Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Irány a kemping!

Gyarmati Stefi, 2009. augusztus 13. - csütörtök 13:22
Címkék: árkörkép, olcsó, utazás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Tőlünk nyugatabbra töretlen kultusza van, nálunk vékonypénzű diákok nyaralóhelyeként tartják számon – holott nem egy hazai kempinget a kontinens legjobbjai között jegyeznek. Aki unja az egyforma hotelszobákat, szereti a természet közelségét, a kicsit nomád, mégis komfortos környezetet, az feltétlenül próbálja ki a kempingezést.


Néhány Balaton-parti kempinget bejárva leszögezhető, hogy a fogalom régen nem drótkerítéssel határolt, hidegvizes tusoló-alkalmatossággal és fabudival komfortosított kis darab füves-fás területet jelent. Ilyen puritán kempingek Európa-szerte is csak elvétve találhatók, úgyhogy aki ilyesmire vágyik, semmiképpen ne a neten keresgéljen, mert ott általában a komfortos, sokféle szolgáltatást nyújtó, nem is mindig olcsó vállalkozások hirdetik magukat.

Forrás: mti fotobank

Mára a kempingek egy jól felszerelt apartmannal is felvehetik a versenyt


Nem pusztán szállás - Életforma


A felújított, szépen karbantartott, nívós kempingekben jellemző, hogy a magyar vendégek zöme összkomfortos lakókocsit vagy mobil házat bérel, míg a külföldiek saját lakókocsijaikban és sátraikban nyaralnak. Sok külföldi nyugdíjas a teljes szezont a Balatonnál tölti, így a jól felszerelt lakókocsi és sátor előtti parcellában rendezett kis virágoskert van. A külföldiek rendre kerékpárokkal, robogókkal, saját szörffel, csónakkal, kerti bútorokkal érkeznek, a lakókocsikban tévé, számítógép, rádió és dvd-lejátszó is van. Legtöbbjük tehát nem azért nyaral kempingben, mert nem engedhetné meg magának a szállodát, hanem azért, mert jobban szereti a természet- és emberközeli kikapcsolódást. Aki próbálta már, jól tudja, hogy egy kempingben nem kell túl sokat foglalkozni az öltözékkel, könnyen lehet ismeretségeket kötni, a természet közelsége, illetve a megszokott kényelmi felszerelések hiánya pedig új élményekkel és felfedezésekkel gyarapít.

Noha természeti adottságaink kiválóak, mi magyarok érdekes módon nem vagyunk túl nagy kempingezők, legalábbis a magyar rendszámú lakókocsik nem jellemzőek hazánk és Európa útjain. Amint azt Polgár Tibor, a Balaton partján működő kempingek nyolcvanhét százalékát, összesen tizenhét helyet üzemeltető Balatontourist Zrt. vezérigazgatója elmondta, a magyar nyaralók - ha már kempingezésre adják a fejüket - inkább kedvelik a sátorhelynél jóval drágább lakókocsikat és mobil házakat. Ezek felveszik a versenyt egy jól felszerelt apartmannal (tűzhely, hűtőszekrény, kávéfőző, mikrosütő, étkészlet, edények, poharak, asztal, székek, napernyő, ruhaszárító is van bennük), ráadásul megvan az az előnyük, hogy saját stranddal rendelkeznek, így az ember ébredés után akár azonnal is csobbanhat egyet. A nagyobb kempingekben éttermek, üzletek, játszóterek, közösségi helyek (TV-helyiség, netszoba, társalgó), modern vizesblokkok, mosókonyha szárítógéppel, vasalóval, fodrász, masszőr, manikűr és egyéb szolgáltatások állnak a vendégek rendelkezésére. A gyerekekkel több helyen animátorok foglalkoznak, a kemping ingyenes szolgáltatásaként.

Vannak azonban olcsóbb, kevesebb extrát nyújtó, saját partrésszel esetleg nem rendelkező kempingek is, bár ha ezeket választjuk, kalkulálnunk kell a strandbelépővel és az idegenforgalmi adóval (IFA) is. Utóbbi általában három- és négyszáz forint között van személyenként és éjszakánként (gyerekek, diákok és nyugdíjasok mentesülnek az IFA megfizetése alól). A mintegy háromszáz hazai kempinget bemutató online katalógusból kiderül, hogy a sátorhely és a faházak közti árkülönbség meglehetősen nagy, miközben a szép környezet és az infrastruktúra általában azonos. A magyar kempingek zöme valamilyen víz mellett működik, nagyobb folyóink, tavaink, és termálfürdőink közvetlen közelében. Persze minél felkapottabb egy település, annál nívósabb és drágább a kempingje is - ez minden más országra is igaz. Csak külföldön általában van választási lehetőségünk, azaz a felkapott helyeken az agyonreklámozott, minden extrával ellátott üdülőhelyek mellett általában olcsóbb, puritánabb kempingek is akadnak.

Forrás: mti fotobank

A magyar kempingek évek óta nem emelik áraikat, de álakciók előfordulhatnak


Kempingezés külföldön

Egy felmérés szerint a legtöbb magyar az Adria horvát szakaszán, illetve Olaszországban és Ausztriában kempingezik szívesen. Az árakat tekintve a külföldi kempingezés nagyjából annyiba kerül, mint itthon, kirívó különbséget a szolgáltatások és infrastruktúra közötti eltérés okoz. Igaz, a felkapottabb helyeken sátrazni sem olcsó, ráadásul az erős euró is drágítja az életet. A menő tengerparti kempingekben egy éjszaka tizenöt és harmincöt euró között van, a hegyekben valamennyivel mérsékeltebbek az árak. A népszerű helyeken ráadásul csupán egy - két éjszakát nem is fogadnak, a tengerparti kempingekben általában legkevesebb három-négy éjszakát ki kell fizetni.

Akik nem ragaszkodnak az itthoni szállásfoglaláshoz, gyakran tapasztalhatják, hogy az út közben talált kisebb, nem reklámozott kempingekben a neten fellelhető szálláshelyek áránál jóval olcsóbban is megszállhatnak - igaz, talán nem ugyanazokkal a szolgáltatásokkal. A jegyzett helyeken azonban kedvezményekkel csökkenthetjük költségeinket. Ilyenek lehetnek a különböző klubkártyák és kuponok, melyeket itthon általában a tavaszi Utazás Kiállításon vagy a hazánkban működő kempinges szervezeteken (Magyar Kempingek Szakmai Szövetsége, Magyar Camping és Caravaning Club) keresztül lehet beszerezni. A nagy kempingekben úszómedence, mozi, diszkó, bárok, állatkert és mini vidámpark is működik, melyek egyfelől remek szórakozási lehetőségek, viszont teljesen feleslegesek azok számára, akik inkább városnézésre vagy csillagtúrára készülnek. Nekik a jóval olcsóbb, kisebb és egyszerűbb szálláslehetőséget nyújtó családi vállalkozásokat ajánljuk. Utóbbiakban csak sátorhelyek és vizesblokkok vannak, sok helyen a tusolóban használt meleg vízért és áramért is külön fizetni kell (előre váltható érmékkel vagy egyeurósokkal működnek).

A vadkempingezéssel azonban vigyáznunk kell. Lakókocsival és lakóautóval, ha ránk esteledett, eltölthetünk egy éjszakát a parkolóban, de reggel tovább kell folytatni utunkat. Parkokban és egyéb közterületen nem tartózkodhatunk napokig, mert a közterület felügyelet és a rendőrség megbüntethet szabálysértés miatt. Nem ajánlott sátrat verni erdőkben vagy szántóföldeken sem, hiszen egyfelől veszélyes, elsősorban a rablásveszély, helyenként pedig a vadak miatt, másfelől nem tudhatjuk, kinek a magánterületét háborítjuk jelenlétünkkel. Ugyanez nálunk is igaz. Amint azt egy nógrád megyei természetvédelmi szakember elmondta, a helyi védettség alá tartozó tópartokon, erdőkben a területileg illetékes jegyző, illetve a rendőrség intézkedik a vadkempingezőkkel szemben, az állami tulajdonú, nemzeti parkhoz tartozó területen illegálisan sátrazók ellen pedig a tulajdonos és a rendőrség tehet feljelentést. A szakember azonban elmondta, hogy - valószínűleg a közbiztonság rohamos romlása miatt - a vadkemping területükön ma már nem jellemző.

Bármennyire is népszerű kikapcsolódási forma a kempingezés, a válság idén sokak kedvét elvette az utazástól. A Balatontouristnál már most kimutatható a külföldiek elmaradása, jóval kevesebb holland és dán érkezett eddig és a németek száma is tíz százalékkal csökkent a tavalyihoz képest. Ugyanennyivel nőtt azonban a hazai kereslet, sőt, harmadával több cseh és lengyel kempingezik a Balatonnál, mint tavaly. A magyarok figyelmét nem csupán a gyengülő forint fordította újra a Balaton felé, hanem az üdülési csekkek kibocsátásának dinamikus növekedése is: minden második hazánkfia ezzel fizet a Balatontourist kempingjeiben - mondta a vezérigazgató. Bár itthon árcsökkentésről nem hallani, azt több kempingben is elmondták, hogy a versenyképesség megtartása érdekében évek óta nem emelik áraikat. A kempingárak valóban nem "szálltak el" máshol sem, de azért akciókkal, kedvezményekkel és a szokásos "minél többet maradsz, annál olcsóbban alhatsz" csalogatással szinte minden szálláshelyen találkozhatunk.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Vaszilij Zajcev, 2009. augusztus 18. - kedd 15:20

Bizony, nekünk is volt sokol rádiónk. Talán megvan még valahol. A legtutibb a taxis sokol volt, két 4,5 voltos zsebteleppel a hátulján, postásgumival, vagy kék szigszalaggal rögzítve. Az egész berakva a Waresz műszerfala tetejére, nekitámasztva a szélvédő üvegének. És mivel a 2 zsebtelep sokáig bírta, ha a sofőr csak a vízállásjelentést hallgatta róla, ezért mögötte szépen összegyűlt a por. A képen egyébként szemfüles hallgatóink felfedezhetnek egy fehér színű 2101 Zsiguli gépkocsit is.

nbacsi, 2009. augusztus 14. - péntek 16:48

Jól szemügyre vettem az első fekete-fehér képet és böngésztem. Felfedeztem az asztalon- ha jól látom ?! - egy Sokol rádiót. Ilyen nagyon sok embernek volt a 60-70-es években. Egy kis nosztalgia. Apropó..... Camping, hát igen én is voltam sokat ilyen helyen, sőt vadkempingben is sokszor. Jól írja a cikk írója, ma már TILOS és életveszélyes vadkempingelni. Az üdülés-pihenés minden formájának meg van a maga varázsa, ki kell próbálni. Ajánlom mindenkinek.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza