Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Allergiánk ára

Szabó Emese, 2009. augusztus 05. - szerda 12:22
Címkék: gyógyszer, egészség, adalékanyag
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nagyjából minden harmadik ember szenved valamilyen allergiától, felük ráadásul éppen a kiirthatatlannak tűnő parlagfűre érzékeny. Mennyibe kerül a tünetek enyhítése?Allergiásnak lenni nem olcsó mulatság. Legyen szó bármelyik típusáról, a kezelés ára havonta több ezer forint. Már az allergiavizsgálat is pénzbe kerülhet, persze csak akkor, ha nem érjük be az államilag finanszírozott egészségügyi intézményekkel. (A vizsgálatokat a társadalombiztosítás finanszírozza: a tesztekre előjegyzés alapján, az allergia jellegétől függően, gégészeteken, tüdőgyógyászatokon és bőrgyógyászatokon lehet jelentkezni.)

Forrás: MTI

Allergia tesztet végeznek egy érdeklődőn a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati és allergológiai klinikáján tartott nyílt napon


Magánintézményekben rövidebb határidővel is elvégeztethetőek a tesztek: vért ellenőrző allergiatesztet itt jellemzően tízezer forint körüli összegért végeznek, míg az alkaron és háton végzett (epikután) teszt intézménytől és a vizsgált allergének számától függően nagyjából tízezer-tizennyolcezer forint.


Lohasztó pirulák

Az allergiából kigyógyulni ugyan nem lehet, de kellemetlen tünetei gyógyszerekkel és különböző eljárásokkal enyhíthetőek. Kezelése legtöbbször antihisztaminok segítségével történik: ezek a gyógyszerek nem TB-támogatottak, vény nélkül kaphatók, és azzal hatnak, hogy az allergiás reakció során felszabaduló hisztamint kiszorítják kötődési helyükről (így azok nem tudnak tüneteket okozni). A leggyakrabban alkalmazott pirulák egyhavi adagja nagyjából kettőezerháromszáz-kettőezernyolcszáz forint. Tüneteinket orrcseppek is enyhíthetik: a helyi ödéma-csökkentő készítmények ára ezerkétszáz-ezerötszáz forint között alakul. A homeopátiás szerek is segíthetnek: a szemviszketés, orrfolyás és egyéb tünetek ellen ható kis golyócskák dobozonként nyolcszáz-ezerötszáz forintba kerülnek, de van olyan parlagfű elleni készítmény is, amely csupán négyszáz-hatszáz forint.

Forrás: MTI

Pollenfigyelő szolgálat Pécsett
Szokás hatalma


Bizonyos esetekben arra is lehetőség van, hogy allergénspecifikus immunterápiával szoktassuk hozzá szervezetünket az allergénekhez (ez a módszer manapság az allergia egyetlen ismert, nem gyógyszeres oki kezelése). Az eljárás során az ismert allergént higított formában, tablettában vagy cseppekben helyezik a nyelv alá, vagy injekcióval juttatják be a szervezetbe - egyre emelkedő adagokban. Az eljárás jelentősége különösen fontos az esetenként életveszélyes, egész testre kiterjedő, szisztémás tüneteket okozó rovarcsípés-allergia esetén. A kúra nem olcsó, a hatdarabos ampulla ára ötvenezer forint körül alakul. A módszer pollenallergiánál is bevethető, de tényleges eredmény tőle csak akkor várható, ha az első allergiás tünetek csak néhány éve jelentek meg, és szervezetünk legfeljebb két-három allergéncsoportra érzékeny.


Fénnyel és tűvel

Allergiás tünetek ellen az akupunktúra hagyományos, vékony tűvel végzett, valamint lézeres változata is bevethető (utóbbi teljesen fájdalommentes, az előbbi pedig egészen enyhe fájdalommal jár). A kezelést pollenszezon előtt kell elvégezni, ára alkalmanként öt-tízezer forint és csak egy szezonra szünteti meg a tüneteket. Létezik olyan módszer is, amely az akupunktúrás pontok stimulálásakor nem csak az allergiás tünetekre, hanem a szervezet komplex folyamataira, az immunrendszer áthangolására, az úgynevezett szupresszor sejtek aktiválására összpontosít. Az ilyen jellegű kezelés hosszadalmasabb, mint az akut változat: esetenként öt-hat héten keresztül igényel rendszeres akupunktúrát. A túlérzékenység tünetei fényterápiával is enyhíthetők, méghozzá úgy, hogy az orrnyálkahártyát nagyintenzitású fehér fényt kibocsátó készülékkel sugározzák be, jellemzően heti kettő-négy alkalommal, két héten keresztül (ára öt-tízezer forint, kezelésenként).

Forrás: MTI

A legtöbb allergiás tünetet okozó parlagfű pollenszemcséi a monitoron
Természetes védelem?

Az allergia bizonyos mértékben programjaink megválasztásával is kordában tartható. Ha például nagyon magas a pollenek koncentrációja, nem szerencsés egész napos szabadidős programot szervezni. Zárt térben ilyenkor jó szolgálatot tesz a légkondicionáló (rendszeresen karbantartva, tisztítva!), vagy az autóba épített pollenszűrő (típustól függően ezerötszáz-ötezer forintba kerül).

Forrás: MTI

Fülöp Katalin, a Fővárosi Parlagfü Média menedzsere bemutatja a pollenmaszk használatát


A tünetek nyaralóhelyünk okos megválasztásával is enyhíthetők: a magashegységi vagy tengerparti üdülőhelyek jellemzően pollenmentesek, de a hazai nyaralóhelyek között is található olyan, ahol kevésbé terheljük szervezetünket (a nagyvárosokban például a légszennyezettség miatt eleve agresszívabbak a pollenek). Az allergének elkerülésében az internetes pollentérkép is segíthet (koponyeg.hu): mellyel szemügyre vehető az ANTSZ országos pollennaptára és pollentérképe. Itt településre bontva látható, hol, melyik növény pollenje van jelen, és milyen a pollenkoncentráció.Atkamentes övezet

A pollenek mellett az atkák is komoly allergiás tüneteket okozhatnak, akár asztmás rohamot is kiváltva. A mikroszkopikus méretű állatok és ürülékük persze nem a szabadban, hanem a lakásban okoz tüneteket, így ellenük a pollenektől eltérő módon kell védekezni. Legfontosabb az állatok eltávolítása a lakásból, ami nem egyszerű feladat, már csak azért sem, mert az apró élőlényeket hagyományos porszívóval nem, csak a hepaszűrős típusokkal lehet eltüntetni. (Ezek újonnan elég drágák, a jó minőségű készülékek ára százezer forinttól indul, használtan viszont már ötven-hatvanezer forinttól beszerezhetők). Mivel gépek elég drágák, a porszívók hepaszűrője pedig két-három használat után cserére szorul (ára típustól függően két-háromezer forint), a házilagos atkamentesítés alternatívája lehet a takaríttatás is. A szőnyegek poratka mentesítésére már cégek is specializálódtak: ők jellemzően négyszázötven-ötszázötven forintért atkamentesítik szőnyegeinket. Kaphatók ugyan házilag alkalmazható atkairtó szerek is, de ezek használatát allergiásoknak nem ajánlják, mert hatásukra az elpusztult atkákból olyan koncentrációban szabadulnak fel az allergének, hogy az erős rohamot is kiválthat. Alkalmazásukat ezt megelőzendő érdemes vagy cégekkel végeztetni, vagy allergiában nem szenvedő rokonra, ismerősökre bízni.


Távoltartva

Mivel a hámsejtekkel és hajdarabkákkal táplálkozó atkák nem csak szőnyegeinkben szaporodnak el, hanem a különböző textíliákban is, fontos a kárpitok, ágymatracok atkamentesítése is. Legszerencsésebb, ha az allergiás hálószobájában egyáltalán nincs szőnyeg, ágyneműjét pedig kéthetente, hatvan fokon kimossák (az atkákat a fagyasztás is elpusztítja). Célszerű olyan lepedőt is beszerezni, amely nem engedi ki az atkákat a matracból (ára mérettől függően hatezer-húszezer forint). Időnként az ülőgarnitúrák, matracok atkamentesítését is érdemes elvégezni: ha ezt cégekre bízzuk, a háromszemélyes garnitúra tisztíttatása három-kilencezer forintból jön ki, míg a kétszemélyesé kettő-ötezer forint. A foteleket darabonként ezerkétszáz-kétezer forintért szabadítják meg az atkáktól, míg az ágyakat, ágymatracokat fekvőfelületenként kétezer-kétezerötszáz forintért atkamentesítik. Ha magunk vállalkozunk az atkák elpusztítására, hatvanezer forint körüli összegért szerezhetünk be hozzá kézi készüléket.

Az allergia kezeléséről és megelőzéséről itt olvashat bővebben!
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kara kán, 2011. július 15. - péntek 03:45

Kedves ArecAlba! A só az mindenütt só. NaCl a vegyjele. A sok só a tüdő hörgőcskéit kirágja. A sok is megárt.

Bumbera, 2010. május 19. - szerda 09:00

Kérem tájékoztasson, hogy autómat milyen-szivargyújtóról múködtethető- atkaöló vegyszerrel kezelhetem. Köszönöm Dr. BumberaJózsef

Harangozó Zsuzsan, 2009. szeptember 27. - vasárnap 19:00

Az allergiával kapcsolatosan: a téli időszakban nagyon hasznos lehet, ha párologtató edényt teszünk a fűtőtestre (minél nagyobb párolgási felülettel rendelkezzen, ne legyen hőre érzékeny anyagból). Ebbe tengeri sót (de megteszi konyhasó is!)kb fél liter vízhez 3 evőkanálnyit, és ezt folyamatosan párologtassuk. Ennek hatását lehet fokozni eukaliptusz, citrom illóolaj cseppekkel, kb ehhez a mennyiséghez 6-7 csepp elég. Még bronchitisz \"kezelésére\" is jó hatással van.

ArecAlba, 2009. augusztus 06. - csütörtök 12:23

Valóban nem olcsó az allergia kezelése, éppen ezért érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre. A cikkben említett példák mellett igen népszerű alternatív gyógymódnak számít a sóterápiás kezelés is. A kezelés során a közel 20 millió éve keletkezett, garantáltan szennyeződésmentes aknaszlatinai sót a füstnél is finomabb szemcséjűre őrlik, így az nem csupán a felső légutakon tapad meg, hanem belélegezve eljut a legkisebb hörgőcskékig, mélyen, a legkritikusabb területeken fejtve ki annak jótékony hatását. További információ: http://arecalba.hu/

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza