Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Vizsgálat a Provident ellen

Munkatársunktól, 2009. július 10. - péntek 09:58
Címkék: fogyasztóvédelem, gvh, eljárás, bank, hitel
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a munkaügyi felügyelet is vizsgálatot indít a gyorshiteleket nyújtó Provident Zrt. ellen - írta pénteki számában a Magyar Hírlap.


A GVH gyanúja szerint a cég valószínűleg több szabályt is megsértett. A hivatal indoklása szerint a vállalat képviselői úgy kértek előtörlesztést, többletfizetést a fogyasztóktól, hogy erről a szerződéskötés előtt nem tájékoztatták őket. A vizsgálat kiterjed a Provident értékesítésre vonatkozó teljes tájékoztatási gyakorlatára is - tett hozzá a napilap.

Forrás: MTI

Egy korábbi tüntetés a Provident székháza előtt


Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) bejelentés alapján indított vizsgálatot, amely kiterjed a munkaidővel, a pihenőidővel, a munkaszüneti napi munkavégzéssel és a hozzájuk kapcsolódó pótlékok kifizetésére vonatkozó szabályok betartására - tájékoztatta a hivatal a Magyar Hírlapot.


Ügyfélkódexet vezet be a Provident

A Provident Pénzügyi Zrt. a gyorshitel-piaci szereplők közül elsőként bevezeti az úgynevezett Ügyfélkódexet, amely egyebek között átlátható, egyszerű rendszerbe helyezi a felelős hitelezés alapelveit, és segíti az ügyfeleket a felelős döntések meghozatalában - közölte szerdán a társaság. A vállalat stratégiája az egyszerűség és az érthetőség, ennek alapján készült az Ügyfélkódex is a közlemény szerint. A dokumentum nemcsak a tájékoztatást segíti elő, hanem részletesen leírja, hogy mit várhat el az ügyfél a vállalattól és munkatársaitól, illetve, hogy milyen kötelezettségek vonatkoznak rá.

A cég hangsúlyozta: a Provident törvényesen működik, és minden jogszabályt betart. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) gyorskölcsönzési szektort érintő vizsgálata nyomán, a Providentre vonatkozó határozatban megállapította, hogy a vállalat kockázatvállalási, kockázatkezelési és bizonylatolási tevékenysége, a kialakított gyakorlat és eljárások alapvetően prudensek.

A határozatban foglalt felhívásoknak a vállalat eleget tett, az abban foglaltakat beépítette belső szabályzati rendszerébe. A határozatban foglalt javaslatokat illetően a Provident igazgatósága néhány kérdésben már döntött is a felügyeleti felhívásban megfogalmazottak alapján szükséges változtatásokról, a többi beépítésének a lehetőségét vizsgálja.

A Provident piacvezető a gyorshitel-piacon - mondta Tóth Andrea, a társaság szóvivője. A cég 30-200 ezer forint közötti, 26-54 hetes futamidejű kölcsönöket nyújt. A cég tavaly összesen negyvenhét milliárd forintnyi hitelt helyezett ki, 2008-ban árbevétele harmincöt milliárd forint, mérleg szerinti nyeresége négymilliárd forint volt.

Tóth Andrea elmondta: az idén visszaesett a hitelkihelyezés, amit a mérséklődő hiteligénnyel magyarázott, továbbá azzal, hogy a társaság tavaly ősszel, a nemzetközi pénzügyi válság hatásainak kivédése érdekében jelentősen szigorította hitelbírálati rendszerét.

A szigorú feltételek miatt a cég beérkező hitelkérelmek hetvenkét százalékát visszautasítja. A vállalatnak az az érdeke, hogy csak olyan ügyfeleknek nyújtson kölcsönt, akik vissza is fizetik a tartozásukat - mondta a szóvivő.

A PSZÁF a közelmúltban célvizsgálatot végzett a gyorshitelezőknél. A felügyelet napokban közzétett határozata szerint a Providentet egyebek mellett arra szólította fel, hogy egyes belső szabályzatait dolgozza át, és egészítse ki az előtörlesztésre és a többletbefizetésre vonatkozóan. Bírságot a társaságra nem szabott ki.

Az ugyancsak gyorskölcsönöket nyújtó Athlon Zrt.-re másfél millió forint bírságot rótt ki a felügyelet jogszabálysértések miatt, és arra kötelezte a társaságot, hogy negyvenöt napon belül rendezze tőkehelyzetét. Felszólította arra is, hogy tegyen eleget a jogszabályi előírásoknak az előtörlesztés esetén alkalmazott hiteldíj számítása, kereskedelmi kommunikációjában a feltüntetett referencia THM számítása, vagy például a pénzügyi szolgáltatási tevékenység ügynök igénybevételével történő végzése során.


Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza