Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kérdéses a GMO-kukorica megbízhatósága

Munkatársunktól, 2009. július 29. - szerda 13:58
Címkék: élelmiszer, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) alapjaiban hibásnak tartja az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) álláspontját, amely az Európában egyedül engedélyezett genetikailag módosított (GM) kukoricát biztonságosnak nyilvánította - közölték a zöld szervezetek.


A Greenpeace és az MTVSZ azt várja mind az Európai Bizottságtól, mind a tagországoktól, hogy utasítsák el a MON810-es kódjelű kukoricafajta újbóli engedélyezését - olvasható a két szervezet közös közleményében. A MON810 tízéves engedélye lejárt, az EU jelenleg vizsgálja ennek meghosszabbítását.

Forrás: MTI
Ehhez kapcsolódóan az EFSA június végén jelentette meg véleményét, amelyben a genetikailag módosított kukoricafajtát biztonságosnak nyilvánították.

A Greenpeace és az MTVSZ anyaszervezete, a Föld Barátai Európa által készíttetett tudományos elemzés azonban súlyos hibákra és hiányosságokra mutatott rá az EFSA véleményében, megkérdőjelezve annak végkövetkeztetéseit. A természetvédők kifogásolják például, hogy az EFSA nem ismeri el, valójában erős a tudományos bizonytalanság a kukorica természetre és egészségre gyakorolt hatásaival kapcsolatban, valamint hogy a jelentés semmibe veszi azokat a tudományos vizsgálatokat, amelyek kétségbe vonják a növény biztonságosságát.


A zöldek azt is nehezményezik, hogy az EFSA jelentése elutasítja, vagy jelentéktelennek tünteti fel azoknak a kutatásoknak az eredményeit, amelyek azt bizonyítják, hogy a génmódosított kukorica által termelt rovarölő-szerek káros hatással lehetnek az európai lepkékre vagy más rovarokra; az uniós szerv ehelyett "meghatározhatatlan intézkedéseket" javasol azokra a területekre, ahol a lepkék vagy a molyok élnek.

Ugyancsak alapvető kifogás a civilek részéről, hogy az uniós állásfoglalás egy teljesen más génmódosított növényfajtán végzett tanulmányra hivatkozva próbálja bizonygatni a MON810 kukorica elfogadhatóságát, és egyáltalán nem vizsgálja a génmódosítási folyamat során a kukoricában létrejövő ismeretlen fehérjék biztonságosságát.

Hat ország már betiltotta a MON810-es kukorica termesztését, köztük Magyarország, Németország és Franciaország is. Számos tagország kormánya kifogásolta már az EFSA munkájának minőségét, és aggodalmát fejezte ki a kukorica biztonságosságát illetően. Májusban tizenkét tagország írt levelet a hivatalnak, kifogásolva annak munkáját. Legutóbb a francia kormány jelentette be, hogy nem fogadja el az EFSA tanulmányt a MON810-ről - emlékeztetnek a zöldek.

"Az Európai Bizottságnak nincs más választása, mint elutasítani az EFSA véleményét, fel kell függesztenie a MON810-es kukorica engedélyét és egy másik, elfogulatlan és a tudományra alapozó hatóságot keresni a génmódosított szervezetek biztonságosságának véleményezésére" - idézi a közlemény Vetier Mártát, a Greenpeace EU-kampányfelelősét.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza