Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

GVH eljárás: nem gyógyít a biogél

Munkatársunktól, 2009. július 09. - csütörtök 13:33
Címkék: egészség, átverés, gyógyszer, gvh, bírság, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Gyógyhatást tulajdonított az általa forgalmazott "biogélnek" a Yess Europe Kft., ezért a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) három millió forintra bírságolta.


A GVH közleménye kiemelte: mivel a biogél tulajdonságaival kapcsolatban lényegében semmilyen bizonyíték nem áll rendelkezésre, a termék emberi egészségre gyakorolt állítólagosan kedvező hatása, gyógyhatása sem nyert bizonyítást.

A versenyhivatal szerint a termék előállítója, a Natura-Pro Kft. is rámutatott, hogy a Dr. Hummel Mikrorostos Biogél termék élelmiszer, amelyről nem állítható semmilyen gyógyhatás.

A termék azonban nem egyszerű élelmiszerként került forgalmazásra, a tájékoztatások összhatásukban olyan benyomást keltették, hogy a termék alkalmas betegség megelőzésére, kezelésére, gyógyhatás kiváltására. Ennek ellenére azonban semmilyen olyan hatósági eljárásra nem került sor, amely lehetővé tenné, hogy a termékkel kapcsolatban egészségre vonatkozó állítást tartalmazó tájékoztatást adjanak.

A Yess Europe Kft. az emberi egészséggel kapcsolatos tájékoztatások ellenőrzése kapcsán nem tanúsította az elvárható szakmai gondosságot, amikor nem ellenőrizte, hogy az általa közzétett tájékoztatások tartalma megfelel-e a valóságnak, az állítások bizonyítottak-e. A bírság kiszabásánál a hivatal súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vállalkozás a megtévesztő magatartást több éven át folytatta, és tevékenységével egy, az átlagosnál érzékenyebb fogyasztói kört tévesztett meg. A GVH enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a Yess Europe Kft. az eljárás során részben módosított magatartásán.

A bírságon kívül a versenyhatóság előírta a Yess Europe számára, hogy harminc napon belül az általa üzemeltetett internetes honlapok nyitó oldalán jól láthatóan, észrevételek hozzáfűzése nélkül három hónapon át teljes terjedelemben tegye közzé a GVH határozatát.

A GVH megállapította, olyan bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, amelyek alapján a Natura-Pro Kft. esetében megállapítható lenne a jogsértés. A különböző dokumentumok és az eljárás alá vont vállalkozások egymásnak részben ellentmondó előadásai alapján nem volt egyértelműen megállapítható, hogy a jogsértő tartalommal bíró tájékoztatások megjelenésében a Natura-Pro Kft.-nek milyen szerepe volt

Forrás: MTI
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza