Minőségileg teljesen elfogadhatatlan, egyszerűen olyan csúnya a táska ezek miatt, hogy kézbe sem merem venni. Ezt jeleztem az eladónak is, felhívtam többször is telefonon, de mindig letette, nem volt hajlandó beszélni a táskáról. Kérem önöket, hogy vizsgálják ki, ne hogy több embert is hozzám hasonlóan becsapjon! Nagyon sok vásárlást lebonyolít a Vaterán, Merencia néven, utána lehet nézni. De más névre kérte az utalást, és más néven küldte a táskát, szerintem ez egy  nagy csaló! Eltettem az utalást igazoló szelvényt és a dobozt is amiben kaptam a csomagot."

Mivel itt két természetes személy közötti jogügyletről van szó, így fogyasztóvédelmi szempontból erről nyilatkozni nem lehet. Ami praktikus tanácsként adható, jelezni kell a Vaterát üzemeltető cégnél a problémát.

2. "A következők miatt kérném segítségét: A vatera.hu online aukciós portálon többszörös értékelés keretében adtam le a vevőről értékelést mely alapján az adásvételt sikeresnek vagy sikertelennek minősítve kiállítják a számlát. Csak akkor kell fizetni, ha a minősítés pozitív, azaz az adásvétel létrejött. Minősítésemben leírtam, hogy a vevő anyagi okokból visszalépett és nem történt adásvétel. Ugyanezt megerősítve írt minősítést a vevő is, leírva, hogy nem tudta kifizetni az árut. Az elkerülte a figyelmemet, hogy egy kis piros mondat állt a többszörös értékelés előtti sorban, hogy ily módon csak pozitív értékelést lehet készíteni. Én úgy tudom, hogy online módon többször is rá kell kérdezni a programban mielőtt valaki rendelést adna le, azaz így erősíti meg az akaratát, hogy többször is az igenre kattint vagy akár a második megerősítés előtt visszavonja az egészet. Itt azonban ez nem így működik, ők pedig nem hajlandóak a majdnem tízezer forintos jutalékukat lesztornózni. Én pedig nem tartom igazságosnak, hogy azért fizessek, amit el sem adtam."

Természetesen csak szolgáltatásért követelhető ellenszolgáltatás, azaz csak abban az esetben kérhető adott összeg, amennyiben ténylegesen ellenszolgáltatás történt a másik oldalról. Ha jól értettem, itt ez nem így történt, így békéltető testület, vagy bíróság előtt kérhető az összeg visszatérítése, valamint javaslom, hogy jelentsék be a kérdést a hatáskörrel rendelkező Nemzeti Fogyasztóvédemi Hatóságnál is, amely kivizsgálhatja, mennyiben jár el jogszerűen ügyfeleivel a Vatera.

Az olvasói kérdésekre Eitmann Norbert az Országos Fogyasztóvédelmi egyesület (OFE) jogásza válaszolt.


TeszVeszen innen, Vaterán túl


A fórumozók zömmel pozitívan nyilatkoznak a két nagy piactérről, elvétve természetesen egy-egy rémtörténet is kering a csalókról. A piacvezetők számára intő jel, a kereskedni vágyók számára pedig új lehetőség lehet a kisebb forgalmú, ám most még ingyenes aukciós oldalak áradata. Legnépszerűbb ezek közül a nem rég indult Boltamarson.com, vagy a Zsibvasar.hu, de a fizetős Ittvettem.hu és Alkupiac.hu oldal is kedvelt. Ne feledkezzünk meg a nagytestvér eBayről sem, hiszen - bár magyar nyelvű változata még nincs - a német, angol és amerikai URL alatt működő netes vásároknak magyarok is résztvevői. Az eBay előnye a hatalmas kínálat, és az, hogy gyakran találni olyan árut, ami Magyarországra még nem jutott el. Hátránya a távolság és ezzel (többségében) a személyes ügyintézés lehetőségének kizárása, illetve a magasabb postaköltség.

Alábbiakban (a teljesség igénye nélkül) a Vatera és a TeszVesz alapvető díjszabásait közöljük. Az árakat forintban adtuk meg.

Jutalékok feltöltések után: (az árak a Vaterán és a TeszVeszen azonosak)

Feltöltött áru (forintban vagy tárgyban meghatározva)
Jutalék összege
1, minimálár nélkül
-
2 - 5000
5
5001 - 10 000
10
10 001 - 20 000
20
20 001 - 60 000
30
60 000 felett
40
Ingatlan
500
Albérlet
300
Járművek (pl.: autó, haszongépjármű, munkagép, busz; légi jármű)
500
Motorok
300


Jutalékok sikeres értékesítés után:

Vatera
Leütési ár
Jutalék összege
1 - 20 000
6%
20 001 - 100 000
1200 + a 20 000 feletti rész 4%-a
100 001 - 300 000
4400 + a 100 000 feletti rész 1,5%-a
300 000 felett
7400 + a 300 000 feletti rész 1%-a
TeszVesz
Leütési ár
Jutalék összege
3000
4%
3001 - 60 000
120 + 3000 felüli rész 3%-a
60 001 - 300 000
1830 + a 60 000 felüli rész 1,5%-a
300 000 felett
5430 + a 300 000 felüli rész 0,5%-a


Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

szant, 2010. február 23. - kedd 18:02

Egy online üdülési licit portálon regisztráltunk. Mindjárt az első nézelődés közben párom rákattintott az egyik ajánlatra, aminek következményeként már be is kerültünk a licitálók közé, mi vezettük a licitet. Semmilyen megerősítést nem kért az oldal, egy kattintással miénk lett a vezető tét. Persze megijedtünk, mert erre nem számítottunk és rögtön írtam egy emailt a kapcsolat linkre kattintva, hogy félreértés történt, mit lehetne tenni. Tudom, hogy ez nem hangzik túl éretten, de jó pár internetes vásárláson vagyunk már túl és soha ilyen könnyen nem "jutottunk hozzá" semmihez. Kaptuk a választ, hogy nem tehetnek semmit, de lehet hogy valaki majd még ránk licitál; és ha mégsem, akkor fizessünk be X összeget,hogy újra meghirdethessék az üdülést, mely összeget majd beszámítanak egy másik licitálásunkba! Hát, nem licitált ránk senki és kaptuk az értesítést, hogy nyertünk! Újra írtam egy emailt, hogy milyen formában lehet elállni ettől a "nyereménytől", de nem kapok rá választ! Ha tud valaki segíteni jogi tanáccsal a kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőségünk elállni ettől a "vásárlástól"? Mennyire lehet komoly fenyegetés az, hogy behajtják rajtunk a teljes üdülés összegét amennyiben nem fizetjük be azt az X összeget? Köszönettel!

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. május 24.

Szüksége van befektetési kölcsönre? üzleti kölcsön? jelzálog hitel? személyi kölcsön? st...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. május 24.

Szüksége van befektetési kölcsönre? üzleti kölcsön? jelzálog hitel? személyi kölcsön? st...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. május 23.

Kínálunk kölcsönt 2% -os kamatlábbal. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot további részl...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza