Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Főgáz kártya mérlegen

Gönye László, 2009. július 08. - szerda 11:12
Címkék: szolgáltató, bank, gáz, díj
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Főgáz és egy bank által együtt kiadott kártya birtokában ígéretek szerint hat százalékkal csökken a gázszámlánk, sőt kártyás vásárlásainkon is spórolhatunk egy százalékot. Jól hangzik, de nézzük meg közelebbről!


Ígéretes

Június első felétől igényelhető a Főgáz és a Budapest Bank közösen kiadású Főgáz kártyája. A kártya csak magánszemélyek számára hozzáférhető (társasház tehát nem igényelheti), minimum huszonegy éves kortól, és természetesen csak FŐGÁZ-ügyfelek számára. Igénylési feltétel még a havonta legalább hatvanezer forintos nettó jövedelem, a legkevesebb három hónapos munkaviszony, valamint néhány irat bemutatása: személyi igazolvány vagy útlevél, lakcímkártya, és még egy, személyazonosságot igazoló irat (TAJ-kártya vagy jogosítvány), telefonszámla vagy az előző havi számlát igazoló dokumentum. Ha mindez megvan, csoportos átutalási megbízást kell adnunk a banknak, azaz felhatalmazni, hogy havi gázdíjunkat számlánkról a Főgáznak utalják.

Az adminisztrációs csapdákon túljutva egy dombornyomott MasterCard birtokába jutunk, ami szolgáltatásait tekintve a más bankoknál is elérhető MasterCard-konstrukciókhoz hasonlít, - néhány extra kedvezményt kivéve. Főgáz kártya tulajdonosként ugyanis minden havi gázszámlánk hat százalékkal alacsonyabb lesz. Hozzá kell tenni, hogy 2010 júniusától ez legfeljebb a havi ötvenötezer forintos fogyasztásra vonatkozik, addig azonban ennél magasabb havi számlánkra is érvényes. Ezen túl - mint más MasterCard típusokkal is - a Főgáz kártyával is vásárolhatunk üzletben vagy interneten, feltölthetjük telefonunkat és egyéb szolgáltatásokat érhetünk el itthon, vagy külföldön. Ezekből a vásárlásokból további egy százalék kedvezményhez juthatunk, ami éves szinten szintén nem elhanyagolható előny.

Forrás: Fogyasztók/BBank

Nem más, mint egy hitelkártya


A kártyához szabadon felhasználható hitelkeret is jár, hiszen valójában hitelkártyáról van szó. A hitelkeretet személyre szabottan állapítják meg, az százezer forinttól egymilliós határig terjedhet. Vásárlásokra ez a keret ötvenhárom napig kamatmentesen használható, ezt követően - ötszázezer forintra és egyéves futamidőre kalkulálva - 40,51 százalék THM-mel kell számolnunk.

Hogy mindezeket a lehetőségeket kihasználhassuk, és valóban megérje Főgáz kártyát igényelnünk, érdemes alaposabban is utánajárni, mit kér tőlünk a bank, kedvezményeiért cserébe. A bankkártyának ugyanis költségei is vannak, és a hangzatos előnyök ellenére nem minden esetben, nem mindenkinek éri meg a "befektetés".


Számok

Gaál Melinda, a Budapest Bank PR-munkatársa tájékoztatott minket, milyen költségekkel kell számolnia egy leendő Főgáz kártya-tulajdonosnak.

Kártyadíj. A kártya éves díja 4900 forint, ami évi egyszeri kiadás. Éves díjat minden hasonló, dombornyomott kártya esetében fizetnünk kell, ez nem a FŐGÁZ kártya sajátossága. Ez a költség a többi bank hasonló típusú kártyáinak árát tekintve közepesnek mondható. Ha augusztus 15-ig igényeljük a kártyát, a bank ráadásul elengedi első éves díjunkat, ezzel az összeggel tehát csak egy év után kell kalkulálnunk.

Számlavezetési díj. A számla vezetésének díja kétszázötven forint, ami a hasonló kártyákhoz képest szintén nem kirívó összeg. Ezzel a kiadással havonkénti levonás formájában folyamatosan számolnunk kell, akkor is, ha a kártya segítségével nem vásárolunk és készpénzt sem veszünk le.

Készpénzfelvétel költsége. ATM-ből, bankfiókban vagy postán készpénzt is felvehetünk a kártyával. Belföldön ezért három százalékot, de minimum hatszáz forintot fizetünk, külföldön ez a tétel három százalék, de minimum ezer forint.

Tartozás visszafizetésének díja. Amennyiben élünk a felkínált hitellehetőséggel, és tartozásunkat a bankfiókban fizetve rendezzük, alkalmanként háromszáz forintot kell fizetnünk. A postán ez százötven forint.

Egyéb fontosabb díjak. Kártyaegyenlegünket ellenőrizhetjük az automatánál, ötven forintért. A PIN kód elvesztése esetén az új beállítása ötszáz forint, kártyánk elvesztése pedig ezerötszáz forintos kártyapótlási díjjal jár. A nemzetközi letiltás tizenötezer forint. Társkártya kilencszázkilencven forintért igényelhető, a Mobilbank Info szolgáltatás pedig havi négyszáz forintért érhető el.


Kinek éri meg?

A legfontosabb információk birtokában mindenki felteheti a kérdést: megéri-e nekem?

Akik már rendelkeznek MasterCarddal, nem nagyon találhatnak ellenérvet a váltásra. Nagyjából a hasonló kártyákkal is elérhető szolgáltatásokat veheti igénybe egy Főgáz kártya tulajdonosa is, hasonló költségekkel. Ehhez jön a havi hat százalékos gázszámla-spórolás és a kártyás vásárlás után járó egy százalékos visszatérítés, ami egyébként a tárgyhónapot követő hónap első napján realizálódik.

Annak, aki nem rendelkezik dombornyomott kártyával és szüksége sincs rá, csupán a gázszámla-kedvezmény miatt igényelné, már számolnia kell. Alábbi kalkulációnál feltételezzük, hogy a kártyatulajdonos nem vesz le rendszeresen készpénzt, nem él a hitelkerettel, vagy ha él is vele, a megadott határidőn belül fizeti vissza a felvett összeg részleteit. Természetesen havi átlaggal számolunk - mindenki könnyedén megsaccolhatja, hogy a téli csúcsszámlák és a nyári gyengébb kiadások átlaga nagyjából milyen összeget ad ki.

A 4900 forintos kártyadíj egy hónapra számolva nagyjából 408 forintot jelent. Ha ehhez hozzáadjuk a havi számlavezetési díjként megjelölt 250 forintot, kiderül, hogy a kártya birtoklása havi 658 forintunkba kerül. Ezután könnyű kiszámolni, hogy ha havi gázszámlánk eléri a 10 972 forintot, akkor a hat százalékos kedvezmény összege megegyezik kártyaköltségünk összegével. Ennél borsosabb számla esetén a gázszámla-kedvezmény már több, mint a kártyaköltség, tehát a FŐGÁZ kártya megéri. Hozzá kell persze tenni, hogy ha augusztus végéig igényeljük a kártyát, az első éves kártyadíjat elengedik, ebben az esetben az első évben 4167 forintot kell meghaladnia a gázfogyasztásunknak, hogy a hat százalékos kedvezmény nagyobb legyen számlavezetési díjunknál.

Ha vásárolunk is a kártyával, még alacsonyabb gázszámlát kell produkálnunk, hogy megérje, hiszen a vásárlások utáni egy százalékot is nyereségként könyvelhetjük el. Ha például havonta húszezer forintot költünk kártyánkról, elég 7640 forintos gázszámla is ahhoz, hogy jól járjunk. Ha pedig 65 800 forintnál többet vásárolunk a Főgáz kártyával, már önmagában visszajön a kártya fenntartásával járó kiadás.

A veszély természetesen nem kalkulálható: a kártyán rendelkezésre álló hitelkeret csábító. Ha élünk a kerettel, legalább huszonkét, legfeljebb 53 napig kamatmentesen használhatjuk ezt az összeget, ebből a határidőből kilépve azonban a 40,51 THM, - ami havi 2,84 százalékos kamatnak felel meg, -már felborítja "megéri - nem éri meg" kalkulációnkat.


Várakozások

A kártya mintegy 570 ezer fogyasztó számára jöhet szóba, ekkora ugyanis a Főgáz lakossági ügyfélköre. Kovács Richárd, a cég marketingvezetője egyelőre évi néhány ezer igénylőre számít. A kártya bevezetésének oka főként a földgázpiac liberalizációja után a szolgáltatók közt várható éles verseny. Emellett a számlák csoportos-megbízásos rendezésének motiváló hatása sem utolsó - fűzi hozzá Kovács, hiszen ez a fizetési mód megbízható, rendszeres számlafizetést garantál.

A Budapest Bank PR-munkatársától megtudtuk, hogy a kártyát fokozatosan vezették be a piacra. Először a FŐGÁZ dolgozói igényelhették, majd ügyfeleik körében is fokozatosan bevezették. A kártya már igényelhető a FŐGÁZ ügyfélszolgálatokon és a Budapest Bank fiókjaiban is. A részletekről, az igénylési feltételekről a 06-40/474-474-es telefonszámon lehet érdeklődni.
 

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza