Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Égő kérdés

Munkatársunktól, 2009. augusztus 10. - hétfő 10:52
Címkék: áram, ellenőrzés, hulladék, olcsó
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Jelentősen csökkenti az európai háztartások energiafelhasználását, így a károsanyag kibocsátását is a hagyományos izzók forgalomba hozatalát fokozatosan megtiltó európai uniós rendelet. A kereskedők többsége felkészült a váltásra. A jogszabályok változása érinti a magyarországi fényforrásgyártást is, de még nem tudni, hogy miként. A GE Hungary Zrt.-nél működő szakszervezetek a vállalat teljes magyarországi fényforrásgyártásának beszüntetésétől félnek.


Bibók Zsuzsa, a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium (KvVM) főosztályvezető-helyettese elomondta, hogy az Európai Bizottság 2016-ig szóló rendelete elsőként, 2009. szeptember 1-től a száz wattnál, 2010 őszétől pedig a hatvan wattnál erősebb hagyományos "körteizzókat" tiltja ki az üzletek polcairól. Brüsszel uniós szinten évi tizenöt millió tonna szén-dioxid kibocsátását reméli megspórolni az intézkedéssel.

Az európai közösség elsősorban energiatakarékossági és környezetvédelmi célkitűzéseinek kíván eleget tenni azzal, hogy kivonja a forgalomból a mára elavult technológiával készülő fényforrásokat. Az érintett izzók ugyanis jelentős mennyiségű energiát fecsérelnek el azzal, hogy a világítás mellett nagy mennyiségű, felesleges hőt is termelnek - fejtette ki a szakember.

Az izzólámpák helyettesítésére leginkább alkalmas úgynevezett kompakt fényforrások átlagosan ötször hosszabb élettartammal és legalább ugyanennyivel kisebb energiafogyasztással rendelkeznek, mint a korábban széles körben használt fényforrások - emelte ki Bibók Zsuzsa.

A zöldtárca munkatársa szrint, a fejlettebb égők hosszabb élettartalma az előállító gyárak szennyezését, és a keletkező hulladék mennyiségét is csökkenti. Ezzel szemben a modern lámpák használat után veszélyes hulladéknak minősülnek, begyűjtésüket és ártalmatlanításukat pedig segíteni kell.

Forrás: photos.com

Gazdaságosabb és környezetbarát a takarákos fényforrás


A forgalomból kizárt izzók használatát nem tiltják be szeptembertől, ugyanakkor a fogyasztóknak már ma minden lámpacsere esetén megéri, ha izzónként mindössze négy-ötszázforintos többletberuházással a takarékos fényforrásokat választják. A kompakt izzók ára az elmúlt években jelentősen csökkent, áruk jelenleg öt-hatszáz forint, és ez a nagyobb kereslet hatására még tovább is süllyedhet. A legkorszerűbb - leghosszabb átlagos élettartalmú és legtakarékosabb fényforrás - fénykibocsátó diódák (LED-ek) ugyanakkor jelenleg is határozottan drágábbak, így ezek elterjedésére még várni kell- árulta el Bibók Zsuzsa

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára elmondta, hogy a kereskedőket időben tájékoztatták az ide vonatkozó európai uniós irányelvről, így nekik volt idejük felkészülni a hagyományos száz wattos égők betiltására. Az üzletek többsége feltehetően a gyárakkal összefogásban felbecsülte a még eladható mennyiségű izzók számát, illetve valószínűleg egyezséget is kötöttek a raktáron maradó áruk visszavételéről, illetve semlegesítéséről. "Jelenlegi ismereteik szerint egyetlen kereskedelmi szervezetnél sem lehet zavarra számítani, és várhatóan minden gond nélkül lekerülhetnek a polcról ezek a termékek."

Gillemont Katalin, az Auchan Magyarország Kft. munkatársa megerősítette, hogy készen állnak a régi izzók fokozatos kivonására. Elmondása szerint áruházaik akciókkal kívánják elfogadtatni vásárlóikkal a takarékos fényforrásokat. A hagyományostól eltérő paraméterekkel rendelkező termékek közötti eligazodásban tájékoztató táblák is segítik majd a vásárlókat.

Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője ugyanakkor arról számolt be, hogy jogászaik segítségével jelenleg is tanulmányozzák az Európai Bizottság negyven oldalas rendeletét. Jelenlegi ismereteik szerint ugyanis 2009 szeptemberében csak az érintett izzók gyártását kell beszüntetni, míg a forgalmazás a korábbi termékváltási gyakorlatoknak megfelelően a készlet erjéig folytatódhat. A társaságnak komoly veszteséget okozna, ha nem lenne lehetőségük túladni raktárkészleteiken.A technológiai váltás magyarországi hatásait nagyban árnyalhatja ugyanakkor, hogy a GE Hungary Zrt. szakszervezetei szerint az amerikai világcég a változó piaci körülmények miatt esetleg a teljes magyarországi fényforrásgyártást be akarja szüntetni.

A multinacionális vállalat MTI-hez eljutatott közleményében elismerte, hogy a globális fényforrás iparág gyökeres átalakuláson megy át. Ennek köszönhetően a csoport az egész világon "valóban felülvizsgálja az üzletág működését, az egyes egységek méretét és tevékenységi körét és az igényekhez alakítja a gyártási kapacitást".

Az energiatakarékos égők egyértelmű térnyerése szükségessé teszi az üzletág magyarországi működésének átalakítását is, annak módjáról azonban elsőként a munkavállalókat, és a telephelyek közösségeit tájékoztatja a vállalat - fűzik hozzá.A cég egyúttal azt is leszögezi, hogy a GE magyarországi leányvállalatának zártkörű részvénytársaságból (Zrt.-ből) korlátolt felelősségű társasággá (Kft.-vé) alakítása teljesen független a fényforrás-iparág átalakulásától. A GE érdekképviselői szerint a magyarországi fényforrásgyártás megszüntetésével közvetlenül öt ezer munkahely kerül veszélybe, a beszállítókat is hozzávéve pedig akár tíz ezer dolgozó veszítheti el állását.

Forrás: MTI

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza