Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Bírság a gyorskölcsönös pénzintézetnek

Munkatársunktól, 2009. július 14. - kedd 10:12
Címkék: bank, hitel, bírság, eljárás, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a gyorskölcsönöket nyújtó Athlon Zrt.-nél lefolytatott célvizsgálat, illetve adatszolgáltatás alapján másfél millió forint bírságot szabott ki a társaságra jogszabálysértések miatt.


A PSZÁF hétfőn határozatban kötelezte a társaságot, hogy negyvenöt napon belül maradéktalanul feleljen meg a saját tőke minimális mértékére vonatkozó jogszabályoknak, ennek keretében biztosítsa a megfelelő működési feltételeket az üzletileg megbízható, stabil tulajdonosi joggyakorlás érdekében. Az Athlonnak a továbbiakban napi adatszolgáltatást is teljesítenie kell.

A felügyelet felszólította továbbá a társaságot, hogy tegyen eleget a jogszabályi előírásoknak az előtörlesztés esetén alkalmazott hiteldíj számítása, kereskedelmi kommunikációjában a feltüntetett referencia THM számítása, a pénzügyi szolgáltatási tevékenység ügynök igénybevételével történő végzése során. A PSZÁF arra is kötelezte a pénzintézetet, hogy feleljen meg a számviteli előírásoknak, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére és megakadályozására vonatkozó jogszabályi előírásoknak, s mindenkor pontosan teljesítse felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettségét.

Forrás: Fogyasztók/Tóth Sándor Péter

Nagyító alatt a gyorskölcsönt nyújtó pénzintézetek


A felügyeleti intézkedésekre a PSZÁF tájékoztatója szerint azért került sor, mert az Athlon tulajdonosai közti viták miatt elmaradt a társaság tőkehelyzetének rendezése, saját tőkéje ismételten elmaradt a minimális jegyzett tőkétől. A társaság hirdetménye szerint 2009. július 8-án csődeljárás lefolytatása iránti kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz, a "fizetési haladék igénybevételéhez szükséges hitelezői egyetértés megszerzése" céljából.

Az Athlon Zrt. kizárólag gyorskölcsönök nyújtására rendelkezik tevékenységi engedéllyel, betétgyűjtéssel nem foglalkozik. A csődeljárás alatt a korábban megkötött lakossági gyorskölcsön-szerződések feltételei, futamidői nem módosulnak. A kihelyezett hitelek törlesztőrészleteit az ügyfeleknek az eddig megszokott rendben kell visszafizetniük.

Késedelmes teljesítés vagy a fizetés elmaradása esetén a társaság - a szerződés, illetve a jogszabályok alapján - késedelmi költségeket róhat ki az ügyfélre, adatait felhelyezheti a banki adóslistára vagy végrehajtást kezdeményezhet ellene - hívja fel a figyelmet a felügyelet.

Az Athlon Zrt. pénzügyi vállalkozásként történő megalapítását és működését 2006 októberében engedélyezte a PSZÁF ötvenmillió forint jegyzett tőkével. A cég tulajdonosa akkor a felügyeleti határozat szerint tizenhat magánszemély volt, közülük kettő rendelkezett befolyásoló részesedéssel, Színi István (tizennyolc százalék) és Sándor László (tizennégy százalék). A felügyelet 2007-ben engedélyezte, hogy egy harmadik magánszemély, Nagy Anikó 9,98 százalékos részesedését tizenöt százalékra növelje.

Az értékesítést honlapja szerint 2006 novemberében megkezdő cég 2006-ban 52 millió, 2007-ben 474 millió forint veszteséget könyvelt el, saját tőkéje 2007 végén mínusz 284 millió forint volt.

Az Athlon ellen az idén márciusban is felügyeleti intézkedést alkalmazott a PSZÁF, felszólítva arra, a jövőben mindenkor, folyamatosan és maradéktalanul feleljen meg a saját tőke mértékére vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A felügyelet az idén április 14-én engedélyezte, hogy a FORRÁS Nyrt. 49,724 százalékos közvetlen részesedést szerezzen tőkeemelés útján az Athlonban. A társaság nyilván ily módon szerette volna rendezni tőkehelyzetét, de a tőkeemelésre nem került sor, ezért született a mostani határozat.

A PSZÁF egyébként felügyeleti intézkedést alkalmazott a másik gyorshitelezővel, a Provident Zrt.-vel szemben is. A felügyelet a honlapján közzétett határozat szerint célvizsgálatot végzett, ennek nyomán egyebek mellett felszólította a társaságot, hogy a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésére és megakadályozására vonatkozó szabályzata mindenkor feleljen meg a jogszabályi előírásoknak, egyes belső szabályzatait dolgozza át, és egészítse ki az előtörlesztésre és a többletbefizetésre vonatkozóan.


Vizsgálja a gyorskölcsön-nyújtókat a felügyelet

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) mindhárom általa ismert gyorskölcsön-nyújtó cégnél úgynevezett témavizsgálatot tart - mondta Binder István, a felügyelet szóvivője a hétfői Napi Gazdaságnak. A felügyeleti szóvivő arról is beszélt a napilapnak, hogy ezen felül külön vizsgálatot folytatnak a múlt héten csődöt jelentő Athlon Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél.

Az Athlon a magyar gyorskölcsönpiac egyik meghatározó szereplője a Provident és a Kápé mellett. A cég július 8-án kezdeményezett csődeljárást maga ellen. A társaság az eljárás során a hitelezői kifizetéséket szünetelteti, ám a társaság ügyfeleinek a fennálló tartozásaikat továbbra is az eddigi rendben fizetniük kell - olvasható a Napi Gazdaságban.

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza