Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

FEOSZ: Semmibe veszik a fogyasztókat a bankok

Munkatársunktól, 2009. július 15. - szerda 16:58
Címkék: fogyasztóvédelem, bank, hitel, szerződés, átverés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hiába a jogszabály-módosítás, a hitelszerződéseket továbbra is szinte korlátlanul módosíthatják a hitelintézetek a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerint.


A FEOSZ úgy véli, már most látható, hogy a bankok korábbi gyakorlatukon nem kívánnak változtatni, és a fogyasztókra terhelnek minden költséget.

Forrás: photos.com
"A bankok visszaélnek erőfölényükkel, és arcátlan módon, tisztességtelenül járnak el, amikor ésszerűtlen módon feltételek sokaságát vonják be a szerződés-módosítási körbe, mellyel jól példázzák: a fogyasztó csak és kizárólag addig fontos a számukra, amíg megkötik vele a hitelszerződést" - hívja fel a figyelmet a szervezet sajtóközleményében. Augusztus elsején lép hatályba az a jogszabály-módosítás, amelynek alapján a bankok a lakossági kölcsönszerződés vagy fogyasztóval kötött pénzügyi lízingszerződés esetén kizárólag a kamatot, díjat vagy költséget módosíthatják egyoldalúan - az ügyfél számára kedvezőtlenül - abban az esetben, ha a szerződés az abban egyértelműen, konkrétan meghatározott, a módosítandó költségelemre kihatással bíró feltételek megváltozása esetére ezt lehetővé teszi - emlékeztet a közlemény.

A hitelintézetek módosított általános szerződési feltételeikről folyamatosan értesítik ügyfeleiket. Ezekből jól látszik, hogy "a bankok továbbra is semmibe veszik a fogyasztókat, hiszen rengeteg feltételt felsorolnak, amelyekkel élve aztán egyoldalúan módosíthatják a szerződéseket, a fogyasztók hátrányára."

Így a későbbiekben olyan feltételek "bekövetkezése" esetén is módosíthatják a szerződéseket, mint például a bank működési feltételeinek biztosításában bekövetkezett változások. Ezek alatt olyan pontokat sorolnak fel egyebek között, mint a technikai eszközök használata során, vagy a postai költségek hátrányos változása folytán bekövetkező változások. Szintén módosíthatják az ügyfelek szerződéseit, ha a bank internet használatának költsége nő, az irodaszerek beszerzésének mértéke módosul, vagy ha a bankok közötti elszámolás költségei változnak.

A FEOSZ hangsúlyozza: a bankok jogszabályba ütköző módon járnak el, továbbá a jogszabályi rendeltetésnek sem tesznek eleget, hiszen a módosítás indoka éppen az volt, hogy a fogyasztók ne kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe, és a bankok ne tudják kényük kedvük szerint módosítani a szerződéseket. A gyakorlat azonban ennek éppen ellenkezőjét mutatja.

Müller János, a Magyar Bankszövetség vezető tanácsadója elmondta: a bankok kezdettől támogatták, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás feltételei átláthatóak, szabályozottak legyenek. A szakértő rámutatott: máris bebizonyosodott, hogy az augusztusban hatályba lépő szabályozás egyes, a bankok által korábban is kifogásolt előírásait módosítani kell. Ezen tudomása szerint már dolgoznak. Hozzátette: bíznak abban, hogy a módosítás megoldja majd ezeket a problémákat.


Kovács Krisztina, a FEOSZ szóvivője elmondta: a szövetséghez és tagszervezeteihez jelentős számú panasz érkezett a fogyasztókra hátrányos banki feltételek miatt. Ha a jogszabály nem éri el célját, jelen esetben azt, hogy a fogyasztókat a plusz terhektől megvédje, megteszik a szükséges lépéseket.

A FEOSZ-hoz a kereskedelemmel kapcsolatban érkezik a leggyakrabban panasz a szóvivő szerint, emellett főleg az építőipari, utazási, pénzügyi és távközlési szolgáltatásokra panaszkodnak a fogyasztók.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

szabo sandorné, 2009. augusztus 05. - szerda 12:37

Mondja meg nekem valaki.az hogy lehet,hogy jelzálogkölcsönömet a tudtom nélkül megemelte 200000ezer forinttal,mikor megkérdeztem ez mi,azt felelték a krizishelyzet miatt.Tavaly szeptemberbe vettem fel lakásvásárlásra akkor keztem 50000ezerrel,most 85000 ebből nem telik a krizishelyzetre.Rohadék,mocskok akkor mit nekik jogszabály,jó a forint, ő megemeli a kamatot,akkor hol védik az embereket?Másik krizissegély,egy rakás sz..r,a szociálisosztály kéri,hogy igazoljam,hogy jelzáloghitelt vettem fel mert ugyan kártyámról fogják de azon csak az áll hitel.A bank ezt 5000forintért adja ki,itt megint aratnak a bankok mert biztos nem csak nekem lenne rá szükségem,és ha kiváltom nem is biztos hogy megkapom.De igy igaz birka a magyar nép,nincs összefogás mert büntetik ha valaki uzsorapénzt ad,vagy vesz,kérdem én a bankok nem azok?

fergenc, 2009. július 15. - szerda 20:36

Hát igen... tűrünk, mint a birka, hadd szívják a vérünket, ez kell a magyarnak!! Máshol már rég felgyújtották volna ezeket a mocskos, gazembereket, és az északi sarkig zavarnák őket, DE A MAGYAR.... olyan mint a szerencsétlen feleség, aki az első pofon után már várja a másodikat, mert tudja, hogy az urának ő már csak verve jó. Csak így tovább Kedves bankár Uraim, MEGÉRDEMLIK, ha ilyen balgák!!!!!

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza