Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Zsír: Oldjuk, égessük, vagy szívjuk?

Légrády Edit, 2009. július 24. - péntek 14:48
Címkék: egészség, szolgáltató, eljárás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Napjainkban az egyik legelterjedtebb, leggyakoribb szépészeti beavatkozás a zsírleszívás. Ez nem megoldás a súlyfelesleg leküzdésére, csupán alakformáló módszer. Bár a zsíroldáshoz még műtét sem kell, nem válthatja ki az egészséges testmozgást!


A zsírleszívás kezdete

A huszadik század első felében elsőként Dujarrier francia sebész végzett hasonló műtéteket, bár ő vákuum helyett még kimetszéssel távolította el a zsírt. Az akkori körülmények, illetve sterilizációs eljárások, valamint komplikációk rendkívül megnehezítették az eljárást. A hatvanas évek újítása a zsírszövetek kikaparása volt, ám ez sem bizonyult megfelelő módszernek. A hetvenes évek közepén egy magyar származású sebész, Fischer Árpád végezte az első vákuumos zsírleszívást. A módszer a nyolcvanas évekre, Ives Gerard Illouznak köszönhetően vált elterjedtté.


Mikor, kinek, mennyiért?

Akkor szánjuk el magunkat a műtétre, ha célunk nem a fogyás, hanem alakunkformálása. A Sas Clinic sebésze, Dr. Sas György elmondta, hogy a belek közötti zsírt nem tudják leszívni, ám az operáció fogyásra ösztönözheti a beteget. A Form Art Plasztikai Sebészet orvosa, Dr. Molnár László szerint azok vehetik igénybe a módszert, akiknek bőre megfelelő minőségű, műtét után tehát képes összehúzódni. "A beavatkozás előtt laborvizsgálat és bizonyos esetekben szakorvosi vélemény is szükséges. Ha a vélemény, vagy vizsgálat nem kielégítő, úgy a műtétet nem lehet végrehajtani." Ezzel szemben Dr. Sas szerint alig van olyan eset, amikor nem ajánlatos a műtét. A beavatkozásnak még a szívritmuszavar sem lehet akadálya, az altatóorvosi vizsgálat viszont elengedhetetlen.

Forrás: AFP

Az orvosok kijelölik a leszívandó területet


Sebészhez tizenéves lány és negyvenes férfi egyaránt fordulhat. Negyven fölött, a beavatkozás kockázata miatt a műtét elvégzését kevesen vállalják. Az árakról Dr. Brandl Beatrix, az Art Medic sebészet és fogászat orvos-igazgatója adott tájékoztatást; saját cégük testtájanként (tízszer tizenöt centiméter) nyolcvanezer forintot kér el."


Elejétől végéig

A zsírleszívás nem könnyű műtét, hiszen precíz, több órás folyamat. A páciens ebből semmit nem érzékel, mivel a beavatkozást legtöbbször altatásban végzik. Dr. Molnár László elmondta: "Az eljárás konzultációval kezdődik. Ha a páciens alkalmas a műtétre, úgy a beavatkozás mértékétől, a személy toleranciájától, és az érintett területtől függ, hogy helyi érzéstelenítéssel, vagy altatással történik az operáció. A műtét a test lemosásával kezdődik, hogy megfelelően sterilizálva legyen a terület, amelyről a zsírt leszívják. "Ezután gyógyszeres előkezelés következik, melynek célja a zsírsejtek előzetes fellazítása."- mondta Dr. Sas. Az eljárás alatt kétféle módon lehet zsírt fellazítani: ultrahanggal, vagy lézerrel. Az ultrahang veszélye, hogy "átlyukaszthatja" a bőrt. Ilyen esetben a hámfelület elhal, de a sebész szerint ezek a sérülések begyógyulnak.

Forrás: AFP

Egészen kicsi metszés is elég


Egy másik klinikán az eljárás is más: "A kezelendő területen található zsírszövetet fiziológiás sóoldattal hígított érzéstelenítő oldattal lazítjuk fel, majd egy centiméter hosszúságú metszést ejtünk a kezelendő terület egyik szélső pontján. Ezen a kis nyíláson keresztül, egy kanül segítségével a legmodernebb technológiájú vibrációs készülékkel távolítjuk el a fölösleges zsírszövetet. Gyógyulás után alig észrevehető a metszés visszamaradt hege."- tájékoztat Dr. Brandl.


Mire figyeljünk a beavatkozás után?

"A műtét után közvetlenül fontos a mozgás, így elkerülhető a trombózis és az embólia. Kell a bőr leszorítására és a vérzés csillapítására szolgáló kompressziós ruházat is."- mondja a Sas Clinic sebésze. Dr. Brandl véleménye ezzel ellentétes. "Az első héten nem szabad intenzíven sportolni, erőlködni, fizikai megerőltetésnek kitenni a zsírszívott területet, hiszen ilyenkor bevérezhet. Természetesen ez nem ágynyugalmat jelent, csak kímélő életmód ajánlott. A második héttől fokozott terheléssel el lehet kezdeni a célzott testedzést." Dr. Sas szerint a rugalmas gyógyruha viselete egy-két hétig indokolt, azt nem szükséges hónapokig hordani. Sőt, varratszedés - tehát körülbelül tíz nap után - újabb két nappal már uszodába, vagy strandra is mehetünk. (Ha már nem nyitott a seb, nem tud megfertőződni.) Zsírleszívás a test majdnem minden területén végezhető: lábon, karon, háton, tokán, hason, mellen. Dr. Sas György egyedül kézfejről nem távolított el zsírt, de megfelelő kanüllel ez sem tartja elképzelhetetlennek.


Szövődmények

Szakértők szerint komplikációk a legritkábban fordulnak elő, de mint minden beavatkozásnak ennek is meg vannak a veszélyei. Kialakulhat utóvérzés, megsérülhetnek az idegszálak, hullámosság, vagy fertőzés jöhet létre. Idegszálaink sérülése esetén, a műtéten átesett régió ha megérintésekor nem érzékeljük sem a fájdalmat, sem a tapintást. Ilyenkor, akár saját hasunkkal kapcsolatban is "idegen érzésünk" alakulhat ki. A szakértő szerint az egészséges állapot egy idő után magától helyreáll. A hullámosság kialakulásának oka, hogy bőrünk lassabban reagál a változásra.

A zsíroldáshoz nem kell műtét. Erről olvashat a következő oldalon!
1.  Zsír: Oldjuk, égessük, vagy szívjuk?
2.  Oldás, szívás vagy fogyókúra?

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2019. július 18.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Lakatos Tünde, 2019. július 14.

Sürgős hitelre van szüksége, hogy megoldja pénzügyi szükségleteit. Ajánlunk kölcsönöket...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Lakatos Tünde, 2019. július 14.

Sürgős hitelre van szüksége, hogy megoldja pénzügyi szükségleteit. Ajánlunk kölcsönöket...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés