Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mellőzött mellékmérő

Szabó Emese, 2009. augusztus 29. - szombat 11:33
Címkék: víz, szolgáltató, társasház, ingatlan
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az átalányfizetésnél korrektebb módszer, ha a társasházi lakások tulajdonosai saját mellékmérőjük alapján fizetik a vízdíjat. De mi van akkor, ha ehhez a mellékmérővel nem rendelkező tulajdonosok nem járulnak hozzá? Utánajártunk, mit lehet tenni ilyen esetben.


Forrás: MTI
Olvasónk társasházában a lakók kisebbségének van csak hiteles mellékmérő vízórája, a többségnek viszont egyáltalán nincs vízórája.

A többség ennek ellenére nem hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy a kisebbség a mellékmérő alapján fizessen vízdíjat, így hiába van olvasónknak mellékmérője, általány összeget fizet a közös vízfogyasztásra. A többség ráadásul ragaszkodik ahhoz, hogy a tulajdoni hányadok alapján történjen a fizetés, így minden lakó tulajdoni hányada arányában viseli a költségeket. Ez azért lehet méltánytalan, mert így magasabb összeget fizet például egy nagyobb lakásban élő özvegy nyugdíjas, mint egy kisebb ingatlanban élő háromgyerekes család.

Olvasónkat az is zavarja, hogy az elszámolás a locsolásra használt víz esetén sem megoldott: közös kerti mellékvízmérő ugyan van, így a fogyasztást elvileg pontosan lehet mérni, de a tulajdonosok többsége ezt sem hajlandó figyelembe venni.

Hiába van tehát mellékmérője, olvasónk nem megy vele semmire, mert a társasház nem hajlandó olyan szervezeti és működési szabályozást (SzMSz) alkotni, amely a vízdíj felosztást nem a tulajdoni hányadokhoz köti.


Hármas szerződés

Mint Sándor Zsolttól a Fővárosi Vízművek kommunikációs osztályvezető-helyettesétől megtudtuk, olvasónk egyszerre két típusú mellékvízmérős problémát is felvet: az egyik a lakás-mellékmérő, a másik pedig a locsolási mellékmérős szolgáltatás igénybevételének feltételeire, körülményeire vonatkozik. Közös bennük, hogy mindkét szerződéstípus háromoldalú megállapodáson alapul, tehát az elkülönített vízhasználó (a tulajdonos, akinél felszerelik a lakás-mellékmérőt - jelen esetben levélírónk), a főmérő oldali vízdíjfizető (a közös képviselő) és a szolgáltató között jön létre. Ebben az esetben tehát a mellékmérőn történő méréshez eleve nincs szükség a többi tulajdonostárs beleegyezésére, így a közös képviselő hozzájárulásával akár egy többlakásos társasházban is megvalósítható, hogy csak egy lakásban szereljenek fel mellékmérőt. Ha a szerződéskötéshez a főmérő oldali vízdíjfizető, azaz a közös képviselő megtagadja a hozzájárulást, olvasónk a bíróságtól kérheti jognyilatkozat pótlását a szerződés megkötéséhez.


Kötetlenül

A fentiekből az is következik, hogy jogellenes a szervezeti és működési szabályzat azon rendelkezése, amely átalánydíj fizetésére kötelezi olvasónkat, miközben van saját mellékmérője.

Forrás: MTI

Vagy mellékmérő, vagy átalánydíj


A társasházi törvény alapján egyébként önálló mérés hiányában (amiről levélírónk esetében szó sincs) az SzMSz-ben kell szabályozni a lakáson belül alkalmazandó számítási módszert (amely nem csak a lakás alapterületéhez igazodó tulajdoni hányad alapján határozhatja meg a fizetendő díjat, hanem akár a bentlakók létszáma szerint is), figyelembe kell venni, hogy a nem mérhető fogyasztások elszámolásának és megfizetésének szabályait külön jogszabályok tartalmazzák. Jelen esetben a 38/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet az irányadó, amely értelmében a fogyasztók mellémérős díjmegosztási szerződést köthetnek.


Nincs miről beszélni?

A kormányrendelet értelmében az ingatlanon belül a mellékvízmérővel elkülönített vízhasználatra az elkülönített vízhasználó (jelen esetben olvasónk) a szolgáltatóval mellékszolgáltatási szerződést köthet. A szerződés megkötését - feltéve, hogy az elkülönített vízhasználó a rendeletben meghatározott feltételeknek eleget tesz - a szolgáltató egyébként meg sem tagadhatja. Azok a tulajdonosok, akik a bekötési vízmérő szerint átalánydíjjal rendezik a számlát, azaz nem rendelkeznek mellékmérővel, szintén nem tagadhatják meg a hozzájárulást más tulajdonosok mellékmérőjének felszereléséhez, kivéve akkor, ha a ház épületgépészeti rendszerét a beépítés miatt jelentős összegből tudnák csak átalakítani - olvasónk esetében erről sem lehet szó, hiszen mint írja, már eleve rendelkezik mellékmérővel.


Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
Kerti lehetőségek


Olvasónk másik problémája a kerti mellékmérő felszerelésével kapcsolatos: ez esetben a kerttulajdonosok két lehetőség közül is választhatnak, hogy csökkentsék a locsolási célra elhasznált ivóvíz után felszámolt szennyvízelvezetési díjat. Igénybe vehetik a már ismert tízszázalékos átalánydíjas kedvezményt a szennyvízelvezetés díjából, vagy pedig - külön mérőóra felszerelése esetén - lehetőség nyílik számukra, hogy teljes egészében, azaz a locsolási célra használt vízmennyiség után ne fizessenek szennyvízdíjat.

A kerti mellékmérőóra kiépítésének díja egyébként tervezéssel együtt nagyjából negyvenezer forintból jön ki.Többségi akarat

Mint dr. Németh Zoltán László ingatlanjogásztól megtudtuk, a kerti mellékmérő kiépítéséről a közgyűlésnek szavaznia kell, a határozat meghozatalához pedig egyszerű többség szükséges. Ahol tehát még nincs kerti mellékmérő, a lakók kérhetik, hogy a közgyűlés napirendi pontjai közé kerüljön föl a mellékmérő kiépítésének kérdése, és az alapján történő díjfizetés. Ha a kert közös használatban van, a kerti mellékmérő költségeit alapesetben a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk arányában kötelesek viselni - ettől azonban eltérően is megállapodhatnak a lakók. Ilyesmire tipikusan akkor szokott sor kerülni, ha a kertet kizárólagosan a földszinti lakók használják saját céljaikra.

Az energiatakarékos megoldásokról itt olvashat bővebben!
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

otirt, 2009. szeptember 22. - kedd 18:07

fazakas, 2009. szeptember, 20., vasárnap 15:09 Vagy a hétvégi telken lakik a nyári időszakban (egyébként valós tapasztalat). :DDDD

otirt, 2009. szeptember 22. - kedd 18:04

Zsidiné Nászer Éva, 2009. augusztus, 30., vasárnap 19:01 Az előbbiből kimaradt a kérdésre a válasz. Mit lehet tenni? Ezt az értéket csak csökkenteni lehet. Ehhez felül kell vizsgálni a rendszert. Lehetőleg hegesztett kivitelű legyen. A legmagasabb pontokon légtelenítők legyenek beépítve. És ellenőrizni kell, hogy nincs-e mellékmérő megkerülés (ez nem feltétlenül a tulaj hibája, előfordul, hogy gyárilag van így kiépítve).

otirt, 2009. szeptember 22. - kedd 18:00

Zsidiné Nászer Éva, 2009. augusztus, 30., vasárnap 19:01 Nos a szolgáltató átadási pontja a főmérő, ezért ezt veszi a számlázás alapjául. A mellékmérők által mért fogyasztás összegét ebből vonják le. A kettő közötti különbséget a társasháznak kell kifizetnie. A különbözetnek több összetevője van. Van egy állandó és egy változó része. 1., Állandó tételt okozzák: A főmérő és a mellékmérők érzékenysége, fogyasztási egysége eltér. A mellékmérők általában 10 m3/h-ásak és 0.0001 m3-es az inkrementje (közérthetőbben: legkisebb mérési egysége 1 dl). A főmérők -társasháztól függően - 10 m3/h és 300 m3/h között mozog és 0.001 m3 az inkrementje (legkisebb mérési egysége 1 l). Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a főmérőbekötés - társasháztól függően - 2\"-tól akár 5\"-ig is terjedhet, míg a mellékmérők általában 3/4\" vagy 1\"-osak. Másik ilyen eltérés, hogy a mellékmérők és a főmérő távol vannak egymástól. Ezért a rendszer mintegy akkumulátorként viselkedik, ez mint belső fogyasztás jelentkezik a főmérőn. 2., Változó összetevők: A rendszer tömítetlenségei a főmérő és a mellékmérők között. Egyéb nem mért fogyasztás (pl. takarításra használt közös kifolyó, a hőszolgáltatás céljára igénybe vett, nem mért kifolyó, magasabb épületekben beépített nyomásfokozó tartályok, stb.)

otirt, 2009. szeptember 22. - kedd 17:41

Apu, 2009. augusztus, 30., vasárnap 14:11 A vízmérők hitelesítésének időszaka általában 6 év. A hitelesítést erre engedélyt kapott vállalkozások, illetve az OMH végzi el (ezek listája az interneten elérhető, de a helyi vízszolgáltató(k) is szívesen segítenek ebben. Ezt a hitelesítést - az érvénytartamon belül - minden fórumon elismerik, amennyiben az óra lezárása sértetlen. Hiba esetén a főmérőig (a főmérő is beletartozik) a szolgáltató, onnantól az adott hálózat tulajdonosa felel, kivéve, ha bizonyíthatóan a hálózatban van a hiba forrása (pl. homok, vagy egyéb idegen test kerül a rendszerbe). Ilyen esetben a főmérő is sérülni szokott.

otirt, 2009. szeptember 22. - kedd 17:30

Kerülő Gábor, 2009. augusztus, 29., szombat 20:17 Az tippem sajnos átalakításokkal jár: teljesen új gerincet kell kialakítani az óráktól a második épületig. Kérik, hogy a szolgáltató ágaztassa ketté a bejövő vezetéket és tegyenek fel egy-egy főmérőt, vagy ha ez nem lehetséges, akkor egy-egy mellékmérő felszerelése oldhatja meg a problémát.

fazakas, 2009. szeptember 20. - vasárnap 15:09

Olvasom itt a vizes dolgokat és lenne hozzá néhány beszólásom. 1. A mellékvízmérőt nem mindig a legdrágább helyen kell megvenni és nem is a legdrágább iparossal beszereltetni, stb. Nekem legutóbb saját beszerzésű mérőim saját szerelésű cseréjével (6 év után lejárt a hitelességük) csupán a hollandik meglazításával és újrahúzásával a 2 darab mérő esetében. (Költsége: a hitelesített mérők 3600 Ft/db. személyesen megvásárolva + 3920 forint a szolgáltató általi átvétel valamint a hivatalos plombálás költsége, + saját beszerelés 4 db új tömítéssel) A mérőket a Karol-víz Méréstechnikai Kft.-nél a Gyömrői út 210-ben vettem. A leszerelt mérők legközelebb ugyanitt lesznek kellő időben hitelesítve .... mert nem kell folyton újat venni, ha a régi viszonylag olcsón hitelesíthető. 2. Mi egy átlagos felszereltségű lakásban (mosó- és mosogatógép, fürdőszoba-WC) 3 fővel elszámolva és átlagos vízfogyasztással élve nagyjából havi 8-12 m3 vizet használunk. Ez nagyjából 10 évre visszaellenőrzött elszámolás alapján és 1 főre levetítve kb. átlagosan havi 3-4 m3 használatát tételezi fel. Aki viszont ennél kevesebbet tud fogyasztani költségmegosztásos rendszer esetében az vagy sohasem fürdik, vagy eleve gyanús!

Gabor M., 2009. augusztus 30. - vasárnap 20:48

Nos az átalánydijat,alakásban lakok számát figyelembe véve kellene megállapitani.Sajnos nem mindenkinek tellik a vizmérő felszereltetésére,Önkormányzati bérlakásoknál,ez probléma.Senkisemmilyen támogatást nam ad,Kisnyugdijasok((Még éltek??)) nincs támogatás,a § jogszabályok,elavultak,Csak a lakás tulajdonos érdekeit veszik figyelembe..Sajnos nem mindenki kap 100Millios végkielégitéstmhozzá még egyebeket.Europa csak vágyálom.

Zsidiné Nászer Éva, 2009. augusztus 30. - vasárnap 19:01

Társasházi közös képviselőként az alábbi problémám van: minden lakás rendelkezik hitelesitett mellékmérővel. A szolgáltató ennek ellenére a főmérőt fogadja el mérési pontként és a főmérő-mellékmérő közötti különbséget kiszámlázza a társasháznak. Mit tehetünk ilyenkor?

Apu, 2009. augusztus 30. - vasárnap 14:11

Joó!Igaz,hogy az egyéb törvényes feltételek kimaradtak a cikkből! Hitelesítés!Milyen időközönként köteles a tulajdonos a sajáttulajdonú mellékvízmérőjét hitelesítettni!Hol köteles ezt végeztetni,hogy azt felszólalás esetén hitelesnek fogadja el a vízfogyasztáskülönbözetet elbíráló szolgáltató,vagy más egyéb intézmény! A többi az Mo.-on érdekesebb!De milyen más országokban a gyakorlat a vízszolgáltatásban? Hiba esetén ki a felelős? A többi Eu.országban erről a cikkről azt mondják:Ez itt Haway!

Gabor M., 2009. augusztus 30. - vasárnap 10:04

Nos kisnyugdijas vagyok,1 -éve.Társasházi,önkormányzati,bérlakásban,1 szoba,konyha,semmi mellékjelység,WC Udvarban közös.Sajnps vizmérő orát még felszerelteni nem tudám,Ktség.Igy fizetek havi 6.000Ft kemény Rhénus ft-ot havonta,holott 1-magam vagyok semmi nincs.Nos a CIgány családok 4-5 purdés mosásait((Egésznap)) is én fedezem???Valahol az egész rendszer SZAR!!! § jogilag,nem érthető a számlázás modszere,mely alapon jönn ki ezen összeg 1 Főre,Semmi Fórdés mert nincs hol,csak 1 csapocska.Na ennyit az egységről,áttekinthetőségről,és egyebekről.SZAR itt minden.


1 2

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza