Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mit tehet a betegjogi képviselő?

Szabó Emese, 2009. augusztus 27. - csütörtök 14:33
Címkék: jog, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Lekezelő hangnem, elhallgatott információk, átláthatatlan várólisták - betegként ilyesmivel is szembesülhetünk. Bár a rendelők és kórházak közzé teszik a betegjogi képviselők elérhetőségét, kevesen tudják, pontosan mire való ez az intézmény.


Jogos páciensek

Régi beidegződéseink miatt sokszor ma sem szolgáltatóként, inkább egyfajta félistenként tekintünk az orvosokra, panaszainknak csak a váróban, vagy családi körben adva hangot. Bár tény, hogy az anomáliák jó része az egészségügy kaotikus viszonyaival függ össze, bőven vannak olyan problémák, amelyek mögött nem anyagi okok állnak. Ilyen például a megfelelő tájékoztatás elmulasztása, különösen, ha rossz hír közléséről van szó. "Az ezzel kapcsolatos orvosi attitűdök sokat változtak az elmúlt években: korábban általános volt, hogy az orvosok a pácienst nem, a családtagokat viszont tájékoztatták. Ez a gyakorlat bizonyos mértékben máig él, annak ellenére, hogy az 1997-ben életbe lépő egészségügyi törvény a páciens tájékoztatásának kötelezettségét írja elő" - mondja Pilling János pszichiáter, aki a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében oktat orvosi kommunikációt. Mint mondja, az orvosok egy része úgy gondolja, betegük nem szeretne szembenézni a tényekkel: "Egy felmérésből például kiderült, hogy orvoskollégáink harmada máig saját mérlegelési jogának tartja, közölje-e páciensévelel a rossz hírt. A diagnózis közlése sem mindig párbeszédes formában történik, gyakran a beteg engedélyét sem kérik hozzátartozói felvilágosításához."


Sötétben tapogatózva

A tájékoztatás hiányát Bánki Endre betegjogi képviselő is komoly problémának tekinti: "Ez nincs betervezve az ellátásba, és a megfelelő információk hiányában a betegek önrendelkezési joga is csak nagyon korlátozottan érvényesül, miközben az egészségügyről szóló törvény szerint a beteg határozza meg, mely beavatkozásokhoz, vizsgálatokhoz járul hozzá, és melyeket utasít vissza."

Forrás: MTI

Nem mindig ilyen felhőtlen az ellátás hangulata 

Az is gyakori probléma, hogy a szolgáltató nem teszi lehetővé, hogy a beteg hozzájusson az egészségügyi dokumentációjához - mivel ezt a kórház sok esetben perelőkészítő tevékenységnek tekinti. Ilyenkor a betegjogi képviselők segíthetnek, annak ellenére, hogy lényeges többletjoguk a betegéhez képest nincs. Igazi előnyt emiatt inkább a betegjogi képviselő eljárási rutinja jelent, valamint pusztán az a tény, hogy a képviselő által kezdeményezett vizsgálatra nagyobb hangsúlyt fektet az egészségügyi intézmény.


Kinek a jogai?

Fölmerülhet a kérdés, hogy ki veheti igénybe a betegjogi képviselő szolgáltatásait: "A képviselőhöz elsődlegesen maga a beteg fordulhat, de ha bármi okból ebben akadályoztatva van, meghatalmazás alapján képviselheti hozzátartozója, vagy bámely más személy is, akit erre a beteg írásban felhatalmaz" - foglalja össze a tudnivalókat Bánki Endre, majd hozzáteszi, hogy abban az esetben, ha a beteget meghatalmazás útján más személy képviseli, a betegjogi képviselő kötelessége megvizsgálni, hogy az adott eljárást maga a beteg is óhajtja-e. Ez egyben azt is jelenti, hogy hozzátartozója vagy más személy a cselekvőképes, jognyilatkozat tételére alkalmas beteget önös elhatározásából nem képviselheti. Halál esetén természetesen más a helyzet: ekkor az egészségügyi dokumentációban is rögzített, közvetlen hozzátartozó jogosult eljárni. A betegjogi képviseleti eljárás ez esetben is ingyenes, egyedül az egészségügyi dokumentáció másolati példányának kikérése esetén kell megfizetni a másolási költséget a szolgáltató felé.


Tipikus panaszaink

Mint Bánki Endrétől megtudtuk, a legtöbb megkeresés a kórházakból érkezik, aminek oka talán az, hogy a jogvédők heti rendszerességel vannak jelen az intézményekben. "Ettől függetlenül évről-évre egyre többen keresnek fel minket a szakrendelők ellátásával kapcsolatos panaszok miatt is, ugyanakkor az alapellátást érintő ügyek, azaz a háziorvosokkal kapcsolatos problémák - legalábbis Budapesten - nem jellemzőek."

Forrás: MTI

A jogvédők nem hagynak magunkra


Mint megtudtuk, a Betegjogi-, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány minden évben statisztikai célú adatgyűjtést végez, amely alapján kirajzolódnak tendenciák: "Leggyakrabban az egészségügyi ellátáshoz való jog sérül, azaz a panasz nem megfelelő ellátással, előjegyzési anomáliákkal, várólistákkal kapcsolatos szabályok megsértésével, a haláleset körülményeinek kivizsgálásával kapcsolatos. Emellett szaporodnak az emberi méltósághoz való jog sérelmével kapcsolatos ügyek is, ahol a betegek az intimitás hiányára, hosszú várakozásra, orvosok által használt stílusra, hangnemre panaszkodnak".


Panaszos panaszok

A megkérdezett szakember úgy látja, hogy a betegjogi képviselőkhöz érkező panaszok közel fele megalapozott, ami viszont nem jelenti, hogy ilyen mértékben tudnák érvényesíteni a betegek jogait: "Sok esetben olyan panasszal állunk szemben, ahol a két oldal egymásnak ellentmondó állításai oltják ki egymást, bizonyíthatóság hiányában pedig nem tudunk eredményt elérni. Megalapozott és bizonyítható panaszokról éppen ezért akkor beszélhetünk, ha olyan irat, tanú vagy egyéb bizonyíték áll rendelkezésünkre, ami objektív állásfoglalást tesz lehetővé." Ha kiderül, hogy a panasz jogos, a következmények a betegtől függnek: "Én például a tényállás tisztázása után leülök a beteggel arról beszélgetni, hogy a tények alapján milyen ‚szankcióval‘ lenne elégedett. A jogkövetkezmények a munkajogi felelősségrevonástól, a polgári jogi következményeken át a büntetőjogi felelősségrevonásig terjedhetnek." Mint megtudtuk, a betegjogi képviselő a beteget kártérítési perben nem képviselheti, és etikai okok miatt ügyvédnek, ügyvédi irodának sem ajánlhat ki ügyeket. A végső lehetősége emiatt peren kívüli egyezség létrehozásának segítése, a beteg oldalán.

Kik képviselnek?

A betegjogi képviselők felsőfokú végzettséggel, legalább ötéves szakmai gyakorlattal rendelkeznek, és elvégeztek legalább egy hatvanórás jogvédelmi tanfolyamot. Az előbbiekből következik, hogy a képviselet ellátásához nem szükséges sem orvosi, sem jogi diploma. A betegjogi képviselő a szabályozás szerint nem állhat munkavégzésre irányuló jogviszonyban azzal az egészségügyi szolgáltatóval, amely az általa képviselendő betegek részére egészségügyi szolgáltatást nyújt - a fórumokat olvasgatva mégis találunk erre példát.Anonimitásba burkolva


Névtelen, anonim bejelentések esetén joszabály megköti a betegjogi képviselők kezét, hiszen bizonyos ügyek intézéséhez a beteg írásbeli megbízására van szükség - ennek hiányában nem tehetnek semmit. Más a helyzet, ha a beteg felkeresi a betegjogi képviselőt, és minden szükséges információt átad, majd ezután kér anonimitást. Ennek akkor van értelme, ha az ügy rendszerszintű hibára utal, amelyet nem az egyedi esetből kell levezetni. Az anonimitásnak a tapasztalatok szerint egyébként nincs nagy szerepe: "Praxisomban még nem fordult elő, hogy egy beteg által megfogalmazott megalapozatlan panasz következményeként a szolgáltató például rágalmazás miatt pert indítson, vagy bármilyen egyéb retorziót alkalmazzon." A betegnek attól sem kell tartania, hogy a panasztételt követően rosszabbul bánnak vele: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szolgáltató különösen nagy figyelmet fordít arra a betegre, aki egyszer már igénybe vette a betegjogi képviseletet.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Hegedüs Istvánné, 2011. január 06. - csütörtök 17:14

Arra a kérdésre szertnék választ kapni,ami számomra sértő eset történt velem arra milyen orvoslatot lehet kapni.2010 tavaszán háziorvost cseréltem és 2011januárjában szembesültem a dologgal,hogy a régi orvosoma nála lévő orvosi papirjaimat /kartonomat/ nem juttatta el a mostani háziorvosomnak.mivel 2011.január 06.-án igazságügyi orvosszakértőhöz kellett mennem és kellettek volna a háziorvosi papirjaim is igy felhivtam az előző dr.nőt hogy valahoyg juttassa el nekem a papirokat.Arra hivatkozva hogy kevés az idő és ő elutazik megadott egy benzinkut cimet hogy ott leadja ott keressem.Mondanom sem kell,hogy a dolog mélységesen felháboritottfőleg azért mert nem is jutottam hozzá mert mivel 45-50km-re van a megadott benzinkut a lakásomhoz igy arra gondoltam ha megyek a felülvizsgálatra kerülővel ugyan de utba ejtjük a benzinkutat és megkapom a fent emlitett papirokat.Sajnos ez nem igy történt mert a a fent emlitett benzinkut egy autópályán van és nemtudtuk megközeliteni mivel baleset miatt levolt zárva a szakasz ahol felmehettünk volna.Igy a felülvizsgálatra az orvpsi papirjaim nélkül kellett elmennem.és egy ujjabb ut ami nem kis költség nekem mivel semmilyen jövedelmem nincs de addigra valahogy hozzá kéne jutnom a papirjaimhoz.Ugy gondolom nem jogtalan a felháborodásom.Arra szeretnék választ kapni,hogy erre az esetre van-e valamiorvoslat.nem vagyok egy bosszuállo,de amikor igy kiszurnak emberekkel szerintem az valamilyen szankiciot érdemel.

petyko, 2010. szeptember 20. - hétfő 22:55

Kérem szépen. rokonom 4 napja halt meg.otthon ápoltunk , amikor állapota romlott 3x hivtunk hozzá ügyeletes orvost.. (a házi orvosa 35km-re, rokonai csak mi) a 3. hivott mentőt..közben feltett neki infuzióba vizhajtó ( mentős meglátta mit tett fel majdhogynem hozzá is kellett hivni orvost , még a mentőbe levette. , mire beértek vele a kórházba kiszáradt mint a pergament papir..) mert azt gondolta az ügyeletes doki hogy viz van a tüdejében. Hát nem volt. Másnap a belgyógyos doki kijött hogy nincs hely, nem tudják felvenni.(.198-as crp mellett , ez olyan gyulladás jelez ami csak egy bölénycsordánál fordulhat elő , több napi minusz 66 foknál,már akkor olyan sárga volt mint egy kinai narancs, és ez mint tudjuk nem a feltétlen egészség jele)persze ugy állt mellettünk hogy a zsebébe egy 5-ös medicinlabda elfért volna , szinte csak nem mondta ki.pénzt! vagy ..életet!akkor még nem tudtuk..ezt a mondást ott szó szerint kell értelmeznünk...aztán nagy kegyesen felvette..belgyógyra. később kiderült az auschwitzi haláltáborba több esélye lett volna szegénynek az életben maradásra..hétfőn még adtak neki infuziót..kedden már csak erős fenyegetésre,este..szerdán már hozzá sem értek..étlen -szomjan egész nap, már mi etetni -itatni nem tudtuk, este már csak akkor kapott levegőt amikor a szobába lévők nem vettek..csütörtök reggel már csak hörgött..és ezt a dokik..fődokik szemrebbenés nélkül nézték végig..hiába kértük , könyörögtünk hogy tegyék oxigénre, kapjon olyan infúziot amiben minden benne van étel-ital -gyógyszer,- de mivel nem fizettünk-nem kapott semmiféle intenziv .vagy olyan kezelést amivel legalább könnyitettek volna a szenvedésein , merthát azt gondoltuk talán a hipokrateszi eskű felrémlik nekik.amiben a gyógyitásra esküdtek fel, nem rémlett. egyiknek se..megoldották..csütörtök 11.45.-kor meghalt ..orvosok legnagyobb örömére, felszabadult egy hely, hátha fizetős beteg jön!! Kérésre küldöm a helyszint, kórházat, dokik nevét, csak oda ne!!!

Rádli István, 2010. augusztus 14. - szombat 07:07

Három éve súlyos közlekedési balesetet szenvedtem. Több műtéten estem át, de a lábam azóta sem jött rendbe. Műtétet végző szakorvost felkerestem, aki ismételt rehabilitációs komplex kezelést javasolt, és tájékoztatott, hogy forduljak a háziorvosomhoz a beutaló rendezése ügyében. Azonnal elmentem a háziorvosomhoz, aki adott egy kisalakú beutalót, melyet elküldtem a szanatóriumnak a sebészi javaslattal együtt. Pár nap mulva megkaptam az értesítést, hogy ez a típusú beutaló nem megfelelő, hanem a nagyalakú, négyoldalas beutalón kell indítani a háziorvosnak az eljárást, és arra kell az reumatológus szakorvos javaslata. Ismét irány a háziorvos. Kaptam ismét egy kisalakú beutalót, és azzal kértem időpontot a reumatológiai szakrendelésre. Várólistára helyeztek, Győrben október végén fogadtak volna, Pápán csak kb egy hónapig kellet várakoznom. Közben lábam állapota napról napra romlott. Pápán kéri a szakorvos a nagyalakú beutalót, mondtam, hogy a háziorvosom szerint azt őneki kell adni. Ő rögtön megkérdezte felettesét aki tájékoztatta, hogy az ügyet a háziorvosnak kell indítani a nagyalakú kiállításával, melyre ők rávezetik javaslatukat. De hogy ne kelljen annyit utazgatnom mindjárt adtak egy ambuláns lapot azzal, hogy azt csatoljam majd a beutalóhoz. Én onnét mindjárt felhívtam háziorvosomat, hogy időpontot kérjek a találkozóra, tudván, hogy következő héten szabadságon lesz. Háziorvosom elküldte még aznap e-mailben a 20/1995 NM rendeletet, hogy nem ő az illetékes. Másnap én mutattam a rendeletet az orvosnak, hogy nem akut estről van szó, arról a 3. pragrafus, 2. bekezdése azt írja, hogy a háziorvosnak, vagy kezelőorvosnak kell kezdeményezni a beutalást a nagyalakú kitöltésével. Szerinte ő nem a kezelő orvosom, csak az én kedvemért akarjta kitölteni. A vita hevében többek elött olyan kijelentést tett, hogy miattam kell várakozniuk, mert én elb....m az idejét. Természetesen atovábbi fejleményeket nem vártam meg, mert nem akartam mélyebb sértésekbe belebonyolódni. Csak arra vagyok kiváncsi, Hogy ki a kezelőorvosom, ki tudja kitölteni a nagyalakút, arra felvezetni kódok szerint az előzményeket, nem csak a balesetet, de az egyéb kezeléseket is.

Niki, 2010. július 14. - szerda 12:30

Most értem haza a Nőgyógyászatról mert én felelősségteljes ember vagyok és nem halogatom a dolgokat,ha orvoshoz kell fordulni, hát megyek! Ez történt ma is. Amikor oda értem épp egy kismama távozott nem túl vidáman a rendelőből, majd egyszer csak behívtak és kérdezi az orvos hogy mi a panaszom? Mondanám Neki hogy kb. 2 hete már jártam ez ügyben itt de sajnos nem változott semmi, nem javult a helyzet... Mire Ő a második szavamnál ordítva azt mondja,hogy Őt semmi nem érdekli csak az,hogy most mi a panaszom,mert SIET!!!!! (11:05-kor) - fél 3_ig van rendelés!Majd megvizsgált úgy hogy elviselhetetlenül fájt és most vérzem! ... Mindez Békéscsabán a nőgyógyászati szakrendelésen történt!! Du.-án megyek Magánrendelésre, mert kénytelen vagyok fizetni hogy érdemleges választ kapjak a kérdéseimre és gyógyírt a betegségemre....

klklmm, 2009. szeptember 06. - vasárnap 13:51

Még valami. Ezek után nem fizettem hálapénzt,sem orvosnak,sem nővéreknek. Volt bátorságom,bár ilyenkor mindenki a betegségtől való félelmében,jobb ellátás,egy kedves szó,a figyelmesség reményében fizet......feleslegesen. Volt nénike aki a spórolt pénzét 40e ft-ot adott az őt megműtő orvosnak,+5-5ezret a nővéreknek,de nem kapott megkülönböztetett figyelmet.. Viszont elfogadták a \"kávéra valót\" No Comment....

klklmm, 2009. szeptember 06. - vasárnap 13:42

30éves vagyok,és most vették észre hogy mióta élek a petefészkemben hordtam az ikertestvéremet. Kétszer voltam terhes,ez idő alatt sok-sok ultrahangos vizsgálaton estem át,és egyszer sem jelezték hogy valami nincs rendben. Hozzáteszem,volt fizetett orvosom,mindkét terhesség alatt. Most sem derült volna ki,ha nem leszek rosszul és nem kell mentőt hívni. A kórházban azzal fogadtak orvosok,és nővérek hogy miért hétvégén kell oda menni!? Volt csapkodás,hisztiroham,minden.....(tényleg rettenetes,ha munkaidőben dolgozni kell,ezt elismerem) Belső vérzés is kialakult időközben,de ennek ellenére is csak 4nappal később akart megműteni az ügyeletes orvos. \"Szerencsémre\" belázasodtam,és egyre rosszabbul lettem,így kénytelenek voltak hétvégén/éjszaka megműteni. Jah igen,és rosszullétem kezdetén kihívtuk az ügyeletet. Az orvos ránézésre megállapította hogy vesegörcsöm van,adott is görcsoldót majd elment. Mikor rátelefonált a férjem hogy rosszabbul vagyok azt mondta viseljem el,majd elmúlik. Mentőt pedig csak hosszas könyörgés és többszöri telefonhívás után volt hajlandó küldeni. MAGYARORSZÁG,ÉN ÍGY SZERETLEK.

Betty, 2009. szeptember 02. - szerda 19:45

Tényleg jó a téma! Csak az tudja igazán, aki sajnos kapcsolatba kerül a betegellátással. Nem rég lettem beteg, a pajzsmirigyemmel van probléma. 5 hetente vérvételre kell járnom, amire a háziorvos adja a beutalót, mert sajnos pajzsmirigy szakrendelés nagyon ritkán van a megyénkben. Szerintem elég a betegnek oda-vissza 100-110 km-t utazni amikor vizsgálatra megy, nem kell egy labor-beutalóért is olyan messzire utazni. Az első alkalommal a háziorvos nem kérte az FT4 szintet,csak a TSH-t. Akkor a labor megcsinálta, mert nagy volt a TSH eltérés ( eredményem 0,046 mU/L). Második alkalommal az orvos már kérte mind a kettő vizsgálatát, mert a gyógyszert csak ahhoz tudja a szakorvos igazítani, de a labor már nem készítette el az FT4-et, a 8001/2006. rendeletre hivatkozva. Utána néztem az interneten, és ez a jogszabály azóta kétszer változott. A változtatás szerint a háziorvos kérésére is el lehet végezni az FT4 vizsgálatot, ha a TSH értéke 0,5 - 2,5 mlU/L tartományon kívül esik. A második TSH eredményem rosszabb volt az elsőnél(0,026 mU/L), de mégsem csinálta meg a labor az FT4-et. Először a betegjogi képviselőt akartam hívni, de úgy gondoltam, hogy gyorsabb, ha magam intézem. Hosszas telefonálgatás, és a laborral való EGYEZKEDÉS!! után sikerült elintézni, hogy még egy vérvétel árán elkészítsék végre a kért vizsgálatot. Hozzátéve, hogy a labor főorvos cáfolta a pajzsmirigy szakorvos véleményét, mert a labor főorvos szerint teljesen lényegtelen, hogy mennyi az FT4, csak a TSH számít!!!! A pajzsmirigy szakorvos nem kritizálta az Ő munkáját, hát neki sem lehetne megengedni!!! Felháborít, hogy ha nem tudok utána nézni, akkor kétszer kellett volna mennem olyan messzire, kétszer kellett volna időpontot kérni. A betegnek a feladata a rendeletek változását követni? Miért írhat le egy főorvos valótlanságot? Már a következő vérvételtől most félek, mert megint vitatkozni kell a laborral! Olyan érzésem volt a történtek miatt, mintha tologatni akartak volna ide-oda.

Légrádyné, 2009. augusztus 31. - hétfő 14:06

Jó téma !! Ha az eü-be kell mennem, gombóc van a torkomban. Vajon miért ?? Sok éves tapasztalat alapján elmondhatom, hogy a felállás a következő: én a beteg a kiszolgáltatott, alsóbbrendű, a DOKTOR ÚR a felsőbbrendű, leereszkedi, méltóztatik szóbaállni velem. Néha ül az asztalánál és egy szót sem szól. Semmi üdvözlés, semmi kedvesség, semmi érdeklődés, mintha büntiben volna. Borzalom, ez van Magyarországon. Ez nem a Ve Vészhelyzet c. film., ahol élmény lehet betegnek lenni. A doktor úgy kezdi, hogy bemutatkozik, keresztnevén szólítja páciensét, elmondja mi a helyzet, kommunikál a beteggel. Ez nem pénz kérdés, ez hozzálllás kérdése. Nagyon sok bukó orvos létezik. Isten ments Magyarországon orvoshoz fordulni, pedig egy életen át - megkérdezésem nélkül- fizetem a TB-t , ja meg még sok mindent. Ezzel szemben a szolgáltatás ? Héha nincs is szolgáltatás ! Betegjogi képviselő ? Hát nem is tudom mit mondjak !!


1 2 3

Kommentek

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza