Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fogyasztóvédelmi ellenőrzések a Hungaroringen

Munkatársunktól, 2009. július 29. - szerda 14:22
Címkék: fogyasztóvédelem, ellenőrzés, vendéglátás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Formula 1 Magyar Nagydíj helyszínén és környékén elvégzett fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy a vendéglátás és a kereskedelem területén jelentős javulás volt tapasztalható. Vásárlói megkárosításra mindösszesen egy alkalommal került sor, az összkifogásolási arány alig haladja meg a húsz százalékot. Ennél jelentősebb mértékű szabálytalanságot tapasztaltak a felügyelők a taxi-szolgáltatással kapcsolatban.


A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a korábbi években kialakult rend szerint az idegenforgalmi főszezonban 2009. július 24-26. között kiemelt ellenőrzést végzett a FORMULA 1 ING Magyar Nagydíj rendezvényen. A Közép-magyarországi Regionális Felügyelőség az alábbi szakterületeken folytatott vizsgálatokat:

* Mogyoród településen állandó jelleggel üzemelő vendéglátó egységek - Szilasliget-Kerepesen állandó jelleggel üzemelő vendéglátó egységek,
* a Hungaroring területén belül és kívül üzemelő vendéglátó kitelepülések,
* a Hungaroring területén belül és kívül üzemelő ruházati termékeket és ajándéktárgyakat árusító kitelepülések,
* a mogyoródi Aquaréna mutatványos berendezéseinek ellenőrzése *
a rendezvény ideje alatt a Hungaroring környékén taxi szolgáltatók ellenőrzése

Forrás: MTI

Hostessek zászlót tartanak a Hungaroringen
Vendéglátó egységek ellenőrzésének tapasztalatai


A vendéglátó egységek ellenőrzésének célja az volt, hogy minden állandó egység és alkalmi kitelepülés ellenőrzése megtörténjen a rendezvény ideje alatt. A rendezvényen üzemelt összes, száznegyvenhat darab vendéglátó kitelepülés ellenőrzése megtörtént, melyek közül harminckét egységben (21,9 százalék) történt szabálytalanság.

Mogyoródon és Szilasliget-Kerepesen összesen hat állandó jelleggel működő vendéglátó egységet ellenőriztek a felügyelők, melyek közül három egységben állapítottak meg kisebb szabálytalanságot. Minden elvégzett ellenőrzés során próbavásárlást is végeztek az ellenőrök. Az elvégzett próbavásárlások eredménye az elmúlt évekhez képest igen jelentős javulást mutatott.

Nyugtaadási kötelezettségének minden vállalkozó eleget tett. Mindössze egy vásárlás alkalmával tapasztaltak a felügyelők vásárlói megkárosítást, melynek összege azonban jelentős, két termék esetén összesen 1320 forint volt.

A vásárlók megfelelő tájékoztatásával kapcsolatban az egységek mintegy 21,9 százalékánál merültek fel kisebb-nagyobb hiányosságok, mint például:

* hiányos ártájékoztatás,
* Euró / Forint átváltási ár feltüntetésének hiánya, melyet minden helyszínen az ellenőrzés ideje alatt pótoltak,
* panaszfórumokról szóló tájékoztató hiánya, vagy hiányosan tartalommal történő feltüntetése,
* vásárlók könyve hitelesítésének elmulasztása - helyben készített ételek anyaghányad nyilvántartásának hiánya
* joghatással járó méréshez szükséges hiteles mérőeszköz, illetve űrmérce hiánya
* kitelepülésen üzemeltető adatai feltüntetésének hiánya
* panaszfórum tájékoztató hiánya kitelepülésen.

A vendéglátó egységek üzemeltetőivel szemben összesen 375.000 forint fogyasztóvédelmi bírság lett kiszabva.


Könnyűipari, ruházati termékek, ajándéktárgyak ellenőrzésének tapasztalatai

A rendezvény során kilenc könnyűipari termékeket, ruházatot árusító vállalkozást ellenőriztek a felügyelők, melyeknél szabálytalanságot nem tapasztaltak. A helyszínen megállapított kisebb hiányosságokat, mint euro-forint átváltási árfolyam kiírásának hiányát, illetve az üzemeltető címe feltüntetésének hiányát minden esetben az ellenőrzés ideje alatt pótolták.


Taxi szolgáltatók ellenőrzésének eredménye

A taxi szolgáltatók ellenőrzésének célja az volt, hogy a rendezvény ideje alatt a rendezvényre kilátogató belföldi és külföldi turisták megfelelő szolgáltatást kapjanak, illetve amennyiben szabálytalanságot észlelnek a felügyelők, azt a megfelelő mértékben szankcionálják.

Forrás: MTI

A taxikkal volt a legtöbb probléma


A taxi szolgáltatók ellenőrzése minden esetben próbaúttal egybekötve történt. A rendezvény ideje alatt kilenc szolgáltatót ellenőriztek, melyek mindegyike magán szolgáltató volt, azaz nem tartozott egyik taxi szolgáltató társasághoz sem. A kilenc próbaúttal egybekötött ellenőrzésből hat próbaút során szabálytalanságot tapasztaltunk, az alábbiak szerint:

* taxaméter bekapcsolásának elmulasztása - 1
* nyugta kinyomtatásának, taxaméter leállításának elmulasztása - 4
* nem megfelelő km-díj alkalmazása (nappali helyett „éjszaka-centrum”) - 1 * díjtáblázat jobb hátsó ablakon történő feltüntetésének hiánya - 1
* taxaméter hitelesítését igazoló dokumentum hiánya - 2
* fényképes igazolvány kihelyezésének hiánya - 2

Az ellenőrzések során megállapított szabálytalanságokért összesen 400.000 forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabását kezdeményezi a hatóság a hat taxis szolgáltatóval szemben.


Mutatványos berendezések ellenőrzésének tapasztalatai

A Mogyoródon üzemelő Aquaréna vízicsúszda park mutatványos berendezéseinek ellenőrzése során a felügyelők megállapították, hogy az üzemeltető a megfelelő engedélyekkel rendelkezik, a tizenhat darab mutatványos berendezésen (csúszdán) az előírt jelölések megtalálhatók. Szabálytalanságként állapították meg az ellenőrök azonban, hogy az üzemeltető a mutatványos berendezések működéséről üzemelési naplót naprakészen nem vezet, illetve annak tartalma nem megfelelő.

A mutatványos berendezések üzemeltetőire 300.000 forint fogyasztóvédelmi bírság lett kiszabva.

A rendezvényen a felügyelők a külföldi vendégek számára idegen nyelven (angol, német, finn) is tájékoztatást adtak, és a felmerülő problémáikban igyekeztek segítséget nyújtani. A külföldi látogatók között több száz angol nyelvű fogyasztói tájékoztatót is kiosztottak a fogyasztóvédők.

Forrás: MTI


Forrás: NFH
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Sanchez, 2020. június 06.

Ha sürgõs hitre van szüksége a pénzügyi igények megoldására, akkor 3000 és 80 000 000 doll...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza