Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Új hiteltörvény: bankárbarát regulák

Gyarmati Stefi, 2009. július 14. - kedd 12:33
Címkék: bank, hitel, szerződés, törvény
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Július végéig még keménykedhetnek adósaikkal a bankok, anélkül emelve a hitelszerződések díjait, hogy ügyfelük emiatt szerződésfelbontást kezdeményezhetne. Augusztus elsejétől viszont életbe lép a pénzintézeteket fogyasztóbarát magatartásra kötelező törvény. Baj csak a törvény szigorával van.


Még jóval a pénzügyi válság begyűrűzése előtt volt téma a bankok egyoldalú szerződésmódosításainak visszaszorítása. Ezek a módosítások ugyanis rendszerint díj- és kamatemeléseket jelentettek, évente akár többet is. Így az agyonreklámozott, olcsó hitelekre ráharapó adósok néhány hónap múlva már indokolatlan törlesztőrészlet-emelkedést tapasztalhattak, amit aztán tovább súlyosbítottak a válság során elszállt devizaárfolyamok.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Derült égből a díjemelés


Az érintettek hiába fordultak a bankok működését felügyelő Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF), a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) és a nyilvánossághoz, a bankok bebetonozott jogait és erőfölényét évek óta nem lehet(ett) megingatni. Az eddig pusztába kiáltott panasz végre eljutott a kormány és egyes parlamenti képviselők fülébe, így a 2009. évi XIII. számú törvénnyel most bizonyos fokig korlátozni akarják a pénzintézetek mindenhatóságát.


Derűre ború

Csodákra azért ne számítsunk. A fogyasztók jogaira eddig is fittyet hányó bankok nem válnak egyik napról a másikra ügyfélbarát szervezetté, a minél magasabb profit eléréséhez így is bőven elég ügyfélszomorító eszközük marad. Mellesleg - hvg információk szerint - a még hatályba sem lépett törvényről a kulisszák mögött máris módosító tárgyalások folynak, hiszen a bankok kezét itt-ott erősen megkötő szabályozás egyetlen érintett pénzintézetnek sincsen ínyére.

Forrás: photos.com

Kiszállhatunk-e a hitelből, ha a bank szerződést módosít?


Az ügyfél számára kiszámíthatóságot és az előre tervezés lehetőségét nyújtó díjmódosítási szigorítás ugyanis jelentős bevétel-kiesést jelenthet majd számukra. Az augusztus elsején életbe lépő regula szerint ugyanis a bank minden szerződésmódosítás (többnyire díjemelés) előtt legalább hatvan nappal köteles lesz ügyfelét értesíteni a változásokról. Az ügyfél ekkor díjmentesen szállhat ki hiteléből és másik bankhoz mehet át, ha kedvezőtlenül érintik a változások.

Más kérdés, hogy a bankváltást továbbra sem könnyíti meg senki, így a várható tortúra sokakat maradásra kényszerít majd. Az is nagy probléma, hogy az új törvény - a fogyasztók és a PSZÁF nyomása ellenére - nem írja elő az ügyfél által is értelmezhető és átlátható irányadó referenciakamat-számítást. Így bár a kiinduló érték (jegybanki alapkamat, bubor és libor) egységes, a felhasznált piaci mutatók (tehát a kamatemelés magyarázata) továbbra is eltérnek majd, ellehetetlenítve ezzel az összehasonlítást, a valódi versenyt.

Fennmarad továbbá az az igazságtalan gyakorlat is, amely szerint az ügyfelek nem törleszthetnek a felvett hitel devizanemében, csak a hitelező bank által megállapított napon és árfolyamon átváltott forintban. A több szempontból is gyengekezű PSZÁF ugyanis csupán körlevélben ajánlja, hogy a pénzintézetek minden lehetséges eszközzel próbáljanak az adósok terhein könnyíteni, például devizában is befogadva törlesztéseiket. Ezt azonban - az UniCredit Bank és a Budapest Bank kivételével - jelenleg egyik bank sem teszi, hiszen így megfosztanák magukat az átváltással járó extra profittól. Pedig az adósok nagy részének még az a havi egynéhány-ezer forintos árfolyamnyereség is komolyan számítana, amit akkor érhetnének el, ha az esedékes törlesztő részleteiket fedező valutát vagy devizát ott és annyiért vehetnék meg, ahol és amennyiért lehetőségük van rá.

Forrás: Fogyasztók/Mizik Marcell

Drágán dolgoznak a bankok


További rossz hír, hogy az egyéb díjak emelését továbbra is a sokszor megkérdőjelezhető "piaci verseny" alakítja. Így nem meglepő, hogy a régióban még mindig kiemelkedően magas díjakat fizetünk a banki szolgáltatásokért.

Bár egyre több a bedőlt hitel, a bankok érdekvédelme a kormány szemében megint egyszer fontosabbnak bizonyult a segítő szándéknál. A most életbe lépő törvényből ráadásul "kifelejtették" azt a még ez év elején beharangozott, nagyon is kívánatos passzust, melynek értelmében az adós a hitelfelvétel árfolyamán törlesztheti majd adósságát. Így most meg kell elégednünk az ingyenes előtörlesztéssel és a hatvannapos kiszállási lehetőséggel, illetve reménykedhetünk, hogy egyre több bank ad majd lehetőséget a devizában történő törlesztésre. Addig is érdemes böngészni a bankok üzletszabályzatait és elolvasni az általuk a napokban kiküldött ügyféltájékoztatókat, melyek éppen erre "az ügyfél érdekében történő", örvendetes törvénymódosításra hívják fel a figyelmünket.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kiss Béla , 2009. július 27. - hétfő 19:56

A véleményem az ,hogy ez a mai hitelezés ,a mai legnagyobb legalizált rablás , ami a világon létezhet.Sajnos parlamentbe ténykedő politikusaink is a bankok érdekeinek kiszolgálói.A bankok , kimondható , bűnözői módszerekkel dolgoznak.Van egy hitelfelvevő ügyfél ,akinek, hitelfelvételekor a bank ,kiszámolja ,a felvett összegre mennyi kamatot számol,mennyi a havi törlesztés .Már ez egy uzsora ,de ha az ügyfél aláírja ,hát ,lelke rajta .A deviza hiteleknél a bank ,kiköti hogy a hitel ,a deviza a magyar forinthoz viszonyított ár ingadozásának mértékében változhat .Lefelé ,és felfelé is .De ez nem azonos, a kamat emeléssel, a hitel törlesztés közbeni időszakban .A bankokat semmi nem gátolja abban ,hogy a szerződött kamat dupláját ,többszörösét kérjék .Csak a tisztességük, ami már tudhatjuk , nincs. A bankok, szabadon ,bár mikor , a hitelesek teljes vagyonát elvehetik.Elég ehhez egy magasabb megfizethetetlen kamat emelés .Így szerezhetik meg a bankok ,évek kemény ,és tisztességes munkájával összespórolt javainkat ,otthonaink tulajdon jogát . A legcélravezetőbb módszer az ,ha valaki ebből az uzsorából egyszer ki tud szállni, soha többé egyetlen banktól se vegyen fel hitelt ,de betétet ,pénzt se tegyen a bankok széfjeibe .Ez a tanulság ,ez a gyógyszer .

lepketop, 2009. július 15. - szerda 16:50

Azt is mondták a híradóban, hogy a kilakoltatás elől majd az önkormányzatok mentik meg az embereket és megveszik a házaikat/lakásaikat, amit a tulaj visszabérel tőlük. kíváncsi vagyok, ugyan miből vesznek majd házakat, lakásokat tömegével az amúgy is csóró és sok helyen csődközelben lévő önkormányzatok??? vagy ha vesznek, majd mennyiért? megint az adófizetők pénzéből jótékonykodnak, a bankok tutira nem buknak majd semmit. ahogy eddig sem ők húzták a rövidebbet, pedig vastagon hibásak a kialakult káoszért.

runny, 2009. július 14. - kedd 20:34

Természetesen egy fecske nem fog nyarat csinálni. Ahhoz, hogy változásokat érjünk el, tömegesen kellene fellépnünk a bankokkal szemben. Gondolok itt jól időzített és kontrollált törlesztésmegtagadásra. Akár annak árán is, hogy bontják a szerződéseket és lehet költözni. Vajon mit tud csinálni az OTP több százezer üres lakással úgy, hogy közben a bevétele drasztikusan lecsökken fél évre? A politikusoktól pedig csodát senki ne várjon, mert közük van a most kialakított, igen jól írtam, kialakított és nem kialakult helyzetzethez. Hányingerem van ettől a magyar korrupt gerinctelen férgektől, akiknek a haszon és a profit nyújt élvezetet.

csocsesz, 2009. július 14. - kedd 18:22

Éppen ma kaptam egy kedves levelet a bankomtól, hogy augusztus 1.-től az ilyen és ilyen paragrafusokra hivatkozva egyoldalúan bármikor szerződést módosíthatnak. Idézem: " az ügyfél számára kedvezőtlen módon". Felsorolnak kb. 25 dolgot amire hivatkozhatnak módosításkor. Gyakorlatilag minden benne van a válságtól a kötelező tartalékig. Az arcátlanság netovábbja, hogy ugyanebben a borítékban reklámot is kaptam, kedvező vállalkozói hitelről és akciós ingatlan lízingről.

Matus László, 2009. július 14. - kedd 18:16

Ez a tipikus nesze semmi fogd meg jól! Egyrészt a bankok jól egyeztetve emelik az áraikat, másrészt ki az aki kéthavonta pénzért kuncsorog egy másik banknál, hogy kifizesse az előzőt. Ráadásul az újabb kölcsönnek is igen magas dijai vannak. / értékbecslő,főldhivatal, utalási dij, stb. Szóval amit a pénzünkön jól kereső "urak" kitaláltak az egy nagy semmi!

GReddy, 2009. július 14. - kedd 18:09

A Haza szégyene, amit a tetű politikusaink meg merészelnek engedni a tetű bankoknak itt, a kis alamizsnájukért cserébe! Ha rajtam múlik mindkét társaság bokáját össze fogja ütni az őszi szél... Példa: Hitelválság, árfolyamugrás, devizaromlás miatt a Bank megemelte a cégautónk havi törlesztőjét 32-ről 45 ezerre. Most a svájci frank nagyjából visszament 187 forint környékére, a törlesztő szépen ott maradt 43 ezer forinton... (az most egy dolog, hogy nem én fizetem, (fizethetném én is!) Ez nem gerinctelen ultraprofit? És ugye mind tudjuk melyik kisebbség kezében vannak a bankok, és a honatyák... na őket kell megfelelő eszközökkel megregulázni.

Légrádyné, 2009. július 14. - kedd 17:59

Pár évvel ezelőtt volt dolgom a PSZÁF-fal és én akkor már megállapítottam, hogy nagyon gyenge szervezet. Jó munkahely egyes embereknek ! Minek vannak EZEK ? Mindig szerettem volna bejutni egy bankba dolgozni, mert ott jó fizetések vannak, szép irodaházban dolgoznak tiszta - rendes körülmények között. Soha nem jutottam be, mert nagyon nehéz. Vajon miért ?? Ezek a változások, a fenti cikket olvasva- kevesek, többet kellett volna az érdekvédelemnek elérnie !

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza