Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fogyasztói körkép áfaemelés után

Gönye László, 2009. július 27. - hétfő 11:54
Címkék: díj, vásárlás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Drágább az élet. Ezzel a felütéssel akár havonta kezdhetnénk egy cikket, ám most, a fogyasztás minden területét érintő áfaemelés miatt különösen aktuális, hogy áttekintsük a hazai kínálatot – és persze tervezett kiadásainkat. Mely területeken milyen változásokkal számolhatunk, hogyan reagáltak a gyártók és a kereskedők a villámgyorsan kigondolt és bevezetett áfa emelésre?


Élelmiszerek - visszaeső területre sújtott az emelés

A Gfk adatai szerint a vásárlási kedv érzékelhető visszaeséséhez nem kellett az áfaemelés, a napi fogyasztási cikkekből már az első negyedévben kevesebbet és kisebb értékben vásároltunk. Az élelmiszereket tekintve márciusig 3,5 százalékkal költöttünk kevesebbet, mint tavaly, és 6,5 százalékkal kevesebb terméket tettünk a kosarunkba. Pékárut, zöldséget, gyümölcsöt megközelítőleg ugyanannyit vásárolunk, mint korábban, a feldolgozott élelmiszerek terén viszont jobban odafigyelünk, mit és mennyiért veszünk.

Forrás: MTI
Egy ilyen piaci környezetben az áfaemelésnek logikus következménye lehet - gondolja tovább az elhangzottakat Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára -, hogy a kereskedőknek, üzleteknek nem nagyon maradtak tartalékaik ahhoz, hogy az öt százalékos áfaemelést "lenyeljék", előbb vagy utóbb be fogják építeni az árakba.

Természetesen egy multinacionális cégnek vagy akár egy hazai nagyvállalkozónak komolyabb anyagi lehetőségei lehetnek, mint a sarki fűszeresnek, hogy ne azonnal, hanem késleltetve érvényesítse az árakban a módosult áfát, de ez maximum néhány hónap "haladékot" jelenthet a fogyasztóknak. A kis üzletek talán néhány hónapot sem tudnak várni, a július elsején életbe lépett áfaemelés legtöbb esetben azonnal érezhető volt az áraikban.


Üzleti stratégiák

A fogyasztók becsalogatására ugyanakkor az áfaemelés is jó alkalom lehet - bármilyen furcsán is hangozzék ez a mondat. Az árak megtartását, esetleg csökkentését hirdető áruházak valójában nem átvállalják az áfát, csupán differenciálva érvényesítik azt a különböző termékek esetében. Így egyik élelmiszernek esetleg nem, de a másiknak az öt százalékot meghaladóan emelik az árát. Üzletpolitikától függ, mennyire érezhető ez a fogyasztók részéről - egy új termék beárazásánál például észre sem vehető, hogy az valójában már emelt áron kerül a polcokra. Vámos György szerint még nincsenek számszerű adataink, hogyan alakul a fogyasztás júliustól, a Központi Statisztikai Hivatal várhatóan augusztus folyamán teszi közzé azokat a számokat, melyek alapján nyilvánvalóvá válik, mely területek különösen érintettek az áfaváltozás utáni áremelésekben. A fogyasztók részéről mindenesetre tanulságos az okfejtés; az áfaemelés nem egységesen értendő minden áruház minden cikkére, ezért az eddiginél is érdemesebb figyelni, összehasonlítani a kínálatot, az árakat, egy-egy áruház stratégiáját.

Az alapvető élelmiszerekre alkalmazandó áfacsökkenéssel is hasonló a helyzet. A két százalékos árcsökkenést nem várhatjuk minden, ebbe a kategóriába sorolt termék kapcsán, hiszen ez egy harminc forintos zsemlénél ötven-hatvan fillér lenne. Az adott üzlettől függ, hogy éppen melyik termékben milyen mértékben érvényesíti az árcsökkentést, és melyek azok az élelmiszerek, melyek változatlan áron kaphatók. Azt azonban a fogyasztókért folyó nehéz versenyben megint csak nem teheti meg a kereskedő - teszi hozzá az OKSZ főtitkára -, hogy akár ezt a kevés, két százalékos áfacsökkenést is a saját bevétele növelésére fordítsa.


Ruházat, iparcikk és a többi

Némileg speciális helyzetben vannak a ruházati cikkeket értékesítő üzletek. Ritkábbak ugyanis az állandóan polcon lévő termékek, és egy vásárló is a legritkább esetben vásárolja rendszeresen ugyanazt a ruhaneműt - így mi, fogyasztók nem is nagyon követjük nyomon az árak változását, észrevétlenebb lehet az áremelés. Az évszakokhoz kötött kollekciók, az új modellek állandó megjelenése és gyors cserélődése miatt, illetve a folyamatos leértékelések, kifutó termékek szektorában amúgy is nehezebb értelmezni az áfa beemelését az árakba, szabadabb árképzésű, üzletenként jóval nagyobb eltérést mutató területről van szó. Aki azonban megpróbálja összehasonlítani a júniusi és a jelen árakat egy-egy üzlet kirakatában, legtöbb esetben áremeléssel fog szembesülni - termékenként eltérő mértékben.

Hasonlóan lehetne jellemezni a műszaki cikkek területét: az új termékek megjelenése, a kifutó modellek leértékelése miatt nehéz értelmezni az áfa és a fogyasztói ár összefüggését, de az elmondható, hogy legtöbb esetben a kereskedők beépítették az árakba az öt százalékos emelést.

Az autópiacon sem egységes a kép, bár itt is igaz, hogy a gyártók nagy része emelte az árakat, ugyanakkor több kereskedő akciókkal, kedvezményekkel próbálja felhívni magára a figyelmet.


Rezsi

Az első rezsiszámlákat még nem kaptuk meg, így ki-ki izgatottan várhatja, mennyibe is kerül neki a válságkezelés.

Ami a gázt illeti, érdekes egybeesés, hogy az áfaemeléssel egy napra esett a gázpiac liberalizációja, így tisztán a megnövekedett áfa miatti árváltozást önmagában nehéz nyomon követni. A gázpiac megnyitása következtében régiónként eltérő áron kapják a gázt a fogyasztók, ez országos átlagban 136,38 forint. A legjobban a Főgáz ügyfelei járnak, köbméterenként 135,21 forintos gázárral, a legtöbbet pedig a Tigáz-fogyasztóknak kell fizetniük, 137,36 forintot köbméterenként.

A villany érezhetően drágulni fog, ám az emeléshez előbb a Magyar Energia Hivatal jóváhagyása kell. Mindez némi haladékot jelent a fogyasztóknak, a MEH csupán augusztus elsején érvényesíti az árváltozást, innentől lesz drágább az áram, szolgáltatónként jócskán eltérő mértékben. Az Elműnél például 5,1 százalékos emelésre lehet számítani, míg az Émász ügyfelei 10,9 százalékos villanyárnöveléssel fognak szembesülni.

A víz, ezzel összefüggésben a csatornahasználat és a szennyvízdíj is emelkedik az áfaemelés kapcsán. A köbméterenkénti árba a szolgáltatók pontosan az öt százalékos növelést építették be, így például Budapesten a köbméterenkénti 216,60 forintos ár július elsejétől 225,60 forintra módosult. A vízipari cégek ugyanakkor értetlenül állnak a döntés előtt, hogy a víz nem került be az alapvető élelmiszerek kategóriájába. Bármennyire is védhető az álláspontjuk, a döntés várhatóan nem fog változni, az emelt vízdíjjal valószínűleg hosszú távon kell számolnunk.


Utazás, szórakozás

A Budapesten közlekedők már szembesülhettek a vonaljegyek és bérletek változásával. A háromszáz forintos jegyár 3,4 százalékos emelkedést jelent, a 9400 forintos bérlet 4,4 százalékkal több a korábbinál, a tanuló- és nyugdíjasbérlet 3700 forintos ára pedig 4,2 százalékos emelkedést mutat.

A vasút és a távolsági busz tarifái egységesen változtak. Kevéssé ismeretes, hogy 2007-től mindkét területen egységes tarifa- és kedvezményrendszer működik, ugyanazon rendszer szerint jelölték ki a díjövezeti struktúrákat. Ennek megfelelően változtak most az árak is - július 15-től. Ha öt kilométerre váltanánk buszjegyet, azt látnánk, hogy a korábbi százhuszonöt forint helyett most százharmincöt forintot fizetünk, ez nyolc százalékos emelést jelent. A nagyobb távolságra váltott jegy a vasúti és buszközlekedésben is kisebb arányú áremelkedést éreztet az utassal, így például egy négyszáz kilométeres kirándulás most alig több mint két százalékkal kerül többe, 4670 forint helyett 4780 forintért váltanánk jegyet. A távolsági járatoknál és a vonatoknál a bérlet csak augusztustól lesz drágább, és ugyanígy emelkedik az IC-pótjegy és a helybiztosítás ára is.

Aki utazási irodán keresztül már korábban gondoskodott a nyaralásáról, nem érintett az áfaemelésben, a már befizetett díjakon nem változtathatnak az irodák. Mostantól azonban nyilvánvalóan ezen a területen is emelkednek a tarifák, ahogy az utazással összefüggésben igénybe vehető szolgáltatások árai is.

A megemelkedett áfát a legtöbb mozi is beépítette a jegyárakba, mint ahogy a csatolt termékek - italok, pattogatott kukorica és a többi - áraiban is látható a változás. Az éttermek nagyon eltérő mértékben reagáltak az áfaemelésre, de az ebben a szektorban nagyon különböző árrések és szolgáltatási színvonalak miatt sem lehet egységes képet alkotni az árképzésről.


Apró zavar a rendszerben

A július elsejétől bevezetett áfaváltozás nagyjából zökkenőmentesen zajlott, a televíziós híradókban is csupán fürge alkalmazottakat lehetett látni, ahogy átárazzák a termékeket. Dr. Dietz Gusztávnét, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnökét kerestük meg a kérdéssel: érkezett-e bármilyen panasz, észrevétel, kifogás az új helyzetben. Az elnökasszony arról tájékoztatott minket, hogy egyetlen bejelentés sem érkezett, de nem is érkezhet, hiszen az áfa az árba beépítve jelenik meg, a fogyasztónak ezzel kapcsolatban semmiféle kifogása nem lehet.

Mi magunk azért találtunk egy érdekes értelmezési problémát, nevezetesen a szolgáltatás és a vásárlás megkülönböztetésének nehézségét. Ha egy cukrászdában a vendég helyben fogyasztja a süteményt, 25 százalékos áfával vásárolja azt, ám ha elviszi, tizennyolc százalékos áfát fizet utána. A Pénzügyminisztérium állásfoglalása szerint kell a kiszolgálónak olyan módon számolnia, hogy a kétféle kiszolgálás elkülöníthető legyen. Az OFE elnökének értelmezése szerint ugyanakkor a kiszolgálás mindenképpen szolgáltatásnak minősül, ha elviszi, ha helyben fogyasztja a vendég a süteményt.

Persze az ilyen és hasonló apróbb zavarokat leszámítva az új áfával felállított rendszer működik, az APEH számol, mi pedig jobban megnézzük, mire és mennyit költünk ezután.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

nbacsi, 2009. augusztus 05. - szerda 19:57

Ezt a legkönnyebb, emelni !! Ahelyett, hogy takarékos gazdálkodással oldanák meg a problémákat. Ja és munkahelyeket kellene teremteni. A milliós végkielégítések ! Állandóan emelik a jegyeket, bérleteket a közlekedési cégek, hát igen kell a pénz egy-egy senkiházi, mihaszna leköszönő vezérnek. Itt már teljesen elszabadult a pokol minden területen. Más országokban nem emelik az ÁFÁt, hanem lejjebb viszik, vásároljon az állampolgár költse el a pénzét, így forog a gazdaság.

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza