Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szívritmuszavart okozó fogyasztószerek

Munkatársunktól, 2009. augusztus 17. - hétfő 13:56
Címkék: gyógyszer, internet, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sokan szeretnének leadni a testsúlyukból és a média tele van rendkívül hatásosnak ígért fogyasztószerek reklámjaival, melyek recept nélkül, sőt internet útján is kaphatók. Az interneten keresztül rendelhető csodaszerek között azonban több olyan készítmény is van, mely életveszélyes szívritmuszavarokhoz vezethet - közölte a Heart Rhythm orvosi szaklap.


Az elhízás a jómódú országok leggyorsabban növekvő járványa. Statisztikák szerint a felnőtteknek átlagosan fele fölös kilókat visel magán és mind több a dundi gyerek is. Nem csoda, hogy a recept nélkül, szabadon vásárolható fogyasztószerek forgalma mindenfelé növekszik. Az Egyesült Államokban becslések szerint a súlycsökkentésre használatos táplálék-kiegészítőkből és gyógykészítményekből 2001-ben 1,3 milliárd dollárnyi értéket adtak el.

Forrás: photos.com
Alireza Nazeri és munkatársai a Yahoo, a Google és az MSN útján vizsgálták, milyen testsúlycsökkentőket és hasonló hatású, különleges ennivalókat lehet internetes rendeléssel kapni. Elolvasták, mi van a használati útmutatójukban, van-e valami figyelmeztetés arra, hogy a készítmény szedése milyen egészségügyi kockázattal járhat. Tanulmányozták az összetételt, amennyire az egyáltalán kideríthető volt.

Ezután az orvosi adatbázisok átnézése következett. A fogyasztószerekben létező hatóanyagok szívritmust befolyásoló, veszélyes hatásait is kikeresték és szembesítették a készítmények összetételével. Az internet útján megrendelt fogyasztószereket a forgalmazók a megadott címre minden megkötöttség és késedelem nélkül szállították.

A súlycsökkentők dobozán hatvan különféle hatóanyagot tüntettek fel. Ezek közül negyvenkét növénykivonat volt, ötöt kémiai úton állítottak elő, de voltak bennük vitaminok és különböző nyomelemek is. A hatóanyagok közül tizenegy szerepelt az orvosi szakirodalomban úgy, hogy legalább egy-egy megfelelően dokumentált esetben életveszélyes szívritmuszavart, vagy hirtelen halált okozott.

A gyógyszereknél minden esetleges mellékhatást a készítmények dobozában lévő alkalmazási előírás részletesen ismertet. Az internetes rendeléssel érkező, esetleg életveszélyes ritmuszavart okozó fogyasztószerek egyikével kapcsolatban sem tájékoztatták a vevőt, hogy milyen kockázattal kell szembenéznie, ha ilyen úton szeretne túlsúlyától megszabadulni.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2019. július 18.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Lakatos Tünde, 2019. július 14.

Sürgős hitelre van szüksége, hogy megoldja pénzügyi szükségleteit. Ajánlunk kölcsönöket...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Lakatos Tünde, 2019. július 14.

Sürgős hitelre van szüksége, hogy megoldja pénzügyi szükségleteit. Ajánlunk kölcsönöket...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés