Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Megtévesztés: egészségesnek mondott élelmiszerek

Munkatársunktól, 2009. július 15. - szerda 10:25
Címkék: átverés, élelmiszer, egészség, törvény, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Miközben az Európa Tanács az egészségügyi és táplálkozási ajánlások megtárgyalására készül, az Európai Fogyasztók Szövetsége (BEUC) arra szeretné rábírni Barrosso elnököt és Bizottságát, hogy ne engedje, hogy mindennapi élelmiszervásárlásaink és ­választásunk kockázatot jelentsen.


A BEUC és tagjai – köztük az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) – nagy örömmel fogadták, amikor a Bizottság megerősítette, hogy ezentúl nem adnak lehetőséget a fogyasztók félrevezetésére. Pontosabban hogy olyan élelmiszereket vásároljanak, amelyek bár egészségesnek tűnnek, valójában pont az ellenkező tulajdonságokkal bírnak. Az ilyen ajánlások szigorú szabályozás alá esnek az új, 2007. júliusában életbe lépett szabályozás eredményeként.

Forrás: Tóth Sándor Péter

A táplálkozási profil csak  összetétel alapján fogalmazható megA Szabályozás egyik legfontosabb eleme a Táplálkozási profil megfogalmazása. Egészségügyi ajánlások feltüntetését, mint például „Jó a szívnek” vagy „Jó kálcium forrás" csak olyan élelmiszerekre engedélyezik, amelyek megfelelő összetételűek, alacsony só-, cukor- illetve zsírtartalmúak.

Sajnálatos módon azonban úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság szem elől tévesztette a szabályozás valódi céljait, és politikai, illetve iparági érdekeket a fogyasztók egészsége elé helyez. A BEUC és tagjai attól tartanak, hogy egészségügyi ajánlások kerülhetnek olyan termékekere, melyek sok sót, cukrot illetve zsírt tartalmaznak, elhitetve a fogyasztókkal, hogy az adott ételek és italok pozitív hatással lesznek egészségükre.

„Felkérjük a Bizottságot és a tagállamokat, hogy térjenek magukhoz, és újra határozzák meg a reaális és hatékony táplálék-összetételeket (profilokat), ezzel segítsék az európai fogyasztókat abban, hogy egészségesebb döntéseket hozzanak, és így harcoljanak az elhízás ellen. Ezt a májusban esedékes végső szavazás előtt kell megtenni. A Bizottság az utóbbi időben szóban ugyan kiállt a fogyasztói jogok mellett, azonban ennek semmilyen kézzel fogható eredményét nem láttuk” – áll a BEUC közleményében.

Forrás: OFE


Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2019. július 18.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Lakatos Tünde, 2019. július 14.

Sürgős hitelre van szüksége, hogy megoldja pénzügyi szükségleteit. Ajánlunk kölcsönöket...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Lakatos Tünde, 2019. július 14.

Sürgős hitelre van szüksége, hogy megoldja pénzügyi szükségleteit. Ajánlunk kölcsönöket...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés