Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Takarékosságból ötös

Munkatársunktól, 2009. augusztus 13. - csütörtök 14:06
Címkék: árkörkép, kereskedő, olcsó, vásárlás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ismét közel másfél millió szülő fog bosszúsan felszisszenni a közeljövőben, mikor szembesül gyermeke iskolakezdési költségeivel. Olyan kézzelfogható megtakarítási lehetőségeket szedtünk össze, melyek segítségével érzékelhetően csökkenthető a számla összege.


Gyermekenként ötven, vagy százezer forint is lehet a tét. Nem feltétlen kell nagycsaládosnak lenni ahhoz, hogy húsz, huszonöt százalékos megtakarítás már érdemi, mondjuk egy új digitális fényképezőgép árának megfelelő összeget eredményezzen.

Adóbumeráng

Viszonylag kevesen tudják, hogy az önsegélyező pénztárba befizetett, harminc százalékos adókedvezménnyel járó tagdíj egy része iskolakezdési támogatásként is felvehető. A feltételek vállalhatóak (gyermekenként húszezer forint/év, a ruházatról, taneszközről, iskolai felszerelésről szóló számlát az iskolakezdést megelőző, vagy azt követő hatvan napon belül a tag nevére kell kiállítani), a tiszta nyereség a pénztár költségeinek levonása után huszonnégy-huszonhat százalék. (Az egyes pénztárak elérhetőségeiről, díjairól a www.pszaf.hu oldalon lehet tájékozódni.) A számla összegét a pénztár egy az egyben visszautalja, igaz a haszon csak utólag realizálódik. A módszer akkor éri meg igazán, ha legalább évi ötvenezer forintos adókedvezményt célzunk meg, hisz az iskolakezdési támogatáson felül többek között gyermekápolási- vagy saját jogú táppénz kiegészítésként, gyógyszer- vagy gyógyászati segédeszköz (szemüveg, fogpótlás stb.) vásárlás jogcímén is visszaigényelhetjük a pénzt. Ráadásul előreláthatólag ezt a lehetőséget a jövő évi adótörvények sem érintik, mivel nem munkáltatói, hanem saját forrásból történik az egyenlegfeltöltés.

Forrás: photos.com

Figyeljünk oda a kiadásokra!

Cafeteria

Az idén még adó- és járulékmentesen adhat a munkáltató iskolakezdési támogatást (huszonegyezernégyszáz-ötven Ft/év/gyermek akár mindkét szülő részére!), illetve évi három alkalommal kis összegű ajándékot (mindösszesen huszonegyezernégyszáz-ötven forint/év/szülő) a dolgozójának. Különösen egy kis cégnél, ahol közvetlen kapcsolatban áll a beosztott a főnökkel (a saját tulajdonú vállalkozásról nem is beszélve) még most sem késő megbeszélni, hogy akár a nyári öt százalékos járulékcsökkentéssel felszabaduló bérkeret terhére járuljon hozzá a cég az iskolakezdés költségeihez. A legkézenfekvőbb megoldás, ha a támogatást a cég valamelyik nagy utalvány-kibocsátó csekkjében adja, de az is megoldható, hogy a vállalkozás a dolgozó által leadott, cég nevére szóló számlát számolja el ilyen formában. Sajnos ez a lehetőség már csak az idén él, mivel jövőre előreláthatóan oly mértékben meg fogják adóztatni az utalványokat, hogy a munkáltatók többségének a támogatás már nem fogja megérni (egy okkal több, hogy még az idén megpróbáljuk!)

Kölcsönös érdekek

Mivel sajnos az iskolában szervezett tankönyvvisszagyűjtés nincs, a környezetvédelem- és pénztárcaellenes pazarlást csak civil kurázsival ellensúlyozhatjuk. Ha a felsőbb évfolyamba járó gyerekek szülei közül (szomszéd, rokon, iskolatárs) van ismerősünk, érdemes felajánlani nekik, hogy a használható könyveket féláron megvásároljuk (persze várjuk meg, míg az aktuális tankönyvcsomag tartalmát megismerjük: cím, szerző, kiadás). A kezdeményezés legfőbb értéke nem is az így elérhető néhány ezer forintos megtakarítás, hanem, hogy okot ad a futó emberi kapcsolatok elmélyítésére, illetve fordított helyzetben arra, hogy a befolyó pénz gyermekünknek történő felajánlásával rávezessük a kiskamaszt a tan- és egyéb eszközök rongálásának oktalanságára. Noha ez utóbbi hasznosság a családon belüli öröklés esetén nem érvényesül, azért a „nagyok” könyveit érdemes a „kicsiknek” is megőriznünk, persze ha nem túl nagy a korkülönbség, mert három, négy évente a tankönyvkiadók jellemzően l’art pour l’art is megváltoztatnak apróságokat a könyvekben.

Nevelési (tan)eszköz

Az iskolakezdési büdzsé tapasztalatok szerint legjobban az írószer boltban tud elcsúszni. Felnőtt fejjel nehezen lehet azonosulni azzal, hogy a kétszáz forintos hercegnős füzet miért jobb, mint a húsz forintos. Különösen, ha tucatnyi kell egy-egy fajtából. És ez még a kisebbik tétel, mert a film- és tanszergyártók fantáziája (és gyermekekre gyakorolt hatása) végtelen a tolltartók, táskák, mappák, dossziék öncélú felcicomázásában. Nyilván ez esetben a hatalmi szó csak vitához és veszekedéshez vezet. Ráadásul azzal a veszéllyel jár, hogy az olcsó megoldás a gyermekben frusztrációt, közösséggel szembeni kitaszítottság-érzetet eredményez.

Ebben az esetben csak a furmányos őszinteség segít. Beszéljük meg a gyerkőccel, hogy mennyi pénzt tudunk erre a célra költeni, és ajánljuk fel, hogy amennyiben ennél olcsóbban kihozza, akkor a megtakarítás (és persze a választás felelőssége is) az övé.

Meg fognak lepődni. Számtalan esetben kiderül ugyanis, hogy a megtakarítás terhére megvásárolható fagyi, CD vagy jövőbeni egyéb cél nagyobb vonzerővel bír, mint a Miki egeres füzet, persze csak akkor, ha a választás következményeit a gyerek a saját zsebén is érzi.

Ennek a módszernek ismét az lehet a legfőbb erénye, hogy felkészíti a kiskamaszt a fogyasztói társadalomban való eligazodás képességére. Hasonló hatást érhetünk el, ha előre megbeszéljük a gyerekkel, hogy a körzőkészlet, számológép, harmadik radír, vonalzó, hegyező stb. elvesztése esetén a pótlás a zsebpénze terhére történik. Sok kicsi sokra megy, és ha következetesek vagyunk, a harmadik eset után csökkenő tendencia fog mutatkozni. Viszont vigyázzunk! Vannak olyan termékek, amiben nem érdemes a legeslegolcsóbbat választanunk. A törött belű, kihegyezhetetlen színes ceruzák, a seszínű temperák, a ragasztásra alkalmatlan stiftek valójában többe kerülnek, mint a középkategóriás társaik, hisz több kell belőlük, ráadásul az óhajtott cél helyett csak a folyamatos bosszúság érhető el velük.

Forrás: fogyasztok
Kisbolt vagy nagybolt?

Tapasztalatunk szerint az augusztusi tanszerbeszerzési főszezonban nincs érdemi különbség a hipermarketek és az írószer boltok választéka között. A hipermarketek mellett talán a készlet nagysága szól, hisz míg egy kis boltban például a tíz iskolatáska esetenként csak egy-egy darabbal kerül belistázásra, addig a nagyáruházban még a vevőroham harmadik-negyedik hullámára is marad termék. A szupermarketek és a diszkontok időszaki írószer választéka ugyanakkor csak fenntartásokkal ajánlható, mert céltudatos termékbeszerzéshez megfelelő, de érdemi válogatás itt csak komoly kompromisszumok árán történhet.

 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mumu, 2020. február 27.

Náágyon náágy hitél ájánlát ván Ámériká, én címem bishopberrysmith@gmail.com És csák...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza