Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mellőzött mellékmérő

Szabó Emese, 2009. augusztus 29. - szombat 11:33
Címkék: víz, szolgáltató, társasház, ingatlan
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az átalányfizetésnél korrektebb módszer, ha a társasházi lakások tulajdonosai saját mellékmérőjük alapján fizetik a vízdíjat. De mi van akkor, ha ehhez a mellékmérővel nem rendelkező tulajdonosok nem járulnak hozzá? Utánajártunk, mit lehet tenni ilyen esetben.


Forrás: MTI
Olvasónk társasházában a lakók kisebbségének van csak hiteles mellékmérő vízórája, a többségnek viszont egyáltalán nincs vízórája.

A többség ennek ellenére nem hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy a kisebbség a mellékmérő alapján fizessen vízdíjat, így hiába van olvasónknak mellékmérője, általány összeget fizet a közös vízfogyasztásra. A többség ráadásul ragaszkodik ahhoz, hogy a tulajdoni hányadok alapján történjen a fizetés, így minden lakó tulajdoni hányada arányában viseli a költségeket. Ez azért lehet méltánytalan, mert így magasabb összeget fizet például egy nagyobb lakásban élő özvegy nyugdíjas, mint egy kisebb ingatlanban élő háromgyerekes család.

Olvasónkat az is zavarja, hogy az elszámolás a locsolásra használt víz esetén sem megoldott: közös kerti mellékvízmérő ugyan van, így a fogyasztást elvileg pontosan lehet mérni, de a tulajdonosok többsége ezt sem hajlandó figyelembe venni.

Hiába van tehát mellékmérője, olvasónk nem megy vele semmire, mert a társasház nem hajlandó olyan szervezeti és működési szabályozást (SzMSz) alkotni, amely a vízdíj felosztást nem a tulajdoni hányadokhoz köti.


Hármas szerződés

Mint Sándor Zsolttól a Fővárosi Vízművek kommunikációs osztályvezető-helyettesétől megtudtuk, olvasónk egyszerre két típusú mellékvízmérős problémát is felvet: az egyik a lakás-mellékmérő, a másik pedig a locsolási mellékmérős szolgáltatás igénybevételének feltételeire, körülményeire vonatkozik. Közös bennük, hogy mindkét szerződéstípus háromoldalú megállapodáson alapul, tehát az elkülönített vízhasználó (a tulajdonos, akinél felszerelik a lakás-mellékmérőt - jelen esetben levélírónk), a főmérő oldali vízdíjfizető (a közös képviselő) és a szolgáltató között jön létre. Ebben az esetben tehát a mellékmérőn történő méréshez eleve nincs szükség a többi tulajdonostárs beleegyezésére, így a közös képviselő hozzájárulásával akár egy többlakásos társasházban is megvalósítható, hogy csak egy lakásban szereljenek fel mellékmérőt. Ha a szerződéskötéshez a főmérő oldali vízdíjfizető, azaz a közös képviselő megtagadja a hozzájárulást, olvasónk a bíróságtól kérheti jognyilatkozat pótlását a szerződés megkötéséhez.


Kötetlenül

A fentiekből az is következik, hogy jogellenes a szervezeti és működési szabályzat azon rendelkezése, amely átalánydíj fizetésére kötelezi olvasónkat, miközben van saját mellékmérője.

Forrás: MTI

Vagy mellékmérő, vagy átalánydíj


A társasházi törvény alapján egyébként önálló mérés hiányában (amiről levélírónk esetében szó sincs) az SzMSz-ben kell szabályozni a lakáson belül alkalmazandó számítási módszert (amely nem csak a lakás alapterületéhez igazodó tulajdoni hányad alapján határozhatja meg a fizetendő díjat, hanem akár a bentlakók létszáma szerint is), figyelembe kell venni, hogy a nem mérhető fogyasztások elszámolásának és megfizetésének szabályait külön jogszabályok tartalmazzák. Jelen esetben a 38/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet az irányadó, amely értelmében a fogyasztók mellémérős díjmegosztási szerződést köthetnek.


Nincs miről beszélni?

A kormányrendelet értelmében az ingatlanon belül a mellékvízmérővel elkülönített vízhasználatra az elkülönített vízhasználó (jelen esetben olvasónk) a szolgáltatóval mellékszolgáltatási szerződést köthet. A szerződés megkötését - feltéve, hogy az elkülönített vízhasználó a rendeletben meghatározott feltételeknek eleget tesz - a szolgáltató egyébként meg sem tagadhatja. Azok a tulajdonosok, akik a bekötési vízmérő szerint átalánydíjjal rendezik a számlát, azaz nem rendelkeznek mellékmérővel, szintén nem tagadhatják meg a hozzájárulást más tulajdonosok mellékmérőjének felszereléséhez, kivéve akkor, ha a ház épületgépészeti rendszerét a beépítés miatt jelentős összegből tudnák csak átalakítani - olvasónk esetében erről sem lehet szó, hiszen mint írja, már eleve rendelkezik mellékmérővel.


Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
Kerti lehetőségek


Olvasónk másik problémája a kerti mellékmérő felszerelésével kapcsolatos: ez esetben a kerttulajdonosok két lehetőség közül is választhatnak, hogy csökkentsék a locsolási célra elhasznált ivóvíz után felszámolt szennyvízelvezetési díjat. Igénybe vehetik a már ismert tízszázalékos átalánydíjas kedvezményt a szennyvízelvezetés díjából, vagy pedig - külön mérőóra felszerelése esetén - lehetőség nyílik számukra, hogy teljes egészében, azaz a locsolási célra használt vízmennyiség után ne fizessenek szennyvízdíjat.

A kerti mellékmérőóra kiépítésének díja egyébként tervezéssel együtt nagyjából negyvenezer forintból jön ki.Többségi akarat

Mint dr. Németh Zoltán László ingatlanjogásztól megtudtuk, a kerti mellékmérő kiépítéséről a közgyűlésnek szavaznia kell, a határozat meghozatalához pedig egyszerű többség szükséges. Ahol tehát még nincs kerti mellékmérő, a lakók kérhetik, hogy a közgyűlés napirendi pontjai közé kerüljön föl a mellékmérő kiépítésének kérdése, és az alapján történő díjfizetés. Ha a kert közös használatban van, a kerti mellékmérő költségeit alapesetben a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk arányában kötelesek viselni - ettől azonban eltérően is megállapodhatnak a lakók. Ilyesmire tipikusan akkor szokott sor kerülni, ha a kertet kizárólagosan a földszinti lakók használják saját céljaikra.

Az energiatakarékos megoldásokról itt olvashat bővebben!
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

otirt, 2009. szeptember 22. - kedd 18:07

fazakas, 2009. szeptember, 20., vasárnap 15:09 Vagy a hétvégi telken lakik a nyári időszakban (egyébként valós tapasztalat). :DDDD

otirt, 2009. szeptember 22. - kedd 18:04

Zsidiné Nászer Éva, 2009. augusztus, 30., vasárnap 19:01 Az előbbiből kimaradt a kérdésre a válasz. Mit lehet tenni? Ezt az értéket csak csökkenteni lehet. Ehhez felül kell vizsgálni a rendszert. Lehetőleg hegesztett kivitelű legyen. A legmagasabb pontokon légtelenítők legyenek beépítve. És ellenőrizni kell, hogy nincs-e mellékmérő megkerülés (ez nem feltétlenül a tulaj hibája, előfordul, hogy gyárilag van így kiépítve).

otirt, 2009. szeptember 22. - kedd 18:00

Zsidiné Nászer Éva, 2009. augusztus, 30., vasárnap 19:01 Nos a szolgáltató átadási pontja a főmérő, ezért ezt veszi a számlázás alapjául. A mellékmérők által mért fogyasztás összegét ebből vonják le. A kettő közötti különbséget a társasháznak kell kifizetnie. A különbözetnek több összetevője van. Van egy állandó és egy változó része. 1., Állandó tételt okozzák: A főmérő és a mellékmérők érzékenysége, fogyasztási egysége eltér. A mellékmérők általában 10 m3/h-ásak és 0.0001 m3-es az inkrementje (közérthetőbben: legkisebb mérési egysége 1 dl). A főmérők -társasháztól függően - 10 m3/h és 300 m3/h között mozog és 0.001 m3 az inkrementje (legkisebb mérési egysége 1 l). Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a főmérőbekötés - társasháztól függően - 2\"-tól akár 5\"-ig is terjedhet, míg a mellékmérők általában 3/4\" vagy 1\"-osak. Másik ilyen eltérés, hogy a mellékmérők és a főmérő távol vannak egymástól. Ezért a rendszer mintegy akkumulátorként viselkedik, ez mint belső fogyasztás jelentkezik a főmérőn. 2., Változó összetevők: A rendszer tömítetlenségei a főmérő és a mellékmérők között. Egyéb nem mért fogyasztás (pl. takarításra használt közös kifolyó, a hőszolgáltatás céljára igénybe vett, nem mért kifolyó, magasabb épületekben beépített nyomásfokozó tartályok, stb.)

otirt, 2009. szeptember 22. - kedd 17:41

Apu, 2009. augusztus, 30., vasárnap 14:11 A vízmérők hitelesítésének időszaka általában 6 év. A hitelesítést erre engedélyt kapott vállalkozások, illetve az OMH végzi el (ezek listája az interneten elérhető, de a helyi vízszolgáltató(k) is szívesen segítenek ebben. Ezt a hitelesítést - az érvénytartamon belül - minden fórumon elismerik, amennyiben az óra lezárása sértetlen. Hiba esetén a főmérőig (a főmérő is beletartozik) a szolgáltató, onnantól az adott hálózat tulajdonosa felel, kivéve, ha bizonyíthatóan a hálózatban van a hiba forrása (pl. homok, vagy egyéb idegen test kerül a rendszerbe). Ilyen esetben a főmérő is sérülni szokott.

otirt, 2009. szeptember 22. - kedd 17:30

Kerülő Gábor, 2009. augusztus, 29., szombat 20:17 Az tippem sajnos átalakításokkal jár: teljesen új gerincet kell kialakítani az óráktól a második épületig. Kérik, hogy a szolgáltató ágaztassa ketté a bejövő vezetéket és tegyenek fel egy-egy főmérőt, vagy ha ez nem lehetséges, akkor egy-egy mellékmérő felszerelése oldhatja meg a problémát.

fazakas, 2009. szeptember 20. - vasárnap 15:09

Olvasom itt a vizes dolgokat és lenne hozzá néhány beszólásom. 1. A mellékvízmérőt nem mindig a legdrágább helyen kell megvenni és nem is a legdrágább iparossal beszereltetni, stb. Nekem legutóbb saját beszerzésű mérőim saját szerelésű cseréjével (6 év után lejárt a hitelességük) csupán a hollandik meglazításával és újrahúzásával a 2 darab mérő esetében. (Költsége: a hitelesített mérők 3600 Ft/db. személyesen megvásárolva + 3920 forint a szolgáltató általi átvétel valamint a hivatalos plombálás költsége, + saját beszerelés 4 db új tömítéssel) A mérőket a Karol-víz Méréstechnikai Kft.-nél a Gyömrői út 210-ben vettem. A leszerelt mérők legközelebb ugyanitt lesznek kellő időben hitelesítve .... mert nem kell folyton újat venni, ha a régi viszonylag olcsón hitelesíthető. 2. Mi egy átlagos felszereltségű lakásban (mosó- és mosogatógép, fürdőszoba-WC) 3 fővel elszámolva és átlagos vízfogyasztással élve nagyjából havi 8-12 m3 vizet használunk. Ez nagyjából 10 évre visszaellenőrzött elszámolás alapján és 1 főre levetítve kb. átlagosan havi 3-4 m3 használatát tételezi fel. Aki viszont ennél kevesebbet tud fogyasztani költségmegosztásos rendszer esetében az vagy sohasem fürdik, vagy eleve gyanús!

Gabor M., 2009. augusztus 30. - vasárnap 20:48

Nos az átalánydijat,alakásban lakok számát figyelembe véve kellene megállapitani.Sajnos nem mindenkinek tellik a vizmérő felszereltetésére,Önkormányzati bérlakásoknál,ez probléma.Senkisemmilyen támogatást nam ad,Kisnyugdijasok((Még éltek??)) nincs támogatás,a § jogszabályok,elavultak,Csak a lakás tulajdonos érdekeit veszik figyelembe..Sajnos nem mindenki kap 100Millios végkielégitéstmhozzá még egyebeket.Europa csak vágyálom.

Zsidiné Nászer Éva, 2009. augusztus 30. - vasárnap 19:01

Társasházi közös képviselőként az alábbi problémám van: minden lakás rendelkezik hitelesitett mellékmérővel. A szolgáltató ennek ellenére a főmérőt fogadja el mérési pontként és a főmérő-mellékmérő közötti különbséget kiszámlázza a társasháznak. Mit tehetünk ilyenkor?

Apu, 2009. augusztus 30. - vasárnap 14:11

Joó!Igaz,hogy az egyéb törvényes feltételek kimaradtak a cikkből! Hitelesítés!Milyen időközönként köteles a tulajdonos a sajáttulajdonú mellékvízmérőjét hitelesítettni!Hol köteles ezt végeztetni,hogy azt felszólalás esetén hitelesnek fogadja el a vízfogyasztáskülönbözetet elbíráló szolgáltató,vagy más egyéb intézmény! A többi az Mo.-on érdekesebb!De milyen más országokban a gyakorlat a vízszolgáltatásban? Hiba esetén ki a felelős? A többi Eu.országban erről a cikkről azt mondják:Ez itt Haway!

Gabor M., 2009. augusztus 30. - vasárnap 10:04

Nos kisnyugdijas vagyok,1 -éve.Társasházi,önkormányzati,bérlakásban,1 szoba,konyha,semmi mellékjelység,WC Udvarban közös.Sajnps vizmérő orát még felszerelteni nem tudám,Ktség.Igy fizetek havi 6.000Ft kemény Rhénus ft-ot havonta,holott 1-magam vagyok semmi nincs.Nos a CIgány családok 4-5 purdés mosásait((Egésznap)) is én fedezem???Valahol az egész rendszer SZAR!!! § jogilag,nem érthető a számlázás modszere,mely alapon jönn ki ezen összeg 1 Főre,Semmi Fórdés mert nincs hol,csak 1 csapocska.Na ennyit az egységről,áttekinthetőségről,és egyebekről.SZAR itt minden.


1 2

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza