Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Az építkezési maradék sorsa

Gräf Szilvia, 2009. július 17. - péntek 10:54
Címkék: szerelő, kereskedő, szerződés, eljárás, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Mit kezdjünk az építkezésnél megmaradt téglával, burkolóanyaggal, cementtel? Vigyük vissza, próbáljuk eladni vagy rakjuk le a pincébe? Egyáltalán kinek a hibája, ha rajtunk marad a felhasználatlan építőanyag? Ez talán az ezredik megoldandó probléma a lakásépítés alatt, de jó, ha nem utoljára marad.


Építkezés után

A tervező vállalkozó elszámolta az építkezéshez szükséges alapanyagok mennyiségét, ezért több tízezer forint értékben maradt meg felhasználatlan építőanyag - panaszolta levélben olvasónk. A kereskedő bizományba vette vissza a maradékot, mondván, hogy nem raktárról, hanem külön megrendelés után értékesítette azokat. Utánajártunk, hogy mit kell (vagy mit kellett volna) tenni ilyenkor.


Boltoljunk a bolttal

Ahány üzlet annyi szokás. Az általunk megkérdezett kiskereskedők a vásárolt áru aznapi visszavételekor pénzvisszafizetést, a több hónappal korábban vett áru árának levásárlást garantálják. A nagyobb üzletláncokban a készpénz-visszafizetési garancia egytől három hónapig terjed, a levásárlást pedig egy évig lehet igénybe venni.

Forrás: Fogyasztók

Lakásfelújítás - holnapra is marad


A fogyasztóvédőktől megtudtuk, hogy jogi szabályozás, ami előírja, hogy az eladónak vissza kell vennie a megmaradt árut, nincsen. Sem pénzvisszafizetésre, sem cserére nem kötelezhető a bolt. A különböző kereskedések tehát maguk döntik el, mit "engednek meg" a vevőnek. Az, hogy a vevő a szükségesnél több gipszet vásárolt vagy nem a neki megfelelő típusú cementet vitte el, az ő dolga. A bolt baráti viselkedésén múlik, hogy a hibás döntésére mennyire fizet rá a vásárló. Egyedül akkor kötelesek visszavenni a megmaradt anyagot, ha erről a vásárlás előtt szerződés született.

Ha magunk akarunk túladni a feleslegen, akkor a megmaradt építőanyagok börzéjén, a megmaradt.hu oldalon próbálkozhatunk. Hirdetéseinket ingyen adhatjuk fel a portálon.


Szerződés a tervezővel

Az építkezés minden munkafázisánál résen kell lennünk, nehogy elméretezzenek, túlszámoljanak vagy hanyagul kivitelezzenek. Ha az elvégzett munkával később nem vagyunk megelégedve és az érintett vállalkozással sem tudtuk rendezni a vitás ügyet, akkor fordulhatunk az illetékes békéltető testülethez (az eljárás ingyenes). Ha egy lépéssel továbbmegyünk, kezdeményezhetünk polgári peres eljárást is. Nem árt tudnunk, hogy békéltető- és peres eljárás egyidejűleg nem indítható.

Ha biztosra akarunk menni, mindenképpen készítessünk még az építkezés megkezdése előtt szerződést. "Sajnos a felek a gyakorlatban igen ritkán kötnek ilyen esetben írásbeli szerződést, amiben lehetőségük van arra, hogy előzetesen, bizonyítható módon mindegyik fél kötelezettségét, felelősségét rendezzék, egyértelműen és részletesen meghatározzák." - tudtuk meg Szabó-Présing Ügyvédi Iroda munkatársától.


Mentoráció

Még az építkezés megkezdése előtt felvehetjük a kapcsolatot az Építkezők Fogyasztóvédelmi Egyesületével (ÉFE) is. Az ÉFE építkezés közbeni mentorációval foglalkozik, saját prevenciós programjuk is van. Díjmentes szolgáltatásuk lényege, hogy jogi és szakmai felügyeleti hátteret biztosítanak az ügyfeleknek, és elvégezzék az előzetes kalkulációkat. Így mielőtt élesben kezdenénk a tervezést és építkezést, már pontos képünk lesz a piaci kínálatról. Ezen kívül az egyesületnek panasznyilvántartása is van, ami alapján biztosan beazonosíthatók és kiszűrhetők a már visszaéléssel feljelentett, névváltoztató cégek.


Tanácsunk

Ismerve a hatályos rendelkezéseket (vagy ez esetben a nem-rendelkezést) azt mondhatjuk, hogy a bolt bizományi kedvezményét csak értékelni és elfogadni tudja. Hiszen megmaradt építőanyag visszavételekor az eladó szíve joga eldönteni, hogy milyen feltételekkel egyezik meg a vevővel.

Amennyiben a tervező vállalkozóval nem történt szerződéskötés, és sehol nem volt lefektetve, hogy mire vállal garanciát, három megoldás közül választhatunk. Először közvetlen a vállalkozóval próbáljunk megegyezni. Amennyiben ez sikertelen, az illetékes békéltető testület bevonásával érvényesíthetjük igazunkat. A legfelsőbb szint a polgári peres eljárás megindítása. Nem árt azonban átgondolni, hogy a bizoytalan kimenetelű perbe fektetett költség és energia mennyire térül meg a megmaradt anyag értékéhez viszonyítva.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Briff, 2010. február 26. - péntek 00:08

A megmaradt építőanyagtól a http://www.maradekepitoanyag.hu oldal segítségével egyszerűen meg lehet szabadulni.

efi99, 2009. július 17. - péntek 11:38

Hacsak az ember nem saját maga csinál mindent (nem ajánlatos) akkor a megoldás: hozza, szerezze be az anyagot az építési vállalkozó, kőműves, ács. A fölösleggel azt csinál, amit akar, fizetni a beépítettet kell.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza