Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Balatoni fogyasztóvédelmi ellenőrzések

Munkatársunktól, 2009. július 23. - csütörtök 13:44
Címkék: fogyasztóvédelem, ellenőrzés, vendéglátás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Kánikula II. nevű fogyasztóvédelmi akciósorozat félidei tapasztalata az, hogy jelentősen javult a balatoni vendéglátó-ipari egységek és strandok szolgáltatóinak fegyelme - mondta Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter a Siófokon tartott kormányszóvivői tájékoztatón.


A miniszter szernit a július elsején indult, összehangolt ellenőrzési akció során már érvényesült az a kormánydöntés, miszerint a kisebb szabálysértésekért először csak figyelmeztetnek a hatóságok, és büntetést csak nagyobb szabályszegésért, illetve ismétlődő szabálytalanságokért szabnak ki.

Az akcióban résztvevő tizenegy hatóság a közel azonos vizsgálatszám mellett egyharmaddal kevesebb esetben, és egyharmaddal kevesebb összegű bírságot szabott ki, mint az elmúlt év hasonló időszakában. A hatóságok július első felében közel tizenkétezer ellenőrzést hajtottak végre, és kétezerötszáz esetben közel 350 millió forintnyi bírságot szabtak ki.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Nagyobb fegyelem, kevesebb bírság


Molnár Csaba beszélt arról is, hogy a felmérések azt mutatják, a korábbi évekhez képest idén lényegesen több magyar vendég utazik a Balatonhoz, mint korábban, és nagy számban érkeznek külföldi vendégek is, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy a nyaralók biztonságban tudják értékeiket és a szolgáltatások színvonala is megfelelő legyen.

A kormány idén Kánikula II. elnevezéssel második alkalommal indított nyári összehangolt fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozatot, amelyben a résztvevő hatóságok kiemelten ellenőrzik a turisták által leggyakrabban látogatott helyszíneket, így a Balaton térségét is.

Az ellenőrzések főként a hazai turizmus szempontjából fontos vendéglátóhelyekre, nagyobb tömegeket vonzó rendezvényekre, strandok és fürdők működésére, turistabuszokra és taxikra, utasforgalmi szolgáltatásokra irányulnak. A hatóságok külön erőfeszítéseket tesznek a nyári szezont kihasználó illegális gazdasági cselekmények, hamisítások, bontások, hulladéklerakások, hirdetések, feldolgozói és értékesítési tevékenységek visszaszorítására is.

Az adóhatóság eddig száztizenegy üzletet zárt be ideiglenesen, és tizennyolc esetben rendelte el a végzett gazdasági tevékenység felfüggesztését. A mezőgazdasági szakhatóság 9,4 tonna élelmiszert volt ki a forgalomból. A munkaügyi főfelügyelőség több mint kétezerhétszáz feketemunkás esetében intézkedett, közel félezer alkalommal pedig munkavédelmi hiányosság megszüntetését írta elő. A rendőrség százötvenhat esetben, hatszáztizennégy fővel biztosította az ellenőrzések lebonyolítását, amelynek során kilencven alkalommal tett szabálysértési feljelentést, továbbá negyvenegy személyt állított elő, illetve vett őrizetbe.

Az összehangolt ellenőrzéssorozat a hónap végéig folytatódik, amelynek során továbbra is vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az áruk eredetét, minőségét, a mérések pontosságát, a tárolási és higiéniai feltételeket, a foglalkoztatás szabályosságát, a különféle biztonsági előírások betartását, vagyis mindazon jogszabályok alkalmazását, amelyek a fogyasztók védelmét szolgálják.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza