Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Gombaszezon: csalóka árengedmények

Munkatársunktól, 2009. július 13. - hétfő 10:36
Címkék: akció, egészség, ellenőrzés, fertőzés, mérgezés,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A csapadékos időjárás kedvez a szabadban termő gomba felbukkanásának. Az esős nyárnak köszönhetően idén rekord mennyiségű terem. Ám a gyűjtésükkor nem árt az óvatosság.


A gombagyűjtés az egyik legolcsóbb hobbi. Azonban az óvatosság alapkövetelmény! Nagy Lászlónak, Istenmezeje jegyzőjének gyermekkora óta kedvenc időtöltése az erdőjárás és a gombagyűjtés. "Idén július elejétől folyamatosan tart a szezon. Az időjárásnak hála rengeteg a termés" .- árulja el. "Nálunk a faluban sokan gyűjtenek ilyenkor, majd öt átvevőhelyen bevizsgálják, s fizetnek is érte. Ha az időjárás és a klíma kedvez neki, pillanatok alatt megtelik vele az erdő. Heves megye térségében a legkedveltebb és elég gyakori fajta a vargánya, de találunk rókagombát, kék- és zöldhátú galambgombát is. Időnként felbukkan a császárgomba is, amiből fenséges leves főzhető. Nem árt tudni, hogy a gombát csak korlátozott mennyiségben gyűjthetjük. Az állami erdészetekben ez pár kilónyi, a saját tulajdonú erdőkben pedig csak a tulajdonos hozzájárulásával szedhető fel a gomba."

"Az erdőben szedett gombát mindig meg kell mutatni gombaszakértőnek" – figyelmeztet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A legfőbb szabályokat feltétlenül be kell tartani. Így házalótól nem szabad gombát vásárolni, s óvakodni kell a bizonytalan eredetű gombából készült ételektől is. 

Forrás: photosa
A kereskedelemben egész évben árusítanak gombát, elsősorban termesztett csiperkét és laskát, amelyek nem mérgezőek. De fenntartással kell kezelni az árengedménnyel kínált kiszáradt, elöregedett gombákat, mert azok bizony emésztési, ritkább esetben pedig allergiás tüneteket okozhatnak.
Az ÁNTSZ régiós intézetének szakembere, Hartné Farkas Terézia szerint, idén a régióban még csak egy-két gombamérgezéses eset történt, de ezek sem voltak súlyosak. A mérgezések legveszélyesebb előidézője változatlanul a gyilkos galóca. A tünetek 8–10 óra után jelentkeznek, de a méreganyagok addigra már felszívódtak a szervezetbe, s megtámadták a májat, a vesét. Egyéb mérgező gombák evése után akár fél órán belül jelentkezhetnek a tünetek – remegés, erős izzadás, hányás.

Forrás:Heol.hu

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza