Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kérdéses a GMO-kukorica megbízhatósága

Munkatársunktól, 2009. július 29. - szerda 13:58
Címkék: élelmiszer, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) alapjaiban hibásnak tartja az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) álláspontját, amely az Európában egyedül engedélyezett genetikailag módosított (GM) kukoricát biztonságosnak nyilvánította - közölték a zöld szervezetek.


A Greenpeace és az MTVSZ azt várja mind az Európai Bizottságtól, mind a tagországoktól, hogy utasítsák el a MON810-es kódjelű kukoricafajta újbóli engedélyezését - olvasható a két szervezet közös közleményében. A MON810 tízéves engedélye lejárt, az EU jelenleg vizsgálja ennek meghosszabbítását.

Forrás: MTI
Ehhez kapcsolódóan az EFSA június végén jelentette meg véleményét, amelyben a genetikailag módosított kukoricafajtát biztonságosnak nyilvánították.

A Greenpeace és az MTVSZ anyaszervezete, a Föld Barátai Európa által készíttetett tudományos elemzés azonban súlyos hibákra és hiányosságokra mutatott rá az EFSA véleményében, megkérdőjelezve annak végkövetkeztetéseit. A természetvédők kifogásolják például, hogy az EFSA nem ismeri el, valójában erős a tudományos bizonytalanság a kukorica természetre és egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban, valamint hogy a jelentés semmibe veszi azokat a tudományos vizsgálatokat, amelyek kétségbe vonják a növény biztonságosságát.


A zöldek azt is nehezményezik, hogy az EFSA jelentése elutasítja, vagy jelentéktelennek tünteti fel azoknak a kutatásoknak az eredményeit, amelyek azt bizonyítják, hogy a génmódosított kukorica által termelt rovarölő-szerek káros hatással lehetnek az európai lepkékre vagy más rovarokra; az uniós szerv ehelyett "meghatározhatatlan intézkedéseket" javasol azokra a területekre, ahol a lepkék vagy a molyok élnek.

Ugyancsak alapvető kifogás a civilek részéről, hogy az uniós állásfoglalás egy teljesen más génmódosított növényfajtán végzett tanulmányra hivatkozva próbálja bizonygatni a MON810 kukorica elfogadhatóságát, és egyáltalán nem vizsgálja a génmódosítási folyamat során a kukoricában létrejövő ismeretlen fehérjék biztonságosságát.

Hat ország már betiltotta a MON810-es kukorica termesztését, köztük Magyarország, Németország és Franciaország is. Számos tagország kormánya kifogásolta már az EFSA munkájának minőségét, és aggodalmát fejezte ki a kukorica biztonságosságát illetően. Májusban tizenkét tagország írt levelet a hivatalnak, kifogásolva annak munkáját. Legutóbb a francia kormány jelentette be, hogy nem fogadja el az EFSA tanulmányt a MON810-ről - emlékeztetnek a zöldek.

"Az Európai Bizottságnak nincs más választása, mint elutasítani az EFSA véleményét, fel kell függesztenie a MON810-es kukorica engedélyét és egy másik, elfogulatlan és a tudományra alapozó hatóságot keresni a génmódosított szervezetek biztonságosságának véleményezésére" - idézi a közlemény Vetier Mártát, a Greenpeace EU-kampányfelelősét.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza