Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

PSZÁF: Tartsák be a bankok vállalásaikat

Munkatársunktól, 2009. augusztus 03. - hétfő 16:22
Címkék: fogyasztóvédelem, bank, hitel, szerződés, díj, jog, törvény
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) valamennyi pénzügyi intézménytől "határozottan" elvárja, hogy betartsa az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó vállalását - figyelmeztet a felügyelet a honlapján közzétett tájékoztatójában.


A hitelintézeti törvény egyoldalú szerződésmódosítást korlátozó intézkedései augusztus elsején lépnek hatályba. A pénzügyi szolgáltatók ez év július 17-én a kormányzat, a Magyar Bankszövetség képviselői, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnöke és a PSZÁF Felügyeleti Tanácsának elnöke részvételével tartott megbeszélésen vállalták, hogy szeptember 30-ig nem élnek egyoldalú szerződésmódosítási jogukkal, kivéve, ha azt rendkívüli körülmény indokolja. Az utóbbi esetben azonban előzetesen egyeztetnek a felügyelettel.

Forrás: photos.com
A moratórium a tájékoztató szerint a 2009. július 17. előtt meghozott és kondíciós listában, hirdetményben - tizenöt napos meghirdetéssel - közzétett módosítási döntésekre nem vonatkozik. A napokban a sajtóban olyan híreket lehetett olvasni, hogy augusztustól több hitelintézetnél is növekednek a lakossági folyószámla-vezetés költségei. Néhány bank csak egy-egy tétel tarifáját módosítja, de vannak olyan pénzintézetek is, amelyek alaposan átdolgozták a korábbi hirdetményüket.

A pénzpiaci szereplők által bevetett eszköztár nagyon változatos: a számlavezetési díj emelése mellett előfordul az átutalási díjak maximális értékének a megszüntetése, az eddig ingyenes szolgáltatások díjkötelessé tétele, illetve a pluszszámlakivonatok díjának a növelése is.

A módosítást tervező hitelintézetek közül a CIB Bank csütörtökön bejelentette: szeptember 30-ig felfüggeszti a korábban meghirdetett, július 15-ével hatályba lépett, valamint július 31-ével hatályba lépő kondíciók alkalmazását. Ezt azzal indokolta, hogy a július 17-i találkozón a miniszterelnök felkérte a bankokat, hogy a következő két hónapban ne módosítsanak kondícióikon az ügyfelek számára kedvezőtlen módon.

A felügyelet egy másik tájékoztatóban arra is figyelmeztet: az új rendelkezések szerint a fogyasztóval vagy mikrovállalkozással kötött kölcsönszerződés, vagy pénzügyi lízingszerződés általános szerződési feltételeinek (ÁSZF) módosításáról a felügyeletet legkésőbb a módosítás hatálybalépésekor tájékoztatni kell. Ebből a szempontból az általános szerződési feltétel megjelenési formája közömbös, hiszen minden kitétel általános szerződési feltételnek minősül, amelyet az egyik fél több szerződés megkötése céljából egyoldalúan, a másik fél közreműködése nélkül előre meghatároz, és amelyet a felek egyedileg nem tárgyaltak meg.

A pénzügyi intézményeknek el kell küldeniük általános szerződési feltételeik, üzletszabályzataik, hirdetményeik, kondíciós listáik, valamint egyedi szerződési mintáik megváltozott, hatályos szövegét, valamint a módosulással érintett korábbi rendelkezéseit is a felügyeletnek, illetve a hatályos, egységes szerkezetbe foglalt ÁSZF-et is.

Nem felel meg azonban a kért tájékoztatásnak, ha a pénzintézet kizárólag a teljes módosuló ÁSZF-et - a változások feltűnő módon történő kiemelése nélkül - küldi meg - hívja fel a figyelmet a PSZÁF.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2009. augusztus 04. - kedd 09:31

Tisztelt PSZÁF! Nem tudom, hogy Önök mit csinálnak és csinálnak-e valamit egyáltalán de nemrég kaptam a raiffeisen bankomtól egy levelet, hogy miként módosítják a feltételeket és menjek be aláírni /mind egy jó birka tegyem a nyakam a késhez / de ha mégsem mennék akkor is életbe lép az új feltételrendszer, mivel a régiben is le van írva ennek lehetősége, tehát a régi alapján életbe lép az új. jó mi? Ha nem tetszik mehetek ahova akarok. Ezzel szemben /amit írásban megkaptam, tehát hivatalos van az Önök és a miniszter úr tv-s és itt-ott megírt variációja. Maguk szerint melyik az erősebb, hivatalosabb.Hát ennyit a görcsölésükről!!!!!!!!!!!!!!!

zetkin, 2009. augusztus 03. - hétfő 17:10

Több mint jogos a PSZÁF határozott próbálkozása az önmagukról megfeledkezett bankok rászorítására a törvény és saját vállalásaik betartására. Annál is inkább mert ezek a kondíciós listák, ÁSZF-ek, különösen az egyoldalú szerződés-módosításra feljogosító "okok" listái vérlázítóak, s nem található hasonló sem a hazánkkal minden tekintetben összehasonlítható portugáliai, csehországi, de lengyelországi, szlovákiai, ausztriai, szlovéniai, horvátországi, romániai, bulgáriai, stb. bankok szabályzataiban, ugyanígy sok hazai bank anyabankjainál és az ő külföldi "leány"bankjainál sem, ugyanis ott nem is tehetnének ilyeneket. Ezt hazai privilégiumuknak tekintik, megdöbbentően és felháborítóan lenézve és megvetve ügyfeleiket, jogalkotóinkat és állami szerveinket, kormányunkat egyaránt. Valahol nem is értem az ámokfutó banki vezetőket, s a csoportos elkövetés révén, a Bankszövetség grémiumát sem: miért nem preferálják a békés kiegyezést a PSZÁF-al, szemben azzal a kockázattal melyet az arrogánciájuk által generált és növekvő indulat talaján a népharag jelentene, mely aligha maradna meg a Karsai József képviselte puha protestálás keretei között?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza