Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fizethetnek az etikátlan bankok

Munkatársunktól, 2009. július 24. - péntek 10:44
Címkék: fogyasztóvédelem, bank, hitel, szerződés, bírság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A banki magatartáskódex betartását a bankok, szövetkezeti hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások esetében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hatósági jogkörben ellenőrzi, a kódex megsértése esetén pedig akár kétmilliárd forintig terjedő bírságot szabhat ki - tartalmazza a Kormányszóvivői Iroda közleménye.


A kormány szerdai ülésén elfogadta azt a kormányrendeletet, amely szeptember elsejével teljes fogyasztóvédelmi hatósági jogkört biztosít a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), így a jövőben a felügyelet jár el minden olyan esetben, amikor valamelyik ellenőrzése alá tartozó szervezet megsért bármilyen fogyasztóvédelmi szabályt.

Forrás: MTI

Bajnai Gordon a bankvezetőkkel tárgyal


A csütörtökön meghirdetett kormányrendelet tartalmazza azt is, hogy a PSZÁF megadhatja a bankoknak a lehetőséget a hitelszerződések kedvező feltételű módosítására. A miniszterelnök és a magyarországi bankok vezetői között lezajlott múlt pénteki egyeztetés eredményeként a PSZÁF, a Bankszövetség és a kormány a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) bevonásával közösen dolgoz ki egy magatartáskódexet. A miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen a bankok vállalták, hogy amíg a banki szerződésmódosításról szóló magatartáskódex nem készül el, addig a következő két hónapban - vagyis szeptember végéig - nem módosítják egyoldalúan a szerződéseket.

Amennyiben a gazdasági környezet változása miatt erre mégis szükség van, a változtatási igényt indoklással együtt véleményezésre benyújtják a PSZÁF-nek. A Felügyelet a véleményét közzéteszi a honlapján a nyilvánosság számára. A bankoknak az ügyfél számára kedvező szerződésmódosításra természetesen ezt követően is lehetőségük lesz.

A kódex többek között tartalmazni fogja a szerződésmódosítások feltételeit, a bankok tájékoztatási feladatait és tisztázza, hogyan kell eljárni, ha az ügyfél nem fizet. A kormány a múlt pénteki tárgyaláson egyúttal ígéretet tett arra, hogy kezdeményezi az augusztus elsején hatályba lépő, a szerződések egyoldalú szigorítását tiltó törvény módosítását, az ugyanis az eredeti célok fenntartása mellett több ponton is javításra szorul - áll a Kormányszóvivői Iroda közleményében.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2009. július 27. - hétfő 11:54

Kedves bbt... ! Alapjába véve tényleg örülök, hogy valaki legalább meghallgatja a népet, de az amit elérnek az igen kevés és nem kárpótólja a sok tönkrement embert.

bbt62009, 2009. július 27. - hétfő 10:16

"Szégyenlistán" a CIB Bank A CIB Bank Zrt.-t elmarasztalta a Budapesti Békéltető Testület A CIB Bank Zrt. egyik ügyfele 2008. november 7.-én internet bankon kezdeményezte a CIB Ingatlan Alapok Alapja befektetési jegyeinek visszaváltását amit a bank nem hajtott végre és az ismert PSZÁF felfüggesztés miatt ez a fogyasztónak kárt okozott. A bank telefonos beszélgetésekben kártalanítást ígért de később ezt változó indokokkal megtagadta. Az ügy a Budapesti Békéltető Testület elé került, amely BBT/6/2009. számú határozatában kötelezte a bankot az ingatlan jegyek 2008. november 24.-i árfolyamon történő visszaváltására (megtekinthető: http://www.pannon.info). Ezen túlmenően megállapította a következőket: • Az bank az Ingatlan alapját a fogyasztókat megtévesztő módon reklámozta és vonzó befektetésként tüntette fel még 2008. november 7.-én is. • A Bank nem tagadhatja meg a fogyasztókkal készült hangfelvétel kiadását, és azt adja ki az ügyfélnek. Ezzel szemben a CIB Bank Zrt: • A megtévesztő reklámozást még 2008 végén is folytatta és a fogyasztókat megtévesztette mivel az ingatlan alapot az állampapírokhoz hasonlóan vonzó és biztonságos, de annál nagyobb hozamot ígérő befektetésként mutatta be akkor amikor azok árfolyama már folyamatosan csökkent. Kockázatát az állampapírokéhoz hasonlónak állítja be. • A Bank nem hajlandó kiadni az ügyféllel készült hangfelvételt. • A CIB Bank nem rendezte az előírt árfolyamon a jegyek visszaváltását és azokat csak 2009. áprilisában váltotta vissza az előírtnál jóval alacsonyabb árfolyamon ami a fogyasztónak jelentős kárt okozott. A fentiek alapján a CIB Bank Zrt. joggal szerepel azon cégek "szégyenlistáján" amelyek a a Budapesti Békéltető Testület (BBT) honlapján is helyet kaptak. Ezen azon cégek szerepelnek akik nem hajtják végre a BBT határozatát és a fogyasztó jogokat semmibe veszik. További információ a http://www.pannon.info oldalon!

adrika, 2009. július 24. - péntek 15:25

Látom nem én vagyok az egyetlen akit, úgyan úgy mint az előttem szólót leráz a pszáf . Igen jól mondja : MEGY A LERÁZÓSDI ÉS A BRATYIZÁS!!! Én is nagyon kíváncsi leszek mi fog változni.

Matus László, 2009. július 24. - péntek 11:02

Kiváncsi leszek rá! Most kaptam egy levelet a PSZÁF-tól, hogy szerintük az ügyem nem ügy, pedig a Pénzügyminisztérium hozzájuk továbbitotta. Megy a lerázósdi és a bratyizás!

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza