Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nem egyezkednek a multik

Munkatársunktól, 2009. augusztus 11. - kedd 14:19
Címkék: hipermarket, jog, multi, tesco
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Számos nagy szolgáltató és kereskedő cég nem hajlandó bíróságon kívül rendezni fogyasztói panaszait, és az esetek többségében elutasítja a békéltető testületek (bt) döntését - olvasható a FN.hu kedden megjelent cikkében.


A Figyelőnet összeállítása szerint többek között a Tesco, az IKEA, a KIKA és az OTP Ingatlan Vagyonkezelő neve szerepel a békéltető testületek határozatait elutasítók listáján.

Olyan cég egyáltalán nincs, amely előre nyilatkozna arról, hogy minden esetben elfogadja a békejobbot. Ugyanakkor a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tapasztalata szerint a kisebb vállalkozások jobban tartanak a nyilvánosságtól, a bt-k egyetlen szankciójától, számukra ez még nagy visszatartó erő.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) szakmai nyilatkozója nem is tartaná logikus lépésnek, hogy a vállalkozók általánosan és előre alávessék magukat a testületi határozatoknak, hiszen minden ügy más.

Az internetes lap idézi az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) véleményét is, amely szerint az elutasított ügyek nyilvánosságra hozatala sem igazán eredményes, nem jelent elég visszatartó erőt.

Forrás: photos.com

A nyilvánosságtól sem félnekA fogyasztóvédők ezért elsősorban egy könnyen hozzáférhető internetes oldal létrehozását tartanák szükségesnek, amelyen egyszerűen megtalálhatóak lennének a békéltető testületek döntései.

A kötelező érvényű döntéseket nem hozó békéltető testületek ettől függetlenül mindenképpen szükséges és fontos munkát látnak el, mivel a fogyasztók a szervezet állásfoglalásának segítségével értékelhetik egy esetleges bírósági peren való esélyeiket - állapítják meg a fogyasztóvédők. A bt-k nem mini bíróságok, inkább ismertebbé kellene tenni tevékenységüket. Céljuk, hogy a fogyasztók lássák, van esélyük arra, hogy igazságot kapjanak - idézi a véleményeket az internetes lap.

Az FN.hu összegzése szerint a fogyasztóvédői tapasztalat szerint a panaszosok legalább hetven százaléka fordul a békéltető testületekhez. Tavaly négyezerötszáz békéltető tárgyalást tartottak Magyarországon, ebből ezernégyzázat Budapesten. A fővárosi ügyek majdnem negyedrészében, háromszázharminc esetben született egyezség. A peren kívüli megegyezések országos aránya húsz százalékkal nőtt az elmúlt év óta.

Forrás: MTI

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza