Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Viták a mobiltorony építéséről

Munkatársunktól, 2009. július 16. - csütörtök 13:37
Címkék: egészség, jog, önkormányzat, szolgáltató, panasz, telefon
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Vitától, bekiabálásoktól volt hangos a lakossági fórum, amelyet a mobiltorony tervezett építése miatt tartottak. Újabb kérdések vetődtek fel. Az adótornyok építése ellen már Tószegen is lakossági összefogás indult.


Amint arról a Szoljon.hu hírportálon korábban beszámoltak, Szolnokon, a Sándor Pál utcában, a Remondis Zrt. területén az egyik hazai mobilszolgáltató egy bázisállomást kíván építeni. Az ott lakókat mélyen felháborította a terv, hiszen a lakóházaktól csupán néhány méterre lenne a negyven méter magas torony.

Az ügy egyik kirobbantója, Czeglédi Betti az ügy állásáról, illetve a lehetőségekről: "Örülünk, hogy végre találkozhattunk azokkal, akik meghozták a döntéseket az adótorony építéséről, és kérdéseinket feltehettük nekik. Sajnos az álláspontok nem közeledtek, hiszen Simkó József, a szolnoki polgármesteri hivatal építéshatósági osztályának vezetője egy olyan dokumentumot mutatott be, amely szerint a Sándor Pál utca nem is létezik. Ezt az iratot pedig a földhivatal adta ki számára. Adódik a kérdés, akkor, hol lakunk mi, mert a lakcímkártyákon mindenhol a Sándor Pál út szerepel — mondta.

A hölgy arról is beszámolt, hogy véleményük szerint az ügymenetben számos hibát vétett a szakhatóság, amikor az engedélyeket kiadta. Az első és legfontosabb, hogy milyen címen és helyrajzi számon végezték a bizonyos méréseket, hiszen Szolnokon létezik egy „igazi” Sándor utca is, azonban az a Sándor Pál utcától több kilométer távolságra van.

"A hatósági ügy jelenlegi állásáról csak annyit tudok elmondani, hogy a beérkező fellebbezést elfogadtuk, és továbbítottuk a másodfokon eljáró hatóság felé, amely jelen esetben az Észak-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal Szolnoki Kirendeltsége. Ezután az elbírálást követően tudjuk meg, hogy milyen irányban halad az ügy tovább"- mondta Simkó József, az építésügyi szakhatóság osztályvezetője. Létezik-e akkor a Sándor Pál utca vagy sem? Az osztályvezető elmondta, hogy az építtető által a kérelem mellékleteként becsatolt közhiteles ingatlan-nyilvántartási tulajdoni lap és térképmásolat szerint az építéssel érintett utca neve Sándor utca. Ezeket a dokumentumokat pedig az építtetőnek az illetékes földhivatal adta ki.

Czeglédi Betti azt is elmondta, hogy a lakóközösség egy levelet juttatott el Szalay Ferenc polgármesternek és Papp Lászlónak, a Remondis Zrt. ügyvezetőjének. Ebben arra kérik őket, hogy bontsák fel a telefontársasággal a szerződést, és a felmerülő költségeket osszák meg maguk között.

Tószeg önkormányzata hasonló problémával küzd. Ugyanaz a mobiltársaság, amely a Sándor Pál úti Remondis telepen akar tornyot építeni, hasonló kéréssel kereste meg a tószegi vezetést. A képviselő-testület megvitatta az elé tárt kérelmet, és első körben úgy döntött, hozzájárul ahhoz, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő területet bérbe adják húsz évre a mobiltársaságnak, illetve hozzájárul ahhoz, hogy megépüljön a bázisállomás. Ezért számukra a társaság kilencszázötvenhatezer forintot fizet évente.

Forrás: photos.com

Átlépi- e határértéket az ionos sugárzás?


Dr. Gyuricza Miklós, Tószeg polgármestere, még az elvi építési engedély kiadása előtt, a helyi újságban tájékoztatta a tervezett beruházásról a település lakóit, akik közül száznegyvenhatan kifogással éltek. Emiatt rendkívüli testületi ülést hívtak össze. Hosszas mérlegelés után,arra a döntésre jutottak, hogy az önkormányzat engedélyezi a torony építését a tulajdonában lévő területen.

A mobilszolgáltató nevében eljáró cég ügyvezetője Alpek Zoltánt elmondta, a szolgáltatót a Hírközlési Törvény kötelezi arra, hogy 2012-ig biztosítsa a 3G-s lefedettséget az ország területén, az erről szóló szerződés létrejött a három mobilszolgáltató és a magyar állam között. Válaszában arra is kitért, hogy egy-egy bázisállomás létesítésénél a megelőző vizsgálatokat nem az utcanevek alapján végzik el, hanem földrajzi koordinátákkal azonosítják a területeket. Azt is hozzátette, mérések bizonyítják, hogy az ilyen jellegű adótornyok nem ionos sugárzása jóval az egészségügyi határérték alatt mozog.

A mobiltelefon-társaság levélben válaszolt a tószegi polgármesternek:
„Amennyiben az önkormányzat arra kényszerül, hogy a szerződés szerinti feltételekkel azt felbontsa, úgy a mobiltársaság a jelenlegi helyszín közvetlen közelében, a magyar állam tulajdonában lévő vasútállomás területén, vagy valamelyik közeli magántulajdonú telken lesz kénytelen megvalósítani a beruházást, hiszen törvényi kötelezettsége, hogy 2012-ig az egész ország területén biztosítsa a 3G-s szolgáltatást.”

Forrás: Szoljon.hu

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

GReddy, 2009. augusztus 03. - hétfő 21:22

Az emberi ostobaság, hozzá nem értés, és rémhírkeltés iskolapéldája - rengeteg dilettantizmussal. Ezzel az erővel: az ostobaság hallgatása rákot okoz, és követelem, hogy a 30-as alatti IQ-jú honpolgárok száját varrják össze... Vajon van -e ennyi cérna Magyarhonban?

Kommentek

Mária Ádám, 2019. július 18.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Lakatos Tünde, 2019. július 14.

Sürgős hitelre van szüksége, hogy megoldja pénzügyi szükségleteit. Ajánlunk kölcsönöket...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Lakatos Tünde, 2019. július 14.

Sürgős hitelre van szüksége, hogy megoldja pénzügyi szükségleteit. Ajánlunk kölcsönöket...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés