Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Korrigált elszámolás

Gönye László, 2009. augusztus 10. - hétfő 13:28
Címkék: áram, szerződés, szolgáltató, törvény
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Már gázszámlánk értelmezése is komoly kihívás, egy jogszabály-hivatkozásokkal és körmondatokkal nehezített szolgáltatói levél pedig végleg csapdába csalhatja az átlagos fogyasztót. Levélírónk nem volt rest, megfejtette a gázművek levelét, utánajárva, miért is emelte havi gázszámláját az E.ON.


Gázvita

"Átalánydíjas gázfogyasztó vagyok, azaz csak főzés céljára használok gázt. A legutóbbi gázszámla mellé pár soros levél volt mellékelve, melyben arról tájékoztattak, hogy a nyilvántartásukban szereplő téves értékeket korrigálták, és a számlát a jövőben a törvénynek megfelelő MJ értékekkel állítják ki. Arról nem tájékoztattak, hogy melyek voltak a téves értékek, és mi szolgált a korrekció alapjául. Tulajdonképpen a levélke volt az "oka", hogy utánanéztem az ebben szereplő jogszabályi hivatkozásoknak, illetve összevetettem a számlát az ezekben található táblázat adataival. Ennek eredményeképpen rájöttem, hogy a gázszolgáltató a 2,5 szobás lakásomat 3,5 szobássá "minősítette át", így emelve meg a számlázás alapjául szolgáló fogyasztási alapot (460MJ-ról 530MJ-ra).

A levélíró gázórával nem rendelkező lakás tulajdonosa, és mint ilyen, havi - a gáztűzhely és a lakásának szobaszáma alapján meghatározott - összeget fizet. Hogy ez mennyire igazságos, mennyire tükrözi a valós fogyasztást, most hagyjuk.

Forrás: photos.com

A szobák száma és a gáztűzhely típusa számít.


Egy korábbi írásban (Gáz átalánydíj) már foglalkoztunk a kérdéssel. A lényeg, hogy az E.ON a szobák és a gáztűzhely alapján megállapított átalánydíjat emelte meg. Hogy miért, tényleg nem derül ki az értesítésből. Az említett, pár soros levelet sikerült megszereznünk, a szűkszavú tájékoztatás így hangzik:

Tisztelt Ügyfelünk! A gázátalánydíjas fogyasztóknál az elszámolás és számlázás alapjául szolgáló lehetséges MJ (megajoule) értékeket a 96/2003. (XII.18.) és a 70/2003. X.28. GKM-rendelet határozza meg. Tájékoztatjuk, hogy a nyilvántartásunkban szereplő téves értékeket korrigáltuk, számláját a jövőben a törvénynek megfelelő MJ értékekkel állítjuk ki. Kérjük, amennyiben a fentiekkel kapcsolatban bármilyen kérdése van, keresse ügyfélszolgálatunkat, ahol kollégáink készséggel állnak rendelkezésére.

A fentiekkel kapcsolatban tényleg volt kérdésünk, így megkerestük az E.ON-t. Varga Ivett, a vállalat kommunikációs munkatársa valóban gyors és pontos választ adott kérdésünkre. Már csak azt nem értjük, az ügyfeleket miért nem tájékoztatják ilyen világosan.

Korrigál az E.ON

Varga Ivett elmondta, hogy az átalánydíjas fogyasztók számára az elszámolást valójában egy táblázat alapján végzik, amiben a szobaszám és a gáztűzhely alapján mindenki láthatja, hány MJ fogyasztást számláznak neki. Íme a titkok kulcsa, a bűvös 70/2003. X.28. GKM-rendelet táblázata.

Lakás típusa 2 lángú gáztűzhely 3-4 lángú gáztűzhely 4 lángú gáztűzhely elektromos sütővel Garzon gáztűzhely Gáz hűtőszekrény
1 szobás 210 MJ 300 MJ 240 MJ 250 MJ 454 MJ
1,5 szobás 300 MJ 370 MJ 310 MJ 310 MJ 454 MJ
2 szobás 350 MJ 450 MJ 390 MJ 390 MJ 454 MJ
2,5 szobás 410 MJ 520 MJ 460 MJ 450 MJ 454 MJ
3 szobás 470 MJ 600 MJ 540 MJ 520 MJ 454 MJ
3,5 szobás 530 MJ 690 MJ 630 MJ 600 MJ 454 MJ
4 szobás 610 MJ 750 MJ 690 MJ 660 MJ 454 MJ

Az E.ON az említett levélben azt akarta közölni, hogy a saját nyilvántartásukat e táblázat alapján ellenőrizték, és ahol eltérést találtak, korrigáltak. Így - ahogy Varga Ivett elmondta -néhány ügyfélnél minimálisan csökkent, más ügyfeleknél szintén minimálisan nőtt a havonta elszámolandó MJ-érték. Ez jellemzően mindössze néhány forintos (legfeljebb hatvan forint) eltérést eredményezett a havi számla összegében.

Levélírónk szerint azonban az emelés sokkal nagyobb mértékű volt, véleménye szerint lakását átminősítették 2,5 szobásról 3,5 szobásra. A konkrét esetről az E.ON munkatársa elmondta, hogy az ügyfél számláját nem 460 MJ-ról, hanem 525 MJ-ról emelték 530 MJ-ra. A fogyasztó a nekik írt reklamációban azt kifogásolta, hogy 2,5 szobás lakása után - ahogy a táblázatból látszik - neki valójában 460 MJ után kéne fizetnie.

Ezek szerint a fogyasztó szobaszámát nem most módosították tévesen, hanem évek óta nagyobb lakás után fizeti a gázszámlát, mint kéne, ami havi 120 MJ-t jelent. Ha levélírónk nem elég szemfüles, és nem áldoz időt és energiát a rejtvényszerű levél megfejtésére, nem néz utána a jogszabályoknak, talán időtlen időkig megajándékozza az E.ON-t havi 120 MJ-nak megfelelő összeggel.

A korrekció tehát korrekcióra szorul, pontosabban az EON nyilvántartása hibás. Az EON szerint semmi akadálya az átsorolásnak, elég egy közös képviselői nyilatkozat, amit a fogyasztó eljuttat hozzájuk.

Itt tart az ügy, aminek a tanulsága - elsősorban az átalánydíjat fizető panellakás-tulajdonosoknak -a következő lehet. Az EON nyilvántartása nem csalhatatlan. Ma már felderíthetetlen, ki és mikor hibázott valamikor a régmúltban, mi alapján is történt a lakások felmérése. Akinek viszont hasonló elszámolásban küldik a számlát, nézzen utána, megfelelő besorolásban van-e a tulajdonában lévő ingatlan! Bármilyen rejtvényszerű is a számla és a szolgáltatói levél, érdemes utánajárni a jogszabály-hivatkozásoknak, és a szolgáltatóhoz, adott esetben pedig a fogyasztóvédelemhez fordulni. Apropó, fogyasztóvédelem…

Fejtsük meg E.ON számlánk rejtvényeit!


Tiszta Kafka

Természetesen utánanéztünk, mire számíthat a jogszabályok és rendeletek között nehezen kiigazodó fogyasztó, ha a "megfelelő" segítség után nyúlna. Akár elrettentő is lehet a következő, kafkai fordulatokban bővelkedő történet, amely során a képzeletbeli fogyasztó megpróbál utánajárni jogainak és kötelességeinek. Képzeletbeli panellakás-tulajdonosunk nem látja tisztán, a szolgáltatótól kapott levélben szereplő korrekció mit is takar, megnyugtató választ várna az illetékesektől. Először az EON ügyfélszolgálatát keresi fel, ahol arra hivatkoznak: az átalánydíj meghatározásában ők csak a törvényben előírtakat érvényesítik. Akkor kik döntik el, mennyit fizessek? - teszi fel a kérdést az egyszeri fogyasztó, és némi internetes keresgélés után rájön, a Magyar Energia Hivatalt kell megkeresnie. Fel is hívja őket, de ott fogyasztókkal nem állnak szóba, viszont van nekik Fogyasztóvédelmi osztályuk, ami gondosan elrejtve ugyan, de látható a honlapjuk egyik aloldalán. Gyors telefon következik, ahol a Fogyasztóvédelmi osztály munkatársa készségesen és udvariasan tájékoztat minket, hogy a lakossági díjfizetéssel, számlázással kapcsolatos kérdések július elsejétől a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz tartoznak. Most már a célegyenesben vagyunk - gondolja az egyszeri fogyasztó, de a telefon túloldalán gyorsan kiábrándítják: a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság területileg illetékes felügyelőségéhez kell fordulnunk. Mivel egyszeri fogyasztónk székesfehérvári, tárcsázza a Közép-Dunántúli Regionális Felügyelőséget, ahol sajnálattal értesítik: csak július elsejétől vették át a hasonló ügyek kezelését, így még nincsenek felkészülve az azonnali tájékoztatásra. Viszont e-mailben szívesen. Az e-mailt el is küldtük - második hete nem érkezett válasz. Itt a történet vége, akinek van türelme, járjon utána.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Dönkel Vilmos, 2013. január 26. - szombat 08:18

Megdöbbenve tapasztalam, hogy a kijött gázszámlán közel 100000 Ft (száz e FT) volt. Előkerestem a novemberit mily érdekes a gázfogyasztásra több volt, amire kevesebbet fizettem, Havi elszámolásban fizetek.

Nagy, 2012. november 08. - csütörtök 21:59

Tábori József!2012.10.04-től az új tulajnak kell minden számlát fizetnie!2012.10.04-is pedig Önnek részarányosan még azt a 4 napot is!Nem értem a gázszámlát,miért hónap végéig számlázták!Hiába állt üresen a lakás a rezsit,akkor is fizetni kellett Önnek 10.04-ig,mert mindenhol van alapdíj vagy átalánydíj!De a lényeg Önnek fizetési kötelezettsége 2012.10.04-ig van!!

Tábori József, 2012. november 08. - csütörtök 16:54

2012.10. 04-én kelt szerződéssel értékesítettünk egy panel lakást, amelyben átalánydíjas gázszolgáltatás van. Az átadás-átvétel és a közös jegyzőkönyv 2012. 10. 05-én lett felvéve és a szolgáltatóknak átadva. A Díjbeszedő Cég a gázszámlát 2012. október 31-ig a régi tulajdonosnak számlázta ki. Sajnálatos haláleset miatt 2012. 05.30-óta a lakás üresen állt, tehát sem víz, sem villany, sem semmi fogyasztás nem volt. A lakás eladása után még mennyi ideig kell a régi tulajdonosnak a szolgáltatásokat fizetni?

Matus László, 2011. szeptember 19. - hétfő 10:33

Ez sajnos így van és így is lesz,mivel a szolgáltató a főméltóságú szolgáltató, a fogyasztó pedig az a szemét fogyasztó akivel csak a baj van.A fogyasztóvédelmi hatóságok és minisztériumok meg egy nagy nullák.A múltkoriban írtam is a fogyasztóvédelmi hatóságnak egy ügyem kapcsán,hogy akkor tennék a legjobbat, ha utolsó ténykedésük gyanánt megírnák a felmondásaikat,majd lekapcsolnák az épületben a villanyt,jól bezárnák az ajtót és a kulcsot a lábtörlő alá tennék.Ugyan is az ég világon semmit nem csinálnak, nekem azt írták egy ügyben -miután a szolgáltató azt írta nekem,hogy ők a felsőbb hatóság- ,hogy nekik csak tájékoztatási hatáskörük van és egyébként sem kell aláírni a szerződést,ha nem felel meg.Nem tudom,hogy ezek az emberek hol laknak,de valószínűleg nem a földön,mert itt úgy működik,hogy a főméltóságú szolgáltató elém löki a kész szerződést és vagy aláírom vagy húzzak el onnan. /kíváncsi lennék,hogy ennek a dr.előjelű okoska osztályvezetőnek aki nekem válaszolt milyen szerződése van pl.: a villanyra. Az sem tetszett neki,hogy megírtam: nem a becsapott fogyasztók után kellene " sajnálkozva " kullogni,hanem megnézni a szerződéseket és hivatalból intézkedni.De persze ez úgysem lesz soha,mivel ők is igen jól elüldögélnek a koloniál bútorokkal telerakott irodáikban és eszük ágába sincs gondot okozni maguknak.

Kormos Zsuzsanna, 2011. szeptember 18. - vasárnap 22:23

Sajnos, hiába írogatok bárhová a 100%-os rokkant férjem ügyében, nyitott lépcsőházi villanyóránk/nem csak a miénk meg lett piszkálva/bekötés miatt jöttek ki az EON dolgozói, akik megállapították a szabálytalan áramvételezést, én ijedtemben aláírogattam mindent,de reklamálni hiába mentem, mert nem én vagyok az ügyfél.Tény, hogy késedelmes fizetés miatt ki kapcsolták az áramot, de mivel férjem kifizette igy egyértelmű volt, hogy visszakapcsolják, tehát semmi logika nem volt hogy piszkáljuk az órát, az EON-NAL milyen szerződése van az embereknek?Hogyan számolják ki, hogy egy kisnyugdijas haladéktalanul fizessen 480.000.-Ft-ot.Teljesen kétségbe vagyunk esve, jogos és lehetséges ez, hol található ilyen szerződés, kell, hogy a férjemnek is a kezében legyen?Vagy 70 évesen menjen hitelekbe, hogy kifizesse az EON birságot?Tanácstalanok és sajnos fizetésképtelenek is vagyunk.Tisztelettel várok egy jó tanácsra, melyet előre is megköszönök.

gyulabacsi, 2009. szeptember 08. - kedd 13:34

Sajnos az eon engem is alaposan rászedett, és nem tudom kihez forduljak segítségért.

Hegylako19, 2009. augusztus 30. - vasárnap 07:41

Ha ár átalánydíjas gáz fizetés. Engem csak az érdekelne, hogy a két szoba étkezős lakásomat milyen jogszabály alapján minősítette az Eon kettő plusz félszobásnak, mikor a félszoba, mint olyan már régen megszűnt az érvényben lévő jogszabályok alapján. Egyébként az étkező semmilyen szempontból nem felel meg a szoba, félszoba kritériumainak. Sem alapterületben, sem másban. A fenti táblázatból kiderül, hogy elég sok tisztességtelen hasznot lehúz rólam a "szolgáltató"! De majd kötbérrel visszaszerzem! Ha valakit érdekel, elárulom a menetét.

szakáll, 2009. augusztus 29. - szombat 14:33

Szeretném az E_ON szakembereit megkérdezni mit jelent az ÁTALÁNY FIZETÉS? Szerintem a havi egyforma, ugyanarról az összegről szóló számlákat. Évi egyszeri leolvasással. Én is egy fizetek. Az e-on megküld egyszerre 3-4 számlát, de ha nem azt fizetem be amelyikre az ektuális hónap van írva, akkor hátralékom keletkezik. Rajt is van a a felszólító levélen (amit a befizetett számla után küldenek) a forma szöveg: Hátraléka úgy is keletkezhet ha nem az aktuális számlát fizeti be. Így fizethetek késedelmi kamatot, eljárási díjjat, levelezési költséget.... Na most: hol itt az átalány???? És az én pénzemért miért nem fizetnek kamatot? Nem felhasznált energiáért fizettem! Szóval az e-on-nak, mindegy a fizetett pénzösszeg, csak stimmeljen a hónap? Vagy az egyik pl. júniusi 22.000 az nem ugyanannyi mit a júliusi 22.000 FT?

Rácz Jánosné, 2009. augusztus 18. - kedd 20:40

T.fogyasztó társaim! ha lehet csak beolvasva számoltassátok el a havi villanyóra állást, vagy gázóra állást, mert 2009 junius hónapban az országgyülés utolsó ülésén az E.O.N. által többlet számlázás miatt a fogyasztók részéről befizetett összeget nem a fogyasztókhoz fizette vissza, hanem létrehozott egy alapítványt-amelynek kitudja ki a gazdája-amiből a krizisalapot rendezik-rendeznék! amit nem kell rendezzenek, mert a kiírt feltételeknek nagyon kevés állampolgár felel meg,tehát visszamarad a pénz az alapítványnál. A fogyasztók pedig az adózott nettó jövedelmükből akár egy éven át gyűjtögették a plusz pénzt az alapítvány javára valyon mire lesz az jó?. Könnyű volt a pénz sorsáról az országgyülésnek dönteni, mert a bevétel adott volt a fogyasztót pedig nem kellett megkérdeznie.hogy a többletként kiszámlázott és befizett összeget visszaszeretné -e kapni, vagy esetleg a jövőbeni számla összegébe betuni.Hogy a jövőben ne gyüjtsünk olyan célra amire nem magunktól akarunk adni, ezért csak beolvasott óraállásokat számoltassunk el. Ma magyarországon a tisztességes állampolgárnak csak fizetni van feltétlenül joga.

Victor, 2009. augusztus 11. - kedd 10:09

Szerintem az volna a legtisztább, ha az EON minden lakásba egyedi gázmérőket szerelne, akkor nem volna ilyen probléma. Ez most hasonló helyzet mint pár éve a meleg vízzel és a fűtéssel. Előbbinél is folyton ment az emeletesekben a vita, amikor emelték az árakat, mert volt aki egész nap mosott, meg kádban fürdött, az is annyit fizetett mint aki alig használt melegvizet. Azóta már sok helyre felszereltek melegvízórákat, és egyre több a hőmennyiségmérős lakás is, mert társasházakban a fűtésen is, hasonló táblázatos besorolási rendszer miatt folyton vita van. Én különben nem értem az EON átalánydíjas dolgait, konkrétan a a villanyt, rengeteg lehetőség van a havi óraállás lejelentésére, de nekem, amikor 2 éve átírattam az órákat, nem engedték, hogy azt is pontos óraállás szerint fizessem, csak a gáznál volt ilyen lehetőség, azt mondták, hogy a villanynál kérvényezni kell, de miért???. Pedig évente van csak óraleolvasás, és ha magasabbra saccolom az átíráskor megadott havi átalányt akkor használják a pénzemet, ha meg kevesebb, akkor meg lehet fizetni ezreket egy összegben.


1 2

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza