Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mit tehet a betegjogi képviselő?

Szabó Emese, 2009. augusztus 27. - csütörtök 14:33
Címkék: jog, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Lekezelő hangnem, elhallgatott információk, átláthatatlan várólisták - betegként ilyesmivel is szembesülhetünk. Bár a rendelők és kórházak közzé teszik a betegjogi képviselők elérhetőségét, kevesen tudják, pontosan mire való ez az intézmény.


Jogos páciensek

Régi beidegződéseink miatt sokszor ma sem szolgáltatóként, inkább egyfajta félistenként tekintünk az orvosokra, panaszainknak csak a váróban, vagy családi körben adva hangot. Bár tény, hogy az anomáliák jó része az egészségügy kaotikus viszonyaival függ össze, bőven vannak olyan problémák, amelyek mögött nem anyagi okok állnak. Ilyen például a megfelelő tájékoztatás elmulasztása, különösen, ha rossz hír közléséről van szó. "Az ezzel kapcsolatos orvosi attitűdök sokat változtak az elmúlt években: korábban általános volt, hogy az orvosok a pácienst nem, a családtagokat viszont tájékoztatták. Ez a gyakorlat bizonyos mértékben máig él, annak ellenére, hogy az 1997-ben életbe lépő egészségügyi törvény a páciens tájékoztatásának kötelezettségét írja elő" - mondja Pilling János pszichiáter, aki a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetében oktat orvosi kommunikációt. Mint mondja, az orvosok egy része úgy gondolja, betegük nem szeretne szembenézni a tényekkel: "Egy felmérésből például kiderült, hogy orvoskollégáink harmada máig saját mérlegelési jogának tartja, közölje-e páciensévelel a rossz hírt. A diagnózis közlése sem mindig párbeszédes formában történik, gyakran a beteg engedélyét sem kérik hozzátartozói felvilágosításához."


Sötétben tapogatózva

A tájékoztatás hiányát Bánki Endre betegjogi képviselő is komoly problémának tekinti: "Ez nincs betervezve az ellátásba, és a megfelelő információk hiányában a betegek önrendelkezési joga is csak nagyon korlátozottan érvényesül, miközben az egészségügyről szóló törvény szerint a beteg határozza meg, mely beavatkozásokhoz, vizsgálatokhoz járul hozzá, és melyeket utasít vissza."

Forrás: MTI

Nem mindig ilyen felhőtlen az ellátás hangulata 

Az is gyakori probléma, hogy a szolgáltató nem teszi lehetővé, hogy a beteg hozzájusson az egészségügyi dokumentációjához - mivel ezt a kórház sok esetben perelőkészítő tevékenységnek tekinti. Ilyenkor a betegjogi képviselők segíthetnek, annak ellenére, hogy lényeges többletjoguk a betegéhez képest nincs. Igazi előnyt emiatt inkább a betegjogi képviselő eljárási rutinja jelent, valamint pusztán az a tény, hogy a képviselő által kezdeményezett vizsgálatra nagyobb hangsúlyt fektet az egészségügyi intézmény.


Kinek a jogai?

Fölmerülhet a kérdés, hogy ki veheti igénybe a betegjogi képviselő szolgáltatásait: "A képviselőhöz elsődlegesen maga a beteg fordulhat, de ha bármi okból ebben akadályoztatva van, meghatalmazás alapján képviselheti hozzátartozója, vagy bámely más személy is, akit erre a beteg írásban felhatalmaz" - foglalja össze a tudnivalókat Bánki Endre, majd hozzáteszi, hogy abban az esetben, ha a beteget meghatalmazás útján más személy képviseli, a betegjogi képviselő kötelessége megvizsgálni, hogy az adott eljárást maga a beteg is óhajtja-e. Ez egyben azt is jelenti, hogy hozzátartozója vagy más személy a cselekvőképes, jognyilatkozat tételére alkalmas beteget önös elhatározásából nem képviselheti. Halál esetén természetesen más a helyzet: ekkor az egészségügyi dokumentációban is rögzített, közvetlen hozzátartozó jogosult eljárni. A betegjogi képviseleti eljárás ez esetben is ingyenes, egyedül az egészségügyi dokumentáció másolati példányának kikérése esetén kell megfizetni a másolási költséget a szolgáltató felé.


Tipikus panaszaink

Mint Bánki Endrétől megtudtuk, a legtöbb megkeresés a kórházakból érkezik, aminek oka talán az, hogy a jogvédők heti rendszerességel vannak jelen az intézményekben. "Ettől függetlenül évről-évre egyre többen keresnek fel minket a szakrendelők ellátásával kapcsolatos panaszok miatt is, ugyanakkor az alapellátást érintő ügyek, azaz a háziorvosokkal kapcsolatos problémák - legalábbis Budapesten - nem jellemzőek."

Forrás: MTI

A jogvédők nem hagynak magunkra


Mint megtudtuk, a Betegjogi-, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány minden évben statisztikai célú adatgyűjtést végez, amely alapján kirajzolódnak tendenciák: "Leggyakrabban az egészségügyi ellátáshoz való jog sérül, azaz a panasz nem megfelelő ellátással, előjegyzési anomáliákkal, várólistákkal kapcsolatos szabályok megsértésével, a haláleset körülményeinek kivizsgálásával kapcsolatos. Emellett szaporodnak az emberi méltósághoz való jog sérelmével kapcsolatos ügyek is, ahol a betegek az intimitás hiányára, hosszú várakozásra, orvosok által használt stílusra, hangnemre panaszkodnak".


Panaszos panaszok

A megkérdezett szakember úgy látja, hogy a betegjogi képviselőkhöz érkező panaszok közel fele megalapozott, ami viszont nem jelenti, hogy ilyen mértékben tudnák érvényesíteni a betegek jogait: "Sok esetben olyan panasszal állunk szemben, ahol a két oldal egymásnak ellentmondó állításai oltják ki egymást, bizonyíthatóság hiányában pedig nem tudunk eredményt elérni. Megalapozott és bizonyítható panaszokról éppen ezért akkor beszélhetünk, ha olyan irat, tanú vagy egyéb bizonyíték áll rendelkezésünkre, ami objektív állásfoglalást tesz lehetővé." Ha kiderül, hogy a panasz jogos, a következmények a betegtől függnek: "Én például a tényállás tisztázása után leülök a beteggel arról beszélgetni, hogy a tények alapján milyen ‚szankcióval‘ lenne elégedett. A jogkövetkezmények a munkajogi felelősségrevonástól, a polgári jogi következményeken át a büntetőjogi felelősségrevonásig terjedhetnek." Mint megtudtuk, a betegjogi képviselő a beteget kártérítési perben nem képviselheti, és etikai okok miatt ügyvédnek, ügyvédi irodának sem ajánlhat ki ügyeket. A végső lehetősége emiatt peren kívüli egyezség létrehozásának segítése, a beteg oldalán.

Kik képviselnek?

A betegjogi képviselők felsőfokú végzettséggel, legalább ötéves szakmai gyakorlattal rendelkeznek, és elvégeztek legalább egy hatvanórás jogvédelmi tanfolyamot. Az előbbiekből következik, hogy a képviselet ellátásához nem szükséges sem orvosi, sem jogi diploma. A betegjogi képviselő a szabályozás szerint nem állhat munkavégzésre irányuló jogviszonyban azzal az egészségügyi szolgáltatóval, amely az általa képviselendő betegek részére egészségügyi szolgáltatást nyújt - a fórumokat olvasgatva mégis találunk erre példát.Anonimitásba burkolva


Névtelen, anonim bejelentések esetén joszabály megköti a betegjogi képviselők kezét, hiszen bizonyos ügyek intézéséhez a beteg írásbeli megbízására van szükség - ennek hiányában nem tehetnek semmit. Más a helyzet, ha a beteg felkeresi a betegjogi képviselőt, és minden szükséges információt átad, majd ezután kér anonimitást. Ennek akkor van értelme, ha az ügy rendszerszintű hibára utal, amelyet nem az egyedi esetből kell levezetni. Az anonimitásnak a tapasztalatok szerint egyébként nincs nagy szerepe: "Praxisomban még nem fordult elő, hogy egy beteg által megfogalmazott megalapozatlan panasz következményeként a szolgáltató például rágalmazás miatt pert indítson, vagy bármilyen egyéb retorziót alkalmazzon." A betegnek attól sem kell tartania, hogy a panasztételt követően rosszabbul bánnak vele: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szolgáltató különösen nagy figyelmet fordít arra a betegre, aki egyszer már igénybe vette a betegjogi képviseletet.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kovács Márton, 2019. szeptember 20. - péntek 11:30

betegojogi k.Debreceni nem csinált semmit

REMY.CREDIT, 2017. december 11. - hétfő 23:07

XMAS HITEL IS MOST MÓDOSan alacsony áron 1% {REMY.CREDIT111@gmail.com} Szüksége van egy sürgős kölcsönt indítani egy vállalkozás előtt Xmas van szüksége egy Xmas hitel? adunk mind a vállalati, mind az egyéni, így ha szükség van sürgős kölcsön most 12 óra alatt adhatunk hitelt késedelem nélkül rendben Xmas hitel jelenleg elérhető 1% -os alacsony kamatláb esetén: kérjük, forduljon hozzánk közvetlenül a következő címre: [REMY.CREDIT111@gmail.com] Teljes név:.............. Ország:.......... Állapot:.......... Összeg:.................. Hitel időtartam: .......... Telefonszám:.............

Kovács Szilvia, 2016. április 27. - szerda 19:17

74 éves hozzátartozómat 3-as szívműtéttel műtötték. Már a műtét javaslásakor a környezete, család, barátok, háziorvos, mindenki ledöbbent, milrt akarj aezt a műtétet? Biztos benne? Igen, hsz hitt a szakorvosban, hogy ez neki kell. A páciens fia a szakorvostól is megkérdezte a műtét előtti napon, hogy biztos hogy nem túl rizikós ez? Túl fogja élni? A szakorvos azt válaszolta, hogy külön-külön is rizikós, de ha nem csinálják meg, akkor két év van maximum hátra. (Mellékesen, rengetegszer mondanak ilyet az orvosok, sokan, nagyon sokan mégis túlélik az általuk saccolt kort). A műtéti leírásban mindhárom beavatkozás után a szív spontán indul,és ahogy elkezdik a katétereket kihúzni, vénás vérrel telik meg a szívburok.Ismét elvarrják a kanulök helyét, de a vérzés nem áll meg, enyhül, de még mindig szivárog valahonnan.Közben a vérnyomás esik, egyre esik, nem tudják stabilizálni.A szivet ismét kiemelik,ekkor sérülést látnak a bal pitvaron,de ekkor a keringés leáll, és beáll a halál...Nem értesítettek a megadott telefonszámon. Mi hívtuk a kórházat, de másnap este tudtuk őket elérni. Több mint 24 órája halott volt, mikor megtudtuk. Az orvos azt mondta, a halál beállta délután 16:30, és este 6-ig próbáltak érte küzdeni. De ez nem szerepel a zárójelentésben, csak a halál beállta. ..

Matus László, 2013. május 18. - szombat 08:13

Tisztelt Selmeci Ágoston! Sajnos ezt az oldalt nem olvassák az illetékesek, itt csak egymás között szoktunk füstölögni. Már többször kértem én is az oldal üzemeltetőjét a cikkek kommentálása során,hogy tegyék már meg,hogy elküldik azt az illetékeseknek is,de még válasz sem jött soha.Ebből látszik,hogy nem olvassák.A kérdésére visszatérve: ha a fentiekről papírja is van akkor lehet pereskedni. A betegjogi képviselő szerintem csak megállapítja az esetleges mulasztást és esetleg gyarapítja az államkincstárat némi büntetés beszedésével - mint a többi ehhez hasonló csapat, pl.: PSZÁF - ,de ettől Önnek nem lesz jobb.Azt persze így laikusként nehéz megmondani,hogy az első vizsgálatoknál mi volt látható és mi az ami esetleg napokkal később alakult ki úgy,hogy az látható legyen.

Selmeci Àgoston, 2013. május 17. - péntek 14:40

Jó napot rövid balsorsom a következő. Kérdésem mit tehetek illetve érdemes-e foglalkozni az üggyel. 2013 április14 4napos alhasi fájdalom... ügyelet...urologia minden ok vakbélgyanú ügyeletes kòrház Péterfy Sándor u.általános sebészet. Betegfelvétel ok. Iszonyatos fájdalmak 39.5láz. Antibiotikum ,infùzió ultrah. Ct. Diagnózis: sigmoiditis ac. Vastagbél gyulladás. 4napig éheztettek utólag kiderült megfelelö gyógyszert nem kaptam, 3nap korház után hazaküldtek mint tudatlan laikust, hogy egyszerű diétával elmúlik. Semmi gyógyszer... Apám 1400 szemet vett be u.erre hónapokon át érdekes. 6nap otthonlét után sem múlt a fájdalom és a 38.5 láz a zárójelentésen tartós fájdalom és láztalanság szerepel. Háziorvos azonnal beutalt a budai irgalmasrendibe. Ott letaglóztak az esetemen. Belgyógyászaton nem tudtak már megmenteni a megfelelő GYÒGYSZEREKKEL... itt3napot töltöttem 4.nap 2.ultrahang után sebészeti osztályra utalás, a képernyő előtt 3 doktornő fogta a fejét. Itt azonnali életmentő operációra volt szükség. Bélen kivüli sűrű genny perforálodott vastagbél plusz tályog. Sikeres műtét hála az osztály v. seb.orvosnak csapatának és profi szaktudásának. Ideiglenesen kivezetett vastagbéllel élek hasamon a műtét hegei forrnak össze zacskóba üritek... A belgyógyàsz orvos kiakadt a Péterfy ben nyujtott szolgáltatásokkal kapcsolatban... Ez elkerülhető lett volna ha ott a péterfyben a megfelelő gyógyszert megkapom, tájékoztattak a budai irg. Korházban. Már több mint egy honapja beksiben vagyok és újabb helyreállìtó műtét előtt állok... Minden tiszteletem a budai irgalmasrendi kh nyújtott ellátásáért. Válaszukat előre is köszönöm.

sztupák andrás, 2013. április 25. - csütörtök 08:19

jó napot érdeklődni szeretnék 2012 december 22-én elestem, és combnyaktörést szenvedtem este fél kilenckor . a mentők hamar ki is értek velük semmi gond. bevittek a sürgősségire meg röntgeneztek és meg állapították a combnyaktörést ..megemlítették ,hogy még az éjszaka megműtenek ,aztán éjszaka jött az ápolónő nyugodtan igyak egy kis teát mert csak reggel műtenek...reggel 8-9 óra között lehetett a vizit,és említette az orvos ,hogy csak késő délután vagy kora este fognak megműteni...kb este 8 körül meg is műtötte ... ha jól tudom max 6-8 órán belül meg kellene műteni a szövetek elhalása végett ,és minél hamarébb regenerálódni tudjanak a szövetek,érdeklődnék ,hogy a kórház nem-e hibázott a késői műtéttel..mivel a lábam még mindig ugyan olyan gyenge , két bottal járok 48 éves vagyok igaz tudom ez egy hosszú folyamat kérném véleményét az ügyemmel előre is köszönöm válaszát üdv

Ágnes, 2012. augusztus 31. - péntek 12:07

Jó napot kivánok! Érdeklődni szeretnék igénybe vehetjük-e az emelt családi pótlékot és a közgyogykártyát mivel 11 éves kisfiamnak 2 éve Obs. ad asthma bronchiale és allergiás rhinitis, k.m.n betegsége van. Gyogyszerei lertazin, avamys, emadine, buventol, budasonide. 3 havonta járok vele kontrolra. Másik kisfiam 9 éves és nyeletéses rtg vizsgálat alapján kiderült, hogy reflux betegsége van. Gyogyszerei gelbra, ulcogant. a kontrasztanxag a IX csigolyáig visszajut a gyomorba. A két gyerek havi gyogyszerei 28OOOft-ba kerülnek én nem dolgozom csak a férjem. Orvosunk szerint csak a gyomortükrözés után pecsételi le a papirt amivel emelt családi pótlékot igényelhetünk. Segitségét előre is köszönöm tisztelettel Ágnes

Dobocán György, 2012. június 25. - hétfő 11:40

Tisztelettel szeretném kérdezni,a feleségemnek eltörött a karja kórházból elbocsájtották de szeretné kikérni a röntgen felvételeket milyen lehetőség van rá.A háziorvos szeretné látni.Előre is köszönöm.

icus1980, 2012. március 27. - kedd 21:47

Bal mellembe tályog volt 2011.04,08-án műtöttek vele,2011.06.15-ére voltam kiírva mindkét oldali korrekciós műtétre.A bal mellemmel minden rendben,de a jobb mellem alsó varrat helyén azóta is gennyes,véres váladék távozik,hiába keresem föl sorozatosan a műtétet végző orvost elküldött a tályogot végző dokihoz, az vissza hozzá,mellszakrendelésen is vissza küldtek a nőgyógyászaton is és a házi orvosom is a plasztikai sebészhez küldött hisz ő végezte a beavatkozást.Már ott tartok hogy nincs hova menjek ezzel a problémával mert senki nem mer hozzám nyúlni, mivel mind a 4 orvos elismerte hogy ez a plasztikai sebész hibája.Hormon vizsgálatot is készítettek az is negatív lett, az ultrahang nem mutat ki semmit hiába rá 2 napra kiszakad és távozik a váladék.Azt a választ kaptam tőle hogy ő nem tud mit kezdeni velem,nem tud mit csinálni,lehet majd egyszer elmúlik,arra a kérdésemre hogy lehet e esetleg daganat vagy ilyesmi belőle azt a választ kaptam hogy lehetséges.Nem akarja a problémás területet sem felnyitni hogy kitakarítsa mert feleslegesnek tartja.Ezért már most az ÁNTSZ hez fordultam független szakértői véleményért.Mert 32 évesen úgy gondolom hogy nem szabad hagynom hogy az ő hibája miatt esetlegesen ne lássam a gyerekem felnövését.Most majd kiderül hogy ők mit tudnak kezdeni velem, de ezt már sajnos nem hagyhatom annyiban

Balla Imre, 2012. március 19. - hétfő 15:36

Combnyak töréssel operáltak. A kórház gyógytornát írt elő. Én törökszentmiklósi lakos vagyok, de a háziorvosom tiszapüspöki, és ott is rendel (6 km t.miklóstól) Törökszentmiklóson elutasítottak,mert nem helyi a háziorvos,Tiszapüspökiben rendel. Oda nem vonatkozik az ellátás. Akkor most hova menjek? A tiszapüspökiben beteg emberek nem kaphatnak ellátást? A miklósi tanács az volt,hogy jelentkezzek át. De én megvagyok elégedve a mostani orvosommal! Fizetős ellátást viszont preferálják!


1 2 3

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza