Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Birtokháborítás hanggal és szaggal

Szerepi Hella, 2009. augusztus 19. - szerda 14:54
Címkék: jog, eljárás, ingatlan
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ha a környezetünkben valaki túl zajosan, vagy netán túl szagosan éli életét, akár birtokháborítást is elkövethet. Utánajártunk, mit lehet tenni az elviselhetetlen szomszéd ellen.


Olvasónk állandó felújítást végző szomszédjától szenved, akivel egyszerűen nem lehet szót érteni. A hasonló problémával küszködőket ugyan védik a helyi jogszabályok és rendeletek, de a jogász szerint a társadalmi együttélés általános szabályainak betartása, az úgynevezett íratlan szabályok követése lenne szerencsés. Ha mindez nem jöhet létre, akkor a hatóság segítségére van szükség.

Olvasónk a következő kérdéssel fordult hozzánk:

Mit tegyek akkor, ha a fölöttem lakó éjjel-nappal "dolgozik": tompa moraj, padlóra puffanások, kalapálás? Ő csak bérli a panellakást, és hiába beszéltem vele, változás nem igazán történt, sőt legutóbb a keze is ütésre lendült! A közös képviselőnek is panaszkodtam. Azt mondta, hívjam ki a rendőrséget. Szerintem nem fognak intézkedni. Mit tehetek? Arról nem beszélve, hogy mi van akkor, ha a rendőr kijövetelekor épp csend van?

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Nehéz bizonyítani, nehéz szankcionálni


Nem a Rendőrség dolga

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a birtokháborítással kapcsolatos panaszok nagy része - főleg csendháborítás esetén - állampolgári bejelentés formájában a Rendőrséghez fut be. Ám mivel a kiérkező rendőrnek ebben a témában illetékességi hatásköre nincs, a legtöbbször csupán tájékoztatja a bejelentőt, hogy panaszával a helyi jegyzőhöz kell fordulnia. "A közigazgatási törvény alapján a rendőrségnek minden hozzá befutó bejelentést kezelnie kell, hiszen nem egyszer előfordult már, hogy a csendháborítással egy időben bűncselekmény vagy szabálysértés is történt" - tájékoztatta a szerkesztőséget az ORFK.


Helyi szabályozások

Dr. Horváth Gyula ügyvéd elmondta, a törvénykönyvben a zaj- és szaghatásokkal kapcsolatosan nincsenek általánosan érvényes előírások, de léteznek miniszteri rendeletek, szabályozások és környezetvédelmi előírások. "Ezek elsősorban a jelentős zajkibocsátásokra vonatkoznak, például építkezési tevékenységre, vagy szórakozóhely működtetésére. Ezeket a területeket helyi rendeletek is szabályozhatják, hiszen mások a tűréshatárok egy nagyvárosban és egy kis faluban."

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter
Horváth szerint birtokháborítás esetén az általános zsinórmérték mindenképpen olyan zaj vagy szag lehet, amely másokat szükségtelenül zavar, ám ez nagymértékben függ a lakókörnyezettől is. Egy nagyváros központjában általában sokkal nagyobb mértékű zaj megengedett, mint egy csendesebb lakóövezetben. Nyilvánvalóan eltérő lehet az is, milyen tevékenységet hogyan szabályoznak a helyi rendeletek. Ide tartozik például, hogy egy kertvárosi vagy üdülőkörzetben milyen napokon, milyen napszakokban, milyen időtartammal lehet füvet nyírni, vagy lakásfelújítást végezni. "Aki a rendeleteket megsérti, többféle szankcióval is találkozhat, hiszen ha más, jogszabályok által előírt szabályozásokat is túllép, akkor annak adott esetben akár szabálysértési bírság is lehet a következménye" - részletezte Horváth.

Az ügyvéd elmondása szerint nagyon nehéz behatárolni, hogy birtokháborítás körében a jegyző vagy a bíróság mi alapján dönt, mert időről időre egészen szélsőséges esetek is előfordulnak. Kiemelte, hogy a tűréshatár alapvetően egyéntől függ, és azt sokkal inkább az általános társadalmi együttélés normái határozzák meg, mint a jogszabályok. A törvény szerint ugyanis tilos mást birtoklásában szabályozni, ám a jogszabály arra nem tér ki, hogy ez milyen módon történik.


Íratlan törvények

Szakértőnk kifejtette, hogy az idegesítő szomszéd esetét a jog eszközeivel nem lehet hatásosan kezelni, a törvény arra nem alkalmas. Véleménye szerint lehet ugyan birtokháborítás miatt eljárásokat indítani a szomszéd ellen, de ez valószínűleg nem fogja megoldani a tényleges problémát. Az ügyvéd azt tanácsolja, hogy az ilyen esetekkel küszködők először próbáljanak egyeztetni a szomszéddal, megkérni, hogy az vegye figyelembe a környezetében élőket is. Ha ez nem hoz eredményt, és a zaj különösen zavaró, eljárást kell indítani a szomszéd ellen. "A jegyző adott esetben eltilthatja a szomszédot zavaró tevékenységétől, de a hangos tévénézéstől például valószínűleg nem. Ilyen esetben nem a jog, hanem a társadalmi együttélés egyéb szabályai, az erkölcsi normák, a szokások nyújthatnak megoldást" - foglalta össze Horváth.


Éjszakai építkezések

A nagyvárosokban és a gyorsan fejlődő területeken sokan panaszkodnak az éjszakai építkezésekre, amelyeket már munkaügyi, munkavédelmi előírások szabályoznak, és építési szabályok, engedélyek is érvényesek rájuk. Az ügyvéd szerint a zajos éjszakai építkezésekkel kapcsolatban érdemes a hatóságokhoz fordulni, ám az ügyek kimenetele kérdéses. "Ha engedélyezett a tevékenység, és nem haladja meg azt a mértéket, amit a jogszabály előír, vagyis decibelekben engedélyez, akkor nincs mit tenni, el kell tűrni a zajt. Itt sajnos ütköznek az érdekek. Az egyéni érdek, hogy csendes legyen a környezet. A lakókat zavarja a zaj, amit az építkezés kelt. Az építkező érdeke pedig, hogy határidőre elkészüljön az épület, így akár éjszaka is építkezik. Azt, hogy a tevékenység jogellenes-e vagy sem, mindig csak a konkrét esetben kell és lehet eldönteni" - tette hozzá Horváth.


Költséges a pereskedés

Az ügyvéd tájékoztatása szerint vannak ugyan szélsőséges esetek - amikor például a hároméves gyerek műanyag motorjának zaja zavarja a szomszédot, és másfél éve folyik a per, hogy szabad-e neki motorozni a közös udvaron - de mivel a pereskedés általában sok pénzbe kerül, az említetthez hasonló esetek ritkán fordulnak elő. A bírósági eljárás ideje alatt akár több százezer forintos perköltséget, ügyvédi díjat is kell fizetni, és még a közigazgatási eljárás is néhány tízezer forintos illeték befizetésével jár. A lezárult ügyek eredménye, azok végrehajtása azonban kétséges. Előfordulhat, hogy a zajongó szomszédot eltiltják az otthoni barkácsolástól, ám ő azt nem tartja be. A lakó ezt bejelenti, de mire kiérkezik a hatóság, már nem tudja bizonyítani az esetet.


Birtokháborítás szaggal

Az olyan területeken, ahol ipari mértékben tartanak állatot vagy termesztenek növényt, a szomszédokat zavaró hang- vagy szaghatások keletkezhetnek. Az állattartást Magyarországon rendeletek szabályozzák, de ezek tájegységtől, tevékenységtől függően nagyon eltérőek lehetnek. Egy faluban esetenként az állattartással járó szagokat kell eltűrni, konkrét ügyekben pedig a bíróság vagy a jegyző dönti el, hogy az illető túllépi-e a településen engedélyezett mértéket. Éppen ezért költözés előtt részben érdemes érdeklődni, hogy a helyi önkormányzat milyen szabályozásokat hozott, részben pedig érdemes nagyon alaposan körülnézni.

A birtokvédelmi típusú eljárások a helyi jegyző hatáskörébe tartoznak. Az egyes településekre érvényes szabályozásról az önkormányzat épületében és honlapján lehet tájékozódni, a rendeletek ugyanis nyilvánosak.

Dr. Szegedi Gábor, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat igazgatási főosztályának vezetője a főváros III. kerületének szabályozásairól:

A birtokvédelem egyfajta általános jogvédelmet jelent és speciális jogvédelem hiánya esetén alkalmazható. Ez azt jelenti, hogy birtokvédelmi eljárást lefolytatni akkor lehet, ha más eljárás megindítására nincs lehetőség. A zajjal okozott problémák esetében a speciális jogvédelmet az jelenti, hogy az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Kormányrendelet 6. § szerinti csendháborítás miatt szabálysértési eljárás indítható. Ilyenkor az önkormányzati szabálysértési hatóságnál lehet feljelentést tenni. Az ilyen típusú ügyek (néhány tucat lehet egy évben) lényege általában az, hogy a társasház egy-egy lakója okoz zajproblémákat szomszédainak. A szabálysértési eljárás bírság kiszabásával zárulhat. Ha a probléma továbbra is fennáll, újabb feljelentést lehet tenni.

Mind a birtokvédelmi kérelmet, mind a szabálysértési feljelentést írásban lehet benyújtani. A kérelmet postán vagy személyesen az Ügyfélszolgálati Irodán keresztül lehet benyújtani. A birtokvédelmi eljárás illetéke 2200 forint. A szabálysértési eljárás illetékmentes. Míg birtokvédelmi kérelmet csak a közvetlenül érintett nyújthat be, addig szabálysértési feljelentést a közös képviselő is tehet (hiszen a társasházon belül az együttélési szabályok betartatása elsődlegesen az ő feladata).

Amennyiben valaki kárt okoz a másiknak, akkor nem birtokvédelmi eljárást kell indítani. A Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 339. § (1) bekezdés szerint aki másnak jogellenesen kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Amennyiben a károkozó azt önként nem teszi meg, akkor polgári peres eljárás indítható ellene. Míg egy közigazgatási hatósági eljárásnak (főszabályként) harminc napon belül be kell fejeződnie, egy-egy kártérítési per akár évekig is elhúzódhat, míg jogerős döntés születik.

 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kovács János, 2017. október 03. - kedd 13:42

Igyekeztem a helyi jegyző segítségét igénybe venni problémánk megoldása érdekében. 2016.08.02-től leveleztünk.Állandó jelleggel a birtokháborítás ill. csendháborítás volt a téma.Végül kijött a közterület-felügyelő egy munkatársával, helyszíni szemlét tartottak, bevonva a szomszédokat is. Panaszom beigazolódott. Ugyanis 2015 óta minden hajnalba /03-05 óra között több mikrobusz, valamint 40-50 ember gyülekezett a szomszédunkban levő bolt előtt,mely e korai órában kiszolgálta őket igazi magyar 1/2 dl-es termékkel, vagy sörrel. A kocsikat túráztatják, az emberek hangoskodnak, mi pedig 2015 óta minden hajnalba ébredünk. Erre a problémára 0 a megoldás.Ami még történik: a boltos házaspár leordítja a feleségem, a férj igyekszik leköpni, az uttestet lezárták, hogy a rohammentő nem tudott elsőre bejönni /infarktusom volt/ Azt tudjuk, hogy világunkban van olyan BV intézet, hol alkalmazzák az alvásmegvonást, hogy nálunk ilyesmi történik jegyzői jóváhagyással, az ő felügyelete mellett??? A befejezés:2016-tól levelezünk a jegyzővel, 2017-ben bejelenti, hogy a továbbiakban az ügy nem tartozik hozzá, birtokvédelmi kérdésemmel forduljak bírósághoz. Megjegyzés:A munkaszervező /aki anyagilag igen jól jár/ jó kapcsolatot ápol a helyi rendőrökkel és az önk. vezetőivel. S büszkén hangoztatja DK-s tagságát. A beszervezett dolgozók kiszolgáltatottak, s félnek tőle.

Aba Orsolya, 2017. június 27. - kedd 19:37

Szárligeten lakom és a közvetlen szomszédom disznókat tart, a trágyát felhalmozza a közös kerítés mellé. Néha elviszi, ha rászólunk, de sokszor van büdös. A házunkra költjük minden pénzünket és ez állapot elfogadhatatlan! Nem az állattartással van problémám, de lehetne ezt másképpen is! Jegyzőn és ÁNTSZen már túl vagyunk, persze megoldás nélkül.

Aba Orsolya, 2017. június 27. - kedd 19:37

Szárligeten lakom és a közvetlen szomszédom disznókat tart, a trágyát felhalmozza a közös kerítés mellé. Néha elviszi, ha rászólunk, de sokszor van büdös. A házunkra költjük minden pénzünket és ez állapot elfogadhatatlan! Nem az állattartással van problémám, de lehetne ezt másképpen is! Jegyzőn és ÁNTSZen már túl vagyunk, persze megoldás nélkül.

András, 2016. augusztus 28. - vasárnap 11:06

Kedves Adrienn! Hallottam már több ilyen sztorit, magam is társasházban élek, és előfordul hétvégenként, hogy a kisgyerek már 6 óra (!) előtt dübörög felettem. Fiatal vagyok, keményen dolgozom, szeretek szombaton-vasárnap legalább 8 óráig aludni. Szóval óvatosan szegény kis ártatlanok védelmével, pontosabban a szülők védelmével, mert ők tehetnek róla. Én nem hiszem, hogy erre nem lehet megoldást találni. Például egy megfelelő méretű szőnyeg vásárlásával... (Persze a dübörgésen ez sem segít.)Üdv: András

Körmendi Csilla, 2016. március 15. - kedd 12:26

Az én szomszédom a mosógépét a csatorna lefolyójába kötötte be és - mivel magasabban van a háza - mosáskor lefolyik az összes víz. A pincém már ázik egy ideje. Felhívtam és fotót is küldtem az átfolyó habos folyadékról, de semmi nem történt, ázunk tovább. Mit lehet tenni? megköszönök minden segítséget.

Adrienn, 2015. november 16. - hétfő 12:15

Sziasztok. Nekem olyan problémám van, hogy a lakásomban lakik egy barátnőm a 1,5 éves kisfiával és párjával. Normális életvitelt folytatnak. Jó nyilván biztos ahogy a gyerek eldob egy labdát annak van hangja vagy hogyha leejtünk egy kanalat. Az alattunk lévő bácsi folyamatosan ordt, jogi útra tereli a dolgot. (nemtudom lehet majd a 1,5 éves gyereket lecsukják, mert du4-kor játszott). Többször is kihívta ránk a rendőrséget, de látják ők is hogy semmi extra hangos dolog nem történik, csupán csak élünk ott. Így elég viccesen hangzik... de eléggé elkeserítő, hogy a bácsi nem hagy nyugodni minket. Nem lehet vele szépen se megbeszélni a dolgot mert úgy ordít hogy nem lehet túlkiabálni. Tanácstalan vagyok. :(

D.Imrebácsi, 2015. szeptember 06. - vasárnap 14:51

Nem becsületes dolog a tövénynek a jegyzönek,a rend/csend/őrségnek, mindazoknak kiknek a védtelen panallakók nyugalmát, munka utáni pihenését kellene biztositani,KÉNYELMESEN LERÁZZÁK MAGUKRÓL AZT AZZAL HOGY SE HATÉKONY RENDELET,ÉS A BÉKÉS EGGYÜTTÉLÉS BLA-BLA MÖGÉ BUJNAK.Talán nem tudják hogy atiz emeletes panel alatt szoló dobszót a beton jól viszi 3-4 emeletig. erre van példa és szenvedünk az éjjel 23-24 órai dobolástól Karácsony este 19óra 15perckor a dobolástól STB. panellakók, Vagy talán ez Valakiknek igy kényelmes vagy hasznos is?Elnézést kérek akinek nem ingje...Mégegyszer elnézést nem a rosszindulat irta a fentieket!

Szili Márta, 2015. augusztus 16. - vasárnap 12:40

Szép napot. Szebbet, mint nekünk van, május óta, egy társasházban, minden nap. NEM a tulaj, hanem építőbrigádnak kiadott lakás felújítás folyik a lépcsőházunkban. Nem részletezném nagyon,csak a szombat-vasárnapi fúrás, falverés, miatt. Már nagyon idegesítő, fárasztó és nem tehetünk semmit? HIába a társasházi szombat déltől nem szabad, mégis tűrnünk kell. Aztán megyünk hétfőn fáradtan dolgozni, hazajövünk újra ez vár hétköznap is. Nem lehetne a vasárnapi zárvatartást erre is alkalmazni, hogy ha nem a tulaj csinálja, vagy nincs is jelen, akkor valóban ne lehessen (egész vasárnap)(estig!) "külsősnek" fúrni?? Legalább egy nap!!

Szili Márta, 2015. augusztus 16. - vasárnap 12:26

Szép napot. Szebbet, mint nekünk van, május óta, egy társasházban, minden nap. NEM a tulaj, hanem építőbrigádnak kiadott lakás felújítás folyik a lépcsőházunkban. Nem részletezném nagyon,csak a szombat-vasárnapi fúrás, falverés, miatt. Már nagyon idegesítő, fárasztó és nem tehetünk semmit? HIába a társasházi szombat déltől nem szabad, mégis tűrnünk kell. Aztán megyünk hétfőn fáradtan dolgozni, hazajövünk újra ez vár hétköznap is. Nem lehetne a vasárnapi zárvatartást erre is alkalmazni, hogy ha nem a tulaj csinálja, vagy nincs is jelen, akkor valóban ne lehessen (egész vasárnap)(estig!) "külsősnek" fúrni?? Legalább egy nap!!

Sz. Márta, 2015. augusztus 16. - vasárnap 12:26

Szép napot. Szebbet, mint nekünk van, május óta, egy társasházban, minden nap. NEM a tulaj, hanem építőbrigádnak kiadott lakás felújítás folyik a lépcsőházunkban. Nem részletezném nagyon,csak a szombat-vasárnapi fúrás, falverés, miatt. Már nagyon idegesítő, fárasztó és nem tehetünk semmit? HIába a társasházi szombat déltől nem szabad, mégis tűrnünk kell. Aztán megyünk hétfőn fáradtan dolgozni, hazajövünk újra ez vár hétköznap is. Nem lehetne a vasárnapi zárvatartást erre is alkalmazni, hogy ha nem a tulaj csinálja, vagy nincs is jelen, akkor valóban ne lehessen (egész vasárnap)(estig!) "külsősnek" fúrni?? Legalább egy nap!!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza