Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Egészségbiztosítás ingyen és sok pénzért

Gyarmati Stefi, 2009. augusztus 25. - kedd 12:02
Címkék: egészség, eljárás, ügyintézés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Senki sem bújna annak a szülőnek a bőrébe, aki a gyermekorvosi rendelőben tudja meg, hogy TAJ-kártyája (Társadalombiztosítási Azonosító Jel) érvénytelen. Munkahelye ugyanis jó ideje egy fillér járulékot sem folyósított bére után, jóllehet tőle minden hónapban levonták azt.


Betegellátási rendszerünket rendezetlen jogviszonyok, potyautasok, ellentmondások jellemzik, így most azt igyekszünk tisztázni, mit tehetünk, ha akaratunkon vagy tudtunkon kívül találnánk magunkat a jogosulatlanul ellátottak körében.

Forrás: MTI
Nagyjából két évvel ezelőtt kezdett kampányolni a kormányzat azért, hogy mi, állampolgárok ellenőrizzük, vajon rendben van-e egészségbiztosításunk. 2008. január elsejétől ugyanis már csak az kap orvosi ellátást, aki érvényes TAJ-kártyával rendelkezik. Az olvasó talán még arra a malőrre is emlékszik, hogy köztisztviselők százairól derült ki: nem léteznek a rendszerben, illetve - legalábbis papíron - érvénytelen a biztosításuk.

Persze később kiderült, hogy az egész csupán adminisztrációs baki volt, ám az OEP és az APEH közös riogatásának eredményeképpen a bűvös határidőig több mint félmillió, valódi bliccelőt tereltek be a fizetők táborába. Ugyanakkor legalább negyedmillióra becsülték azok számát, akik továbbra is potyáznak, azaz egy fillért sem fizetnek, noha valamiből mégiscsak megélnek.

Az akkori propaganda szerint azok, akik nem fizetnek, nem lesznek jogosultak semmilyen, a nagy közös kasszából finanszírozott egészségügyi ellátásra.

Az azóta eltelt időszakban azonban tapasztalhattuk, hogy a beharangozott szigor ismét nem jelentett többet puszta riogatásnál. Érvényben maradt ugyanis a "nemzeti kockázatközösség elve", ami azt jelenti, hogy minden magyar állampolgár alkotmányos joga az ingyenes orvosi alapellátás igénybevétele, aminek költségeit a jövedelemmel rendelkezők befizetéseiből fedezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár sokat fizetünk a közösbe, akár semmit, ugyanaz az ellátás jár mindenkinek és ha nem is érvényes a TAJ-kártyánk, attól még kötelesek minket ingyen ellátni az orvosi rendelőkben, és a receptre felírt gyógyszereket is kötelesek kiadni a patikákban.

Forrás: MTI

Az ellátást mindenképpen megkapjuk


Nemrégiben hallhattunk arról is, hogy még a lakcímkártyával nem rendelkező hajléktalanok sem zárhatóak ki az egészségügyi rendszerből, mert az Alkotmány mindenki számára lehetővé teszi az ingyenes alapellátást.


Fennakadtak teendői

Ennek tudatában semmiképpen nem kell pánikba esnie annak, aki "fennakad" a szűrőn, ám nem árt tudni, mit kell tennünk azért, hogy a jogviszonyunk rendezett legyen és így elkerüljük az APEH fokozott figyelmét.

Ha alkalmazottak vagyunk, ki kell derítenünk, hogy vajon tényleg nem fizet-e járulékot utánunk kenyéradónk, vagy fizet, de adminisztrációs hiba miatt nem kerültünk az OEP nyilvántartásába. Az ellenőrzés során persze kiderülhet, hogy tudtunkon kívül feketén dolgozunk, vagy nem annyi bérrel jelentettek be minket, mint amennyit valójában keresünk. Mivel a legtöbb alkalmazott kiszolgáltatott helyzetben van, meglehetősen nehéz "törvényt követő magatartást tanúsítani" azaz a kirúgást is vállalni azzal, hogy a munkaadónk szabálytalanságait bejelentjük az APEH-nél. Mert ha problémánkat jelezzük a hatóságnak, akkor akár öt évre visszamenőleg behajtják a cégen az elmaradt járulékokat is, a mulasztási bírsággal együtt. Viszont ha nem jelezzük, hogy a cég a "hunyó", akkor nekünk kell megfizetni az ellátások árát. Így aztán sokan éppen emiatt az ördögi kör miatt nem mennek orvoshoz, vagy választanak eleve fizetős magánrendelőket.

Forrás: MTI

Senki nem akar duplán fizetni


Az egyéni vállalkozók könnyebb helyzetben vannak, hiszen ők tudják, hogy mennyit és mióta fizetnek saját maguk után és a befizetéseik is egyszerűen bizonyíthatók (már ha rendben van a könyvelésük és öt évre visszamenőleg megőrzik minden hivatalos papírjukat). Ha azonban mégsem sikerül bizonyítani a jogosultságot, úgy harminc nap után az OEP átadja az adataikat az APEH-nek, aki mulasztási bírsággal együtt hajtja be az elmaradt járulékokat.

Ugyanez az eljárás vár azokra is, akik a törvény szerint kötelesek lennének egyéni járulékot (jelenleg napi százötven forint, azaz havi négyezerötszáz forint) fizetni saját maguk után, de ezt eddig nem tették meg. Tipikusan ilyenek például azok a felnőtt korúak, akik befejezték az iskolát, de nincs munkájuk és már semmilyen segélyre nem jogosultak. Ide tartoznak azok is, akik valamilyen, nem munkaviszonyból származó jövedelemből (banki kamat, ingatlan bérbeadás) élnek, a kék könyvvel dolgozó alkalmi munkavállalók és a fizetés nélküli szabadságon lévők is.


Kik kaphatnak felmentést a járulékfizetési kötelezettség alól?

Az OEP tájékoztatója szerint a tartósan munkanélküliek és az önkormányzati, vagy más egyéb szociális ellátásból kikerülők után az állam fizeti meg a járulékot, ha regisztráltatják magukat a helyileg illetékes REP-nél (Regionális Egészségbiztosítási Pénztár). Azok a családok, ahol az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum százhúsz százalékát, felkereshetik a helyi önkormányzat jegyzőjét, aki hatósági bizonyítványt állít ki rászorultságukról, és a jogosultságot hivatalból intézi a kérelmezőknek. A felmentettek között vannak továbbá a táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, baleseti táppénzben vagy baleseti járadékban részesülők, a nyugdíjasok vagy nyugdíjszerű szociális ellátást kapó személyek, a rendszeres szociális segélyben, időskorúak járadékában, ápolási díjban, gyermeknevelési támogatásban részesülők, valamint a nappali tagozatos főiskolások, egyetemisták. Utánuk az állam fizeti meg az egészségbiztosítási járulékot.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Ha érvénytelen TAJ-kártya miatt elutasítanak
egy szakorvosi rendelőben, vagy patikában, akkor az Egészségbiztosítási Felügyelethez fordulhatunk panasszal - tájékoztatott az OEP munkatársa. Ezt megtehetjük telefonon (06 1 237 2222), levélben (1132 Budapest, Váci út 30.) vagy e-mailen (ugyfelszolgalat@ebf.hu) is. Amennyiben egy patikában csak teljes áron akarják nekünk kiadni a receptre felírt orvosságot, akkor a lakóhelyünk szerint illetékes REP-kirendeltségen tehetünk panaszt vagy utólag - számla ellenében - ott kérelmezhetjük a különbözet megtérítését. Amiatt azonban senki sem panaszkodhat, hogy a munkabéréből levont tetemes összegű járulékért cserébe ugyanazt a gyakran erősen kifogásolható színvonalú ellátást kapja, mint azok, akik semmit vagy éppen csak a minimális alapdíjat fizetik.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

csupaszabo, 2009. szeptember 05. - szombat 06:21

Alapjaiban hibás a cikk felvetése: érvénytelen a TAJ-kártya, ha a tulajdonosa meghalt vagy tartósan külföldre távozott. Minden más esetben a jogviszony rendezetlen, vagyis valamilyen oknál fogva nem érkezett be az eü járulék.

Kommentek

Amerisave, 2019. július 20.

Elutasították-e a banktól vagy bármelyik pénzügyi cégtől származó kölcsönt? * Szüksége...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

hopkinson lance, 2019. július 18.

Jó nap,

Jelentkezzen itt mindenféle hitelre, függetlenül attól, hogy milyen pén...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mária Ádám, 2019. július 18.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés